Ahojte baby , chcem sa opýtať či sa podľa vás dá zmeniť povaha človeka , alebo aspoň potlačiť...ide o to že ja mám povahu z veľkej časti po mojej mame, veľká nervacka...moja mamina nie je zlý človek , vôbec nie ,ale z detstva si pamätám že všetko ju vedelo vyviesť z rovnováhy , za všetko nervacila , robila si zo všetkého hlavu a nad všetkým sa veľmi trápila...proste umyla zem ,poslapala sa hneď nervy, niečo sa jej nepodarilo hneď nervy, zaspinila som sa ,hneď nervy ...stále bola na nás nervózna ..a ja začínam badať že tak isto sa začínam chovať k deťom ...ja to NECHCEM!!! Proste ok poslapu, rozleju ok sú to deti , nechcem hneď vybuchnúť...nebila nás ,pár výchovných ale proste stala nervozita u nás prevládala neviem či to chápete...začínam vidieť že deti sa má začínajú báť 😓...
Nechcem aby si ma deti pamätali takto...😓
Nejaké rady?
@dominika0126 a to je ako presne? Ja som už dospelá 😅 a moja mamina je ešte dospelsia a nervózna a už sa aj urážliva🤦
@viestta to sa za celý deň napočítam😅 ale skúsim 😊
Môj oco je taký celý život. Nikdy sa nezmenil. My ho vnímame taky aký je. Aj keď nervaci neberieme si to osobne. Lebo viem ze je taky
@ewell13 aj moja mama je taká celý život, celý a teraz je ešte horšia ...zostala veľmi urážliva 🤦, nemôžeš jej krivého.slova.povedat ani sa na ňu nebodaj škaredo pozrieť...ale mne jej nervozita v detstve liezla na nervy ...doteraz si to pamätám ...bála som sa prísť z ihriska špinavá aby nekricala...nechcem taká byť ale už to badam pomaly na sebe ...a deti sa začínajú mať na pozore, nepáči sa mi to 🤷
Tak deťom to nerobí dobre určite pre ich zdravý psychický vývoj. Ale aký vzor majú, tak buď budú rovnaké, alebo práve do druhej strany, ustráchané, keď na nich šéf, učiteľka trochu zvýši hlas alebo im niečo vytkne, tak budú si to príliš pripúšťať. Bud budú mať nízke sebavedomie alebo budú výbušní ako ty.
@nnnuuunnn no bojím sa , lebo vyzerá že budú ustráchane , a to nechcem ....ja ich milujem dávame im všetko na svete...ale ...chápeš nie? Chcem to odbúrať nejako , ukludnit sa...
kúp si magnézium . možno niečo pomôže....😉
inak ja osobne takýchto ľudí nemusím, pri týchto ľuďoch je strašne dusná atmosféra...
Ja som snáď najnervoznejsi človek ktorého poznám... Tiež koli detstvu a mame.... Bitkam atď...
Pri malej mam trpezlivosťi na rozdávanie, naozaj... Za 2.4roka co je na svete sa mi ale par x stalo ze som vyletela a kričala, a keď som sa uvedomila strašne ma to bolelo, lebo som sa zaprisahala nebit ako moja matka. A dá sa to!!
Pracujem sama na sebe. A naozaj sa to dá.... Koli sebe. Malej.. Nechcem raz ľutovať že som bola ako ona..
A zmeň trochu uhol pohľadu... Ja si stále hovorím.. Kým nehorí nič sa nedeje.... 🤷♀️ Sú horšie veci ako príklad rozliata malinovka alebo rozbitý pohár.... 😉😉
A ked sa nevieš ovládnuť chod do druhej miestnosti, myslí na svoje deti, na počítaj do 10 a bude ti lepšie 😊
da sa to. urcite.
aj my sme mali v detstve nervoznych rodicov. otec bol povacsine kludny ale obcas mal take vybuchy , ze koniec, roztrieskal par veci, zatinal na nas zuby, paste. Mama bola nervozna z neho, aj z jeho pitia, tak po nas kricala... mali sme male sebavedomie a nevedeli sme sa ozvat, branit sa.
Ja som bola spociatku tiez nervacka na deti, hlavne tie prve dve. doslova hluposti ma vedeli vytocit. Nebolo to dobre.
Ukludnenie seba sameho, zmena k lepsiemu nie je o duseni hnevu, ci emocii. Skor ide o racionalne rozhodnutie, zvnutra , uvedomenie si vlastnej zodpovednosti za svoj hnev.
Na toto som prisla, ze u nervakov ani tak nejde o neovladanie emocii, ide o to, ze potrebuju preniest zodpovednost na druhych ludi, nikdy nebyt na vine. Na vine je dieta, partner, sef...oni, oni robia tie chyby a rozleju, rozbiju, meskaju, skaredo jedia a piju, maju blbe zvyky a pohyby...proste nervakom vadi vsetko a vsetci. a vsetko a vsetci su ti chybni, kym oni nie.
Prijat zodpovednost za svoje spravanie, svoje emocie, mat na pamati, ze kazda, KAZDA nasa reakcia je nasa vedoma volba, je velmi ukludnujuce.
Moje nervacke casy az na malicke uniky, su davno prec. s detmi mam velmi pekny vztah, mam ich styri a kazde dalsie si zazilo kludnejsiu a lepsiu mamu.
@cicikmicik pozri si Nevychovu, zrovna dnes beží zaujímavý webinar o agresivite, dá sa to zmeniť, len treba popracovať na komunikácii s deťmi
Tiez som bola taka , hlboky nadych vydych zakazdym a dost casto som si opakovala pokym nejde o zivot , nejde o nic...a som si to vycapila na chladnicku aby som to mala stale na ociach .
@cicikmicik keď máš dobru sebareflexiu a aj dobru pamäť z detstva ( že Vies čo nechceš a preco ) tak sa s tým da isto pracovať, zmierniť... ✊✊✊ to že to vnímaš a aj reakcie je základ úspechu.
@janickacrazy Aj ja som pozerala to video z Nevychovy a hned ma to napadlo ked som citala tento prispevok. Prvy krat co som videla Nevychovu a velmi sa mi to pacilo.
@cicikmicik Povaha sa asi zmenit neda, ale predpokladam ze u teba su to skor naucene vzorce spravania, ktore si videla u mamy a opakujes ich u svojho dietata. To sa urcite zmenit da. Uz len to ze si to uvedomujes a chces to zmenit je prvy krok k zmene. Ja som tiez mala nervacku mamu a vidim ze robim presne tie iste veci na synovi... a tak isto ako teba, aj mna to mrzi... idem na tom pracovat. Mne uz velmi pomohol psycholog pochopit problemy od rodicov. Existuje tiez "anger management" kde ta naucia ako ovladat svoj hnev. Vela ludi sa to zial nenaucilo ked boli detmi.
Ak si uvedomis, ze nieco robis zle, staci sa ovladat a davat si na to pozor. Je to jednoduche, no nie vzdy sa to podari. Tiez sme len ludia a kazdy obcas vybuchne.
Ono to býva tak, že iného len ťažko zmeníš, no seba podľa mňa dokážeš, len treba chcieť. No tiež si nemysli, každý chytí odbčas nervy a to kvôli úplnej blbosti, to sa proste stáva
@ericka_l áno ja viem ale neustála nervozita a stres myslím ...to nie je občas ...
@cicikmicik dávaj si magnezium denne a meditáciu pri meditačnej hudbe.. z toho si urob denný rituál.
@cicikmicik mama nebola nervacka, ale mala neurózu z toho ako chcela mať vsetko dokonale😃prečo chces byť za dobru?od koho čakáš pochvalu, či sama pred sebou?nemusíš mať vyleštené, nemusí byť všetko na svojom mieste.Si pozri koľko žien napíše, že z detstva si pamätajú nervóznych rodičov je to smutné.Ty si iba odpozorovala ako sa mama správala v bežnom živote, krízových situáciách.Aai si stále natlakovana či ešte musíš a mala by si...musíš sa naučiť zvoľniť😀
@cicikmicik s určitou povahou sa narodís. Napríklad si nervak, rýchlo sa nahnevas a vzblknes (na druhu stranu takýto ľudia ja aj rýchlo pre niečo nadchnú)...
To je síce fakt, ale len na tebe záleží co s tým ďalej spravíš. Hulakanie za každú blbosť je naučené z domu. Decka po ktorých sa odmala doma hučí sú ukricane tiež s navyše zvyknuté na krik, takže si z toho nič moc nerobia
. Máš príklad vo svojej mame ako skončiť nechceš a celý život pred sebou aby si sa zmenila.... Áno vždy budeš taka ze sa rýchlo naštves ale nebudeš hned bliakat.
Áno dá sa samozrejme zmenit povaha, vela ludi sa zmenilo, ci k horsiemu, aj k lepsiemu, len často k tomu viedli tazke zivotné skúšky.
@bennn keby to bolo take jednoduche.. Lenze vsetci mame zafixovane nejake vzorce spravania sa a tie v emocne vypatych situaciach prevladnu. Ale ano, pracovat sa s tym samozrejme da.
@cicikmicik zaklad je, ze si uvedomujes, co potrebujes zmenit. Ty nie si tvoja mama, aj ked ta jej spravanie silne ovplynilo. Ak chces, mozes to zmenit, lebo toto nie je az tak o povahe ako o jej prejavoch. Mozem ja sa rychlo nahnevat, dolezite je, ako to prejavim . A aj s hnevom sa da pracovat, nie, ze ho budes potlacat, ale naucis sa ho prejavit nedestruktivnych sposobom.
Hlavne s detmi o tom vela hovor. Spominana nevychova je fajn, ja mam velmi rada aj ceskych psychologov Koprivovcov a Novackovu a ich respektovat a byt respektovany. Nie je to primarne o zvladani hnevu a negativnych emocii, ale myslim si, ze ti to pomoze pochopit, preco reagujes, ako reagujes.
urcite sa to da. treba hladat vnutorny pokoj a prijat seba aj druhych s chybami. laskavost, trpezlivost, odpustenie, prijatie atd.
@cicikmicik Povaha sa určite zmeniť nedá.
@cicikmicik Ľudia sa nemenia, ľudia iba dospievajú. Snaž sa k tomu takto pristupovať.