Som zhnusena znechutena co dokazu niektori ludia. O to horsie ked je to rodina. Ide o makinho hrata a jeho zenu. Vztahy nikdy neboli idealne aj ked sme sa snazili oni su taki ti sebecki chamtivci. Ale necakali sme ze dokazu robit zle este aj na hrobe rodicov. Ide o rodicov mamy a jej brata. Uz to trva dlhsie ako zomrela starka a starky len nedavno. Ja viem ze uz je to prakticky jedno co tam na tom.hrobe je alebo nie ale u nas bolo vzdy tak zvykom uctit si cloveka aj po smrti. Aj na jeho sviatok napr nie len teraz..no a ide o to ze zakazdym ked sme tam nieco dali my ci uz kvietky alebo kahancek a nedavame tam ani vela zeby zavadzalo tak to ztade zmizlo. Najprv sme mysleli ze ci niekto nezobral a tak ale pytali sme sa aj spravcu a nemali nikdy problem. Po case sme zistili ze zakratko vzdy zmizli len veci od nas aj sosky anjela a tie ich ostali. Po konforntacii vyhovorky ze to sa rozbilo atd beriem moze sa stat a le vzdy? Vrchol bol ked poniclili aj umelu kyticu kvety obtrhali a narvali do vazy ze sme sa aj hanbili ked sme to tam tak.videli.
A vopred sa ospravedlnujem za preklepy pisem to na fone tak snad sa to bude dat precitat
Tak ja neviem možno to neboli oni, prečo si myslíš, ze to je ich práca? Na hroboch sa koľko krát stane, ze niečo zoberú. U nás na hrobe je to pravidelne, preto sme prestali na hrob dávať nejaké veľmi pekne a drahé veci a kvety. Ved nemáš dôkaz žiadny o tom, zeby to urobili oni, tak prečo ich hneď z toho obvinujes?
@777januska777 pretoze citaj co pisem. Ano najprv sme mysleli ze to niekto kradne alebo co. Nekupujeme drahe veci obycajne kahance takze neviem naco by komu boli a vzdy ich veci tak ostali nase zmizli ztade takmer hned. Alebo kvety obtrhane to by spravil cudzi clovek naozaj? Spravca povedal ze nikto sa na toto nestazoval tam. Alebo proste spravili to ze nasu sosku anjela dali dole do travy za pomnik aby nebolo vidno a svoju vzdy pekne navrch a podobne. A nakolko vieme co robili este za zivota starych rodicov uz som v tom ze urcite to robia oni
@777januska777 a predtym este vela x aj mame zavolali a pytali sa ci sme tam boli a dali nieco tak im mama aj povedala ale uz teraz to nerobi. Lebo zrejme len vyzvedali aby vedeli co maju dat prec. No je to hluoe riesit taketo veci ja to viem ale koho by to nenahnevalo
Tak ich konfrontuj aký majú s Vami problém tu naozaj nič nevyriesis
bohuzial zlomyselnost a robit si navzajom zle je vzrazna crta Slovakov, treba sa obrnit. Nic s tym nespravis.
no nekupovala by som na hrob nič..maximálne zapáliť sviečku a pomodliť sa
haha poznam :D starkej donesiem vzdy nejaky teglik na cerstve kvety a vzdy zmizne... pritom teta este drzi po starkej peniaze :D ale vazu na kvety z nich nekupi :D
Mozno by pomohlo sa dohodnut, kto co na ten hrob prinesie.
@simsalabim keby sa dalo dohodnut 🙂
@simsalabim keby sa to dalo, aj u nas podobne, ale z muzovej strany, to akoze bez debaty. My ked nieco donesieme, tak to zahadne zmizne. Uz som aj svagrine hovorila, ze nechapem, o co jej ide. Ale ze jej sa to nepacilo, co sme priniesli a ze nechce aby na hrobe bolo toho vela. Tak reku OK. Tam to pre mna zhaslo. Ked ideme tak zapalime sviecku a to je vsetko. Nemam chut sa s niekym natahovat a robit si zbytocne nervy 🙂
@kika900 jedna vec je zlomyselnost voci nam o ktorej uz vieme dlhodobo ale naozaj robit skazu na hrobe vlastnych rodicov? Mne to hlava neberie. Som veriaca a nerozumiem ze sa vobec niekto odvazi nieco take spravit bez vycitiek. Ja by som nemohla ani kludne spat po takom niecom
@kamlicek takze to robia aj ini ludia? Ja to nechapem. Jasne ked je nieco stare vysedivele alebo co nepekne vyhodim. U nas napr to uz bolo aj tak nase nove kvietky sli do kosa a ich crepnik s vyschnutymi kostrnkami tam svietil dalsieho pol roka. Takze asi tak. No cele zle. My sme sa ich veci nedotkli jediny raz..smutne naozaj
Kašli na nich, pekne sa pri hrobe pomodli a hotovo..... Pánbožko dá tebe plus a nie im.... 😊
Moja babka bývala kúsok od cintorína.... Krásny, starý, obrovský mestský cintorín, v určitom veku naše najoblubenejsie miesto, so sesternicou sme tam trávili celé dni.
Asi najcastejsia činnosť bola úprava hrobov, teda hlavne premiestňovanie kahancov a kyticiek na opustené hroby neboztikov na ktorých si už nikto nespomenul. Ale často sme iba upratovali a premiestnovali veci po hrobe... Presne sosku z pomníka pekne vedľa, peknu kyticu do stredu, skaredu do koša, vypalene kahance preč, keď neostal žiadny tak sa požičal zo susedného hrobu, keď nebola kytica tak sa natrhalo co rástlo na susedovom....😶 Všetko samozrejme výber podľa detského vkusu "čím väčší gýč tým lepšie" takže je možné že pekne čerstvé kvety sme vyhodili a nejakú plastovú opachu vystavili
V našich detských hlavách šlo totižto o vrcholne prospešnu a dobročinnu činnosť. Bohvie koľko hádok sme tým spôsobili rodinám pozostalých.
Ked nie je sanca sa s nimi dohodnut, treba ustupit. Ano, ustupit. Dopriat zosnulym odpocinok. Ak by ste sa ,,pri hrobe,, dotahovali o kvety, duse ten odpocinok mat nebudu.
Kvety na hrobe su pre zivych, modlitba pre mrtvych. Tiez som veriaca, a viem, co potrebuje dusa. Modlitbu za zosnulych, omsa na umysel mrtvych, pripadne zapalit sviecku. Zatial vytrvajte v tomto.
Mozno po case, ked ujco so zenou budu vidiet, ze nereagujete, prestane ich to bavit. Naozaj nema zmysel sa natahovat s hlúpakmi. Nikdy nad nimi totiz nevyhras a klesnes na ich uroven.
Starki vam za modlitby, odsluzene omse budu viac vdacni ako za kvety, z ktorych nemaju nic.
Myslim si, ze to vyhadzuju, lebo to nevyhovuje ich vkusu. Napriklad mna tiez hneva, ked niekto na pekne upraveny hrob so zivymi kvetmi donesie uplne gycovy poľský veniec z umelych kvetin alebo mega gycovy svietnik. To nech radsej nenosi nic. Hned ako to trosku "zosedibie" alebo dohori, tak vyhadzujem..
@lujza123 to je milé 🙂
@lujza123 Toto sme aj my s kamarátkami robili ako deti...polievali sme kvety, na opustené hroby dávali kytice čo sme natrhali, aj sme občas popresúvali vázy 😀 Až raz sme okopali jeden podľa nás zanedbaný, zarastený hrob na ktorom rástla (ako sme si mysleli) zelina, no ale pani ktorá tam mala niekoho pochovaného prišla k nám domov a kričala po mne že sme jej vykopali nejaké kvety 😀 Potom mi to naši samozrejme zatrhli, ale tiež sme ako deti boli presvedčené o tom, ako pomáhame..dokonca sviečky sme aj kúpili na opustené hroby.
neviem, no mna by to tiez zamrzelo. aspon ak by to povedali, ze sa to tam nehodi ale sviecky ? tak to mi pride trocha cez
vies co? uplne ta chapem, zial zrejme to nevyriesis...
tiez mam v rodine par individui - rodinu si proste nevyberies...ak sa nechces zbytocne stresovat, fakt tam vezmi len cajovu sviecku, zapal a doma si na ich pocest mozes zapalit cokolvek drahsie. Su proste ludia ktori to maju v krvi a MUSIA robit zle... drzim palce, tiez s niecim rodinnym momentalne bojujeme....
Moja teta tvrdi ze babke nic nie je... babka ma silnu demenciu, alzheimera a parkinsona... sama si max pohar vody vie naliat, nepamata sa ci jedla, v lete chodila v zimnom kabate von pred panelak a tam sedela a zle jej bolo... mamina sa o nu stara 24hodin ale uz nevladze. teta babku ignoruje poslednych 5 rokov ale do domova ju dat nechce, ved jej nic nie je (boji sa ze by musela prispiet financne).. jasne, ked tam pride raz za 2 mesiace na 15 minut, nema sancu vidiet/pocut co robi... maminu som presvedcila ze tu opateru nestiha, v domove jej bude dobre, bude ju moct navstevovat a zaroven mamina bude moct kludne v noci spat, kedze bude vediet ze babka sa nepremava uprostred noci po sidlisku...
@malapepka dakujem za radu nic ine neostava my sa s nimi natahovat nechceme vzdy sme aj tak ustupili aj predtym v inych veciach a ich to asi stale bavi neviem co ich k tomuto cinu vedie ale tak fajn. Ja som uz aj mamke povedala ze zapalit sviecku pojdem uctim si tak ako doteraz spomienky nam z hlavy nikto nevymaze. Pomodlime sa taktiez za nich. Je to avsak smutne
@dadis nam sa take veci tiez nepacia. Predtym sme aj vyrabali doma a ked kupili tak pekne decentne mne skor pride gyc co daju oni ak daju vobec nieco ale vsak o to nejde v
@vierkaa0 je to cez. Mama im vzdy predtym povedala ulozte si to ako sa vam paci ale nie aby nicili ci vyhadzovali a k tomu nove veci. Ale tak ako pisali baby jedine pre pokoj nas aj starkych uz nechat to tak a nejako sa zmierit s tym ze bohuzial aj takyto ludia su
@katkaseiner tak to je tiez hrozne co pises niektori ludia akoby nemali city nic uplne ako z kamena ja to nechapem. Najma ked sa jedna o blizkych. Napr u nas mamin svokor teda moj druhy starky tiez sa k nam nespraval ktovieako ale aj tak nam nedalo ked bol na voziku starali sme sa o neho. Jeho draha dcera ktorej dal v zivote vsetko sa na neho vies co a este povedala ze jej smrdi. No je to hrozne asi to je tak vo vela rodinach velmi smutne no coho sa clovek na starobu dozije ze od vlastnych deti a rodiny. To je nieco co nikdy nepochopim. Kazdy mame svoje muchy nikto nie je svaty ale vsetko ma svoje hranice. A dakujem za pekne slova
Ahoj, úplne chápem, mám tetu, ktorá odstráni čokoľvek, čo na hrobček starých rodičov dáme, proste podľa svojho. Dlho ma to hnevalo a rozčuľovalo, prestali sme to riešiť, zapalime sviečku, aj doma a.... zbytočne sa hádať, aj keď chápem
@zuzanalukasko človeka to zamrzí, ale teda hádať sa s niekým kto aj tak zakaždým si myslí, že musí mať pravdu, to je totálne zbytočné, radšej sa stiahnuť v takomto prípade
Tak sa sama seba pytam co su to za ludia najma mamin brat ze na hrobe vlastnych rodicov toto dokaze? Mame je z toho tazko povedala ze tam uz asi nic teda neda ale to je take riesenie. Mna to velmi mrzi videla som to na vlastne oci nedavno ked sme sli zapalit sviecku aj ta tam uz nebola a davala som ju tam len nedavno. Pre mna nieco nepochopitelne. Tak som sa asi potrebovala trochu vyzalovat strasne som smutna z toho co dokazu niektori ludia