Dobry den
moja sestra ma takyto problem ma 5 rocnu dcera, z manzelom najprv boli spolu, potom ked mala mala asi necele 2 roky sa zobrali. Zili spolu kratko, teraz zije naspät u rodicov. Chcela si uz dlhsie podat o rozvod ale potrebovala peniaze atd.
V skratke
ako manzelia si brali pozicku na dom (bral si ju teda on, ona nesuhlasila od zaciatku),musela sa podpisat aj ona. Vcera jej prisiel list ze on neplati aby platila ona. Co moze urobit? Neplatit? On dostal velke odstupne v praci, pracuje na cierno a je evidovany na urade prace. Dom ma na svojich rodicov, takze vlastne nic nema a tym sa stale ohana. Ze je bez majetku, prace atd. Kupil si ale nove auto, a vchodove dvere za 30 000. Mamka mu prispela na auto este pred tym co mali tie peniaze samozrejme vratit nechce. Dalej pise ze sa staral o sestru aj dceru,hm v zime nekuril, sestra sa chodila kupat aj z malou k mamke domov, potraviny dostavali. AKo sa da vyriesit takato situacia? Mam pocit ze karty hraju pre neho, ze mi budeme zase len vsetko platit aj jeho pozicku, a vlastne sa nam nevratia peniaze ani za auto. Malej nikdy nic nekupil, peniaze co dostala od jeho rodiny jej zobral a pouzil na seba. Vzdy ked sa niekam islo, musela mu mamka dat na benzin atd. Proste hajzel prvej kategorie co sa nehanbi ludi vyzierat.
Dakujem za kazdu radu
@tanja0808 moc sa asi poradiť nedá, ak je sestra spoludlžník, a jej mm neplatí, tak všetky povinnosti ohľadom platenia úveru prechádzajú na ňu. podľa všetkého po splatení celého úveru by si to mohla od neho vymáhať súdne ☹ .... možno by ešte stálo za to, spýtať sa nejakého právnika aké sú možnosti... ale vela ich asi nie je ☹
ja nechapem, ako moze byt dom pisany na jeho rodicov...ved ked brali spolocne hypo, tak aj dom by mal byt spolocny? alebo bola sestra neobozretna a nenechala sa zapisat ako spoluvlastnik??? 😕
@tanja0808 ak je dom pisany na rodicov, tak zajst do banky a povedat ako to je.. Je dana na dom ťarcha? Ak je dom zalozeny v prospech banky a nebyva tam, tak nech ju to netrapi, banka ho vydrazi a pokryje svoje naklady. Ale odporucam ich o tom vsetkom informovat.
Dalej veci, ktorej absolutne nerozumiem: Preco zeny preboha podpisujete uvery, s ktorymi nesuhlasite???? Nad tymto mi rozum zastava..!
hmm,tu zalezi,ci tym konkretnym domom (presna adresa domu musi byt) ruci na hypoteke....ono,ked nebudu obaja manzelia splacat, banka automaticky vyhlasi dom do drazby,tym padom sa dom preda a uspokoji sa pohladavka banke...a o ten dom pride ten,kto je na liste vlastnictva. 😉 a vec vybavena.....takze ak ma dobry vztah so svokrovcami,nech dom prepisu na nu a ona nech si dom splaca sama...
@tanja0808
ak berieš úver na dom, byt (teda nehnuteľnosť) banka tieto peniaze uvolní až keď vidí kúpnu zmluvu a hneď sa vkladá záložné právo na danú nehnuteľnosť v prospech banky a na LV si uvedená ty a človek, s ktorým čerpáš úver, takže nerozumiem ako môže byť dom napísaný na niekoho iného ...
ak aj napriek tomu je písaný na niekoho iného, išla by som do banky a ozrejmila celú vec a poradila sa, čo sa dá v danej veci podniknúť ... ak je na dom záložné právo v prospech banky (čo určite je) tak to banka vie poriešiť exekúciou na danú nehnuteľnosť ... dom sa predá, banka si vysporiada svoje a zvyšok sa ti vráti, resp. osobe, na ktorú je nehnuteľnosť napísaná ... no mala by byť napísaná na teba a tvojho manžela ...
@tanja0808 pravnika jednoznacne
a dve facky sestre nech sa spamata...naco podpisovala pozicku na dom ktoreho nieje spoluvlastnickou????? Keby odo mna chce niekto podpisat pozicku len tak, bez toho aby som realne nieco mala tak mi je jasne ze je to hajzel od kosti a nepodpisujem nic.
Ved aj keby su spolu, splatia dom a jemu sa nieco stane skoncila by na ulici lebo dom by bol jeho rodicov a nezdedila by nic
ak si ako manzelia brali hypo spolocne, tak na dom zrejme bude zalozne pravo banky (pokial hypo nie je zabezpecena zaloznym pravom k inej nehnutelnost (co je nepravdepodobne), a to trva bez ohladu na fakt, ze dom svokrovcom neskor darovali (zrejme). nechapem sice, ako sa sestra mohla nechat donutit jedno aj druhe podpisat, ale to uz je jedno..
sestra asi nie je v situacii, ze by si mohla dovolit ten uver splacat-a vlastne by to aj bola blbost, ked nie je pisany na nu. takze ist do banky a vysvetlit situaciu s tym, ze od nej sa platenia nedockaju. banka pristupi k realizacii zalozneho prava, dom sa preda, a svokrovci aj manzel si mozu trhnut.
a radim s rozvodom necakat. sudny poplatok nie je vysoky, na ziadost ju sud od neho aj oslobodi. inak bude sestra este prekvapena, ake vselijake dlzoby mozu na nu len tak zrazu "vyskocit."
My ked sme si brali uver, tak majitelmi sme museli byt iba ja a manzel, dokonca ani vecne bremeno na nom nemohlo byt...
takze ide o neaky spotrebny uver- obyvatelstvo tak je to napsiane na papiery co prisiel z banky, je to 6000 a sestra vravela ze to vydokladoval tie peniazme opravami v tom dome
@dadli sa hned necerti, ved v uvodnom prispevku pise, ze si sestra s muzom brali pozicku na dom a to je v mojom ponimani hypo...nepisala, ze si brali pozicku na rekonstrukciu, nie? tak sorry, ze sme to hned nepochopili...
@tanja0808 no, neviem, ale kedze domom sa v pozicke neruci, nema sestra velke sance...ked nebude splacat, hrozi jej exekucia, tak isto, ako jej muzovi 😒
@klincek no ved to si myslim aj ja. Vobec neviem ako sa da z toho dostat von atd.
Dalej by ma zaujimalo kde sa obratit ohladom toho ze pracuje na cierno, lebo sestra ho dala na exekuciu ohladne neplatenia vyzivneho on sa ohradzuje tym ze je nezamestnany to ze dostal vysoke 200 000 sk odstupne od byvaleho zamestnavatela atd to uz ale nespomenul
@zivika mna by zaujimalo ako taka exekucia ale prebieha. lebo on teraz nezaplatil prvy krat, teraz prisla sestre prva upomienka predpokladam ze pride mozno este dalsia a dalsia a potom? sestra nic nevlastni, byva u rodicov to iste on kedze dom nema na seba napisany, vlastni len auto, bohvie ale ci si to neprepisal. Tak by som chcela vediet co sa bude diat ak sestra napr. nezaplati
@tanja0808 bude ju nahanat exekutor....banka nejaky cas caka ,caka a sleduje nabiehanie urokov,po nejakej lehote uver odpreda "vymahacovi" a ten si to uz bude s nou vybavovat...bud splatkami,alebo poda exekuciu na ucet,alebo zhabe majetok...oni spiny hnusne su tak vyspekulovane a odobrene statom 😠
a najlepsie by bolo,keby to BSM zrusila, ako prve,to nech hned zacne riesit,potom rozvod...to zn. odo dna odklepnutia sudom ,vsetky dlhy,(aj uroky myslim) zisky co vzniknu pocaseste trvania manzelstva uz bude len vylucne bud jedneho,alebo druheho manzela NIC spolocne
Rozviest sa, pozicku platit, dom si nechat, chlapa vyrazit...v skratke.