Dcéra nás vôbec nepočúva

29. dec 2024

Ahojte, 9r dcera nas vobec nepocuva, treba jej vsetko 10x opakovat, aj to vstane a urobi co treba, az ked zvysime ton. Potom sa stazuje, ze na nu kricime. Ale my to 9x povieme v klude, ale ked nepocuvne, tak potom uz zvysime ton. Knihy mam nastudovane, na nu nic neplati😔

biba_18
29. dec 2024

ale nepočúva lebo je nevychovaný spratek alebo má problémy so sústredením?

autor
29. dec 2024

@biba_18 povaha?

biba_18
29. dec 2024

aj na najvačšieho tvrdohlavca sú metódy… takže ťažko posúdime o čo s jedná…

sofia1979
30. dec 2024

Nepočúvala vždy?

matana2
30. dec 2024

Som zvedava na odpovede. Mam 8 rocnu a ta tiez nepocuva. Ale svasti je to o sustredeni. Ma si obliect pyzamo a ona sa zacne s niecim hrat, potom.to zopakujem (pocuva, povie dobre ) a zacne si rozuzlovat nieco. Potom to zopakujem a pobie ze teraz nieco robi, ze potom... A taaaak dokola. Vo vela veciach. Nie je to vas pripad?

aurelia2000
30. dec 2024

Prečo by dnešné deti mali počúvať nejaké pokyny a príkazy? Čo im hrozí za nesplnenie? Nič.

micusa2222
30. dec 2024

skúsiť niečo, čo má v obľube, zakázať,,,ak neuposlúchne..

rorino
30. dec 2024

Keď máš všetko naštudované,prečo jej to opakujes 9x.Je normálne,že nereaguje,lebo už vie,že jej to donekonečna budeš opakovať.Nerypem,len sama vidíš,že táto metóda na ňu neplatí.Aj ona keď niečo chce ti to musí povedať velakrát,či jej vyhovies hneď?

lujza123
30. dec 2024

Knihy sú fajn, ale neexistuje univerzálny návod na ovládanie deti. Sú to jedinečne osobnosti, každá povaha si vyžaduje iný prístup

9 x zopakovať a kričať je hlúposť, ale ťažko povedať kde je chyba, co robíte zle.

Ak to chceš zmeniť potrebuješ sa skutočne zamyslieť nad tým všetkým. Aká je tvoja dcéra osobnosť, prečo nepočúva a tak isto porozmýšľať nad vašimi reakciami, prečo všetko riešite nekonečným opakovanim a potom krikom.
Na deti skôr platí motivácia, výchova pomocou príčin a následkov - to znamená nechat dieťa tak, nechat ho pocítiť dôsledky svojich činov. Hlavne to vedieť nechat tak je výzva pre rodičov, toto si niekedy spôsobia aj oni sami ze dieťa je vkuse upozorňovane co a ako, kedy ma robit takže potom bez upozornenia nespraví same od seba nic. Je skratka zvyknuté ze všetko ma nalinkovane, všetko je mu dookola pripominane.
V tomto robi veľa rodičov chybu lebo deťom dookola davaju príkazy typu zbaľ si veci do skoly, chod sa najest, uprac si izbu pritom ovela efektívnejšie je nechat ho raz ist do skoly nezbalené a dostať poznámku, nechat ho hladné, veci z rozhádzanej izby nahadzat do smetného vreca a odniesť preč .,.
A potom s dieťaťom komunikovať o týchto následkoch ake nevýhody mu to prinieslo a či by nebolo pre neho samotného lepšie, ľahšie a príjemnejšie keby dane veci spraví vtedy ked bolo treba.

Veľmi dôležité je aj vedieť definovať povahu dietata a pracovať hlavne s tým. Je to vaše dieťa, vaše gény, to aká je, je kombinácia vlastností niekoho z vas dvoch, vašej rodiny. Co platí na dospelého bude platiť aj na to dieťa

gigie24
30. dec 2024

Pricinou moze byt cokolvek, ale z hladiska psychologie plati najma, ze dieta by sa nemalo vyzvat viac ako 3x a funguje velmi dobre aj u tvrdohlavych detciek OPACNY POVEL. Najprv 2x poziadajte a potom povedzte napr: “takze nemusis si ist robit domace ulohy, ale 3 dni nebude telka, mobil ani sladkosti” (ak ma dieta uz ma nahodou mobil). Toto treba aj dodrzat ak dieta neuposluchne a vydrzat jeho natlaky, ale vo vacsine pripadov to vyborne funguje 😇.

lujza123
30. dec 2024

A porozmyslajte nad motiváciou, toto je absolútne univerzálna vec co platí na všetkých, či deti, či dospelých či dokonca na psov 🙂 Každého ovela viac bavi robit to z čoho niečo on sam získa ako to co mu niekto prikáže, zákaže, pohrozí

Už iba univerzálny výchovný prostriedok dnešných rodičov - mobil (wifi, pc, rozprávky ) veľa ľudí používa v štýle: ak nebudeš poslúchať vezmem ti ho!
Pritom to stačí iba otočiť, ked si sam od seba spravis svoje povinnosti dostaneš ten mobil na chvilu

domak2
30. dec 2024

A prečo jej niečo 9x hovoríte? Poviem raz a idem riešim 😅 teda keď niečo veľmi chcem. Ak mi na tom až tak nezáleží tak to len opakujem

biba_18
30. dec 2024

@gigie24 lenže toto že ak nebude upratané že nebude telka - toto by dieťa malo vedieť dopredu ...

akvi
30. dec 2024

Vôbec sa jej nečudujem, že nepocuvne, veď vie, že povieš 9x a vlastne to nemyslíš vážne. Dôležité je aj, aby si to správne formulovala, napríklad, teraz potrebujem, aby si sa oblieka, o 10 minút odchádzame - čakám potvrdenie, niečo v zmysle áno, rozumela som, mám sa obliecť. Nestačí mi "hej", ani nič podobné, chcem, aby zopakovala, čo má spraviť. Skontrolujem po chvíli a keď sa neoblieka, zopakujem a som prítomná, aby sa nezačala hrať, ale robila, čo treba. Bez kriku, bez výčitiek. Ak je 10 minút málo, pridám čas, aby to bolo ok. Potrebuješ, aby dieťa vedelo, že obliecť sa a odísť o 10 minút je tvoja potreba, zároveň potrebuješ vedieť, že dieťa vnímalo, plus dávaš najavo, že to, čo si povedala, tak platí. Áno, zaberá to zo začiatku veľa času, ale keď dieťa vie, že niektoré veci naozaj musí, tak sa naučí a pôjde to aj samo, bez tej večnej kontroly. Ja neuznávam tresty ani krik, takže ja by som ani náhodou dieťa netrestala za to, že neposluchlo. Ja tiež neposlúcham každého, kto po mne niečo chce. Podľa mňa je normálne, že každý napĺňa svoje potreby a ak niekto po mne niečo chce, je na mne, či spravím. A u dieťaťa to vidím rovnako. Je jasné, že dieťa nemá ešte skúsenosti a zábrany, takže sa ho snažíme korigovať, ale to nič nemení na tom, že má právo neskakat tak, ako druhý píska.

biba_18
30. dec 2024

@akvi na môjho s add fungovalo to že on sám si povedal kedy to spraví - že o 5 minút napr ... ale po 5 minútach to už musel urobiť - lebo veď mi to sám sľúbil ...

akvi
30. dec 2024

@biba_18 áno, aj toto je super, deti tiež chcú mať kontrolu nad vecami, čiže je fajn sa dohodnúť na nejakom čase. Presne ako s inými dospelými, tiež sa dohadujeme tak, aby obe strany boli spokojné.

anonym0001
30. dec 2024

Puberta, to je normalne. Mozno keby ste s nou nejednali ako s deckom, ale viac ako s dospelym clovekom, bude mat viac respektu k vam.

autor
30. dec 2024

@sofia1979 horsi sa to

dominikamacakova
2. jan 2025

Tak choď príkladom. Na pubertálne deti príkazy a zákazy neplatia, na to je už neskoro.

gab1sol
2. jan 2025

Ak dieťa nemá nejaké diagnózy, prečo vychovávaš dcéru podľa kníh? Žiadna kniha nie je písaná presne na tvoje dieťa, žiadny autor knihy nepozná tvoje dieťa lepšie ako ty sama. Evidentne váš prístup na ňu nefunguje.
A súhlasím s vyššie písaným, chyba je to, že jej aj 9x poviete, čo má robiť. Možno sa mýlim, ale podľa mňa ste v prvých rokoch boli benevolentnými rodičmi a teraz vás má dcéra na saláme. Je už dosť veľká, sadni si s ňou a porozpravaj sa s ňou. A ak výsledkom bude nejaká podmienka, dodrž ju, neustúp.