Darčeky od starých rodičov

dorotka9819
26. sep 2018

Ahojte, idem si po radu. S manželom máme syna ktorý má tri a pol mesiaca. Vždy keď ideme na návštevu ku starým rodičom ( svokrovcom) tak dostane nejakú hračku, oblečenie, cumlík, deku...
Svojim rodičom som zakázala aby mu kupovali veci o ktorých neviem a tak sa naučili že keď mu chcú niečo kúpiť najskôr sa na ma opýtajú (väčšinou aj tak donesú plienky). Môj názor je taký že nechcem aby si ho kupovali vecami, jasné že ako trojmesačné bábo si to ešte neuvedomuje no časom keď bude starší si to bude vyžadovať. Chcem aby to skončilo pretože sa z toho nedokážem tešiť, nedokážem povedať ani ďakujem (lebo to tak necítim). So svokrou som vychádzala dobre, asi aj preto že som vždy ustúpila no teraz už nechcem. Muž má síce rovnaký názor ale mame to povedať nedokáže (a ja som tiež nechcela byť zlá tak som trpela). Ja som sa to už snažila všemožne naznačiť aby mu darčeky nekupovala, ale zatiaľ nič nepomohlo.
Keď už niečo kúpi vyžaduje aby som mu to obliekla, aby sa s tým hral, nosil taký cumlík... Problém je ale v tom že má odlišný vkus ako ja (naozaj sa mi nepáčia predražené čiapky so šnúrkami, šilcom a volánikom na konci pre chlapca), cumlík chce iba jednu značku a keď kúpim dva v balení tak mi postačia v pohode tri mesiace a nepotrebuje každý týždeň skúšať iný a hračky, pokiaľ išlo o hrkalky som to prekusla no každým týždňom ma vie prekvapiť väčšou blbosťou.
Poraďte ako jej to slušne povedať. Nechcem sa hádať pre takéto zbytočnosti, len jednoducho s tým seknúť kým si to malý neuvedomuje.

sissy27
26. sep 2018

@dorotka9819 normálne povedz svokre, že ďakujem, vážim si to, ale veď nemusíte každý týždeň niečo, stačí na sviatok.
Alebo nech sa s rodičmi porozpráva manžel tak ako si sa ty porozprávala so svojimi rodičmi. Alebo nech malému miesto kupovania darčekov odložia 1-2€ do pokladničky a na 18. narodeniny si kúpi auto.
Minule tu bol niekde taký milý príbeh o tom, ako starí rodičia obdarúvali vnúčatá a aký rozdielny pohľad na to mali dve nevesty - jedna ofrflala, že je málo a nie podľa jej vkusu, druhá bola vďačná aj za to málo, lebo si uvedomovala, že nemuselo byť ani to málo.
Vieš, starí rodičia tu nebudú večne a ja mám ako dieťa super spomienky na to, čo pre mňa robili a hlavne na veci, ktoré by rodičia nie celkom schválili. Boli to také naše malé tajomstvá a nikomu neublížili. Nechaj dieťa a starých rodičov, nech si vybudujú vzťah podľa seba, neriaď im ho ty. Že vždy bude mať preňho babka a dedko nejakú drobnosť alebo maškrtu nie je nič zlé, na to starí rodičia sú.

bielavila
26. sep 2018

Zasa niekto kto nema problemy a silou mocou si ich chce vytvarat...

anemone123
27. sep 2018

@dorotka9819 neber to tak citlivo, svokrovci to nemyslia zle. Skus im dopredu pred navstevou povedat, ze nemusia malemu nic nosit, ze oblecenia mas kopy aj cumlov dost a dobry je aj ten napad vyssie, ze nech radsej malemu pravidelne odkladaju nejake drobne. Mozno raz za cas povedz svokre, ze nieco potrebujes, aby mala radost, ze vnucatku moze nieco doniest 🙂. Aj my mame od svokrovcov kopu hluposti, veci uplne mimo moj vkus, ale s malym maju pekny vztah a neriesim to.

montemotherone
27. sep 2018

@dorotka9819 poraďte ako jej to slušne povedať? No veď, slušne jej to povedz 🙂 A buď rada že majú malého radi, že za ním chodia a že sú ochotní mu niečo kúpiť. Lebo ono tu ide o NEHO. Nie o teba. To keď si začneš ako matka uvedomovať a pochopíš aký je vzťah so starými rodičmi pre jeho život dôležitý, nebudeš riešiť takéto hlúposti a začneš sa z tohto vzťahu tešiť 😉

danula.ch
27. sep 2018

@dorotka9819 svokrovci sú dospelí, niečo si už odzili a ak si neuvedomujú sami, že to čo robia, je kupovanie si dieťaťa, je to ich problem. V budúcnosti budú musieť znášať následky, keď sa vnúčatá budú možno tešiť viac na darčeky, ako na nich samotných.
Pockaj, keď drobec podrastiea začnú mu nosiť sladkosti. To robí aj moja svokra a už to dávno neriesim. Ved aj mama si rada dá cokoladku a aspoň také nemusíme kupovať 😀
Druhá vec je, že kupujú veci, ktoré sa ti nepáčia a nevyužívate ich. To robila aj moja svokra a cez manžela som jej dala vedieť, že si to nezelame a teraz keď chce niečo kúpiť, opýta sa čo a ešte aj z ktorého obchodu. Lebo kúpiť bábätku hnusnu umelinovu mikinu, ani nepodsitu bavlnou, že mi zafarbila aj farebne prádlo. .....takze sa už pýta 😀.
Nezabudaj, že sú už dávno dospelí, oni vám zle nechcú, tak to riešte s kludom

evalin88
27. sep 2018

To poznam.. mne začala švagrina zvlačať veci po svojom synovi.. ktory ma 19 rokov.. a vraj celu garaz maju plnu hračiek.. minule som sa rozčulila aj za knižky.. samozrejme nie pred ňou.. a zasadne kupi uplne inu velkosť.. aj som jej to tak povedala.. ze naco bude v zime body kratky rukav... narovinu som jej povedala ze nechcem aby mal vela hraciek.. ale hračky ktore maju zmysel.. neako rozvyjaju napr.. motoriku.. lebo sa vzdy divi odkial mam take pekne hračky.. a mame fakt maly byt.. tak načo ho zapratávať.. dohodli sme sa že ak sa jej niečo pači pošle mi mobilom fotku na schvalenie...

maciatkolulu
27. sep 2018

@evalin88 naco je v zime body a kratkym? Ves ako tielko predsa napriklad. Rozculot sa kvoli kniham? Hmmm. Nuz ja neviem..

asia83
27. sep 2018

@dorotka9819 Ja to mám naopak. Svokra sa opýta, mama nie. Darmo jej poviem, kúpib tak či tak, a potom chce, aby to malá nosila. Ja to riešim tak, že jej to proste neoblečiem. Keď sa mama opýta, prečo, poviem jej, že sa mi to proste nepáči a malej to nedám. Mama je síce iné ako svokra, ale rovnako by som to urobila aj so svokrou.

zlte_kuriatko
27. sep 2018

@dorotka9819 neber to tak tragicky,jednoducho sa tesia,ze mozu vnucika obdarovat. Ved aj my raz budeme stare mamy 😁 navyse hrackami si ho urcite nekupia. Je to tvoje dieta teda vase a vies ako ho vychovas a ci sa da hrackami kupit ☺ nasi stari rodicia..jedny kupuju viac a drahych hraciek druhi menej a aj lacnejsich a obe strany ma rovnako rada. Nerozlisuje. 🙂 Navyse ty mozes babke povedat,ze tento cumlik trebars nepotrebuje alebo ciapok mate vela ALE vsak jej vymenuj co prenho potrebujete 😊 ze ked bude chciet nabuduce kupit darcek moze kupit toto a toto a tak.

zuzipolo
27. sep 2018

@dorotka9819 ahoj,normálne povedz svokrovcom,že malému netreba ešte nič,ak mu chcú niečo kúpiť,nech kúpia plienky (značku a veľkosť im povedz).u nás to tak je,keď prídu svokrovci tak prinesú plienky a vlhčené,občas svokra aj nejaké oblečenie (ale to sa zatiaľ stalo tak 2x).inak som normálne aj mojej mame a aj svokre povedala,že ešte nech mojej malej nič nekupujú a keď bude väčšia tak budú môcť (samozrejme,aj tam určím hranicu).tiež nie som za to aby malá stále niečo len tak dostávala,stačí na sviatok 😉 podľa mňa ak to povieš slušne tak nemáš ako uraziť 😉

fantinka
27. sep 2018

Moja svokra nekupi nic bez porady s nami. Aj ked oblecenie kupi ake chce, lebo mne sa paci HM a Lindex a jej pepco style 😂😂😂 tym nechcem nikoho urazit kvoli cenam, ale ona ma rada pestre veci s divnymi vzormi. Kupi, ok, obleciem mu to a odfotim ho, poslem jej nech vidi, ponosi chvilu a je pokoj 😉 podla mna to netreba az tak prezivat, ved nato su stari rodicia, aby rozmaznavali a rodicia na to, aby vychovavali.

pininka
27. sep 2018

U nas je to to iste ale od mojich rodicov a tie ktore tu pisu ze to niesu problemy nech sa pridu ku mne pozriet ze jdnu izbu mam komplet zapratanu so zbytcnym oblecenim, hrackami apod. Davam na charitu, nieco rozdavam a nieco predam a aj tak sa stale nevieme pohnut. Vcera zasa bez toho aby sa opytali doniesli synovi troje rifli pricom ma uz asi 8. Nepomaha ani hadka, ani to,ked im tie veci zanesiem naspat, donesu ich o tri mesiace zasa. Je to hrozne. Nehovoriac o ich odlisnom.vkuse. sestra mi nechava veci po malej, sme dohodnute ze mi donesie vzdy jednu tasku ake mala nosi, oni mi doniesi 4 plne tazky s vecami 122, pricom mala nosi 80. Co dodat. Dalsia vec je,ze ak som detom nechcela nieco kupit oni mi zacali oponovat,ved babka nam to kupi. Tak chodime k babke minimalne, nepotrebujem mat z deti rozmaznanyh frackov co dostanu cokolvek.

0silvia0
27. sep 2018

@dorotka9819 ber to tak, že malé dieťa je radosť v rodine pre všetkých a starí rodičia sa aj takto tešia a chcú dieťaťu dopriať. Je na tebe, aby si to diplomaticky vyriešila a skoordinovala.

prihlasenemeno
27. sep 2018

@dorotka9819 nasi svokrovci su taki isti. Aj ked sme im opakovane hovorili, nech nekupuju, vzdy pri kazdej navsteve nieco priniesli, alebo decka dostali,ked sme prisli ku nim. Riesime to tak, ze hracky nechame u svokrovcov, maju
U seba doma celkom slusnu kopu hraciek. Hracky, ktore dostanu decka ku svojim sviatkom, samoztejme berieme so sebou domov. Sranda je, ze predtym sme sa k tomu stavali ako k velkemu problemy, teraz uz si z toho nic nerobime.

sense
27. sep 2018

Ja mojim nazorom vyvolam asi vlnu pohorsenia.....na jednej strane nechcu mamicky aby si stari rodicia deti kupovali na druhu stranu to nie je dobre obo nie je dobre a treba taku znacku a onaku znacku lebo mne (rodicovi sa to paci)....a najvacsi problem je v komunikacii rodicia -stari rodicia....

Moja dcera ma 5 rokov a je vdacna za kazdy darcek bez ohladu ci je to baby born al baba za 3e s pepca a rovnako ponosi tricko za 29 ako aj za 2e a je jedno co je to za znacku....

Ak je toho vela mnozstvom tak ked sa s tym uznehra posuniem dalej al predam,rovnako aj oblecenie....a urobim radost niekomu kto viem ze nema ani na to tricko z lidla....

ewell13
27. sep 2018

Oooh ja by som bola vdacna aj za suchy rozok. ;) Náš 11mesačný syn od svokrovcov ešte nič nedostal :/

ukulela
27. sep 2018

@sense ok, aj nevesty sú nevdacne. Ale načo je zakladatelke 5 cumlov, 10 ciapok a 8 hrkalok?
@dorotka9819 nenaznačuje, povedz rovno: starká, malý takéto cumle nechce, ak chcete, kúpte takýto, značka veľkosť. Hračiek máme dosť, ak chcete, na Vianoce kúpte túto deku. Obliečky už netreba, radšej plienky, značka, veľkosť. Takéto oblečenie nie, zarezáva sa mu do krku. Farbi prádlo. Neobchadzat, povedať na rovinu. Naši sa naučili opýtať sa na oblecko. Keď nakúpia hračky, tak ich necháme u nich, doma nemám miesto.

lubik87
27. sep 2018

To sú problémy a hlavne keď ma Bobak 3 mesiace :S unás dostáva syn aj dcéra od svokrovcov také drísty och .. oblečenie pre dcéru všetko chlapčenské strihy nerozumiem ich logike 😃 ale posúvam.to buď ďalej alebo predávam ..hračiek máme tri hory ..ale stále dúfam že sa im podarí kúpiť niečo pekné 😃 napr mala dostala cumel od 18 mesiacov keď mala 2 hahahaha😃 a syn gumáky 34 a má 5 rokov (30)...takže čisto využiteľné veci😃 ale aspoň donesú vždy sa s mužom tešíme čo to zasa bude za trapas 😃

deti95060810
27. sep 2018

áále prosím ťa...zober poďakuj a hoď to doma do nejakej krabice... Buď rada že ešte aspoň kúpia. moja svokra poslala mojim deťom na Vianoce v obálke 27 e v drobných - asi viac nemala a malo sa rozdeliť viac detí....zobrala som a neriešila.... nabudúce budú asi stravné lístky....😀
Keď svokra bude vidieť že akosi nedávaš jej veci malému tak s tým kupovaním prestane... ani sa nenazdáš a bude po kupovaní darčekov....😉

eeffka
27. sep 2018

u nas sa nevhodne dary davaju do jednej krabice a potom ich daruvavam dalej, uz som tak vybavila si 10oslav, zaujimave ze odkedy sa na to prislo ( netajila som sa tym) , nevhodne dary ustali a bud sa opytaju alebo daju veci aj s blockom ( ten som si tiez parkrat bez hanby vypytala), ale deti mam uz vacsie.
ked boli male co babkovci nakupili to ostalo u nich v byte na "hranie", velmi rychlo pochopili ze byt nemaju nafukovaci.

sense
27. sep 2018

@ukulela tak desat ciapok na nic ale namiesto rozculovania a ohovarania poviem dakujem ale uz ma desat ciapok a ani ich nevyuzije kedze make deti rastu rychlo....a ked nepomoze...ok podakujema posuniem dalej...

kvetinka75
27. sep 2018

@danula.ch oni nechcú zle, to je jasné. U nás to tak bolo tiež, že svokra kupovala od výmyslu sveta a pritom nemala zbytočné peniaze. A najvaic ma vytáčalo keď nosila kopu sladkostí. Že tým vlastne škodí tomu dieťaťu, to si nedala vysvetliť. Až keď sa vyskytli zdravotné problémy sama dcéra už povedala že toho má dosť, načo ju všetci dráždia tým, čo ona nechce, keď jej chcú dobre, nech s tým prestanú , až potom to skončilo. Jasné že každý chce dobre svojej rodine ale tým, že budú nosiť veci , ktoré nikto nepotrebuje, tým to iba zhoršujú. Ja by som im na rovinu povedala že sa mi to nepáči a je to zbytočné. Stačí na sviatky niečo priniesť. Všetci sme nejako tak materiálne založení a uniká nám, že možno to dieťa by bolo radšej, keby ho (samozrejme neskôr, keď bude väčšie) zobrali niekam na výlet, aby zažilo niečo čo možno nezažije s rodičmi a bude mať na to spomienky ako mať spomienky na kvantum materiálnych vecí. Potom si deti ani nevážia toho čo majú, lebo majú toho strašne veľa.

ukulela
27. sep 2018

@sense len ja sa na to pozerám už aj ako na zbytočný plastový odpad. Hračky z cinaku, či trhu, na jedno použitie ...je mi to ľúto vyhodiť, ďalej to nedarujem, lebo je to haraburda veľká. U nás je to relatívne ok. Namiesto sladkého nosia termixy, banány a tak. Skrátka sme sa dohodli. Na oblecku sa dohodneme. Keby sa to zvrhlo, tak sa opäť dohodneme. Ja viem, že chce kupovať, lebo keď bol chlap malý, také a toľko nebolo .... Ale netreba preháňať. Už len kvôli ekologickej stope 😉

dorotka9819
autor
27. sep 2018

Ja som už miliónkrát začala že nemusí toľko toho kupovať, že radšej budem keď mi malého postráži na dve hodinky, aby som si napríklad niečo stihla porobiť (napríklad rada pečiem no malý mi to veľmi neumožňuje a svokra býva 10km, auto mám, v pohode by som jej ho zaviezla) no vždy keď som sa jej o stráženie opýtala tak musela súrne do mesta (do Lidla) alebo nejaká výhovorka. Potom som to skúsila tak že nech mi povie keď má čas ona, no doposiaľ sa neozvala.
Keď už nosila oblečenie (košieľky s límčekami) na rovinu som jej povedala že viac sa mi páčia veci z pepca/ kiku (radšej nech dá za to pár eur a malý to využije ako keď kúpi košieľku za 15€ a jednoducho to na ňom vyzerá smiešne a cena neurčuje kvalitu)
Tiež sme sa dohodli že darčeky nosiť teraz nemusí. Keď už začala kupovať hračky povedala som že nech si to tam necha a bude sa s tým hrať u nej. Jej odpoveď bola že nech sa s tým hrá doma, ona to nemá kde odkladať (majú rodinný dom, my dvojizbový byt)

sense
27. sep 2018

@ukulela ale aj mamicky prehanaju nielen stari rodicia,staci si obcasbkliknut tu na tie albumy co je nachystane a co bude na vianoce....
A velmi vela je o komunikacii,....ale manzel nepivedal,ako pivedat....
Aj moja svkra bola taka aj muz lebo pri prvom si tolko dovolit nemohol a ani tolko nebolo...ale po par rozhovoroch otvorenych bez emocii to skoncilo, chlap pochopil skor,svokra o pat rokov neskor...ale pochopila a viem ze vzdy dcera dostane nejaky "plast" ,ale vzdy je moznost nechat to u nich s tym ze dakujeme ale nechame to u vas aby sa mala s cim hrat jed prideme...
Alebo mame vdaka ale zimnu bundu z lidla za 20 nekupuj lebo ked je v tom cely den na svahu je jej zima al.mojra...kup radsej knizku al tricko ci leginy...

A recyklovat recyklujeme. Vela veci sa da vratit na specialne miesta a vyuzit

sissy27
27. sep 2018

@sense nič nie je dosť dobré, starajú sa zle je, nestarajú sa tiež zle... Nedá sa vyhovieť nijako.
Asi už tiež starnem 😀
Ja som nikdy neriešila, čo dcéra dostala / nedostala. Aj keď občas som si pomyslela svoje, ale aby som z toho robila drámu...
Len tak rozmýšľam, aké mali poniektoré ženy vzťahy so svojimi starými rodičmi, či len také, ako rodičia dovolili... Lebo ja som svojich starých rodičov milovala (a dala by som fakt neviem čo za to, aby boli späť a aby tu dnes boli pre moju dcéru) a tiež často robili veci, z ktorých moji rodičia neboli zrovna nadšení. Ale fakt si dnes s odstupom času cením, že aj napriek tomu, že nie vždy sa im všetko páčilo, tak do nášho vzťahu nezasahovali, nezakazovali, nebrali mi veci čo som od nich dostala.

dorotka9819
autor
27. sep 2018

Manžel sa snaží aby sme tam chodili aspoň raz do týždňa a nikdy som mu nepovedala nie, keď povedal tak sme sa vybrali na výlet a išli sme, pokiaľ to bola hrkálka alebo jeden svetrík tak sa to dalo, obliekla som mu to raz a bolo. Ale keď začala kupovať neprimerané množstvo tak ma to začalo obťažovať.
A najväčší bonus keď vytiahne niečo z "tajného miestečka) po mojom mužovi. To absolútne odmietam pretože štrikované svetriky sú síce pekné ale môj syn má z toho hneď červené fľaky kde sa ho to dotkne

sandri
27. sep 2018

Ja som toto riesila na prve narodeniny mladsieho syna. Svokrovci totiz doniesli darcek aj starsiemu synovi. Ze aby si nezavideli... Tak som sa podakovala a na rovinu som im povedala, ze ja s tymto nesuhlasim. Ze chapem, ze nechcu, aby si zavideli, ale narodeniny ma len jeden a druhy sa musi naucit, ze cely svet sa nebude tocit len okolo neho. A ze do buducna, ked uz tomu mladsi bude rozumiet, chcem, aby boli narodeniny vzdy len dnom oslavenca, teda druhy syn vtedy nedostane nic. Uvidimo o 3 tyzdne, ci to padlo na urodnu podu 😀 a inak, co sa tyka drobnosti, moj otec vzdy ked k nam pride na navstevu, nieco donesie. Cukriky, keksiky... A teraz "zne" ovocie - syn ho vita so slovami "co si mi doniesol?" vobec sa mi to nepaci a myslim, ze ano otcovi.

janulik2008
27. sep 2018

jáj ... neter ma 3 a ma kopu hraciek ... sestra neriesi a sme porozdavali niektore ... hracky sme jednu znacku napr. kupovali 😉

evalin88
27. sep 2018

@maciatkolulu nie ze rozculila.. skor ze nam postupne zapratavaju byt.. vecami na ktore je este maly.. len preto...