Ahojte chcem sa spytat tych zien, ktore maju skusennost s UPT, docitala som sa ze niektore zeny maju psych. problemy a aj fyzicke (rak.krcka maternice, neplodnost, precastne potraty) ako je to dakujem za odpovede.
viem o par zenach, ktore boli a nikdy si to nevycitali a nevycitaju.... lebo v tej chvili to bolo pre nich jedine a spravne rozhodnutie. a mali ine deti.. a boli na tom hned prve tyzdne, ako to zistili, takze ani nevedeli, ze tam boli..... ziadne problemy, bolesti, nic....
Nie kazda preziva potom traumu, alebo tak.. Je to o nastaveni zeny a co ju k tomu viedlo... ak sa nejaka zena proste na dalsie dieta neciti a bola by to pohroma v jej situacii a rozhodla sa okamzite , bez vahania a sama z vlastnej vole ( nie kvoli inym ludom typu muz, rodina), tak sa s tym aj normalne vyrovna a neriesi to v sebe roky, ako si niektore myslia...
Samozrejme, ked sa da, je vzdy lepsie, aby k nicomu takemu nedoslo... radsej sa chranit ako ist na potrat, ale.... aj antikoncepcia moze zlyhat... bohuzial.
Netreba zeny za to odsudzovat, lebo kym nekracame v topankach tej dotycnej, tak ju nikdy nepochopime.. Je to jej zivot, jej pocity, jej volba....
@katrin21 ak je tehotná už to nie je len jej život.Jediné a správne rozhodnutie...?Proste sa na ďalšie dieťa necíti...prepáč, ale pre mňa je veľmi smutné čítať takýto postoj najmä od matky.
@bruneta880 Pre mna je zas smutne citat nazory, ako z doby pred francuzskou revoluciou v r. 2017, akoby prava zien neboli tak tazko vybojovane "uz to nie je len jej zivot" - co tym myslis, ze nema pravo o zivote v svojom tele rozhodovat? Resp. ak sa slobodne rozhodne, je to "smutne". Pre mna je veľmi smutné čítať takýto postoj najmä od zeny.
@bluka2 nie podľa mňa nemá pretože je to život.
@bruneta880 Inak ako si vysvetlujes fakt, ze tato logika sa oplatnuje v zakonoch prevazne zaostalych krajin (3. svet plus vynimky) a ze v pokrokovych krajinach sa zakony v istom case zmenili tym smerom, ze zena MA pravo rozhodovat?
@bluka2 ja tu nebudem rozoberať to ako sa mi snažíš naznačiť, že môj názor je zaostalý.Ja to jednoducho cítim tak, že UPT je pre mňa ako vražda vlastného dieťaťa.A prečo?Lebo mám na to právo?Žena má právo rozhodovať, ale nie keď je v nej už aj iný život.To je môj názor a tak to cítim.A žena ktorá sa tak rozhodne a necíti po takomto rozhodnutí nič, lebo sa ROZHODLA lebo MOHLA z takej mi je smutno.
@oravese ja poznam jednu zenu, toto je uz trosku extremnejsi pripad ma za sebou niekolko upt. A nakoniec si jedno dieta nechala, lebo sa bala, ze uz ziadne mat nebude, ale proste nebola to zena matka, no nesudim , poznam jej rodinne zazemie, problemy tam, s partnerom, ona sama so sebou a v konecnom dosledku nic nas do rozhodnutia druhych
@bruneta880 mas takyto striktny nazor i v specifickych situaciach ako znasilnenie a tehu ako naskledok, ci tehu ohrozujuce matku, nezlucitelne postihnutia so zivotom...ze proste zena na seba nema pravo...aj keby umrela...toto je pre mna zahodenie 1000rokov boja o prava zien
Vo vseobecnosti tieto temy su citlive a specificke, tazko sa riesia na materskom fore...
@bruneta880 Ja sa ti to nesnazim naznacit - fakticky je to zaostaly nazor, ale samozrejme mas na neho pravo. Esteze v nasej casti sveta to ako tak funguje podla nazoru vacsiny
ahoj, znama v mladosti isla na upt, nespravny chlap, po oznameni zdrhol, rodina ju podporila ist na upt. moc o tom nechce rozpravat a to je uz skoro 15 rokov, odvtedy je 15 rokov s inym a deti nemaju, nechcu. aj sme sa raz bavili, ze uz by bolo ake velke to dieta, vidiet to aj na nej, nieco to v nej zlomilo. neviem si predstavit, co prezivaju potom. podla mna zalezi velmi vela, ci zena ide naozaj dobrovolne a citi, ze to tak chce. ked som bola na kyretazi, bola tam jedna mamicka 42r., ktora pocitala sekundy, kedy to uz spravia. ze ona ma doma 20r dvoch synov, rozbehnuty zivot, brala to ako koniec sveta. solventna pani. nakoniec ju poslali prec, ze doktor dal nejake papiere nespravne k vykonu, skoro tam skolabovala. ved to nie je ako vytrhnut zub. potraty su nelegalne, nie?
Asi zalezi od samotnej zeny, niektore si to vycitaju, niektore nie....ja som bola v 18 tich a ano, berem to ako zabitie - vrazdu vlastneho dietata...aj ked len par tyzdnoveho. Teraz by som mala 16 rocne dieta, skoro dospele takze spomenut si spomeniem, lutovat nelutujem. Ked som otehotnela s dcerou mala som 25 a to mi prislo velmi skoro, v 18 som bola este nevyburena, nevyzita. Kazdopadne v 25ke som uz mala stabilneho frajera, mala som kde byvat, pracu z ktorej mi vysla celkom slusna materska, mala som auto a ake take zazemie ...neviem si predstavit byt v 18 tke doma s rodicmi a malym dietatom, nedokoncenou strednou, asi by ma slahlo. Bohuzial takej obety som nebola schopna, bolo to rozhodnutie moj zivot verzus zivot dietata - v tom veku a v 1 mesiaci tehu som to ale ako dieta nevnimala takze rozhodnutie bolo jasne, aj ked tazke
@jeennyv ja ti neviem, znásilnenie je veľmi výrazná trauma už sama o sebe a následné UPT po znásilnení je trauma ďalšia...pri znásilnení to záleží na konkrétnej žene ako je psychicky "silná" a ako sa s tým vie vyrovnať...určite by asi nedokázala žiadna byť takémuto dieťaťu plnohodnotnou matkou.Cítiť ako v nej rastie nechcené dieťa...by bolo deväť mesačnou pripomienkou na ten otrasný zážitok...v tomto prípade je to skutočne ťažké...Čo sa týka tých nezlučiteľných postihnutiach so životom, prečítaj si o množstve samovoľných potratov....takže matka príroda rieši takéto situácie za nás.A život ohrozujúce tehotenstvo je takmer každé nikdy nevieš čo sa ešte môže stať aj priamo na sále, sama poznám prípad keď matka - zdravá porodila zdravé dieťa a ona pri pôrode zomrela...žiadne riziko pred tým nebolo, všetko bolo v poriadku.A je určite veľa prípadov kedy žena aj napriek riziku dieťa porodila a boli v poriadku obaja.
Ja to proste beriem tak, že je to život a hotovo.A čo mi dáva právo ako človeku, ktorý takto isto prišiel na svet, život vlastného dieťaťa ukončiť?Lebo sa na ďalšie necítim, lebo je šanca že bude postihnuté, lebo moja životná situácia nieje jednoduchá, lebo môžem...
To sú všetko veľmi sebecké a jednoduché voľby.Ale tak to v našej spoločnosti (vyspelej) chodí...nechcem dieťa nieje problém máme predsa potraty a ja mám na to právo.
Pretože dnes to už nie je o tom, že väčšina žien volí potrat lebo by zomrely alebo kvôli tomu že by nemali silu pozerať sa na postihnuté dieťa....
Ale o tom že na potrat ide už každá štvrtá, lebo je to jej právo-zlyhala antikoncepcia a podobne alebo ešte lepšie žiadna ani nebola.
A čo právo otca?Ak on to dieťa chce?Nemá naň právo lebo ho nemôže vynosiť a porodiť?
Ja nikde nepíšem, že žena ktorú znasilnia
že žena ktorú znásilnia, to urobiť nemôže, ani že takúto ženu odsudzujem.Ale brať potrat pomaly ako návštevu u niektorých zubára sa mne nezdá v poriadku.
@bluka2 ako si prišla na to že je to názor väčšiny?V zaostalých krajinách nikoho nezaujíma koľko má žena detí, a to najmä preto pretože ich štát nemusí živiť a ani matku.Naša vyspelá spoločnosť ti dá na výber či má prispievať na postihnuté dieťa a aj na matku.Je to rozhodnutie len o peniazoch...prečo platiť študentke ktorá do kasy ešte nič neodviedla, nech ide na potrat dokončí školu, dá do kasičky.Potom v tridsiatke nech nám porodí aspoň dvoch zdravých daňových poplatníkov (ideálne dvojičky nech nieje dlho na materskej) a šup späť pracovať.V našej spoločnosti keď vieme o rizikách ktoré môže spôsobiť UPT je množstvo potratov v našej krajine asi také zaostalé ako porodiť v Afrike desať detí.
Su zeny kt sa trapia vycitkami a su zeny kt su v pohode fyzicky aj psychicky.....a su zrejme aj zeny kt to absolvovali viacjrat a beru to zrejme "ako druh ochrany" tazko povedat.nepoznam ziadnu.taku....
Ja ti mozem povedat len moj pocit.z MA, kym prvy som strasne psychicky zle znasala a trv s lo mi rok kym som bola v pohode, pri.druhom Ma som bolla v pohode psychicky rychlo, mozno aj preto ze uz jedno dieta mam...neviem...
@bluka2 a ty ako mozes sudit, co je a co nie je zaostaly nazor, kazdy clovek ma predsa hranicu svedomia posunutu inam, ja to vnimam podobne, takuto zenu nesudim, je to jej rozhodnutie, jej vina, jej svedomie, ona s tym bude zit, ale povedat neikomu, ze je zaostaly, pretoze zivot cloveka vnima ako celok, od pocatia po smrt, je zaostale, nemam slov
@bruneta880 obecne sa stotožňujem s tým čo píšeš.. myslím si, že potrat nie je riešenie. Keď žena otehotnie v normálnom partnerstve (aj keď v ňom nie je všetko ružové..) tak sa k tomu treba zodpovedne postaviť alebo neotehotnieť. Čo sa týka toho znásilnenia, to je niečo iné... to je neuveriteľne ťažká situácia a ťažko povedať ako by som sa s tým napr. ja vysporiadala.. neviem to ani za seba povedať. Ďalšia vec je ale postihnutie. Iste.. keď je to nejaké riziko alebo to nie je potvrdené.. alebo sa vie, že to dieťa bude žiť aj keď postihnuté, tak je to skôr o pohodlnosti rodičov. ALE živo si spomínam na prípad rodičov, ktorým sa narodili ťažko postihnuté dvojičky, od začiatku jej tehotenstva bolo jasné, že tie detičky budú veľmi choré. Ona odmietla prerušenie a deti porodila. Ona sa 2 týždne (lebo toľko deti žili) pozerala na to neuveriteľné utrpenie. Tie deti žili dva týždne v neuveriteľných bolestiach, dostávali lieky s ktorými má problém aj dospelý človek... za dva týždne podstúpili dokonca aj operácie... ona ich nemohla mať ani na rukách ani ich pohladiť.. tie deti boli v bolestiach a bez matky. Tak v tomto prípade sa mi to zdá mimoriadne nezodpovedné a necitlivé voči tým deťom, ktoré na tomto svete neuveriteľným spôsobom odtrpeli dva týždne a v totálnom vysilení a bolesti skonali... mohli byť toho utrpenia ušetrené.
len JA JA JA a moje pravo, mne veta - mam na to pravo - uz lezie na nervy, lebo tam kde konci moje pravo, zacina pravo iného cloveka, to dieta, plod sa nemoze branit, cize ja, kedze j sa mozem branit mam na to pravo, ake "vyspele"
Svet nie je ciernobiely. Ci vlastne je - pre fanatika, ktory ma vzdy to SPRAVNE riesenie (pre inych) po ruke. Motat do toho pohodlnost, jednoduchost a neviem co este su len libive plky zien, ktore pred podobnym rozhodnutim sice nikdy nestali, ale presne vedia, co je spravne, aby urobili/mysleli/citili ine zeny. Ano, su zeny, ktore chodia na potrat namiesto antikoncepcie. Ano, je to hlupe a nezodpovedne. Ale je to lepsie ako by mali tieto deti skoncit v domovoch, ignorovane ci zneuzivane (a preboha nezacnite tu o adopcii, to nie je ani len alternativa a uz vobec nie riesenie). Poznam dve zeny, ktore boli na potrate. Urobili to, co povazovali za nutne. Rozhodli sa sami a ziadne psychicke nasledky to na ne nema.
@oravese ak sa tehotná žena rozhodne z akéhokoľvek dôvodu pre prerušenie svojho tehotenstva, kedy ešte dieťa v jej tele, nie je dieťa, ale len plod, tak je o tom aj presvedčená a na úkon, jeho následky, pripravená. Prečo by potom mala mať nejaké psych., či fyzické problémy ? Takéto ženy neodsudzujem a ani si to nedovolím. Nikto nevie, čo tá žena prežíva, akú má životnú situáciu a ako k tomu dieťaťu prišla - možno aj zo znásilnenia. Je to telo tej ženy a jedine ona si má právo o ňom rozhodnúť. Potrat sa dá urobiť do 12 týždňa, vtedy hovoríme len o plode/ zhluku buniek, nie o dieťati.
@bruneta880 mna len trosku zarazila tvoja prva odpoved...za to ma zaujimalo ci beries v uvahu aj komplikovanejsie situacie...
No jasne, poďme nadradiť embryo veľkosti zrnka ryže nad zdravie či život dospelého človeka 🙄 Zmýšľanie niektorých ľudí už fakt hraničí s fanatizmom... ja som našťastie pred takýmto rozhodnutím nestala, odsúdiť potrat a priori je pre mna priveľa, niekedy sú situácie, kedy potrat je riešením a ako sa kto s tým vyrovná, to už treba nechať na dotyčné
@bruneta880 nevravim, ze je to ako ist k zubarovi, nic take som nenapisala, ani netvrdim, ale fakt ked nie si v kozi a situacii danej zeny, tak nevies v skutoconsti, ani keby chces, co preziva....
a okrem toho, mne sa zda strasne, ze napr aj v Europe mame krajiny, kde je potrat zakazany aj ked ide napr. o znasilnenie, alebo ohrozenie zivota matky ! Myslim, ze dokonca na Cypre( alebo to bola Malta? tusim skor Cyprus) je dokonca vazenie za to, ze ukoncia tehotenstvo zene, ktora je ohrozena na zivote .. nedavno to bolo medializovane a dost ma to sokovalo...ze zena, co mala ine deti a mala vazne zdr. problemy a umoznili jej ukoncit tehotenstvo, tak dosatala viac ako 10r basy .... smutne.... pritom navyse to dieta bolo tusim s vrodenymi vadami, vzhladom na jej zdravot. stav a nevedelo by po porode zit...
Kazda zena si to musi dobre rozmysliet, nie je to lahke rozhodnutie, alebo aj je, ak ta zena ma v tom hned jasno... Mozno ty to nechapes, ale to neznamena, ze to pre tu danú zenu nie je spravne.... Ty nie si ona, ona nie je ty .... Podla mna je spravne, aby mala zena na vyber a rozhodla sa sama , podla svojho svedomia, citov a moznosti.... ale hlavne citov....
AK nejake dieta vonkoncom nechces, alebo proste nemozes mat, tak to ani neberies, ze sa na neho tesis, neprezivas to, nevycitas si to... MOzno ta o par rokov napadne, ze kolko by malo rokov,ale nie je v tom nostalgia, je to len taka matna predstava, ale pritom v hlbke duse si spokojna, ze si sa vtedy rozhodla tak a mohla si svoj zivot zvladnut inak , ako s tažkostami...
Ja sa nikoho nezastavam, ale ani nechcem nikoho odsudzovat, ked to spravi...
@jankalukasova prosím ta, to v ktorej "vyspelej" krajine nechávajú v bolestiach trpieť novorodencov?
ak môžem k tejto téme prispieť... myslím si, že rodičia sa rozhodujů o živote/neživote svojho potomstva pred počatím. Ak sa niekto dobrovoľne rozhodne, že chce do toho ísť, musí rátať aj s rizikom, že dieta nemusí byť dokonalé a zdravé.
Napriek tomu, že je dieta súčasťou ženského tela v priebehu tehotenstva si nemyslím, že o jeho živote/neživote majú rodičia nejaké právo rozhodovať.
Ja sa stále pýtam, ak sa komplikované postihnutie prejaví až po pôrode, napr. autizmus, DMO, a pod., hodíme to dieta z útesu?
@bona_dea a kto ma právo rozhodnúť, ak nie rodičia? Komisia osobne nezainteresovaných náboženských fanatikov, ktorý sa nebudú musieť prizerať ako dieťa nevie samostatne dýchať, jesť a je na narkotikach, aby neumieralo v bolestiach? Ďakujem, keby moje dieťa čakal takýto "život", tak mu ho radšej zoberiem, keď ma 5 cm a netrpí
@sisaka ale veď samozrejme, že rodičia. Ale tí sa rozhodli vo chvíli, keď dieta počali. Ak má niekto stres z toho, že by sa mu malo narodiť postihnuté dieťa, nech si ho ani nerobí.
Ja tu nehovorím o žiadnom náboženstve, s tým na mňa určite nechoď. Toto mne myslenie nejak nezatemňuje našťastie 😀
Btw, tie příznaky čo si tu písala sú napríklad bežné aj při detskej mozgovej obrne, ktorá sa obvykle odhalí až po pôrode nakoľko často býva práve dôsledkom zranení mozgu pri pôrode. Alebo keď už spomínaš o umieraní v bolestiach, to sa často týka onkologicky chorých detí. Tak sa pýtam - aj vtedy by sme mali mať právo ich zabiť?
inak, k téme:
https://www.youtube.com/watch?v=K2NuFSp_P4kodporúčam fakt pozrieť 🙂
@oravese áno dočítala si sa správne, jedna moja bývalá kamoška si to veľmi vyčítala VEĽMI....možno doteraz.To už neviem...Ono ta psychika potom je úzko spojená aj s fyzickými problémami....Žiadna žena by to podľa mňa nemala podstúpiť- aj keď viem že na názor sa nepýtaš...
To pochopí každá ktorá to urobí až vtedy keď svoje druhé (ak jej pánbožko dopraje) drží v náručí...a tie keci o tom že to ešte vlastne nie je človek, ale "zhluk" buniek, sú len veľmi slabou náplasťou, ktorej aj tak v srdci žiadna normálna žena nemôže veriť.Ak sa to týka teba prosím ťa aj kvôli tebe, nerob to.