Ahojte nenasla som tu diskusiu s podobnym problemom, tak pisem tuto. Chcela by som poprosit mamicky co maju deti, aby napisali co zaberalo resp. zabera u ich deti aby posluchali a respektovali rodicov, ked dieta spravi nieco zle, alebo ako komunikuju ked je nejaky problem.
Moj postreh: 4,6 rocny syn - ked spravi nieco zle bratovi, tak mi zabera ked ho poslem sadnut si na schody na na chvilku a porozmyslat co spravil zle, potom sa bratovi ospravedlnit a pomojkat ho.
Dakujem za vase postrehy.
@oravese máme dve deti - chlapec bude mať 6 a dievča má 8 rokov ...ak sa pohašteria medzi sebou, tak u nás zaberá niečo podobné...odchod do svojej izby a tam porozmýšľať o svojom správaní resp. "nesprávaní" ... a následne sa ospravedlniť ...ak to nie je možné, alebo som nebola pri tom, keď sa pohádajú, tak sa musia postaviť oproti sebe, aby na seba nedosiahli 🙂 a najskôr jeden povie svoju verziu, potom druhý a potom to uzavriem a musia sa zasa ospravedlniť ...budˇ navzájom alebo podľa toho, kto bol "ten zlý" ... a niekedy sa tresce aj "prepadnutím veci" t.j. vezmem hračku a vrátim až keď vidím, že sa pekne hrajú ...(za odmenu🙂) ....zatiaľ sa to dá...uvidíme, čo keď budú starší ...
V prvom rade pozitivna motivacia a efektivna komunikacia, v druhom rade pochopenie a ocakavania primerane veku a schopnostiam dietata. Zo zasady nepouzivame fyzicke tresty a uz toboz nie psychicke vydieranie...Funguje to s mojim malym, jeho tatom a aj pri kolegoch v praci 😎