Dievcata, viem ze toto nie je pravna poradna, no potrebovala by som poradit. Rodicia nam s MM dali /prispeli na byvanie. vsetko islo ustne, nic sme nepodpisovali. Nedohodli sme sa na ziadnom splacani. Proste nam tie peniaze dali. Teraz sme podla nich prestali "posluchat" a spravat sa podla ich predstav. Ziadaju tie peniaze spat. Maju na to nejaky narok? Jednak tie peniaze nemame a na druhu stranu preco mam vratit nieco, co som dostala? To odo mna mozu ziadat aj ine darceky, co som kedy dostala?
@sulejmanka dakujem. pokial si spravne pamatam, tak cast penazi bola vlozena na ucet v hotovosti, cast bankovym prevodom. My uz ten ucet mame zruseny. A ziadny papier nie je.
@red_vanilla keby aj bol papier, teda doklad o vložení peňazí, nemali ste medzi sebou podpísanú žiadnu dohodu o splácaní tejto výpomoci, nemôžu sa rodičia dožadovať vrátenia daru.
@red_vanilla kolko rokov je od toho vloženia penazí ?
@maminuska v januari to bude stvrty rok.
@sulejmanka dakujem, uz som kludnejsia 🙂
doklady z banky sa dajú z archívu vytiahnuť asi do 10 rokov , za nejaký poplatok, takže dôkazy o prevode by aj boli, ale aby si mohli nárokovať vrátenie daru, museli by darcovia preukázať, že ak to bola pôžička -zmluvou , svedkami, inými dôkazmi. Ak ide o dar a obdarovaní sa k nim nesprávajú tak ako majú - napr. nepomohli v chorobe, starobe, ignorujú ich, gamblerstvo, väzenie, skrátka ich život a prístup k darcom odporuje dobrým mravom. Aj na to však treba dobré dôkazy. To nie je ako - 2 týždne si mi neumyla okná, vráť mi dar z vianoc...
Pozri si na google heslá napr. vrátenie daru a prelistuj si výklady zákonov v takej praktickej forme. aj mne veľa pomohlo zorientovať sa v základoch a od niečoho sa odraziť.
" Prípadne im peniaze vráťte a ende, alebo požiadajte o splátkový kalendár "(pokus o vtip)
@cacianka to, ze obdarovany sa ma chovat slusne a pod. chapem. Co v pripade, ze sa darca nechova slusne (i ked podla neho je na jeho strane vsetko ok) a reakcia obdarovaneho je len reakcia na toto chovanie? Ci obdarovany musi "drzat hubu a krok", nechat sa manipulovat a pod?
@red_vanilla pýtam sa preto , pretože ak nepreukážu darovanie tak môžu tvrdit že išlo o mylnu platbu a teda postavit to do situácie bezdôvodného obohatenia, na ktorého vrátenie je lehota dvoch rokov . Takže v tomto bode by si mala byt v suchu .
o tom neviem, ale ak by sa domáhali daru a obdarovaní nechcú a nemôžu dar vrátiť, napr. že nie sú oprávnené dôvody na vrátenie daru, darcovia by mohli vymáhať dar súdnou cestou, museli by súdu preukázať dôvody vrátenia a tým by mohli obdarovaní reagovať a vyvrátiť a preukázať, že prečo nie.
Mohla by si byť chlp konkrétnejšia...
nepoznáme nikto odkiaľ si, o koho ide, veď si anonymná, nejde o spovedné tajomstvo a ja iba prakticky ti môžem poradiť, úplne presne iba právnik ...
nemusite vratit nic, nemozu sa toho nijako domoct, nakolko nemaju ziadny dokaz,ze to dali Vam. Moja sesterka bola v podobnej situacii a peniaze uz nikdy nevidela. Je to podobne ako keby rodicia dali tie prachy hocikomu koho zrovna stretli na ulici do ruky.
@cacianka pisala som Ti IP 🙂
mňa udivuje iný rozmer tejto situácie...a síce, akí sú tí rodičia sprostí 😀 buď dieťaťu chcem niečo dať a dám mu to nezištne bez ohľadu na to ako sa správa či v budúcnosti bude správať, keď už pre nič iné, nie som veštica a netuším, čo sa v živote môže udiať a či sa jeho správanie neuberie iným smerom...fakt toto je vtipné a presne z tohto dôvodu som nikdy od nikoho nič neprijala, ani nežiadala, aj ked pomoc by sa zišla a presne tomuto som sa chcela vyhnúť...no aby si ma niekto kupoval a celý život následne vyhrážal, že mi niečo zaplatil a ja nežijem podľa jeho predstáv no to prrrrrrr 😎 ja sa skôr čudujem všetkým, ktorí pomoc od rodičov prijímajú, radšej nebudem mať nič, alebo málo, ale nebudem nikomu zaviazaná ani nič podobné....nech sa každý stará o seba a neotravuje ma, ani rodičia
@nuvaring suhasim, a uz by som ani ja nic neprijala, keby som vedela, ako to dopadne. Vies, len vtedy Ti taketo nieco ani nenapadne. A si rada za akukolvek pomoc. Ja som sa poucila, na viacerych veciach a dufam, ze uz nikdy viac nebudem taka blba.
@nuvaring ja mam tiez s tymto skusenosti. Svokrovci maju podobne maniere uz sa par krat stalo ze ak si napr. kupime modru sedacku podla ich predstav a nie zelenu podla nas tak nam prispeju na nu. A podobych milion somarin . Asi raz som vyuzila takuto ich pkmoc ale nikdy viac. Potom kecaju do vsetkeho. Radsej budem mat stary gaucik ako v kuse pocuvat ich kecy. Takato pomoc mi pride hrozne sebecka ved ak chcu dat peniaze nechdaju a nekecaju do toho
@red_vanilla uplne ta chapem. Ja by som tie prachy nevracala ved sami ti ich dali
@svetluska82 ja ich neplanujem vracat. Nemali ich davat. A chybat im urcite nebudu. Islo mi o to, ako drza mozem byt 🙂
@red_vanilla My riesime nieco podobne. Svokrovci z nicoho nic nam poslali sms, ze ak chceme, tak nam na ucet poslu nejake peniaze, tak sme teda povedali ze dobre a podakovali pekne, reku prilepsime si, ked nukaju sami, ale po nejakom case, zacali pytat peniaze naspat. Tiez neviem co robit, lebo sme ich uz pouzili a nemame teraz z coho vracat. My sme nepytali, sami ponukli a teraz sa dokonca uz vyhrazaju tahanicami na sude, takze to doslo do uplnej krajnosti. Neviete niekto poradit, ci by dosiahli svoje sudnou cestou?
@bejbinka no, tak ako pisali baby mne, pokial nemaju darovaciu listinu alebo nejaku zmluvu o splacani a pod. tak tazko nieco ziskaju spat. Pri darovacej zmluve by museli na sude dokazovat, ze ste sa na nich vykaslali a pod. Otazne je, co bolo v tej SMS, ci Vam ich nepozicali. No a este mi tu dnes jedna kocka pisala, ze do dvoch rokov mozu vyhlasit prevod penazi v banke za omyl a pytat ich spat.
A ponaucenie do buducna, nic neprijat. Aj my sme si mysleli, ze ako super, ved okolo nas takmer vsetcia dostali nieco, preco by sme nemali prijat pomoc. (kamoska byt po rodicoch, druha tiez, kamarat peniaze na kuchynu a vybavenie bytu, dalsi cast domu atd.)
Drzim Vam palce. U nas to snad nepride az tak daleko, lebo rodicia su typ malomestiakov a straaaasne pozeraju na nazor druhych, co by o nich kto povedal. Tak ja dufam este aj v to.
@svetluska82 inak, u nas najlepsie bolo, ked sa spytali, preco mame izby vymalovane na farebno, ze im sa to nepaci. Alebo preco maju deti poschodovu postel. Pripadne ako si to dovolujeme ist na dovolenku do stanu a pod. 🙂 ale to uz zachadzam do inej temy.
@red_vanilla V tej sms sa vobec nespominalo pozicanie, proste len ze posleme Vam peniaze...stari dedili. Ja som tie peniaze nechcela zobrat od nich, tusila som problemy a aj sme sa s mm kvoli tomu pohadali, ale on si trval na svojom, ze preco nie, ze aj tak uz od nich pravdepodobne nic viac nedostane. Presne ako Ty hovoris, aj my pocuvame od znamych co vsetko im rodicia dali a ako im pomohli...tak sme si nakoniec spolocne povedali, ze ked nukaju sami od seba, ze teda prilepsime si aj my. No ale moj siesty zmysel ma, ako obvykle, nesklamal. 🙄 Tak si drzme prsty navzajom...rodinu si clovek nevyberie, ani tu co vyžení. 😉
@bejbinka podla mna sa Vas snazia vystrasit, aby ste im tie peniaze dali. Neviem ake vztahy su medzi Vami. Mozno aj vy ste prestali posluchat 🙂 drzim Vam palce, aby sa to vyriesilo. I ked vztahy to poznaci uz nastalo. Nedajte sa.
Pokiaľ to nemáte písomne, že vám niečo dali, tak nemôžu rodičia nič. Aj keby ste mali darovaciu zmluvu, nie je to také jednoduché. Darca v prípade dožadovania sa vrátenia daru musí preukázať, že sa k nemu obdarovaný nespráva vhodne.