Dá sa vyhnúť manipulátorovi?

4. nov 2024

Citala som jednu diskusiu, kde sa riesil vztah s manipulatorom a zeny tam pisali svoje pribehy, ze roky zili s takym clovekom. A ze ake je tazke odist. Viacere si tam davali za pravdu, ze tito ludia si ich uvarili postupne a ze to boli vsetko krasne, sebavedome uspesne zeny a ze presne take su velakrat obete, lebo ich bavi im poslapavat sebavedomie a prekracovat hranice. A ze aj oni si hovorili, zeby takeho muza nikdy netolerovali a zrazu v takom vztahu boli. Aky mate na to nazor? Ved pokial ma zena stanovene hranice a ma nejake standardy a vidi, ze jej ten chlap tie hranice prekracuje a ublizuje jej, tak mna by nejaka kytica ruzi nepresvedcila o tom, ze tento chlap je uzasny. Ja sama som sa parkrat stretavala s takymi typmi a ano, boli tam velke gesta, ale ked prisla sprcha, tak mna ten muz proste zacal odpudzovat. Ja som v takom vztahu vydrzala 6 mesiacov. Mna to proste zaujima, ze ci su to nejaki kuzelnici, ze dokazu tu zenu totalne zmagorit, ked tak presvedcivo hovorili, že boli vzdy sebavedome a oni ich znicili. Ja sama mam v okoli zenu, ktora s takym clovekom zila 17 rokov a ked mi rozpravala, ake veci jej povedal/urobil, tak u mna by to bola stopka do konca zivota a tento chlap ze sa uz ukazal po par mesiacoch, Tak potom neviem, co si o tom mysliet 🙂

rorino
4. nov 2024

Asi toľko,že nechodíš v ich topánkach,čiže je zbytočne porovnávať sa s nimi,a nikdy nehovor nikdy😉

lujza123
4. nov 2024

Veľakrát sú obeťami takýchto psychopatov ľudia ktorí si nesú určite traumy z detstva, neprijatie od rodičov, pocit ze si musia lásku zaslúžiť, ze jej niesu hodní. Niekedy sa dokonca stane ze takúto traumu môže mať aj dieťa z úplne normálnej rodiny, občas vznikne aj kombináciou rôznych faktorov, proste príliš citlivé citlivé dieťa vo veľkej rodine, šikana v škole, možno postihnutý súrodenec ktorý ma pochopiteľne tej pozornosti a starostlivosti viac než zdravé dieťa.
Pripadne príliš empaticke povahy ktoré sa chcu pre druhých rozdať (ale aj tato vlastnosť vie byt na škodu pokiaľ si dotyčný nevie nastaviť hranice)
Ze je niekto navonok sebaistý, úspešný neznamená ze je taký aj vnútri, v podvedomej rovine

Človek ktorý je vnútorne neistý je ľahkou korisťou pre manipulátora. Pretože ten zas potrebuje niekoho vyciciavat, z niekoho žiť a to mu dovolí iba určitý typ ľudí

autor
4. nov 2024

@rorino ale ja sa s nimi neporovnavam, ja len uvazujem. Pretoze ako je mozne, ze niektore zeny sa do takeho vztahu nikdy neodstanu a niektore opakovane maju take vztahy? Ved raz, ked mam standardy a vadi mi, ak je muz na mna hruby, nedajboze ma udrie, tak ako je mozne, ze príde chlap a zrazu ma dokaze opit rozkom?

autor
4. nov 2024

@lujza123 ja som tiez toho nazoru. Mna len zaujimal pohlad na to, lebo tie zeny v tych diskusiach tvrdili, ze oni boli sebavedome a vsetko bolo ok, ale ten chlap ich dokazal znicit. A jedna tam napisala, ze prevencia nie je, ze len taka, ked si tym prejdes, potom sa takemu vyvarujes. Tak vlastne tym chcela poukazat na to, ze manipulator dokaze zmanipulovat hocijaku, s cim ja absolutne nesuhlasim. Podla mna tieto osoby presne vedia, kto je lahko ovplyvnitelny a ich tie silne zeny nepritahuju, skor ich pritahuje ta kontrola nad nimi.

kiki68
4. nov 2024

Da, chce to odist pro prvom naznaku. Proste ist a dovi. Jedna kamoska to tak spravila, normalne na neho nahucala a zabuchla dvere. Uz spolu mali zacat byvat. Do par tyzdnov sa prejavil. Tak mu povedala c ze spoke husi nepasli a ani nebudu

lenka_da
4. nov 2024

Nikdy nehovor nikdy. Raz sme hore, raz dole, kazdy moze mat obdobie, ked sa ti nic nedari a jediny clovek, ktory "pri tebe stoji" je prave manipulator, ktoreho by si za inych okolnosti odhalila. A ak si zena nesie nejake traumy z detstva, nedostatok lasky, mozno k tomu financne problemy, cokolvek... Poznam vzdelane, rozumne zeny vo veducich poziciach v praci, ktore tymto prechadzali cele roky.

lavender94
4. nov 2024

Myslím si, že manipulátori si vyberajú manipulovateľných ľudí (nečakane. 😂), ktorí si v živote niečo prežili a tak su menej odolní voči tomu. Keď niekto vyrastal napríklad v prostredí kde mu bolo od malička vtlkane do hlavy len to čo mu nejde a v živote ho nikto ta nič nepochválil, kde si taky človek vybuduje sebahodnotu? Zrazu stretne niekoho kto ho obletuje, zahrňuje darmi, komplimentami a časom maska spadne a zacne zasa ten kolotoč ponižovania. A ten človek je zas to malé dieťatko ktoré si mysli, že lásku si treba zaslúžiť a môže byť rado, že s ním ten človek je ak keď si to nezaslúži.

sidicek
4. nov 2024

Ja jedného poznám a ani by som si s ním nezačala a tiež takto ničil 5 -6rokov jednu vzdelanu sebestačnosť ženu. Mne na ňom vždy niečo vadilo ,ale kopa žien z jeho okolia zostalo verných jemu ako tej žene, keď sa rozviedli.

sidicek
4. nov 2024

No ich aj priťahujú silné ženy, je to pre nich výzva, ale ozaj silná žena ho kopne do ...už na začiatku pri prvých red flags

kiki68
4. nov 2024

@sidicek pokial nema v sebe take to nieco, mozno aj generacne, ze spasitelsky syndrom zaroven. Vela zien caka ako toho muza prerobi a on namiesto toho prerobi ich. Silna zena sa skor pozna tak, ze z toho vie v nejakej chvili odist. Skor, ci neskor. Za mna je sa manipulator moze chovat aj rok a viac v pohode, je pozorny a zena, co mala napr nejakych takych nudnych a slabych partnerov, tak jej to pride, ze wow. Konecne sa ma nejaky neboji, konecne je to aj muz po vsetkych strankach. Aspon tak to bolo u mna. Oni vacsinou udru vtedy, ked je zena napr emocionalne/ ekonomicky oslabena. Moj sa prejavil mozno po cca roku. A prve co som spravila bolo, ze som naozaj vzala roha. Lenze on prisiel pomaly s placom, ze to nevie co sa stalo, stres a bla bla. Ja som si vtedy povedala, hmm mam zas zahodit vztah po prvom naznaku problemu? Vsetci okolo ho mali radi

sidicek
4. nov 2024

@kiki68 áno, on si namotava okolie ,ale pretvarovať sa moc dlho nevie ,preto často tlaci rýchlo do svadby a dieťaťa ved "laska nebeská" ,čím si ženu priputa a ťažšie sa potom odchádza.

vilma7
4. nov 2024

Vieš, každá má hranice inde...koľkej sú možno povedali že toto a toto nie.
Potom príde rodina, deti, manželstvo a už sa poľavuje.
Tiež som si povedala, že nevera nikdy, ale možno by som sa k tomu úplne ináč postavila keby k tomu naozaj došlo. A veľa žien je veľmi nesamostatnych, visia doslovne na partnerovi ..atď. veľa.faktorov vplýva na rozhodnutie a k tomu hlavne patrí vymyvanie mozgu manipulatorom. A človek sa asi ozaj nedokáže vzchopiť ...nevieme posudot čím si dotyčné osoby prešli, tak radšej nesudme.

marianarem
4. nov 2024

Tak su rozne typy manipulatorov. Ak ide o nefalsovaneho psychopata, ktory nema ani zrnko empatie a proste si ide za svojim cez mrtvoly, tak tomu sa vyhnut neda podla mna. Kamoska takeho mala a ten oblbol vsetkych naokolo. Vedel, cim si koho ziska a na roznych ludi pouzival rozne strategie. Aj mna presvedcil, ako ju ma rad. Ale teda on nedeptal, "len" namotaval, klamal a podvadzal, ale teda fakt kvalitne.
Potom su manipulatori, ktori maju v skutocnosti velmi nizke sebavedomie, manipulaciu zazili v detstve a odkukali ju, alebo to bol pre nich jediny sposob prezitia pri patologickom rodicovi. Takyto typ si podla mna nezacne s naozaj sebavedomou zenou, lebo by si na nu neveril. Najde si zenu, ktora prahne po velkych gestach a silnych reciach a na vsetky tie manipulacie proste reaguje.

domak2
4. nov 2024

Stačí, že sa pretvaruje kým si ju nepriputa. Stačí dieťa, majetok, postupne odstrihavanie od priateľov a rodiny a je to. To sa oveľa horšie odchádza. Nemusí mať na odchod financie. Áno niekedy je to očividne zo začiatku, ale veľakrát si počká, kým nemá istotu.

mamamoni
5. nov 2024

Narcista skúša káždú ženu v okolí ,,očariť" či už má partnerku, alebo nie. Tie ktoré sa nechytia, alebo ho prekuknú nechá odísť. To sú tie šťastné. Číha na takú, ktorá prejaví čo i len najmenší náznak záujmu o neho. Počas celej doby lovebombingu ženu nenápadne spracúva a zároveň sleduje. Pokiaľ ona prežíva najväčšiu lásku života, on získava informácie. Zároveň súčastne skúša ďalšie ženy. Každý narcista je promiskuitný, vždy potrebuje ,,zálohu"
Počas fázy lovebombingu zároveň....občas....vyrobí menšiu, či väčšiu drámu. Aby došlo k hádke a UZMIEROVANIU. To uzmierovanie je veľmi dôležité, ukáže tým partnerke aké to s ním môže byť krásne. V tom čase postupne a nenápadne posúva hranice. A prechádza na devalváciu. Partnerka je ,,chytená"v mozgu má chem.procesmi vytvorené niečo ako závislosť... Narcista si ju ešte zvykne poistiť dieťaťom, spol.majetkom, spol.podnikaním, závislosťou na jeho príjme (tam je toho veľa)
Fáza devalvácie je peklo na zemi....

kristinapetronela
7. nov 2024

Najhoršie keď sú tam aj deti. Vtedy je ťažko odísť