Ahojte zenicky 🙂 . Poprosila by som vas o vas nazor : mam manzela,ktory je dobry,aj si dobre vychadzame,vsetko nam klape. Az nato,ze asi 2x do roka sa vieme poriadne pohadat. Na vine zvykneme byt obaja a to zmierenie.... To tak zvykne byt,ze stale sa pohadame pred nejakou udalostou,tak sa musime zacat rozpravat a nikto nepovie prepac.... Raz som mu povedala ja,ze potom on,ale on jednoducho to slovko - prepac nevie povedat ! Tazke je sa s nim sa nerozpravat ,lebo mame aj dve deti a nechcem aby si nieco vsimli. Ako ho mam donutit,aby konecne mi uz povedal to zazracne slovko,alebo co mam robit? Nechcem to nechat zase len tak,lebo slovami vie strasne urazit a to boli.... Vidim na nom,ze ho to cele mrzi,ale nech mi to uz konecne povie !!! Ak sa pohadame,je by som to chcela s nim vydiskutovat,ale s nim sa neda,lebo "ja som satel na vine" - on nikdy !!!
Take mi neradte,ze mam odist na par dni,lebo nie som ten typ zeny,ktora sa pobali a na par dni zduchne.
suhlasim - v case mieru mu povedat ze ta to trapi a ze by si ho chcela poprosit aby sa ti ospravedlnil aj on ak to tak citi ze ho to mrzi.... on to zrejme ani netusi ze je to pre teba dolezite....
moj to tiez nevedel, ale naucil sa.
@sintra aj ja by som bola zvedava,ako si to dokazala ? 😲
@kristinagabi No ak je to len dvakrát do roka, tak sa na to vykašli. Sú ľudia, ktorí jednoducho nevedia povedat to zázračné slovo: prepáč. Možno sa ti to zdá proti zdravému rozumu, ale vela robí aj výchova v rodine. Ja som to tiež dlho nevedela, nebola som k tomu vobec vedená v detstve, my sme museli jednoducho poslúchat a hotovo, žiadne diskusie a podobne. Naozaj mi trvalo roky, kým som dokázala niektoré veci pochopit a naučit sa ospravedlnit partnerovi. Všeobecne má vela mužov s týmto problém. Ak máte ozaj dobrý vztah a nič iné ti nevadí, tak to ber ako to je. Sú aj horšie problémy. Možno sa jedného dna dočkáš.
Patrim medzi ludi, co nevedia povedat "prepac". Ospravednujem sa spravanim, nie slovami. Prepac proste zo mna nelezie a neviem si predstavit, ako by ma k tomu niekto donutil. Podla mna nie je podstatne, co kto povie, ale ako sa sprava. Mozem povedat "prepac" a pritom to vobec nemusim mysliet uprimne. Su ludia, co to povedia len preto, aby mali pokoj.
ani moj nevie povedat prepac.je rak a to je asi najsebeckejsie znamenie,ake poznam 😀 hadat sa s nim neda,lebo len to iste dookola omiela,ze cloveka vytoci do nepricetnosti.vacsinou je len ticho,zduje sa a caka,kym sa ja ospravedlnim.v poslednej dobe uz nechodim ja prva za nim.povedala som si dost.vtedy nevarim,neupratujem a nech sa stara a pride odprosit
@sharlotta podla mna to dolezite je. Vela ludi tieto veci banalizuje, ze podstatne su ciny, nie slova. Je to pravda, aj nie je.
Pre nas, ludi (aspon vacsina je takto nastavena, vedie nas k tomu od malicka aj spolocnost) je verbalny prejav emocie dolezity. Od malicka sa detom prizvukuje dolezitost sloviek dakujem, prosim, pozdrav, atd. Vediet sa ospravedlnit patri k tymto dolezitym slovam. Inak ostane konflikt akoby oficialne neukonceny, neuzavrety. A to nerobi vo vztahu dobrotu.
@sintra no, zivot nie je iba cierny, alebo biely. Existuju ludia, co len s tazkostou vedia verbalizovat svoje pocity a su ludia, co s tym nemaju ziaden problem. Povedat prepac, ked niekoho nechtiac udriem, strcim, a podobne je uplne ine, ako povedat prepac po hadke. Cim blizsia osoba, tym horsie. Asi by som to partnerovi len tak neodpustila a vnutorne sa nanho velmi hnevala, ak by nepochopil, ze sa mu chcem ospravedlnit inak a trval na "verbalizacii" ospravedlnenia. To by som zase konflikt za ukonceny nepokladala ja a vo mne by to uz navyzdy ostalo a vnutorne by som mu to asi neodpustila. To je len moj pohlad. U nich to moze byt ine, moze to byt aj neschopnost priznat si chybu, to je ine. Moj muz napr. nedokaze verbalizovat a ani nejak zvlast preukazat pozitivne pocity. Musela som sa s tym naucit zit. Ked cloveka lubis, dokazes ho aj akceptovat a neznasilnujes ho, aby bol taky, akym ho ty chces mat.
Myslím, že to riešiš úplne zbytočne, tak ti ospravedlnenie prajaví inak ako verbálne. Ja mám pocit, že niektoré ženy, keď už nemajú žiadny problém, tak si ho aspoň vytvoria, lebo však všetci niečo majú..
Dvakrát do roka? Júj, ticho závidím (v dobrom). 😉 Aj keď sa s manželom veľmi ľúbime, sme tvrdohlavé povahy a hádame sa pre maličkosti častejšie. A tiež som typ, ktorý tak ľahko nepovie prepáč, aspoň nie hneď po hádke. Ak cítiš, že ho to mrzí, asi sa tak správa, alebo niečo urobí, na základe čoho usúdiš, že ho to mrzí. Tak ber to ako to slovíčko prepáč. Činy sú niekedy viac ako slová.
Ale ak ti na tom záleží, v úplnej pohode, keď ste sami dvaja, povedz mu to, ale nie ako výčitku, skôr tak, že ťa to mrzí, že ti nikdy nepovie prepáč. 😉
ani moj nevie. urobí čokoľvek, aby mi vyslal signál, že toto je moje prepáč, ale to slovo jednoducho vysloviť nevie. naučila som sa to akceptovať, je horšie človeka nútiť do niečoho, čo mu nie je prirodzené. tým by som veci asi len zhoršila. no a pre vzťah sú dôležitejšie činy. časom sa dvaja naučia navzájom sa poznať tak, že vedia aj bez slov rozoznať myslenie, pohnútky, duševný stav partnera.
slová sú dôležité, ale radšej úprimné činy ako neúprimné slová.
ahojte baby,
neviete mi nahodou niektora poradit, co s partnerom ked dost vela pije? Ja viem ze najlepsie riesenie je rozist sa, viem ze slova lubim ho neobstoja. Skor mu chcem pomoct, je to uzasny clovek ked je triezvy, ale zial ked si vypije, je strasny, hadame sa. Ked vytriezvie tak si to uvedomuje aj sa ospravedlni, ale zial to pomoze na dva tri tyzdne, a potom sme zas kde sme boli. Neviete nejaka o nejakom dobrom rieseni/pomoci.. Dakujem
takyto problem ma skoro kazdy chlap.. nenasla som fintu ako toho mojho zlomit.. ked najdes daj vediet..
aj mi sa s mm hadame asi tak 2x do roka ale prepac som este od neho nepocula on ma jednoducho zdrapne pobozka tak ze sa potom spamatavam este asi 10 minut povie ze ma miluje a je po hadke a uz to ani nechcem dalej riesit sme spolu uz 9 rokov ale prepac je slovo ktore chlapi jednoducho nedokazu vyslovit nerob si z toho tazku hlavu bud rada ze mas stastne manzelstvo a ze sa lubite v dnesnej dobe je to velky dar
moj muz sice povedat "Prepac" vie, dokonca vacsinou on sa prvy pride po hadke udobrit...ale vies co? I tak nie som spokojna, pretoze znova a znova dookola robi to iste, co vie ze ma hneva a trapi 😒 😒 😒
Takze mne uz to jeho Prepac lezie na nervy, akoby mi tym povedal..."prepac ale nezmenim sa a budem ti vzdy robit napriek, ked to na mna pride " 😠
@mary1911 tak toto by sa pacilo aj mne 😀
Viem,ze on nie je ten typ,ktory ma pekne sladke recicky. Mne to ani nechyba...,len po hadke by mi to dobre padlo. Uz som skusala o par dni si to s nim vydiskutovat,ale radsej som prestala,lebo by sme sa zase len pohadali 😠 - " lebo keby som ja nezacala" - stale ja som na vine ☹
Prestaneme o tom hovorit,zabudneme a ide sa dalej.... ajajajaj 😒
Ja to neviem spravit,ze mu nenavarim,nevyperiem mu veci...
@kristinagabi " lebo keby som ja nezacala" - stale ja som na vine ☹ .....skus mu povedat, ze nejde o to, kto zacal, ale ze to chcete obaja skoncit, ...a ze slovko prepac znamena, ze lutuje, ze ste sa pohadali, nech bol na vine ktokolvek...
@kristinagabi Ja Ťa presne chápem.. Aj môj je super chlap, veľmi dobre nám to klape.. Ale keď raz za čas príde problém (a je to určite častejšie ako 2x za rok 😀 ).. tak on vždy všetko urobil dobre, on to hovoril a samozrejme vždy má pravdu.. A všetko je moja vina.. Keď to skrútim opačne, vždy sa z toho zasa vymotá.. a znova a znova.. a bol by to zasa nekonečný boj, tak sa na to vykašlem.. Slova prepáč sa nedočkám, aj keď viem a vážim si, že sa ospravedlňuje skutkami.. Keď sa o tom následne bavíme, tak je to zasa o tom istom: on sa neospravedlnil, lebo nemal dôvod, nemusí povedať prepáč, lebo necíti vinu.. Občas ma to štve, občas si poviem, že kašlem na to, no z času na čas ma to dostane a som z toho smutná 😒
Keby som za ním neprišla, tak sa so mnou nebude rozprávať aj rok.. Tiež pre mňa nie je riešenie odísť, nevariť, neupratovať.. Práve opačne, nepotrebujem ho trestať, nie je malý, vždy sa vtedy ešte viac starám o to, aby bolo všetko doma tip-top, a jediné, čo urobím, je že sa idem vykecať k našim alebo segre, keďže deti ešte nemáme a doma ma to ticho nebaví 😉
Vina je vždy na oboch stranách, jak na žene, tak na svokre. 🙂
Este podoktnem : ak mame nejaky problem,nieco vazne,to vieme normalne vyriesit,ale za blbost sa vieme poriadne pohadat 😅
Viete,ze mi velmi pomohli vase nazory 😵 😵 😵 ?! Uz som sa trosku ukludnila a som zvedava,co bude, ked pride domov 🙂
@kristinagabi nepovie. a bud rada, že sa viete pohadať a len 2 razy do roka. ak maš len tento problem. mne to muž tiež nehovori - prepač, ale vidim, že ho to mrzi a trochu sa snaži, ked ma dačim urazi, tak to jednoducho nečakam. muži to maloktori hovoria. už si to nejakeho počula? okrem tych vo filmoch.
@kristinagabi No skôr mám taký pocit, že hádaš sa s ním len z toho dôvodu aby si ho konečne vyprovokovala aby povedal slovo "Prepáč!". Zrejme nemá potrebu sa Ti ospravedlňovať, zrejme sa cíti, že nič zlé nespravil, tak necíti to tak, že sa má k tebe do kuchyne doplaziť a povedať Ti prepáč. Útekom k mame nič nevyriešiš skôr veci prehĺbiš a môže sa Ti stať, že keď sa vrátiš domov, tak on nikde - jeho veci nikde. Takže toto čo si napísala "ja som satel na vine" a podľa toho ako si uviedla problém, to skôr vidím tak, že Tvoj chlap má pravdu. 😉
@kristinagabi maloktory chlap povie prepac, moj ked urobi chybu on tak mu to prejde raz dva, ale ked ja spravim cvhybu to len tak neprejde, ale uz fakt sa mi stalo, ze urobil chybu a ja mu na to a co by si mal povedat, no povedz to uz konecne a on po hodine povedal prepac, a ja ok 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 nechaj to tak, chlapi su taky, vsak on pride za tebou a aspon ta pohladi u nich to znamena prepac laska 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 po 21 rokoch manzelskych sa to naucis vnimat takto 🙂 🙂 🙂 🙂
@kristinagabi Myslím si,že by ste nemala trvať na slovku prepáč.Nie všade to funguje.Buďte rada,že vám to klape.Vy nemáte problémy ako mamičky čo sem píšu.Ich sú problémy a nie tie vaše.
@kristinagabi niekto to jednoducho nevie povedat. moj tiez - skor sa snazi "zaliskat" dat to na javo nejako spravanim, ale prepac som pocula si iby raz 🙂 beriem to tak, ze ho poznam a viem, co mam.
ak ti na tom tak zalezi, porozpravaj sa s nim "v obdobi pokoja" - povedz mu, ze ta ich hadky velmi mrzia, a ze sa vies ospravedlnit, ale ze by ti pomohlo, keby tak urobil aj on. alebo ti aspon dal najavo, ze to mrzi aj jeho.