Čo povedať dieťaťu, ktoré sa pýta kde je oco keď neviem kde je?
Muž sa zdvihne odíde, príde ako sa mu zachce. Už sa ho ani nepýtam kde ide, lebo evidentne klame stále. Len dieťa sa zvykne pýtať kde je keďže je víkend a ono sa zobudí a on tu zrazu zase nie je. Má z toho často zlé stavy. Nechcem mu klamať, väčšinou poviem že je von. Čo radíte vy?
A kde je naozaj?
povedat pravdu a samozrejme, nezotrvavat vo vztahu s takym muzom
@pribinak Suhlasim, nerobila by som to, zbytocne traumatizujuce pre dieta. Autorka si musi najprv vyriesit vztah s manzelom a nasledne nebude nutne riesit, co povedat dietatu, bude stacit povedat pravdu.
@barbora0308 tak
Povedat pravdu. Odišiel a nepovedal kam ide
@mikadooo ty si mimo? Sedíš si na kably? Autorka má povedať pravdu: neviem dcerka, kde je otec.
A urobíme si pekný deň my dve, alebo my tri aj s kamoskou
Ale dávať dieťa do konfrontačnej pozície je podľa mna traumatizujúce
Ak má dieťa zle stavy, tak hľadám pomoc u psychológa, psychoterapeuta. Nemôže preberať zodpovednosť za správanie druhého rodiča. Nedá sa to
Koľkokrát sa ráno zobudí a prvé ide kontrolovať kde je otec, už to podľa mňa prerástli do úzkosti. Ak otec odíde skôr alebo nebodaj zaspíme, tsk dieťa spustí taký rev že odmieta dokonca aj milované mlieko a jesť celý deň.
Otca už asi nezmeníš, ale dieťa by som zachraňovala, napr psychologickou intervenciou
Otec ako reaguje keď mu povieš ako to dieťa zle prežíva?
Aké staré je to dieťa?
@mikadooo zažívame to pravidelne každý víkend. Niekedy mi je ešte blbo z neho, ale už riešim len dieťa a dopad naň.
Dieťaťu povedz pravdu,že nevieš.Ze ti to nepovedal,kam ide.Uzkosti má z toho,že mu nikto nedá normálnu odpoveď.
Mužovi by som vylepila takú facku,že traumatizuje dieťa,že až.Idiot.Z tohto normálny otec nikdy nebude.Urob svojmu dieťaťu láskavosť a kopni otca do zadku a rozved sa s ním
@mikadooo ....používať dieťa ako zbraň citového vydierania je úbohosť.
Natoc tu reakciu dieťaťa,ten rev a všetko ako neje,ako sa správa...a ukáž to milostpanovi,keď sa vráti v noci ci kedy...
Rieš rozvod a rieš psychológa pre dieťa.Pracovat asi ten chlap nechodí.Dietatu sa oň venuje kedy?ako? Co robia spolu len oni dieťa a jeho otec?
A kam chodí? Za frajerkou, do krčmy, hobby? Ja by som dieťaťu neklamala a od takého "tatinka" odišla. Nebude doma vôbec, dieťa nebude mať úzkosti.
@doriiis vnímam to z trochu iného pohľadu. Nemám problém povedať dieťaťu nech svojmu otcovi zavolá. Z tých reakcií dieťaťa podľa mňa dieťa potrebuje počuť otca, môže mu matka dať aj milión "vhodných" odpovedí. Ale nebudem sa tu s vami hádať, mám asi iné ako vy zažité a v takej situácii ako autorka, som nebola, bola som len v situácii toho dieťaťa ale znovu, nebola to tá istá situácia. Takže mažem predošlé komenty, načo tu rozdúchavať vášne, nie som psychológ. Vy viete určite lepšie.
Ja nerozumiem, prečo si mnohé myslite, že @mikadooo napísala niečo zlé - čítala som teda len úplný prvý komentár. Ja tiež niekedy neviem, kde presne manžel ide, keď povie, že ide niečo vybaviť a nevie, kedy sa vráti, nie vždy sondujem, čo a kde presne. Pokiaľ to dieťa silno zaujíma, takisto vytočím muža a nechám dieťa odkomunikovať si to s otcom priamo, kde je, prečo, kedy sa vráti a posobne. To isté aj obrátene, keď niekam idem a nemusím sa vrátiť na konkrétny čas, tak mi niekedy dcéra z mužovho mobilu volá, keď chce vedieť, kedy prídem. Nevidím na tom nič konfrontačné. Konfrontačným by to mohlo urobiť len tatko, keby nepočúval dieťa a ofucal sa, že je to z matkinej hlavy 🤷🏻♂️
@mikadooo skúšala som mu dať otca k telefónu, no dieťa je úplne vyprahnuté. Niekedy po zložení telefónu ešte viac plakalo. Úzkosť nezmizla. Hlavne keď si svokrička obhajuje jej dokonalého synáčika, ktorý sa o rodinu absolútne nestará, zrejme na jej povel. Keby mu aspoň jeho rodičia vedeli dohovoriť, im je dieťa dobré len keď sa im to hodí. Pochváliť sa pred susedmi že majú vnúča, na ktoré spolu s ich úžasným synáčikom kašĺú zvysoka a tvária sa že je všetko v poriadku. Nie je.
No vidíš, tak baby predomnou lepšie trafili - choďte k detskému psychológovi.
Ja nechapem vobec naco ti je taky akoze muz a akoze otec. Nebolo by vam lepsie rozist sa? Dieta by si zvyklo na novu situaciu a nemuselo by nasavat vzory nefunkcnej rodiny. Malo by mensiu traumu ako teraz a ta by bola riesitelna. Tetaz je permanentne v strese.
Ty si si tiez zobrala takeho mama tulpasa, ktory zabudol s matkou prestrihnut pupoxnu snuru. Pokial by som mala chciet od svokry vychovu dospeleho chlapa - hnam ho kade ľahšie.
@thoughtfulweirdo ....je rozdiel,keď sa niekomu niečo narýchlo vyskytne a musí to ísť vybavit a medzi tým,keď niekto necháva dieťa bezradné a bez vysvetlenia pravidelne.Takisto je rozdiel v tom,keď je dieťa väčšie a rozumie dôvodu prečo je niekto preč a medzi tým,že malému dieťaťu jednoducho nevysvetlis,že otec odchádza len tak.
A teda kde je otec?
Podľa mňa dieťa trpí hlavne napätím čo je medzi vami - ty-otec dieťaťa a v tom ešte zamotaná svokra. Keby ste boli spolu OK tak dieťa by to nevnímalo ako problém a stačilo by mu povedať že "ocko musel isť niečo vybaviť/je v praci" a mohol by byť preč aj mesiac (napr. pracovne v zahraničí).
@thoughtfulweirdo je rozdiel zavolať rodičovi keď je to medzi nimi OK (aj moje deti to robili) a rozdiel keď mama je nabrusena lebo otec si prichadza a odchadza ako do kurnika a svokra ho v tom ešte podporuje. Dieťa to vníma ako problém a nevie ho riešiť, cíti že je niečo zle.
povedat pravdu, samozrejme s ohladom na vek dietata, aby to pochopilo, ze ty nevies kde je....a urobit dietatu pekny program aj bez otca
@tykat to ťažko, lebo otec cez týždeň chodí do práce a dieťa vidí presne kedy je víkend a otec vstane neskôr a potom sa vyparí. On ho už aj za ruku trhal oco nechoď. Išiel.
pravdu: neviem