Daňový bonus - môže si uplatniť ex daňový bonus na deti, ak s tým nesúhlasím?

dida888
30. jan 2019

Ahojte mamičky potrebujem poradiť. Odišla som od svojho ex partnera s 2 malými deťmi dôvod nechcem rozoberať, ale moja otázka je v tom, že si žiada rodny list resp kópiu menšieho aby ako živnostník si mohol uplatnil ulavu, staršieho rodny list ma zo sebou. Ja mu ho nechcem dat a mam na to svoje dôvody, a mňa zaujíma ci si môže uplatniť daňový bonus na deti ak nežijeme spolu, nemá môj podpis a ani sme nikde neboli vedení že žijeme v spoločnej domácnosti keďže ja mam trvalé bydlisko s deťmi u babky a on u rodičov. Ďakujem pekne za rady a názory.

ragulca
30. jan 2019

@dida888 podmienkou na uplatnenie daňového bonusu na dieťa je zdieľanie spoločnej domácnosti...

dida888
autor
30. jan 2019

@ragulca a ak som preč z bytu iba mesiac aj to platí? Ci nie keďže sme bývali minulý rok spolu? Ale ako píšem musí mať nejaký môj podpis alebo niečo?

evittam
30. jan 2019

@dida888 Tvoj podpis nepotrebuje.
Nárok na daňový bonus má každý daňovník, ktorý spĺňa nasledovné podmienky:
dosiahol zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, alebo dosiahol zdaniteľné príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal základ dane (čiastkový základ dane); 6-násobok minimálnej mzdy predstavuje pre rok 2018 sumu 2 880 eur,
vyživuje nezaopatrené dieťa, ktoré žije s ním v domácnosti, pričom sa môže jednať o dieťa vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu a dieťa druhého z manželov,
preukáže nárok príslušnými dokladmi (kópiou rodného listu dieťaťa, alebo potvrdením o návšteve školy, ak sa pripravuje na povolanie štúdiom)

dida888
autor
31. jan 2019

@evittam a ak s ním nežijeme aj tak si to môže uplatniť?

evittam
31. jan 2019

@dida888 Poriadne si prečítaj moj predchádzajúci príspevok. Nie

dida888
autor
31. jan 2019

@evittam a ak si to uplatní lebo je dosť pravdepodobné že to urobí dá sa to niekde napadnúť alebo nejako konať?

evittam
1. feb 2019

@dida888 Oznámiť na DU,ze si neoprávnene ziadal o DB a dostane pokutu a bude to musieť aj vrátiť.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
1. feb 2019

@alenah31 Tak ano to ma...
No mas rôznych ludi. DU keby prisiel na to,ze poberajú obaja tak jeden musi vrátiť. Btw.ved cestne prehlasuje,ze druhý rodic DB nepobera. Nie je to tvoja vec ale jeho problém.....

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
1. feb 2019

@alenah31 Tak to uz ty nezmenis.😁😉