Čo mám robiť, aby som nebola nešťastná a mala svoj kľud?

michaela567y
13. jan 2021

Zdravím a prajem pekny deň. Zaujímal by ma vás názor, skúsenosť alebo nejaká rada na moju situáciu. Bývam s tatom ktorý je na dôchodku, stále nadáva na všetko, stará sa do mna a do všetkého čo sa deje, hrabe sa mi vo veciach a strpcuje mi vyslovene život a nemam už ani chuť žiť lebo s nervami idem do roboty a v strese sa vraciam domov, že čo zase bude 😢 .. mám 20rokov a pracujem na dobu určitú. Príjem mám celkom dobrý (okolo 1000€) a do domácnosti prispievam 150€ (náklady na nás byt sú 220€) čiže platím väčšiu polovicu a tým pádom je moj otec na mne závislý. Ja sa chcem osamostatniť, no všetky nájmy sú okolo 450€. Nedokázala by som platiť svoje a ešte aj jeho. Čo mám robiť aby som nebola neustále nešťastná a mala svoj klud? Ako mám otcovi povedať nech ide do menšieho bytu aby to zvládal platiť ? Ešte chcem povedať že moj otec veľa prefajčí, ma pôžičky atd preto nemá peniaze a najradsej by mna o všetko obral🥲😔 mám aj priatela ale ten býva u rodičov v dome, tam bývať ísť nechcem a on tiež ešte nechce ísť z domu lebo zevraj je to preňho nevýhodne. Čiže ja som pripravená sa uskromnit a postaviť sa celom povinnostiam, len najväčšia ťarcha pre mna je moj otec😢

pribinak
13. jan 2021

Ty si tu už písala, presne tuto istú tému. Poradím ti to iste: ODSŤAHUJ SA.
Nemusíš di prenajímať cely byt, nájdi di raky podnájom, že si prenajmes len 1 izbu.
Otec zodpovedá sám za seba

michaela567y
autor
13. jan 2021

@pribinak keď som aj pozerala izby, približne je to okolo 300€ a s cudzími ľudmi sa bojim bývať.. zisťovala som si aj hypo a vyjde ma to rovnako ako nájom

bavlnka92
13. jan 2021

obvolaj si kamarátky či niektorá nechce s tebou do podnájmu ak je to pre Teba drahé alebo nechceš s cudzími.
každopádne odsťahuj sa.

michaela567y
autor
13. jan 2021

@bavlnka92 kamarátky v mojom veku sú na vysokej skole a bývajú doma 🙂) a ešte dve čo mám tak bývajú s priateľom už samé

ivetz
13. jan 2021

@michaela567y Skús si nájsť zamestnanie aj s ubytovaním (možno aj za cenu, že by si sa musela presťahovať). Sú zamestnávatelia, ktorí poskytujú ubytovanie... Ak máš pracovný pomer na dobu určitú, zrejme hypo aktuálna nebude. Tých možností zasa až tak veľa nie je. A spoliehať sa na priateľa - týmto smerom by som nešla vôbec.

michaela567y
autor
13. jan 2021

@ivetz na hypo musím byt zamestnana minimálne 99dni a žiadať o ňu musím minimálne 3mesiace pred skončením pracovnej zmluvy 🙂) čiže by mi ju možno schválili ale neviem čo bude v budúcnosti čiže ešte sa nechcem niekde uplne že viazať. A presťahovať sa nechcem, mám tu kamarátky, priatela..

elizabet173
13. jan 2021

@michaela567y tak ake mas riesenie? Ved ti tu uz radili, co cakas, ze niekto mavne carovnym prutikom a vsetko sa zmeni?

evica01
13. jan 2021

@michaela567y tebe niet pomoci. Na vsetko mas odpoved.
Tento byt kde ste teraz predajte. Otcovi kupte garsonku alebo mensi byt. Za zbytok zaplat najom. Dalej je to uz na otcovi.
Ty si zadovaz hypo na bytik. Garsonka by ti stacila.
Ked sa vydas tak vam bude lahsie dvom brat hypo napr na dom alebo na vacsi byt.
Musis od otca odist. To ale neznamena, ze ho mas opustit.

Ak otec nebude chciet odist z terajsieho bytu, neboj sa, sam na to pride ze nezvlada s financiami. Mozno si najde brigadu a pride na ine myslienky 😉
Resp. mu skus najst brigadu ako dochodcovi.

pribinak
13. jan 2021

Tvoj priateľ vie čo riešiš? On s tebou nechce ísť bývať do 1izbaku?

michaela567y
autor
13. jan 2021

@evica01 ten byt ani nie je nás, to by bolo naj ho predat. Je to družstevný byt viac-menej..

michaela567y
autor
13. jan 2021

@elizabet173 ja chcem odísť, aj odídem, len sa bojim.. aj keď viem že to bude najlepšie čo môžem urobiť

michaela567y
autor
13. jan 2021

@pribinak Ano vie o tom, povedal že ma doma psa atd že on keď tak si kúpi svoj byt a mozme ísť tam- no nie tento rok. A ja už trpim doma niekoľko rokov

elizabet173
13. jan 2021

@michaela567y coho sa bojis?

ivangeline
13. jan 2021

Ako povedať otcovi? Jednoducho. Povedať. Ak sa cítiš zle, môžeš mu prispievať istú čiastku ale odsťahovať sa skôr či neskôr budeš musieť... Či príde priateľ, či niečo iné vybehne. Bývať s cudzími...dievčatami z výšky napr nie je nič strašné, ešte si nájdeš kamošky. 🤣 Možno si nájdeš izbu v dome, ktorú prenajíma rodina a bude ti to vyhovovať takto... Ak neacnes hľadať, neuvidiš, čo všetko je k dispozícii.

jaskolka
13. jan 2021

A akú radu chceš? Odsťahovať sa nechceš, prenájom nechces, zdieľané bývanie a hypotéku tiež nie. Myslíš, že niekto príde a donúti otca byť iný? Zobud sa, len ty sama si môžeš to zmeniť, a to jediné tak, že sa odstahujes. Ak to neurobíš, tak zbytočne tu píšeš dookola to isté.

michaela567y
autor
13. jan 2021

@jaskolka možno si prečítať niekoho iného skúsenosť kto sa tiež osamostatnil uplne sám bez akejkoľvek pomoci

jaskolka
13. jan 2021

@michaela567y napríklad ja. Po výške som ostala v tom meste, kde som študovala, rodičia už nežijú, zamestnala som sa, kúpila si byt.17 rokov som žila tak sama, teraz som vydatá a s manželom už žijeme samozrejme.

michaela567y
autor
13. jan 2021

@jaskolka to je obdivuhodne a nejak tak by som to aj ja chcela 🙂

pribinak
13. jan 2021

@michaela567y zlatko. Nájdi si izbu sama. Okaslala by som 10x hentakeho priateľa.
Ľudia s teba neodhryznu. Ja dom strávila na intrakoxh 8 rokov. Zvládla som to s tiež kopec iných ľudí. V podnájme to máš ešte jednoduchšie. Nebudeš spokojná nájdeš si iný

elizabet173
13. jan 2021

@michaela567y v tom pripade by som do bytu isla sama. Jednoizbovy so svojim prijmom das. A otec sa spamata velmi rychlo, ked sa odstajujes a nebudes prispievat. Staci mu mensi byt, mozno aj garsonka.

majamat
13. jan 2021

ak by som nemala na vyber, z 100e prijmu zaplatim kludne aj 450e najom. je to 45% z tvojho platu, my platime najom sice len 30%, no mame dieta s financne narocnou dietou a skolopovinne. co su teda dalsie vydavky navyse, ktore ty nemas. aj napriek tomu sme nerozmyslali nad tym,c i dieta mat budeme. nehovoriac o tom, ze kym som bola na materskej, tak vydavky za byvanie tvorili mozno aj 40% z prijmu + vydavky za dieta.

karelova
13. jan 2021

@michaela567y ja si ta pamätám z inej skupinky a chcem sa len spýtať - ty si ostala s tym priateľom napriek tomu co ti vtedy spravil? Neboj, nebudem o tom písať tu a 'bonzovat', len ma to zaujíma....

majamat
13. jan 2021

oprava 1000e prijmu

michaela567y
autor
13. jan 2021

@karelova Ano ostala som s ním. Nedokázala som ho opustiť

ckocka
13. jan 2021

@michaela567y Ty evidentne nedokážeš opustiť nikoho, tak toto je úplne zbytočná debata.

michaela567y
autor
13. jan 2021

@ckocka to je pravda, neznášam tuto vlastnosť, vzdy myslim aký to ma dopad na toho druhého a až potom na seba 😕

elizabet173
13. jan 2021

@michaela567y mozno by si potrebovala par sedeni s psychologom, neuraz sa prosim, myslim to uplne vazne. Aby si sa nebala robit vacsie zivotne rozhodnutia a nezotrvavala v pozicii, kde sa necitis komfortne. Chyba ti trosku viac sebavedomia, mysliet v prvom rade na seba, nie na druhych. Potom nebudes mat problem najst byt, zobrat hypo, odstahovat sa od otca s vykaslat sa na priatela, ktory ta ma az na neviemkolkom mieste. Drzim palce, aby sa ti podarilo vsetko, co chces

ckocka
13. jan 2021

@michaela567y Klameš si do rukávu, bojíš sa o seba.

jaskolka
13. jan 2021

@michaela567y tiež som začínala na podnájme, zdieľaná izba, zdieľany byt, postupne to šlo. Ono ta at treba pomalými krokmi, a stále dopredu
Ale len ty musíš urobiť prvý krok, nikto iný ho nespraví za teba. Odhodiť strach, ten ti nepomôže a riziko bude vždy. Ale bez toho sa nepohnes
Príjem máš dobrý, v tom problém nevidím.

michaela567y
autor
13. jan 2021

@elizabet173 normálne sa mi tisnu slzy do oči, asi som to naozaj potrebovala počuť a moj problem je oveľa väčší než si myslim.. ale dakujem, Dakujem moc 🙂