Čo všetko mám zakázať svokre a čo jej dovoliť pri novorodencovi?

31. máj 2021

Baby, prosím vás... žiadne nadávky sní žiadne urážky chcem len vedieť váš názor.
Bývame so svokrou. Áno je to zlé rozhodnutie, budeme si ísť na nervy, to už všetko viem. Manžel ju nechce nechať samu, je chorá a do iného bytu alebo domu ísť nechce.
O pár dní sa nám narodí bábätko. Chcela by som len váš názor ak máte nejaké skúsenosti podobne s týmto...
Čo všetko svokre "zakázať" a co naopak dovoliť?
Keď si predstavím, že budem v izbe kojiť a uspávať dieťa a ona mi vtrhne do izby, že sa na neho chce pozrieť (už teraz je taká strašne natešená na prvé vnúča)..
Tak čo robiť? Nechcem byť hnusná ani neslušná veď predsa ja bývam u nej tak jej dom jej pravidlá, ale nechcem, aby s ním bola ona častejšie než ja...
Ide o to, že to bude naše bábätko, nie jej. Nechcem, aby ho mala vkuse pri sebe a stále sa na neho chodila pozerať, hrať sa s ním....

felicita027
31. máj 2021

Najlepšie by bolo sadnúť si s ňou a porozprávať sa čo si ochotná tolerovať čo nie. Každý človek aj každá mamička tu má určite inak nastavené hranice takže je to len na tebe, čo dovolíš, čo nie a ako sa dohodnete.

leuchtturm
31. máj 2021

odstahuj sa a neskor, ked budes musiet pracovat, neziadaj ju o strazenie svojho decka.

pribinak
31. máj 2021

Toto by s ňou mal prebrať tvoj muž - jej syn. Že zasadne klopať, počkať kým povieš, že áno vstúpte.
Akože niečo iné zakazovať? Ja neviem, to je začiatok konfliktu
Ideálne riešenie, odsťahovať sa

kate_cs
31. máj 2021

Kľúč do spálne a jednoducho sa zamknúť 🤷🏼‍♀️ Alebo ja som si všetkých naučila, aj doma a aj keď sme na návšteve, že narovinu poviem “Idem kojiť, potrebujem pokoj aby sa najedol a neobzeral sa stále, tak mi tam nechoďte.” Pochopil aj 2,5 ročný syn, pochopí aj svokra.
Ale podľa mojej skúsenosti ti ešte dobre padne, keď ti ho raz za čas svokra postráži, pokočíkuje, pomôže. Čo by som ja za to dala 🙏🏻

annamalaga
31. máj 2021

Pozamykať si osobné veci. Hlavne sa zamykať v spálni , keď budeš kojiť. A prajem príjemné nervy, lebo prísť s pôrodnice a mať svokru za zadkom tak to chce naozaj veľkú odvahu.

sasa1310
31. máj 2021

nechápem čo riešiš. Ešte si ani neporodila a už vieš ako sa bude svokra chovať.

trixi12
31. máj 2021

tak že je natešená, to je dobre, nie? ale chápem, čo myslíš, proste jej slušne vysvetliť, čo áno a čo nie. Dopredu by som to nerobila, aby si nemyslela, že ju úplne odstrkuješ, ale za pochodu. Si unavená, povedať že chceš kľud a zavrieť sa do izby. Treba kojiť, to isté. Neskôr ak bude chcieť dieťa napr posádzať alebo kŕmiť všeličím, povedať nie, to sa dnes už nerobí, lebo... Ak je ok pochopí a bude to rešpektovať, ak nie, nech si to s mamou porieši manžel, aby si ty nebola tá zlá. Inak ja by som ju skúsila pozitívne zapájať vtedy, keď to vyhovuje tebe. Napr. dieťa nespí, ty sa budeš chcieť čo ja viem osprchovať alebo najesť, tak sa svokry spýtať, či by jej nevadilo sa pohrať/pohojdať kým ty si spravíš svoje. Ona bude rada a ty oceníš chvíľku kľudu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sonnenshein
31. máj 2021

Odporucam dohodnut sa na spolocnych priestoroch, kde bude babka moct byt s vnucatkom, napriklad, ze ked budete spolocne v obyvacke, moze ho pestovat, alebo sa s nim hrat. Ale do spalne sa nevstupuje, je to intimna zona kazdeho - Ty jej, predpokladam, tiez nechodis do spalne, takze by si to mohla pouzit ako argument.
Jednoducho Vase priestory, jej priestory, a potom spolocne priestory,
Vela trpezlivosti zelam.

janinah
31. máj 2021

Ak svokra vládze variť a upratovať,tak by som ju poprosila,aby robila tie práce,na ktoré ty nebudeš mať energiu a čas tesne po pôrode.Ale inak by som počkala ako sa situácia vyvrbi,nie každá svokra je xantipa.Zamykať sa v izbe neodporúčam,nedajbože tam odpadneš a bude zle.A aj tu platí-podobrotky ďalej zájdeš,všetko rieš inteligentne a s kľudom.Píšeš akoby ti mala ukradnúť dieťa a tak to isto nie je.

bagre
31. máj 2021

Ešte počkaj, nevieš zatiaľ ani čo všetko budete riešiť ani ako sa bude správať. Sú aj normálne svokry. Zatiaľ sa len teší, ešte sa nič nestalo. Keby si teraz začala rozhovor asi to vyznie dosť sproste no nie? Ak nechodí teraz bez klopania, je šanca že nebude ani potom. Na ostatné je ešte čas podľa mňa.

kitycat
31. máj 2021

Ty si chces rozkazovat v cudzej domacnosti?

katkati
31. máj 2021

Ja neviem, ale už som videla mamičky kojiť v obchodných centrách, v parku atď., podotýkam, že je to ich vec, tak to by bolo také hrozné, keby svokra náhodou vstúpila do izby, keď budeš kojiť? Keď sa maličké narodí, tak postupne si dohodnete, čo je tolerovať lne pre obidve strany a co už nie. Rozumné ženy by sa mohli dokázať dohodnúť.

stanulienkat
31. máj 2021

@kitycat to si kde vycitala?

zooeynka
31. máj 2021

@stanulienkat tak vies...nastahovala sa k cudzim do domu, svokra je predpokladam vlastnik domu a tutok mlada pani ide rozkazovat kedy, kam moze svokra vojst...chapeme ze potrebuju sukromie, ale v cudzom baraku zavadzat pravidla a majitelke domu vymedzovat priestor je trosku drze....

autor
31. máj 2021

Ženy ďakujem za názory.
Je to tak, že ona ma pravdepodobne nemá rada tak sa tak ku mne aj správa. Aši si myslela, že jej syn bude mať inú ženu 🤷🏼‍♀️
Áno, do izby chodí bez zaklopania proste tam vtrhne lebo je to jej dom ona si môže robiť čo chce.
Ona je schopná na mňa kričať keď jednu vec neurobím a pritom ich robím každý deň veľa... 😀
Tie čo píšete, že neviem aká bude po pôrode, áno viem taká je už dlho a príde mi to akoby bola tehotná ona a čakala dieťa ona nie ja, strašne to je...
Opakujem, že presťahovať sa nemôžme, je sama a je chorá, manžel ju nenechá samu veď ženy... každý máme radi svoje mami, nie?

@kitycat rozkazovať nechcem, nepísala som, že chcem... 😀Ale chcem mať súkromie keď budem kojiť alebo keď budem dávať malého spávať a nie, že ona vtrhne do izby a začne ho brať na ruky atď...
Ja som žena, ktorá sa prispôsobí tomu druhému, veľa vecí viem pochopiť, ale keď ma stále problém so mnou aj keď tam robím všetko? 🤦🏼‍♀️
@janinah ona je strašne na prácu... aj keď som tehotná tak musím robiť všetko a žiaden oddych, pretože proste musím... ☹️
Natešená je, ale nie kvôli tomu, že bude mať jej syn dieťa, ale že bude mať ona vnúča, berie to tak akoby to malo byt jej dieťa, to mi strašne vadí... Viem aká je veď bývam s ňou..

autor
31. máj 2021

@zooeynka ale ja nerozkazujem 😀 chcem mať aj ja súkromie...

zooeynka
31. máj 2021

Ale vies, sukromie budes mat iba vo svojom byte...nie u cudzich

sweetdreams1
31. máj 2021

No nič lepšie, ako ísť bývať do svojho, ti tu nikto neporadí.

janinah
31. máj 2021

Aj moja svokra bola chorá,moje deti malé,ale nikdy sme sa tam nesťahovali,aj ked manžel u nej bol každučký deň,ja ako sa dalo,15 minút cesty autom.Víkendy sme tam boli stále.Takže aj tak sa dá,byť blízko seba,ale nie v jednom dome.S tou prácou pribrzdi,oddychuj,kým ešte môžeš.A otvor ústa,asertivita ti len pomôže.Nie si tam za slúžku,urob si svoj priestor čím skôr,ale diplomaticky.Ľahké to mať nebudeš.

ukulela
31. máj 2021

neries so svokrou, sadni si dnes/zajtra a pozhovaraj sa s manzelom, predostri mu vsetko, ako sa citis, coho sa bojis, a co potrebujes, aby si vedela v takom prostredi existovat. ste v dome? neda sa poriesit aspon vlastna bytova jednotka? oddelene priestory? alebo aspon spalna? nech mamu riesi muz. nech jej on povie, ze do spalne sa vam nechodi, lebo vas moze nacapat pri sexe, lebo mozete byt holi a je vam to neprijemne .... a ty mu povedz, ze ak to nebude fungovat a ona nebude spolurpacovat, tak budete musiet hadat riesenie.

bagre
31. máj 2021

no tak to trošku mení situáciu, mala si hneď napísať ako sa veci majú.
A to teda znamená, že ak nerešpektuje teba ako osobu /v jej dome, na ulici alebo hoci aj na Antarktíde/ asi ťažko to pôjde keď sa drobec narodí. A píšu ti zrejme ženy, ktoré si tým prešli a pochopili, že musia odísť aby ostali psychicky ok a nerozbila sa rodina otec- mama- dieťa.
Takže ak svokra chcela inú nevestu, a sama sa z domu pohnúť nechce nikam a dohodnúť sa na ničom zrejme tiež nie, tak máš na výber 2 možnosti:
1/ budeš za kravu, ktorá si nechá po sebe dupať + veci s tým súvisiace /rozumej že sa to dotkne aj dieťaťa a vzťahu s chlapom/
2/ časom ti dojde že tadeto cesta nevedie a odídeš/odídete do svojho
3/ svokra sa zmení - ale toto nebýva ani v rozprávkach, preto sú reálne len 2 možnosti
Inak mimo tému - ako sa na toto díva muž? Že inak sa nedá? Že vlastne to nie je nič hrozné? Že jeho sa to netýka? Že má zlatú maminku?
Ja som tiež bývala na mieste, kde si iní mysleli že keď je to ich dom, tak sa môžu aj do spálne bez zaklopania vrúbať a ešte sa urazene tváriť. Išli sme tam preto, lebo sme naozaj nemali kam ísť s 3 deťmi...dočasne. Ale keď už toho bolo dosť, odišla som radšej so 4 mesačným do nedokončeného domu vo februári...
Chlap mi mal najprv poriešiť veci s tebou a potom s mamou - hneď budeš vidieť na čom si...

diusqa761
31. máj 2021

Tak nič v zlom ale toto sis mala všetko zvážiť ešte než si otehotnela. V živote by som nepriviedla dieťa na svet bez zázemia a vlastného bývania nie ešte tak do domácnosti so svokrou s ktorou si evidentne leziete jedna druhej na nervy 🤷 mala si dať chlapovi na výber že buď dieťa ale vo vlastnom alebo nech si ostane u mamičky ale nech s tebou neráta keď sa ti tam nepáči. Už keď nie inak tak by som to radšej riešila tak že by som jej najala niekoho aby na pár hodín k nej chodil jej uvariť, upratať a robiť spoločnosť a keby chcel mohol muž po robote na 2 hodinky skočiť každý deň pozrieť keď si o ňu robí starosti 🤷. Dalo sa to riešiť X možnosťami , ja osobne by som v živote s týmto nesúhlasila to tam chcete ďalších 20 rokov byť kým sa svokra nepominú ? Lebo keď teraz ju už muž nechce opustiť tak časom už nebude chcieť vôbec , zdravie sa jej bude len horšiť. No, tvoj život ale prajem teda pevné nervy.💪 Ja by som viacej ako 2 hodiny nedala aj to si ešte fandím. Nuž čo ti poradiť...Jej dom jej pravidlá . Môžeš ju POPROSIŤ o súkromie a vytýčenie určitých hraníc ale či ti na to aj kývne , hlavne keď ti celú dobu robí naschváli je otázne . Ako ti baby písali , jej dom jej pravidlá . Nemôžeš jej nijako zakázať pohybovať sa vo vlastnom dome. 🤷 Priprav sa na to že ťa môže vysmiať do tváre.

kitycat
31. máj 2021

@stanulienkat v tejto vete to spomina "Čo všetko svokre "zakázať" a co naopak dovoliť? "
Ked schce mat veci podla seba maju byt spolu... Uz vidim ako jej muz bude branit mamicku so zhorsenym zdraavotnym stavom

Autorka nie ty nechces rozkazovat, ty chces "iba" sukromie ale to mas vo vlastnom a nie tam kde byva viac roznych domacnosti. Tvoj muz tiez neprestrihol pupocnu snuru..

janynyna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annamalaga
31. máj 2021

Niet tu týždňa , týždňa , čo by tu nebola takáto téma. Ty máš proste chlapa, ktorý neopustí mamičkinu sukňu ani čo by bolo. Takže prajem príjemné nervy a tipujem rozchod po 5 rokoch.

sante81
31. máj 2021

Ja už stojím na strany tých svokier, denne nespokojné nevesty, na čo si robíte deti keď nemáte kde bývať??? Nie si tam doma, nieje to tvoja domácnosť, tak to rešpektuj

miadi
31. máj 2021

Budes to mat tazke. Problem nie je ani svokra ktora je chora no mà dost energie ti managovat cas a coskoro aj starat sa o vnuca.. ale zaroven nie dost zdrava aby zila sama? Problem je tvoj muž. Z toho co si opisala vidim ze tam budes trpiet.. snaz sa muza ukecat na zmenu byvania aj Keby ste trebars mali dva byty v jednom panelaku inak pokoj mat nebudes.

zuzana1688
31. máj 2021

Ahoj prepáč za tvrdú pravdu ale viaceré ženy vedia že svokra je zlo! Mamičky našich manželov sú peklo do rodiny ale česť výnimkám 😅Moja rada z vlastnej skúsenosti prerušiť kontakt!!!Na Vianoce narodeniny 2x za rok stačí ale tvoj život...No ak chceš mať svoju rodinu treba určiť hranice si mamina tak musíš vedieť ako chces žiť aby boli všetci spokojný... Veľa šťastia prajem☘️

autor
31. máj 2021

Ženy asi som sa zle vyjadrila 😅 ja jej nechcem zakazovať robiť niečo v JEJ vlastnom dome... ze nemôže robiť tamto, hento, ale bavím sa o mojom dieťati, nie jej...
O tom, že neprajem si, aby bola stále s ním...
Viem,ze to bude tak, že keď vyhdem z pôrodnice a domov tak hneď sa bude k nemu tlačiť akoby bolo to dieťa jej, nie moje. Nechcem, aby ho takto brala, že je jej. My sme rodičia, nie ona...
Nechcem, aby tie prvé dni čo prídem z pôrodnice tak bude vkuse s nim len ona, pretože prvé dni by malo byt dieťa len s matkou a otcom o to mi ide.
Nechcem, aby sa mi ona pchala do výchovy môjho dieťaťa.