Ahojte zeny,idem si po radu,mozno bude mat nejaka z vas dobry napad ako situaciu vyriesit. S manzelom a nasim malym baby byvame v dvojgeneracnom dome so svokrovcami,co je na prd,co si budeme hovorit.ale konecne som prehovorila mm,ze si postavime dom,kde budeme sami. Samozrejme na hypo. Uz sme nasli miesto,pozemok,vsetko vyzerali super.ALE! manzel zrazu cukol ze co bude s jeho mamou ak ostane raz v tomto dome sama,otec je uz totiz dost stary a nie uz ani najzdravsi. Ze co potom,co s nou,nemoze tu byt sama. Jasne ze to chapem,tento dom je obrovsky,ale nemienim sa ani zadlzit na 35 rokov aby som o mozno 5rokov mozno menej zas byvala so svokrou,to nie. Mam ju rada,ale proste chcem byt sama vo svojom,uz teraz tu vidim,ze to nie je dobre,takze ziadne salsie byvanie spolocne pre mna neprichadza do uvahy a ani kvolu nej teraz nemozeme postavit dalsi obrovsky dom. Moj navrh muzovi bol,ze nech preda tento dom a postavime dva v rovnakej dedine,povedzme o ulicu dve od seba. Ale to sa mu akosi nrpozdava,aj ked nedal k tomu nejaky argument. On bu asi najradsej odomna pocul,ze ved potom pride mama k nam,ale to ja razne odmietam,konecne chcem mat vytuzene sukromie a nie na krku hypo aj svokru znovu,chapete. Mate nejake rady ako by sa to dalo vyriesit? Budem vdacna.
Ano je sam.Nemam problem s pomocou ked to bude potrebovat ale myslim,ze preto nemusime byvat spolu. Dva vchody v novom dome? Taky velky dom stavat nemozeme,a to vy sme mohli potom ostat aj tu.dva vchody nam situaciu nevyriesia.
@zufalka999 dom kde byvaju svokrovci patri im alebo tvojmu manželovi? Lebo ak svokrovcom,tak je divne,ze ziadas,aby sa daný dom predal a postavili sa 2 mensie....ak sa chces osamostatnit,zoberte si uver a postavte si bungalov...a aj tak raz tamten dom ak uz svokrovci nebudú zit pripadne tvojmu mužovi a ked sa svokrovci pominu tak si s nim mozte robit co chcete...napr aj predať
@zufalka999 no v prvom rade ta úplne chápem, ja by som s rodičmi alebo svokrovcami tiež nebývala v jednom dvore. Moji svokrovci tiež chceli aby sme ostali bývať u nich, majú veľký dom, ze veď vrch si prerobime...ani za svet! Ja by som to riešila podobne ako si písala, ak by došlo k najhorsiemu, dom predať a kúpiť niečo menšie. Takže manžel nech nerieši ze "co ked".ak sa dá tak preč odtiaľ.môj nazor
@lilyianka asi necitas dobre,na osamostatnenie si uver ideme brat,ved to pisem,ze ideme stavat na hypo. Dom je manzelov.predaj som navrhovala preto,aby svokrovci neostali sami daleko,nie aby som si za tie peniaze postavila samostatny dom.aj keby muz tento dom preda a ideme stavat dva jednogeneracne,museli by sme zobrat uver.
@zufalka999 Nadpis: Co so svokrou? Co so zenou, ktora vychovala syna a raz sa o nu nebude mat kto postarat? Lebo staroba a choroba nikomu nevonia. Smutne ....
@zufalka999 ako ja neviem vy ste už pochovali svokra zaživa,že už jej plánujete kde bude bývať o dalších 10 rokov sama?
@lucka8787 jasne,prec musime,ine riesenie nevidim.len sa bojim,ze este ani nedostaviame,a uz budeme riesit co s jeho mamou.bojim sa ze nakoniec sa budeme stahovat aj s nou.
@jeanna zas dalsia mudra co si byva pekne vo svojom a nemusi riesit problemy spolocneho byvania ze?kto pise ze sa nechceme starat? Starame a pomahame uz teraz. To predsa neznamena ze musime spolu zit,ci?
@zufalka999 no môže nastať taká situácia ale aj nemusi...nie je to ľahké.ale ja by som sa toho nebala, všetko sa dá vyriešiť...😉
@dominika6 nikoho nepochovavame,ale kedze svokor ma pred 90tkou,asi nebude zit este 10rokov.preto to muza trapi uz teraz. Svokra je mladsia.
Podľa mňa si prišla s dobrým nápadom. Povedz však manželovi na rovinu, že ty so svokrou nebudeš bývať.Potom sa možno skôr rozhodne stavať.A tiež. ...co,keď otec zomrie a podobné, nech teraz nerieši, to sa bude riešiť potom, dovtedy budete mať súkromie a neskôr sa uvidí čo a ako.Ved, keď svokre slúži zdravie, môže aj potom bývať sama a ked bude treba pomôcť okolo domu, isto pomôžete. Koľko žien býva samé bez chlapa, deti ..
@zufalka999 A co na to samotna svokra? Kde by sa ona najradsej videla?
@zufalka999 budete to riešiť tak ako každý, kto sa odsťahoval od rodičov a časom im bolo treba pomôcť... manžel je ochotný v prípade potreby vzdať sa práce a starať sa o mamu 24hod denne? ak áno, tak potom ak bude treba môže zostať pri nej... ak nie, tak je to jedno, aj tak to bude riešiť nejakou opatrovateľskou službou alebo ako a môže dochádzať po práci...
@zufalka999 Prepáč, ale nedá mi ... vieš si predstaviť, že raz môžeš byť v situácii, ako Tvoji svokrovci, resp. svokra? A čo úcta k človeku, ktorý vychoval muža, ktorého miluješ? Je jediným dieťaťom a má povinnosť - okrem morálnej aj zákonnú - postarať sa o svojich rodičov, keď to budú potrebovať. Fakt by som sa nechcela dožiť toho, keď raz manželka môjho syna bude o mne rozmýšľať ako o nejakej veci, ktorá je navyše ☹. Možno máš dôvody, ktoré Ťa vedú ku konaniu, zmýšľaniu... ale ...
@jeannna k nadpisu este tolko,dala som ho taky preto,lebo slovo svokra na MK v nadpise vo fore zarucene prinasa diskusiu.neviem inak,co ta na tom pohorsuje.ved sa tu o nikom nevyjadrujem zle.len hladam riesenie,ako sa konecne osamostatnit.keby tu pisem,ako cgcem byvat so svokrou,tak budem zase pohodlna nevesta.
@zufalka999 Skôr mi to pripadá, že synáčik sa zubami - nechtami drží maminej sukni. Každý raz zostarne a bude potrebovať pomoc. Napriek tomu nežijeme všetci aj s vlastnými rodinami s rodičmi. A rodičia sú predsa na oboch stranách, tak potom ako - rozluka? Lebo každý si pôjde opatrovať tých svojich rodičov a bývať s nimi? 🙂
Vidím to na dlhší a intenzívny rozhovor s tvojim manželom. A tvoj postoj pokladám za správny. Pomáhať áno, ale bývať spolu do skonania sveta nie.
No ja neviem zienky...ale postavite dom, date strechu nad hlavou..a potom mate predat dom a stavat novy??, Aha, uz vidim ako sa do toho hrnu...fakt...cely zivot niekto drie na dome a potom niekt pride a svihnutim ruky "vsak predajme"...a kam akoze by isli? Bo bytovky? Lebo dalsi dom barz nie...uz traz kalkulujete...aspon ste sa spytali, rodicov, ze "mamka, tatko, co poviete???"...ci sa len oznami a hotovo?
@zufalka999 nerieš...100 ludi 100 chuti
@zufalka999 Neodpisala si, ako si to predstavuje svokra. Napr. moja mama by nemala nic proti domovu dochodcov, kebyze doma nikto nezostal.
@ivetz co ma to,ze hladam riesenia ako byt kazdy vo svojom s uctou k cloveku?ja mam svokru rada,aj si ju vazim,jedine co nechcem,aby sme spolu zili.co je na tom take neuctive? Vy mate vsetci nastahovanych rodicov u seba,lebo inak je to neucta? Nemam problem pimahat,co robim uz aj teraz,ale hedniducho chcem zit sama so svojim muzom a detmi.
@zufalka999 no vsak sa zober a chod..beriete uver, tak co ine rieste? Postavite si domcek a hotovo. To co bude so starkymi sa ukaze aj tak casom.
@ivetz postarať sa je jedna vec, ale to predsa neznamená, že je nevyhnutné žiť s rodičmi celý život... ty bývaš ešte so svojimi rodičmi? ja už dávno nie... a ani moji rodičia nebývali s tými svojimi a postarali sa obaja... ak niekto nie je ochotný odísť od rodičov, tak by si nemal zakladať svoju rodinu.
ja by som to az tak neriesila..budete riesit ked nastane situacia...lebo potom sa bude dat porozpravat aj so svokrou, myslim tym, ked ostane nakoniec sama..teraz sa nemozete pytat ako si to ona neskor predstavuje, ked svokor este zije a situacia je uplne odlisna...proste postavte domcek a byvajte..ked sa situacia vyvinie tak, ze svokor sa pominie a svokra ostane sama uvidite sami ako to ona zvlada...hovorila ona o tom, ze by chcela na stare kolena byvat s vami alebo nieco take? mozno nic take ani nepadne...mozno ostane normalne sama v tom dome a vy budete chodit k nej na navstevu, nejako jej pomozete...alebo sa dohodnete potom co dalej...mozno by svokre stacil mensi byt v meste, kde by to mala lahsie a dom by sa predal...to len ako priklad, aj ked viem, ze nie kazdy pojde do bytu ak bol zvyknuty na dom..zalezi len na tom aka je tvoja svokra a ako sa s nou tiez da komunikovat...lebo aj starsi ludia vedia byt uvedomeli v tychto veciach a nechcu sa mladym trepat do domu...na druhej strane, co vies, ci svokra nebude mat nejake vacsie problemy zdravotne a tak bude prirodzene, ze ju doopatrujete...su to podla mna veci, ktore riesite prilis skoro a na ktore sa zas tak pripravit neda..a urcite by to nemalo branit v tom, aby ste si postavili svoj domcek a osamostatnili sa...ked to tak vezmes, toto by mohol riesit takmer kazdy..aj taki co byvaju sami a maju starsich rodicov....vzdy sa naskytne otazka co s mamou, otcom ked ostanu sami...nezalezi na tom, ci s nimi byvate teraz alebo nie...postarate sa tak ako budete vediet a budete komunikovat
@zufalka999 Ja, resp. my - moja rodina - som rodičov dochovala a žili s nami v jednom dome. Nenapadlo Ťa, že možno raz nebude schopná žiť sama? samostatne? Moja mama napr. toho schopná nebola - aj keby bývala v dome, ktorý by susedil s našim. A môžeš si byť istá, že hoci to bola moja mama, nebolo to vždy jednoduché. No život nie je o tom, že si vyberáme iba to, čo sa nám páči a čo je pre nás "to pravé"!
@zufalka999
je fajn že chcete byť spolu,lebo tak by to malo byť..
z môjho pohľadu by som to urobila asi tak že :
1) dom si postavte podľa svojich predstáv a tam kde chcete..
2) tak či tak to bude trvať rok -dva kým sa tam presťahujete..
3) za ten čas sa veľa vecí zmení,môže sa stať že svokor sa dožje ešte 100vky a môže sa stať,že svokra sa pominie skôr,čo je tak absurdná a morbídna myšlienka,ktorú by ste vôbec nemali vypustiť z úst,nie to ešte časovo plánovať..
4)ked budete bývať sami nieje nkde napísané,že za nimi nebudte chodiť,alebo im pomáhať či už s prácami okolo domu alebo finančne..lebo iný význam bývať s rodičmi nemá..
5)vyháňať ich z domu alebo im stavať niečo nové,je somarina..je to ich dom,ich mladosť,spomienky a domov..nik nemá právo im dirigovať život a nabúravať stereotyp..
6) máte dobré vzťahy..povedzte si narovinu že sa chcete osamostatniť,že ich máte radi,že im budete pomáhať a sú u vás vítaní..
7) je veľa žien čo ovdovie a bývajú v dome samé..deti im chodia pomáhať a nieje zákonite že si berú mamu k sebe..veľa matiek to ani nechce..
Ak je manžel sám, aj tak starosť o starú matku bude na ňom. Nedajú sa urobiť dva vchody, aby ste boli oddelení?