Dali ste svôjho blízkeho do zariadenia?

simona277
25. júl 2024

Ahojte, pred necelým mesiacom som maminu umiestnila do špecializivaného zariadenia, nakoľko po dlhých rokoch sme sa už nevládali starať. Mamina sa mesiac pred nástupom veľmi tešila nakoľko situácia doma bola už neúnosná, veľmi sa hádali s otcom - vyvrcholila ponorka po rokoch manželstva, zanedbával ( nevládal) sa o ňu postarať po fyzickej stránke - hygiena, prebalovanie a pod.
Našla som súkromné zariadenie, ktoré by jej po všetkých stránkach mohlo vyhovovať.
Prešli tri týždne no jej stav psychický sa oveľa zhoršil, začala byť zlá, vylbušná, plačlivá. Stále sa pýa domov, že tam nechce byť, vraj je to zlé.

Ako ste zvládali odlúčenie, umiestnenie svojej milovanej osoby do zariadenia?
Strašne v sebe bojujem či som urobila dobre… každu návštevu odchádzam s plačom. Pocitovo si myslím že to trvá už 6 mesiacov.
Zvykne si? Ak nie čo potom? Vziať ju naspäť domov?
Ak máte akékoľvek skúsenosti, prosím podelte sa ♥️ ďakujem

bublinka1426
25. júl 2024

@simona277 vediet sa odosobnit je tazke. ale toto by som vlastne mame neurobila ak nie som na nu sama

martul
25. júl 2024

@simona277 domov znamená k otcovi? Ty bývaš kde? Kto by sa o ňu doma staral?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simona92101
25. júl 2024

@simona277 ano,dali sme dedka a bolo to to naj rozhodnutie.dedko mal alzheimera,ublizoval aj sebe aj ostatnym,hlavne na babku bol velmi agresivny,potreboval 24/7 opateru.babka sa ho bala v zariadeni sa mu stav zlepsil,dobre sa onho starali,aj pribral,bol spokojny

ktochytavzite
25. júl 2024

@simona277 kolko ma mama rokov ,je samostatna alebo odkázaná na pomoc?Zariadenie je sukromne alebo statne?Mozmo priplatiť a dst do súkromného kde ma s onu izbu,kupelku a wc a moze si robit co chce.Ako tie zariadenia na sk su naozaj v ubojom stave povatsine+ aj ten rezim,vsetko.

zuzanockamt
25. júl 2024

@simona277 Nie, nedala.

kattrin5
25. júl 2024

nie, my sme takto dali otca a po tyzdni zomrel. Mame by som to nikdy neurobila, najala by som opatrovatelku, ktora by sa o nu starala aby mama mohla byt doma.

elzusa
25. júl 2024

je to veľmi individuálne, ale , ak už potrebuje celodenný dozor a starostlivosť, tak áno

majkabambulik
25. júl 2024

@kattrin5 uplne s tebou suhlasim, radsej doplatit opatrovatelku a nevytrhnut stareho cloveka z jeho prirodzeneho prostredia, je to ako presadit stary strom, zvycajne sa neujme a uschne...

pribinak
25. júl 2024

Vybavovali sme zariadenie pre krstnú mamu, nemal sa kto o ňu dennodenné starať, ma už veľmi vysoký vek ale hlava jej funguje

Doma bola celé dni sama, teraz má spoločnosť, program, pravidelnú stravu a lekársku starostlivosť

Mnohí sa biju do hrude, že by nikdy svojho rodiča či starého rodiča do zariadenia nedali, ale nemajú prestavu čo obnáša starostlivosť napr o človeka s alzhmeimerom či ležiaci človek ktoeho treba kŕmiť polohovať prebalovat a ….a nemá vás kto vystriedať odbremeniť …

michellemary
25. júl 2024

@pribinak napísala si v podstate to, čo som chcela ja, ďakujem.

simona92101
25. júl 2024

@majkabambulik ono nie ku kazdemu pripadu sa da najat opatrovatelka.v nasom pripade bol nutny lekarsky dozor 24/7,babka sa dedka zacala az panicky bat.a kedze dedko maval take zachvaty,ze viac x napadol aj babku aj inych,a bol statny chlap,jedna opatrovatelka by ho tazko spacifikovala.

elzusa
25. júl 2024

@simona92101 ak je na špecializovanom oddelení, tak už je to zrejme ťažký stav, v takomto prípade je to presne popísala pribinak

marianarem
25. júl 2024

@simona277 Mala som viac clenov rodiny v zariadeniach. Muzova babka tam po mesiaci zomrela, ale tak bola uz vyse 90rocna a uz uplne nesamostatna, aj mentalne uz bola na tom zle. Pravdepodobne to ale jej odchod urychlilo.
Stryko bol tiez, ten uz bol agresivny, bil tetu, takze tam uz sa inak nedalo. On sa tam bol celkom dlho, tam by som povedala, ze mu to neuskodilo, starali sa dobre.
Potom este bol v ustave aj svokor, ktory sa prepil a po deliriu a urazoch hlavy ostal leziaci, hlavou mimo, odkazanost najvyssieho stupna. Najprv bol v ustave pre dlhodobo chorych a tam fakt len lezal a nic. Potom sme ho dali do sukromneho zariadenia, kde bolo pekne, mile opatrovatelky, samostatna izba. A tam sa zrazu zacal vzmahat, az sa zotavil v podstate do uplneho zdravia, s cim uz nikto neratal.
Takze je to rozne, na kazdeho to vplyva inac by som povedala.

tess123
25. júl 2024

@simona277 určite nie nikdy ani mamke ani ockovi ani manželovi ...nechápem to zmýšľanie keď už nevládzem odložím ťa ....ty by si chcela aby ťa niekde dali . Myslím ze rodina je prvá kto sa má postarať . Nuž ak sa nedá nemáte inú možnosť. Ja sama som v takom zariadení pracovala a trpia tam ľudia lebo chcú ísť domou a stále sa im len opakuje že zajtra alebo o týždeň až dôjdu do fázy kedy to začnú vzdávať. Preto sa tam tak rýchlo uvoľňujú miesta proste skoro denne niekto zomrel.Žial.

rozculena
25. júl 2024

dala som mamu do hospicu v poslednom štádiu rakoviny...už sa nevládala hýbať,a ja som nemala na to fyzické sily.Starala som sa o ňu od začiatku......Dostávala aj morfium a to by sa doma asi nedalo........každý deň sme za ňou chodili,buď ja alebo otec.Ja som popri tom ešte aj pracovala na smeny.

brendaa
25. júl 2024

@simona277 držím ti veľmi prsty, je to určite ťažké, je tam sociálna sestra, alebo vyhľadaj psychologičku. Sa povie že nenechám v žiadnom prípade tam rodiča, no ak sa inak nedá, lebo diagnóza, lebo peniaze.... opatrovateľky doma by museli byt dve, dnes je čakačka na opatrovateľku dlhá... A ak treba na 24 hod tak je to vyse 1000 eur mesačne, ja na toto nemám... Ak by som mala vziať domov k sebe rodiča, musela by som mať všetko k spokojnosti a zvyšné peniaze aby som mohla ostat doma... Je to náročná opatera, na psychiku aj fyzickú zdatnosť...
Poraď sa s odborníkmi ako sa dá pomôcť...

marca12
25. júl 2024

@simona277 ak nechces mamu o par tyzdnov navstevovat na cintorine,tak ju zober odtial prec. Ona to tam nezvladne. Darmo cakas,ze sa to zlepsi. Bude len horsie.

dominikamacakova
25. júl 2024

Nie neurobila si dobre. Štatisticky ľudia po umiestnení do zariadenia rýchlo zomierajú. Vezmi ju domov a zabezpeč opatrovateľku.

simona92101
25. júl 2024

@elzusa alzheimer je tazky stav sam o sebe.takyto clovek si pamata veci spred 40 rokov,funguje aj v takom rezime.no co sa deje teraz si nepamata,a z toho je potom zurivy,ze mu ludia nerozumeju..clovek zostava agresivny,striedaju sa svetle chvilky so zachvatmi.dedko bol v Alzheimer centre kde mu nastavili lieky aby zmiernili agresivitu a zachvaty.ked mal ok stav,dokonca si pamatal tvare,aj co sa stalo vcera.ked boli stavy zle,musel byt priviazany aby neublizil...my vsak na toto zariadenie nemozeme povedat nic zle,bolo vidiet ze dedkovi sa velmi venuju.bolo to vsak sukromne zariadenie.teraz mame 91r babku so zacinajucou demenciou,ktora odmieta kohokolvek.a tam nevieme co dalej

slavaf
25. júl 2024

@tess123 Vieš, veľmi ľahko sa súdi, prípad od prípadu je iný a sú aj stavy, keď to doma jednoducho nejde. Je kopec ľudí, ktorí sa dlhodobo starali a nakoniec oni sami skončili s vážnymi diagnózami. Je to psychicky veľmi náročné. My sme dali starkú - mala Alzheimera v štádiu, keď to už doma nešlo.

simca06022011
25. júl 2024

Dali sme, vlastne rodicia dali babku, ale ona bola s tym sama stotoznena, nechcela sa prestahovat do ineho mesta... ale tiez sa zacala opustat rychlejsie ako ked zila sama (ona realne naozaj dlheeee roky bola sama). Urcite ta psychika je zla, s manzelom sa hadat, rpist na to ze po rokoch ponorka a nema sa o nu kto postarat... nebrala by som si to osobne az tak velmi.
AK by som to riesila, tak asi skor nejakym spolocnym byvanim (podla diagnozy), aby na to ani otec nebol sam, ani my a tak. Na toto tie velmi stare modely rodin, kde vsetci na kope zili a pomahali si, boli fajn ... Ak by sa dalo, riesila by som to tak, ak nie, tak naozaj sa neda nic robit. Otec sa k tomu ako stavia? Nepomohla by opatrovatelka, co by sa chodila k nim domov starat o nu?

majkabambulik
25. júl 2024

mila autorka, tvoja mamina zistila ze ani to najluxusnejsie zariadenie neda to, co clovek potrebuje. Ja som osobne navstevovala taketo zariadenie kazdy den v BA a mozem ti povedat, ze za pekne vymalovanymi stenami sa ukryva peklo pre obyvatelov! zamestanci su aj ked to neukazuju pred navstevami klietov, ale su vyhoreni. Utierat stolicu niekolkokrat denne dospelym niekolko rokov, tazko s nimi manipulovat pri kupani, previazat prelezaniny, lebo nie su polohovani tak ako by sa to malo, pripravit mrtvoly niekolkokrat, to vsetko sa na tych zamestnancoch podpise. Darmo vedia, ze nehada sa s nimi pani xy, ale alzhaimer no aj tak maju pred ocami cloveka a v danom momente s nim bojuju akokeby bol zdravy. Napr. bola tam videna od navstevy situacia ked opatrovatel schytil za nocnu koselu na hrudi staru babicku a s celou silou ju smaril do postele, lebo sa chudinka z poslednych sil postavila na nohy. Len toho sa dopustila! To ze prinesu pitie a stravu a postavia to na stolik, no nestihnu uz nakrmit, lebo je vela tych co to potrebuju to je jednoducho realita. Chudaci klienti zacitia vonu, su hladni, no so slzami v ociach potichu prehltnu to, ze to aj odnesu aspon maju nadej, ze mozno veceru im niekto nalozi do ust. Hlavne ked su imobilni a uz trpia demenciou-nikomu uz tito chudaci nic nepovedia1 Personal po aspon trochu chodiacich krici- chodte na izbu! nemate tu co po chodbe chodit! Ked sa ohradia, ze nie su vo vazeni, tak sa im to spocita inde- preskocia sa iba nahodou, ked sa prebaluju klienti ci ked sa roznasa zakusok a pod. To, ze zakusok k obedu v nedelu nahodou "niektori" nedostanu tak to je uplne bezne. Ked sa ich opytas, ako sa maju tak ti casto opisuju, ze su ako pes v studni-maju co zrat-niekto im nieco z casu na cas zhodi do tej studne, aj teplo maju, ale su uz vo vazeni. 24/7/365 dni v jednej izbe, 4 steny, mozno nejaka navsteva na par minut sa zastavi, no vacsinou vobec nie, a cakaju len na infekciu v prelezaninach ci na zapal pluc ci na podobne vyslobodenie znacky - na smrt. No neplakala by si pri plnom uzivani rozumu tam tiez? Neprosila by si na kolenach o vyslobodenie?

andreakotesova
25. júl 2024

@brendaa mesačne stoji viac opatrovateľka k alzheimerikovi + treba vykryť víkendy.

optame
25. júl 2024

@simona277 mamka ma aj psychiatricku dg?
Zmena jej psych stavu- odisla z domáceho prostredia, su tam cudzi ludia, je tam sama. Klientom to nepridava na radosti. Nepoznam takeho klienta,ktory by sa tesil zariadeniu. Ak mozte, zaobstarajte mamke psychologa. Casto ju navstevujte, prineste osobne veci-fotky, veci,ktore ma rada.
Ja osobne mam babku v zariadeni a dodnes sa s tym nevyrovnala, uz su to 4roky 🥺 doma uz vyzadovala 24hod.starostlivost, pricom je chodiaca, lucidna,ale ma svoje dg.

pribinak
25. júl 2024

@majkabambulik ty čo strašíš ľudí? No napr moja Krstna je v zariadení, že doobedu majú program, sú v skupinách podľa kognitivneho stavu
Robia rôzne ergo terapie, mávajú rôzne vystúpenia, chodia aj von mimo zariadenie

Poobede je volno, väčšina sa prechdza po záhrade, vozíčkari sú tiež vonku, k ležiacom chodí rehabilitacna, katechetka a terapeut

Majú veľkú spoločenskú miestnosť, kde si môžu spolu napr večer pozrieť správy a hádať sa o politike
Majú pravidelne omše v zariadení, chodí aj psychológ či študenti logopedia
Dokonca majú aj tanečnú terapiu 👏👏👏
To čo popisuješ jw už rarita, aj kolegyne mamu príbuzných v DD, ale toto nepopisuje nikto

simona277
autor
25. júl 2024

@bublinka1426 bola si už v takej situácii ked “neurobila” ?

abbey1
25. júl 2024

@simona277 Nie, nedali sme. Maminku sne v ťažkej chorobe doopatrovali doma, bolo to náročné, ale bola to naša mama a nevieme si predstaviť, nechať ju niekde. Synčeka sme tiež tak.
Do poslednej štipky sily by sme sa o blízkeho starali. Radšej doma opatrovateľku platiť.
Iná je situácia, ak je človek ťažko duševné chorý a z toho agresívny.
Sestra zomrela v nemocnici, veľmi sa pýtala domov, my sme verili, že nastane aspoň stabilizácia, bohužiaľ prišiel rýchly koniec.
Dodnes si vyčítame, že nemohla zomrieť doma v kruhu rodiny.

fajnova
25. júl 2024

@simona277 prosím ťa, nič si nevyčítaj, urobila si všetko a viac sa nedalo. Tí, čo vypisujú, že oni by nikdy nedali rodičov do zariadenia majú to šťastie, že to nezažili na vlastnej koži. Vycicia to z teba všetku radosť zo života, budeš žiť život starého bezvladneho človeka. Miluješ ho najviac na svete, ale proste už nevladzes. Riešiť hnačky, zápchy, dekubity, prebaľovanie niekoľko krát za deň aj za noc, kŕmenie, umývanie, polohovanie, a zvlášť doprava bezvládnych ľudí k lekárovi je nesmierne náročná. Na zamestnanie môžeš zabudnúť, budeš rada, keď vybehnes do potravín. Všetko zrazu bude vzdialené a nedosiahnuteľné.. čítala som nedávno článok, že najčastejšie zo všetkých povolaní vyhoria ľudia, ktorí sa starajú o blízkeho. A je to naozaj tak.

lucia13022023
25. júl 2024

Mužova starká je v súkromnom zariadení. Zomrel mužov otec, ktorý sa o ňu staral, a nebola iná možnosť. Veľmi sa tam tešila, chváli si to tam a je jej tam dobre. V tom zariadení mi pracuje mama. Chodíme tam často, klienti sú veľmi milí, pekne sa o nich starajú, varia... Majú to tam fakt veľmi pekne, a mužova starká vravela, že keby vie, chcela by ísť skôr. Čiže ja áno, dala. Ale vyberala by som veľmi, veľmi pozorne kam.