Darovanie majetku za života s diagnózou Alzheimer-máte s tým skúsenosti ?

hyacintka
23. aug 2018

Prosim piste,ak mate skusenost s darovanim majetku za zivota, ak darca trpi na Alzheimera a doposial nebol ciastocne zbaveny svopravnosti na pravny ukon.Nariadil sud znalecke dokazovanie zdravotneho stavu v case podpisu zmluvy?Da sa vobec pri diagnoze Alzheimer hocorit o svetlej chvilke v mozgu ako pri inych diagnozach?! Ludia chori na Alzheimera su velmi ovplyvnitelni. Ako to vsetko dopadlo?

pininka
23. aug 2018

@hyacintka mamime sestry takto prepisali babkinu chatu iba na seba, pricom ona uz mala pokrocileho alzheimera a apotvrdila to aj neurologicka. Mama s bratom sa chcu odvolat,ale aj pravnik im povedal ze to bude ozaj na dlhe lakte. Ale stryko sa s tym nechce zmierit. Je to smutne ak niekto takto zneuzije choreho cloveka

extempore
23. aug 2018

Ale veď aj ľudia s Alzheimerom mávajú svetlé chvíľky, zo začiatku choroba nemusí byť ani znateľná. A práve preto sa prepisy majetku, predaje a darovania robia pred notárom - on je zárukou, že nepríde k zneužitiu. Ak chorý nebol pozbavený spôsobilosti na právne úkony, má doklady, potom funguje ako bežný človek.

hyacintka
autor
23. aug 2018

@extempore
Ale notar nie je lekar a preto sa da zdravotny stav zatajit a dat lieky na ukludnenie zapit pivom a vsetko podpise bez mihnutia oka. Co potom? Clovek aj chory nemusi byt zbaveny podpisovat dokumenty,ak to nenavrhne jeho manzelka,ktora ho chce zneuzit a darovat majetok niekomu ,urcite ho nebude zbavovat svojpravnosti a deti rodicov to tazko vysudia,ak manzelka nechce.

hyacintka
autor
23. aug 2018

@pininka
A bol uz nejaky rozsudok alebo znalecke dokazovanie zdrav stavu? Proti comu sa chce odvolat?

extempore
23. aug 2018

@hyacintka vieš ako ťažko sa toto dokazuje? Tobôž po smrti dotyčného... A vlastne aj za života. Mamina sesternica, výborná lekárka, v 52 rokoch jej diagnostikovali Alzheimera. Mala také stavy, že v pondelok bola normálne v práci a v utorok už nevedela ako sa volá, aký je rok, aká je jej profesia. V stredu už bola zas ok. Lenže na nej bolo vidno, že je mimo a keby v ten utorok šla k notárovi prepisovať majetok, tak notár by úkon odmietol ..

pininka
24. aug 2018

@hyacintka no chcu sa odvolat voci tomu,ze babka uz bolq v stave kedy nevedela ani ako sa vola, a oni ju zobrali aby podpisala prepis na ukor ostatnych surodencov a ich deti. Je ine ak sa v rodine dohodnete a potom sa to prepise a ine ked niekto urobi za chrbtom inym taketo svinstvo a pouzije na to choreho cloveka.

hyacintka
autor
24. aug 2018

@pininka
Presne takto za chrbat sa to stalo. A teraz bude sud o neplatnost pravneho ukonu a ziadam znalecke dokazovanie,ci bol v case podpisu zmluvy chory,podpisal to pred 2 rokmi( sud sa taha,teraz bude 1.pojednavanie). On bol lieceny uz 20 rokov pred tym podpisom,ale tak sikovne to bolo ututlane,aby mu diagnozu Alzheimer pisali az mesiac po prevode majetku a do roka ho supli do ustavu pre Alzheimera.Dovtedy chodil po neurologovh a psychiatroch a mal aj lieky na Alzh.,ale stale spominali len demenciu a nadory v mozgu.V tomto state sa da velmi lahko klamat a zneuzivat asi vsetko.

pininka
24. aug 2018

@hyacintka no nieco podobne je aj u nas. Drzim vam palce, nejde tu totiz o majetok, ale o princip, moje tety si myslia ze vydrbali s mojou mamou a druhym bratom, ale babka ma vyse 11 vnucat a vyse 20 pravnucat. Cize odrbali skoro celu rodinu.

rachel36a
8. sep 2018

Pokial darca zije a ridina sa odvola o neplatnosti pravneho ukonu tak sud nariadi pravdepodobne dokazovaniw zdravotneho stavu darcu . ..ale he to na dlhe lakte ak mu chiroba bola diagnosrikovana az po pravnom ykone...prioadne bol prepis urobeny davnejsie a v tej dobe nebola v jeho zdravotnom zazname zmirnka o tejto chorobe tak bude velmi tazko dokazatelne ze to bolo urobene pod natlakom a pod.. moja babka darovala mojej mame byt lebo nechcela aby nieco dostala druha dcera ktora sa o nu nestarala a ani o svoje deti ktore ani nevieme kdw su...uz v case podpisu mala diagnostikovanu alzhaimerovu chorobu ale v stadiu kedy este bola sposobika na pravne ukony.. nez sme isli k notarocy podpisat zmluvu tak sme si dali vystavit zdravotny pisudok od psychiatra prave preto aby zmluva nebola napaxnutelba