Čo si myslíte o ľuďoch, ktorí sa neosamostatnili?

21. dec 2022

Napriklad sestdesiatnici, on mamickar, stale v dome s matkou aj manzelkou, dospele deti davno prec...nikdy sa nesnazil o svoje byvanie, vraj vsade chcel tahat aj mamu. Manzelka ho brani ze zo zdr. dovodov nemohol stavat, ale to je skor vyhovorka, vselikto postavil, aj invalidi, alebo kupili byty, domy.
Inych poucuje stale ale on nema ani svoje byvanie...co si myslite o takom cloveku, vedeli by ste si ho vazit?
Dom je pisany na neho a sestru, ktora ma svoje byvanie. V podstate ta manzelka je tam stale ako votrelec, aj ked sa ona o vsetko stara...

kacena4
21. dec 2022

nevnimam to ako neosamostatnenie, ak je dost velky dom pre vsetkych tak preco nemozu byvat spolu? to len posledne roky sa chcu vsetci osamostatnit a odchadzaju od rodicov, volakedy to bolo normalne ze zili spolu viacgeneracne rodiny. a pomahali si navzajom. dochovali rodicov...

dominikamacakova
21. dec 2022

Skôr si myslím niečo o tebe 🤦🤦🤦

nepic
21. dec 2022

@kacena4
Teraz potrebuje každý svoj životný priestor,určitý štandard,kvalitné vzdelanie,pre deti štart do života,a neviem čo ešte až pokým nepríde nejaká vážna choroba. Až vtedy prichádzajú na to,že sú v živote aj iné hodnoty ako peniaze,majetky a podobne. Len väčšinou už býva neskoro. Potom zas počúvame a čítame -"prečo práve ja"..

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aeruginosa
21. dec 2022

Ja mam podobny nazor, aky tu uz odoznel a to ten, ze sa jednoducho nestaraj o takych ludi. Ich zivot nezmenis, akurat svoj zahltis toxickymi myslienkami. Kazdy si zije podla seba a pokym jeho zivot nijak nenarusa ten tvoj, o dovod naviac sa nestarat.

miadi
21. dec 2022

Toto by sa ta tykalo Keby si bola jeho manzelka. Neviem v akom si vztahu stym clovekom ale kedze nie si jeho zivotna partnerka tak sa ta jeho byvanie ci vlastnenie majetkov nijak netyka. A vazit si ho mas tak ako kazdeho ineho blizneho svojho. Ved to ako byva tebe nijak neubližuje. Ono je to az drze ze to vobec riesis. Dufam ze ty mas minimalne svoj palac ked ta toto trapi. 😆

autor
21. dec 2022

@miadi som pribuzna tej manzelky. Takze zrazu je vsetko ok?.v inych temach byvanie so svokrou ani za nic, radsej o suchych rozkoch byt ale vo svojom a tu niekoho este v sestdesiatke buzeruje svokra a to je v poriadku zrazu...nemoct si nic podla seba zariadit v dome lebo svokra ma iny nazor...podla mna je to chore. Este keby sa muzovi nieco stalo tak ona dedi len cast a v podstate nema kam ist...

dominikamacakova
21. dec 2022

@autor takže podľa teba si majú teraz v šesťdesiatke zobrať úver na vlastné bývanie? Uvedomuješ si, že tu píšeš o šesťdesiat ročnom človeku?

shinon258
21. dec 2022

No dobre a čo teraz majú robiť? Zobrať si hypotéku? Ktorá banka im ju asi dá už v takom veku. Akože to sa žena toho chlapa len teraz zobudila? Koľko u tej svokry žijú? 30-40 rokov? To si iba teraz všimla, že si nič nemôže zariadiť podľa seba a svokra ju buzeruje? Má takéto pocity aj tá manželka alebo si to ty namýšľaš? Asi to nebude také hrozné, keď tam žili celý život.
Nechápem, že čo chceš počuť

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miadi
21. dec 2022

Ale Ved ty nie si jeho zena!!! Teba do toho prd makovy ona sa tu nestazujw. Ty ju este ohovaras ze ona sa vyhovara na zdravotne problemy. Keby sa tu stazovala jeho zena Tak jej poviem ze maju odist . Ale ty si nejaka jej pribuzna ty tam nezijes a nemas sa co stazovat. To nie je tvoj zivot ale ich. Chapes to??? Ty tam nezijes teba sa to netyka.

miadi
21. dec 2022

A co tvoja pribuzna ? Tu si vies vazit ? Ze sa nasackovala k svokrovcom bola jej volba. Ak sa ti stazuje ze nemoze hento tamto., Lebo nezije vo svojom . Stale je to jej problem nie tvoj. Ona je preco lepsia ako jej muz ? Lebo je tvoja pribuzna?

zobaka
22. dec 2022

je to kazdeho vec, ale ja by som s takym clovekom nezila, neznesiem dalsich cudzich ludi v byte, dome, mne to vadi

oliva276
22. dec 2022

Otázka Čo si myslíte o žene/mužovi/sestre/bratovi... , ktorí sa neosamostatnili sa tu cyklicky opakuje (vybavuje si niekto takto nepriamo účet s neosamostatneným príbuzným?).
Čakáš pohoršené reakcie?

Je to výlučne vec ich rodiny, ich rozhodnutie, ich život. Nie je dôvod, aby sa iní nad tým pohoršovali.

lb1984
22. dec 2022

Ano vedela by som si ho vážiť. Každý žije tak ako mu to vyhovuje. A ja nevidím nič zlé na tom ak niekto nemá ambície mat niečo vlastne. Neznamená to ze je zlý človek alebo hlupák ale to ze ma len iné nastavenie a iné priority. Osobne ak by som mohla vrátiť čas do vlastného by som nešla ale skôr zostala žiť so svojimi rodičmi aby som im bola po ruke keď to budú potrebovať.

danielinaa
22. dec 2022

Prišli zle časy veľmi zle. Málokto bude mať 500 000 na vlastny dom takže opäť sa bude žiť viacgeneracne ako kedysi. Teba by som za pribuznu teda nechcela.

tiika
22. dec 2022

Tak mohla si aj na začiatku napísať, prečo to riešiš. No vlastne bývanie nie je zadarmo. Stoji to financie. Buď máš našetrené, každý mesiac si ukrajujes, žiješ skromne, aby si nejako prerábal, či staval, alebo splácaš úvery. Musis mat dobrú a stabilnú prácu, ak chceš normálne žiť, ale nikde nemáš istotu, že to tak bude.
Oni nič z toho nemuseli robiť, možno to nechceli či si to nemohli dovolit, no žilo sa im z tohto pohľadu ľahšie, nemali take starosti, ako ini ľudia kvôli bývaniu. Takze môžu si za to samy. A aj manželka, tvoja príbuzná, si je strojcom svojho šťastia. Rozhoduje sa sama, je dospela. Či zostane s mužom, svokrou, pôjde do podnájmu, presvedčí muža… Nie ten pán za všetko môže.
Prečo nevyplatili sestru? Potom by zdedila viac, nie len nejakú časť. Prečo nema našetrené, keď nesplacala úver ani nič nestavali. Asi jej to tak vyhovovalo, neplánovala, nemyslela dopredu, neriešila, len sa prispôsobila, tak ma, čo má.

martina1985ba
22. dec 2022

co nas je do jeho zivota a rodiny? to ako vazne mame hodnotit neznameho cloveka a jeho zivot na zaklade prispevku na fore??🙄 whyyyyyy

nnnuuunnn
22. dec 2022

Si chces dokázať, že si lepšia? Ty už máš vlastné bývanie? Sama, bez chlapa? Keď aj máš, ešte máš veľa priestoru na osobný rozvoj v empatii, zaoberaním sa svojho života a nie cudzích ľudí.

mimikarol
22. dec 2022

Skôr čo si myslím o tebe. Nežijes s nimi a založis takúto stupidnu tému. Teraz sa to vráti toto viacgeneračné bývanie. Mladý budú buď v podnájme alebo s rodičmi/svokrovcami, nie všetci samozrejme, ale bude ich podľa mňa dosť ....

marianarem
22. dec 2022

Ide o to, ci to vadi niekomu z nich. Nie kazda svokra je problemova., to len na MK tak vyzera.

galioska
22. dec 2022

nemyslim si nic, ich vec, rozhodnutie, ich zivot a v dnesnej dobe to je sami rozvod, rozchod, kopec slobodnych mamiciek, otcov a bezdetnych ludi., nic vynimocne...

marca12
22. dec 2022

Cudujem sa jeho manzelke,ze toto trpi asi aj ona bude dost prisposobiva a zda sa jej to v poriadku. Ak chcu,aby bol dom ich,treba vyplatit sestru,mame zriadot dozivotne pravo na byvanie.

svetlonos
22. dec 2022

Ja by som tak nebyvala, ani slak by ma trafil! ale tvoj problem to nie je! Stazuje sa ti ona alebo si to ty, ktora do bej stale rype? Bavte sa o inych veciach a nie o byvani u svokry. Tvoja pribuzna je a bola svojpravna, tak neries jej zivot.

olimuc
22. dec 2022

Pani manželka čo si nasetrila na vlastne byvanie? Tiež ma okolo 60tky a nikdy nemala hypotéku, pretože bývala u svokry, tak za 30 rokov prace už mohla mat splatenu hypo svoju ľavou zadnou. To čo robí jej muž je jedna vec, druha že žena nema hlavu len na to, aby jej nepršalo do krku. Či si ich máš vážiť je úplne mimo, hlavne sa nemáš do toho starať. Sú obidvaja rovnakí. Obidvaja majú max velke igelitky.

katkine_terapie
22. dec 2022

O rozhodnutiach inych ludi, ktore sa mna netykaju si nemyslim nic.

oli18
22. dec 2022

Ved niekedy za totality bolo normalne, ze jedno dieta ostavalo v dome pri rodicoch, malo ich dochovat a ten dom mu prepisali. Do ziadnych najmov sa nechodilo. Autorka, ty si zrejme veeelmi mlada, ak nevies, ako to vtedy chodilo a divas sa na to sucastnou optikou.

kvetinka75
22. dec 2022

ja neviem prečo sa staráš do toho ako kto býva a prečo? Dotýka sa ťa to nejako? Čo to má spoločné s tým, či si človeka vážim. Človeka si vážim podľa toho, ako sa správa a nie podľa toho, s kým žije a prečo s ním žije. Ja neviem ale toto staranie sa do druhých. Vám to robí dobre? alebo nemáte iné starosti?

nepic
22. dec 2022

@autor
Ja len tak sa spýtam,ty koľko toho vlastníš,koľko si toho nadobudla a koľko máš rokov?ale čo naozaj vlastníš,nie na hypo,lebo to bude tvoje až keď to splatíš. Napíšem ti na to svoj pohľad. Nie každý túži niečo vlastniť a dokonca života splácať,byť zaviazaný a neísť na dovolenku,nekúpiť si nové auto a rozprávať deťom ako to nemôžu a na to nemajú. Veľa ľudí tak urobilo a tak žije,len preto že mysleli len na seba a splnili si sen o vlastnom domčeku. To že doplácaju na to deti mu už nevadí,vyhovára sa na to,že to robí pre nich.
Ja som sa napr tak rozhodol a to nezarobím zle,že bývame v obecnej bytovke,ale každý rok ideme na dovolenku,každých cca päť rokov si kúpim nové auto,nemusím deťom rozprávať ako na to nemáme a to nemôžu,radšej ideme na wellness víkend. A pri pohľade na brata,resp sestru a ich deti,ktorý túžili po vlastnom bývaní,som spokojný takto žiť. Týka sa to samozrejme mňa a mojej situácie,keby som tie peniaze mal alebo niečo zdedil,tak samozrejme že by som nepohrdol aj vlastným.

nikaeli
22. dec 2022

Priznám sa, že celkom nerozumiem otázkam tohto typu.. včera som čítala diskusiu 'čo si myslíme o ženách, ktoré sa rozhodli nemať deti', dnes toto.. Prečo by som si o nich mala niečo myslieť? vôbec sa nad tým nezamýšľam. Je to ich rozhodnutie, ich život. Každý má právo prežiť svoj život ako chce, mnohí žijeme najlepšie ako vieme, prečo iných súdiť za ich rozhodnutie? nemyslím si o nich vôbec nič. Ja žijem tak, ty tak, ona tak. Rešpektujme sa navzájom a nekritizujme ♥️