Kočky potrebujem poradiť. Ako riešite hádky s chlapom, ktorý začne hneď kričať. Čím je starší, tým je to horšie. Keď sa ho spýtam, či sa to nedá povedať normálne, tak že "nie nikto ho tu nepočúva". Potom sa on ešte tvári urazene a snaží sa vo mne vzbudiť pocit menejcennosti a že ja som vlastne na vine. Som mentálne trošku ďalej ako on, čiže takéto manipulačné techniky na mňa neplatia. Ale snažím sa mu vysvetľovať, že jediné "počúvanie" môže očakávať od detí ale nie odo mňa. Snažím sa mu vysvetliť, že si musí uvedomiť, že ja som žena ako rovnocenná partnerka, čiže tak ako ja na neho nekričím, tak očakávam, že nebude kričať on na mňa. Potom to u nás tak vyzerá, že on začne kričať a ja som ticho, odídem z miestnosti, lebo sa nemienim hádať na blbostiach. Plus nechcem aby deti počúvali hádky o "hovne". Už som premýšľala, že takto asi komunikovali doma jeho rodičia a inak to nevie. Ale aj moji rodičia sa hádali a ja to práveže neznášam. Ako chlap sa nemôže cítiť nejako nadriadený nado mnou finančne, lebo obaja zarábame skvele a ja aj viac. Obaja máme vysokú školu, čiže ani tam sa nemôže cítiť nadriadene. Už som sa skúšala s ním o tom aj porozprávať ale iba ho to zase rozčúli, čiže rozobrať do detailov to s ním neviem. Len ja už neviem ako na to alebo ako sa to pozrieť z vonka. On pri kričaní nenadáva ani nemá prejav agresivity, iba sa proste rozkričí, prípadne spomína na nejaké veci, čo sa stali pred 7 rokmi, alebo tak. Ako riešite doma takýchto ukričaných chlapov? Prejdete to tak, že ok si taký a idete si ďalej? Mňa to takto nebaví ....
ten sa nezmení nikdy... ak nechceš trpieť - odísť
@unicornlady jasné nie je to dôvod aj keby som bola žienka domáca ale snažila som to analyzovať, že prečo má pocit toho, že on kričať môže. To je zaujímavý postreh, že on má skôr menej sebavedomia, lebo zase z neho ten pocit nemám. On má skôr sebavedomia až moc, hoci nemá ho mať prečo. Snažím sa mu dohovoriť dlhšie ale teraz máme výstup raz do týždňa a ja na to nemám chuť. Inak skvelý chlap, navarí, uprace, porobí mi okolo domu, okolo detí, nakúpi, viem sa na neho 100% spoľahnúť. Len ten krik ma už začína ubíjať. A aj to, že sa s ním nedá o tom porozprávať ani dodatočne.
@deti95060810 odísť to je najľahšie ale keď mi inak vyhovuje, je toto dôvod na rozchod? Zamýšľam sa..... a pýtam sa aj sama seba....ale vieš je to partner o ktorého sa viem oprieť okrem jeho EQ, to je na bode mrazu. Preto skôr hľadám ešte možnosti ako to zmeniť.
tak mu to napis. ale vazne. bez srandy. aspon to budes mat cas jasne a zrozumitelne naformulovat bez zbytocnych emocii a on bude mat cas to vstrebat a vyhodnotit. idealne keby si pi tom jeho citani ani nebola.
A čo tak skúsiť rodinnú mediáciu? Samozrejme ak by súhlasil
@pralinka25 hmmm raz som tak jednu jeho hádku pred rokmi vyriešila, že som mu moje stanovisko napísala mailom. Aj som na to zabudla. Nad týmto sa zamyslím. To je dobrý nápad.
Možno mu lezie na nervy ako sa nad neho neustále povysujes....čo komentár,to poznámka,že síce ste si rovní ale ty si trošku viac.
Inak, aj to je celkom nápad. Že ak bude kričať, odchádzaš z miestnosti a komunikovať s ním budeš len normálnym tónom.
To s tým písaním, to by si mohla navrhnúť aj jemu. Možno, keď si utriedi myšlienky na papier, nebude mať potrebu ich presadzovať silou (krikom).
@kataleya už som mu navrhovala aj partnerskú poradňu. Ale nechce ísť. On veľmi dobre vie, že je to zle čo robí a že by ho psychologička dala "dole". To on by nikdy nedovolil aby ho niekto kritizoval. Na to je veľmi citlivý. On nie je blbý ale či sa nevie ovládnuť v daný moment, alebo naozaj sa naserie, lebo ja mu nebude pritakávať. Ale zase to on vie o mne už roky, čiže to nemôže byť pre neho novinka.
Nie je krik ako krik.Myslis, ze vyvoláva hádky zbytočne či rýchlo sa naštartuje ako cholerik?Alebo Ti niečo vyčíta, alebo čo ho vytočí skús opisat
Môj muž je flegmatik a pre neho je každý zvýšenie môjho hlasu hádka a krik Pritom normálne komunikujem nechodím po byte ako furia a nekricim zbytočne.Mozno by som skúsila nie odísť, ale nakricat tiež, aby sa uvedomil aké to je a, že aj ty vieš byť nepríjemná.
Ťažko pochopiť situáciu z tých pár písmenok, ale vekom býva človek ešte mrzutejsi a rýchlejšie vzplanie.Moja mama s otcom sa celý život za niečo doťahujú nie sú to hádky na celý dom, alebo nadávky obvinenia, ale zdá sa mi, že ani jeden nechce popustiť a mama je žena, ktorá nebude slepo pritakavat pre pokoj v rodine, lebo chlap povedal.Neviem to lepšie opísať.
A často je človek natlakovany z práce, deti a potom reaguje neadekvatne
@unicornlady To ja nikdy nekričím, lebo to sú fakt hádky o totálnych blbostiach. Minulú nedeľu sa rozkričal, lebo som večer o 20:00 hod. ako boli deti v kúpeľmi, rýchlo chcela prejsť obývačku a on už po celom dni na dvore nechcel odsunúť taburetku, kde mal vyložené nohy. Tak som ju odsunula aj s poznámkou, či nevydrží 10 minúť hluk vysávača. Juuuuj a to začal. Ale tak ja som si dovysávala, od si pokričal a potom mi ešte povedal v pondelok, že on je urazený. WTF
Narušila si jeho pohodu na gauči🙂
To by aj mne vadilo, de potrebuješ o 20 vysávať.Pripada mi to ako keby musel na seba upozorňovať načo TI hlasil v pondelok, že je urazený?A čo kričal, že musíš vysávať, otravovať ho s posúvaním?Ale súhlasím najväčšie hádky sú o úplných blbstiach.A pre každého je hádka niečo iné, keď si tichý človek a nemas rada konflikty či slovné potýčky tak aj toto Ti môže vadiť.
Mozno sa citis ty nadradene, a to mu vadi...(podotkla si,ze zarabas viac v prispevku..akoze co to a tym ma?)pretoze chces rozkazovat a nepocuvas ho ;D ....uznas jeho pocity,nazor,spomalis,vydiskutujes veci osamote bez deti..?(to je moj problem,takze podla seba sudim teba,lebo to tak pises....to ze ho nepocuvas si sa spytala..co tym mysli? preco prave tuto formulku opakuje? )
Možno ako náš otec..vysokoškolské vzdelanie, výborná pozícia a plat, vysoké IQ,veľmi šikovný a pracovitý..ale ako otec a manžel ..no nič moc, čiastočne výchova, pri jeho matke nepochybujem,ale ako sa vyjadril psychológ, má okolo seba veľmi silné osobnosti, čo všetci v rodine fakt sú.. cíti sa nedocenený, frustovaný.., že by u vás niečo podobné? Skús ho dotlačiť k psychológovi..
@luccija no príklad zo včera... vrčal po deťoch ako prišiel z práce, takže som vedela, že je podráždený, neriešim... išiel si vybrať pyžamo zo vstavanej skrine na jeho časti a jeho dvere sa zasekli o moju krabicu na mojej strane skrine, s tým, že proste neviem ako sa tá krabica trošku vysunula. Stalo sa to aj mne, keď som mu dávala tričká do skrine. On na mňa zavolal, že aby som tam prišla (chcel mi ukázať ako sa tá krabica vysunula a nepustila jeho zasúvacie dvere úplne dozadu) ja som iba vykukla z haly, s tým, že som mu povedala, OK viem, ale neviem prečo sa posunula a naspäť som išla do haly. No a spustil totálny vreskot, že celý mesiac bojuje s mojou krabicou na prádlo (nikdy mi to nepovedal a mne osobne sa to stalo len raz, neviem prečo sa posunula, lebo ju nevysúvam) a že on mi to chcel ukázať a ani som sa neunúvala prísť do spálne keď ma volal. No proste pre mňa totálna blbosť, mne to bolo aj smiešne. Kričal tak, že malý vyšiel z izby, že aby sme sa nehádali. Ja som nekričala iba som mu povedala, že sa to dá povedať inak. Ale on si išiel svoje. A 15 minút dokola omielal, že nikdy ho nepočúvam, že si nevážim veci a proste blbosti. Urazený sedel na terase, kým som sa dala do poriadku v kúpeľni, presunul jedného malého ku mne do spálne a on si ľahol v jeho izbe. Druhý malý neviem čo na to, dnes sa s chalanmi porozprávam o tom, ráno sme nestíhali to rozoberať. Predpokladám, že aj dnes bude hrať urazeného, lebo inokedy mi volá aj 5x za deň, dnes je ticho.
No očividne je to proste daná povaha tvojho muža, a to nezmeníš ani keby si ako veľmi chcela. Na toto sa, bohužiaľ, ani zvyknúť nedá, ja by som to nedávala. Všetko sa predsa dá vyriešiť aj inak ako krikom, neznášam to.
@reenie psychológa mi úplne odmieta. Ale ja sa snažím ho stále chváliť aby sa cítil docenený, uvedomujem si to, že chlapi to potrebujú. Nie len pred ním osobne ale aj keď prídu známy, tak ho chválim, že aký je šikovný ako mi pomôže, okolo domu všetko porobí, ja fakt nemusím pohnúť prstom okolo dvora a psa. On je fakt šikovný a porobí milión vecí. Len tá komunikácia ma trápi.
@mamula20
co je to zreskol?
@danajahotkova tiež to neznášam. Asi to nezmením ale ako to mám v sebe ja spracovať a prijať. To neviem, lebo sa potom vo mne bije to, že áno vážim si ťa ale na druhej strane chcem s tebou byť. Neviem či to dobre viem takto vyjadriť cez písmenká.
Nech sa spamätá on, ale aj ty. Vieš ako takéto prostredie vplýva na psychiku detí? Stres, úzkosť, depresia, dokonca aj zvýšená agresivita. Katastrofa
Tiez ti mohlo dojst...ked si vedela..ze je podrazdeny z prace..ze by mu pomohlo objatie..mile slovo.. a pod ;) Lahko sa je peknym,ked su ostatni v pohode...ale mnohonasobne dolezitejsie je byt aj vtedy,kedy to tak nie je,vtedy ta potreboval najviac.. Bohuzial,nevie povedat,e to potrebuje alebo ho to ani nenapadne ale tebe doslo,ze je podrazdeny z niecoho.. Mohla by si mu pomocr,ked to vnimas viac ako on... A maaaas vysoke EQ.... ;D ;)
@ivangeline to som napísala ako krátky opis preto, aby sme vylúčili diskusiu o tom, že by sa mohol cítiť nadradený kvôli peniazom. Čiže bolo to len na objasnenie, že toto nemôže byť dôvod. Naopak sa sa snažím doma prispôsobiť, nechcem mu brať tú mužskú rolu a nemôže pociťovať ani to, že by som mu peniaze vytkla, nakoľko po finančnej stránke sme úplne OK.
@ivangeline no môže to byť aj takto, že keď vidím, že je podráždený tak potrebuje objatie. Ja sa skôr stiahnem a dám mu pokoj, nehovorím na neho a aj deti to tak robia. Zavrú sa v izbách. Vieš ono je to ťažko, lebo každý je unavený z práce, ja tiež mám psychicky náročnú robotu a doma chcem mať kľud. Čiže je prirodzené, že keď začne húkať, tak sa stiahneme do svojho sveta. A on nie je schopný si to ani všimnúť, že prečo je každý vo svojej izbe. Ale som rada, za tvoj pohľad, musím to niekedy vyskúšať.
Ja si s ukričanými chlapmi nezačínam, lebo ako ty, mala som to doma, preto to neznášam.
Aj keby si nemala VŠ alebo rovnaký príjem, to nie je dôvod na kričanie.
Dnes sú tu tuším samé témy, kde chlap kričí, prípadne uráža alebo aj niečo ničí.
Faktom je, že druhého človeka nezmeníš. Ten, čo najviac kričí býva väčšinou ten, kto je slabý a nesebavedomý, a takto si chce presadiť svoju silu.
Ak on nemá kúsok sebareflexie, tak žiaľ s tým nič nenarobíš. Očividne si sa snažila mu dohovoriť už predtým.