Covid infekčnosť 3 týždne po pozitívnom výsledku

31. mar 2021

Vie mi niekto prosím vás povedať či môže byť človek infekčný aj po 3 týždňoch od pozitivity a či moze preniesť za taký čas nákazu ďalej,prípadne či sa dá nakaziť v dome,kde rodina po covide býva? Myslím obyčajným pohybom po dome bez ruský.

nikpa
31. mar 2021

Nakaziť sa v dome po kovide asi dá ťažko, sama si napísala že je už po ňom. Svokor mal ťažší priebeh, zvládnuty doma, po 2 týždňoch bol u obvodnej ktorá ho ošetrovala vtedy v obyčajnom jednorazovom rusku. Pri tom mal stále pretrvávajuce príznaky. Normálne mu povedala že už môže chodiť medzi ľudí takže infekčný už nemohol byť. A pochybujem, že je niekto ešte infekčný po 3 týždňoch, potom by karanténe bola nariadená dlhšie.

majamat
31. mar 2021

udajne sme infekcni tak 5dni po objaveni sa priznakov. a teda na predmetoch a v ovzdusi virus nijak moc dlho nepreziva, dokonca je to udajne aj menej,a kos a predpokladalo, z predmetov by sa dalo nakazit skor v pripade, ak sa ich dotkne pozitivny a hned po nom sa dotkne negativny,. aj to zavisi od mnozstva virusu a schopnosti jeho imunitneho systemu.

a by bolo take jednudche nakazit sa, tak to ma ovela viac ludi.

kisskiss
31. mar 2021

Vírus je aktívny len 8 - 10 dni od prepuknutia príznakov. Dokonca vraj aj u ťažkých pacientov v nemocnici je to max 10 - 15 dní. Čiže po tejto dobe už nie je schopný infikovať, PCR ešte môže ukázať pozitivitu, ale človek už nie je reálne infekčný. Preto je karanténa 14 dni. Najprv bolo 10, ale zvýšili potom na 14 a posledné 4 dni by mali byť už bez priznakové ak sa má človek bez kontrolného testu zaradiť naspäť do bežného života a lekár mu ma vydať potvrdenie o prekonaní choroby. Ja som mala teploty 11 dni, kašeľ dlhšie.. ale teda PCR po 17 dňoch bol čistý.