Cudzinec na Slovensku

kiksik25
28. júl 2024

Ahojte, som cudzinec zo Srbska a žijem tu na Slovensku uz 7 rokov. Pocas 7 rokov som úspešne skoncil VŠ, kariérne sa posunul v robote, kúpil si tu byt a nakoniec uz aj dostal občianstvo SR. Bývame na byte s priateľkou v takom menšom meste. Stále ale cítime potrebu sa vrátiť domov. Je nám tu dobre ale nemáme žiadnych kamarátov. Nemáme tu ani rodinu, cize nam nema kto pomôcť. Plánujeme si založiť rodinu ale stále nám chyba podpora od najbližších. Co si vy myslíte o tom? Mali by sme sa vrátiť domov? Zostali by ste na SK aj napriek tomu?

zitaje
28. júl 2024

Obaja ste zo Srbska? U vás doma by ste mali uplatnenie, podporu, rodinu, priateľov? Prečo si si menil občianstvo, keď si nie si istý, že tu chceš ostať?

kiksik25
autor
28. júl 2024

@zitaje priateľka je z Ukrainy. Mam dvojité občianstvo. Doma su podmienky co sa týka roboty omnoho horšie ako tu.

daren1
28. júl 2024

To si dostal občianstvo celkom rýchlo, keďže si tu mal prechodný pobyt a nie trvalý, a do Srbska sa chceš vrátiť ako cudzinec keďže máš slovenské občianstvo. Alebo máš statut zahraničného Slováka?

kiksik25
autor
28. júl 2024

@daren1 zahraničný Slovák

doriiis
28. júl 2024

Poznám veľa srbov,čo si založili rodiny priamo tu na Slovensku.Co si budeme klamať,tie platy v Srbsku sú aj pre slovákov almuzny

beata_k
28. júl 2024

Mnoho rodin vychovava svoje deti bez starych rodicov. To nie je problem. Ja chapem, ze ti je smutno. Ale rozober si to na drobne. Je buducnost tvojich deti a tvojej zeny lepsia tu alebo v Srbsku? Aku buducnost im chces dat? Odpoved necham na teba

luccija
28. júl 2024

@kiksik25 prenajm byt a choď na pár mesiacov domov a uvidíš ..tu máš prácu, byt, priateľku a nemáš rodinu...chápem, že to je ťažké, ale žiť a živit rodinu budeš z lepšej práce a peňazí.

mane01
28. júl 2024

@kiksik25 a preco tu nemate kamaratov? Vsak na to netreba byt rovnakej narodnosti.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zitaje
28. júl 2024

@luccija ja by som dokonca poradila práveže nepredať byt, ale prenajať... a tak ísť domov do Srbska na skusy. Sú mladí, bezdetní, tak môžu skúsiť odznova a stále im ostanú zadné dvierka, teda keby to nevyšlo, čo je dosť možné, že nevyjde, stále sa budú mať kam vrátiť.

@kiksik25 v podstate tu ide iba o teba, keďže priateľka bude cudzinka bez rodiny a priateľov aj u teba doma, všakže... čo chce ona? Aj ona chce ísť do Srbska? Úprimne, dosť by som bola prekvapená, keby si napísal, že áno, chce ísť do Srbska (z jej pohľadu do podobnej cudziny, len horšie podmienky...)

lulu0123
28. júl 2024

Tak, to je len na tebe.My mame viacerych kamaratov Srbov, ziju tu, su spokojni.Rodina im chyba,parkrat do roka ich idu pozriet.Jeden kamos to ma dokonca kilometrovo blizsie ako ja na vychod z Ba.Len teda na hraniciach sa mozes zdrzat. Ale ked nam vraveli, ake su tam platy.Neviem, ja by som sa nevratila.Co tak skusit ine mesto, vacsie na Slovensku?
Napriklad vyhladat dalsich Srbov zijucich na SK by nepomohlo?
A ked sa vratis, najdes si v pohode dobru pracu ty a priatelka?

luccija
28. júl 2024

@zitaje ja píšem prenajať🙂ale zase odíde z prace či si takú nájde aj po návrate atď...

@kiksik25 keď si tu už vyštudoval VS už si tu pár rokov doteraz ti nechýbala rodina čo ťa tak ťahá domov?či rodičia ta volajú?asi ste mladí ľudia nemáš spolužiakov, známych?Keď si sem išiel študovať tak si asi mal métu lepšieho vzdelania, životnej úrovne ja bývam blízko logistického centra kde pracujú Srbi bývajú na na ubytovni, v podnajmoch celé rodiny chápem, že doma je doma komunita, kde vždy máš niečo za nieco

dettilv
28. júl 2024

No ja by som sa nevrátil. Svojmu dieťaťu by ste dali šancu na lepšiu buducnost tu, možno práve vďaka nemu si nájdete potom kamarátov a pozrieť rodinu môžete ísť predsa často

vilma7
28. júl 2024

Založiť rodinu sa dá aj bez podpory okolia. Takže sa musíte lem rozhodnúť, kde sa vám bude lepšie žiť.

kiki68
29. júl 2024

@kiksik25 Ja by som to prehodnotila, zistila moznosti. Ja som sa tiez raz chcela vratit na Slovensko, po 6 mes som bola naspat v Rakusku. A bolo vymalovane.