Čo cíti žena, ktorá sa vzdá dieťaťaí?

zuzka_puska
10. feb 2015

baby, veľmi sa chcem priblížiť tomu, čo takéto ženy cítia, ako to vnímajú. Keď porodia bábätko, a zrieknu sa ho dobrovoľne. Alebo, keď sa o deti nestarajú a sú im odobrané, a dané na adopciu iným ľuďom.... Čo ich k takémuto činu vedie? Rozmýšľajú potom, kde to dieťa asi je, čo robí?? Alebo myslíte, že toto rozhodnutie niekedy aj ľutuje? Zaujíma ma to, ja tieto ženy nesúdim, ani nič podobné, to nie... Len by som sa chcela do nich aspoň na chvíľku vžiť. Ďakujem

sednaja
10. feb 2015

@zuzka_puska to by si sa mala opýtať ich, ale tu ich nenájdeš.......no stačí ísť do nejakej osady. moja mamka robí s deckami z domova......90% je tam cigánov, 10% postihnuté deti......zdravé biele sa tam prakticky nedostanú, idú hneď na adopciu...... a o tie cigančatá v domove sa väčšinou zaujímajú rodičia len kým nečakajú ďalšie......pre nich je to biznis. Normálny človek, hoci aj totálne chudobný, nedá dieťa preč. to sú skôr výnimočné prípady, alebo najčastejšie narkomani, alkoholici, prostitútky a ľudia s nízkym iq a takým to ľúto nie je.......je len mizivé percento tých, ktorí sa do problémov dostali nie vlastnou vinou a tí o svoje deti bojujú........ale jasné, že sú všade výnimky.......to sa nedá zovšeobecniť, čo ženy prežívajú

mima4
10. feb 2015

@zuzka_puska
neviem co citia ale raz som niekde videla relaciu Tehotne v 16, kde sa baba s chalanom takto vzdali babatka a neboli to ziadne socky ani narkomani, protistuti a podobne...ale normalni mladi ludia... a este sa kvazy tvarili, ze chcu pre babatko to najlepsie... t.j. starsich zabezpecenych rodicov...co mu mozu dat kvazy "vsetko". Mne osobne bolo z toho tazko... doteraz som nepochopila tu dievcinu, ktora bola normalna zdrava mlada zena (ano, prilis mlada) s podporou rodiny, dokonca mala priatela... Nechcem taketo zeny sudit, ale nedokazem ich pochopit... ako mozu dalej zit...

sissy27
10. feb 2015

@zuzka_puska na to ti môžu odpovedať len tie, čo to urobili a aj to nemusia všetky prežívať rovnako...

sissy27
10. feb 2015

@mima4 a toho mladého otecka pochopiť dokážeš, prečo sa vzdal svojho dieťaťa? dokážeš pochopiť rodičov toho páru, že nezabojovali o svoje vnúča ale prenechali ho cudzím? o čo sú oni lepší, ako tá mamička? ako oni môžu ďalej žiť? prečo len tá matka je zlá?

veva45
10. feb 2015

Svojim spôsobom máš pravdu. Ale medzi dieťaťom a matkou je predca úplne iný vstah ako otec dieťa. Preto je vždy horšia žena ktorá sa vzdá dieťaťa ako otec. @sissy27

warholette
10. feb 2015

@mima4 asi by si si to mala pozriet este raz, pretoze na rozdiel od ostatnych parov v tejto sou Catelynn a Tyler zostali spolu, zasnubili sa a az tento rok sa im narodilo spolocne dieta http://hollywoodlife.com/2015/01/07/catelynn-lo....
Ostatne dievciny z tej sou su uz na tretom manzelovi, stvrtom dietati, na odvykacke a podobne. Jedine tento par, co uznal, ze starostlivost o dieta je nad ich sily, sa premenil na zodpovednych dospelakov.
Niekedy je najtazsie uznat, ze ak chces pre dieta to najlepsie, je aby nezostalo viac s tebou.

nevelyn
10. feb 2015

netusim... Ale velmi casto na take zeny myslim a velmi ich obdivujem. S partnerom sme mali obrovsky problem otehotniet, napokon sa to podarilo, ale bol to strasny boj. A zeny, ktore su ochotne neist na potrat, prezit tehotenstvo, dokonca si na seba davat pozor a potom sa vzdat dietata (je ich minimum☹((), su pre mna hrdinky, pretoze urobia niekoho ineho najstastnejsim na svete. S tym, ze dotycny par dane dieta nebude milovat tak ako vlastny rodic, nesuhlasim, pary cakajuce na adopciu by za dieta dali cokolvek a urcite ho zahrnu vsetkou potrebnou laskou. Ale ziadnu taku zenu osobne nepoznam, no ten moment, ked sa dietata hned po porode vzda, musi byt sialeny a zostane asi v pamati do konca zivota.

bonaqa2013
10. feb 2015

Materinská láska je najvačšia na svete - to nás učila učiteľka na ZŠ

sissy27
10. feb 2015

@veva45 vzťah je taký, aký si ho ten ktorý rodič k dieťaťu vytvorí... žena-matka nie je automaticky viac ako muž-otec, len sa často mnohé do tejto pozície rady stavajú... jediné, čo muž nedokáže, je dieťa vynosiť a porodiť, všetko ostatné môže zvládnuť minimálne tak dobre, ako žena...

bonaqa2013
10. feb 2015

S mojou dcérou do 1 triedy chodí chlapček, ktorý nemá mamu - odišla s iným chlapom. stará sa o neho ocinko, a jeho rodičia. Maminka neprispieva na dieťa. A pritom je to tak pekný chlapček. Volá sa Samko, je blonďavý - teda žiaden róm. Nepochopím matku, prečo si nezobrala po rozpade manž. aj dieťa. Tiež ju svojim spôsobom obdivujem, pretože ja bez svojich detí nemôžem existovať. Všetko robíme pre deti - až sa mi zdá že to niekedy preháňame. Nedokážeme ísť bez detí ani len na nejaký predĺžený víkend, ples, zábavu. Nikde. Všade len a len s deťmi.

veva45
10. feb 2015

Ved ok, to je tvoj nazor, ja ho respektujem, ale je menej zien ktore nechaju len tak svoje dieta ako muzov, matka si buduje vstah uz ked je dieta v bruchu, preto je tam citova vazba vatssia.... to je fakt,,, ale su take zeny co nemaju problem dieta nechat... ja jednu taku poznam.... ta nechala dokonca 4 deti, ale ta to nema v hlave v poriadku... to je o inom uz.... @sissy27

sissy27
10. feb 2015

@veva45 rovnako si môže vzťah k dieťaťu už počas tehotenstva budovať aj nastávajúci otecko - ak chce a ak mu to žena dovolí... a to, že je žena tehotná, neznamená, že si automaticky buduje k dieťaťu nejaký vzťah - keby to tak bolo, tak sa tu teraz nebavíme o tom, ako sa žena dokáže vzdať dieťaťa, nebolo by toľko mŕtvych novorodencov v kontajneroch, v domovoch, nebolo by toľko detí vychovávaných starými rodičmi či samotnými chlapmi, nebolo by toľko matiek, ktoré dali prednosť novému frajerovi či fľaške vína, neexistovali by prípady ako Lucka Hrotáková...

briketa
10. feb 2015

@sissy27 viem presne o ktorom pare hovoris, ale tam bol "dedo" viac v base ako doma 😉 a to dieta islo do naozaj vybornej rodiny s omnoho lepsou buducnostou. Ved ti mladi ani nesmeli byvat u rodicov ak so dobre spominam, museli prosikat babku.

veva45
10. feb 2015

@sissy27 ja som povedala ze su aj take zeny ..... nevravim ze nie .... ale teraz neviem co mam napisat na to ostatne .... s tym vobec nesuhlasim.... ale ako som nappisala je to tvoj nazor,,,, len teda by som ho skor cakala od chlapa.... 🙂 a to nie od kazdeho...... ked si najdes nejake statistiky kolko chlapov a kolko zien sa stara o dieta tak ti garantujem ze tie percenta budu velmi rozdielne a nemusim ti pisat kto bude tych percent mat viec.... to isto vies ..... a isto si chlap nedokaze vybudovat vstah k dietaku ako matka pocas tehotenstva..... no mohla by som dovolit kolko by som chcela.... tuto tiez sa daju nejake veci ohladom tejto temy alebo vedecke prace vyhladat a precitat.... 🙂

ivca88
10. feb 2015

Ja nesúdim ... mám kamaratku co v 17-tich otehotnela ... no musela sa ho vzdat ( no zistila to az v 5 mesiaci - menzes jej avsak do 4 mesiaca chodil) ... a v tom buum ... jej ročný vzťah s cca 25 rocným chlapom skoncil ... on sa na nu vykaslal ... rodicia ju vyhodili z domu ... chuda dievca nemala co robit .. rodicia jej povedali nech ho da na adopciu ..a smie sa vratit ... bolo to pre nu tazke ... viem ze dokonca sa s nikým nechcela stretávať ...

Teraz po case sme sa stretli ( na oslave) ..a ja som sa nechziac prekecla ..spomínala som ze sa nám z muzom nedarí bábo ... že som teraz po operacii a uzivam aj hormony ... hned som na nej zbadala ako je jej do placu ... do minuty odisla ...a tak som sla potom za nou ...
Velmi nám ten rozhovor padol 🙂 pretože ja viem že ak by sa nam nedarilo bábo ..tak urcite prístupime k adopcii ...a v tedy by som dakovala bohu za niekoho ..kto mi to dietatko " dá" .... a zároven aj jej sa uľavilo ...že by ho dostal napríklad taký pár ako sme mi s mužom ....
Preto nesúdim ... nikdy neviete ...co si ta žena musela vytrpiet .... a verte mi .. ten smútok v jej očiach vidím doteraz ...

dana_l
10. feb 2015

viem ti povedat - poznam dve take zeny. obe uz "maju" dospele deti. takze ked sa oni rozhodovali bolo uplne ine obdobie. deti sa vzdali pretoze - jedna mala rodinu ktora nesuhlasila s jej tehotenstvom. jej vlastna matka sa ju pokusala prejst autom aby sa zbavila nezelaneho vnucata. ta druha tiez nemala ziadnu podporu rodiny a ani kde byvat. obe nemali partnera, ktory by sa ich zastal a im pomohol. jedna mi povedala, ked sa rozhodovala o dani dietata na adopciu tak jej pan, ktory s nou "spolupracoval" povedal - matka, ktora sa dobrovolne vzda dietata aby malo lepsiu buducnost ma viacej lasky ako matka, ktora si to dieta necha. a ja s nim suhlasim. matka, ktora vie ze svoje dieta uz nikdy neuvidi, pretoze nema prostriedky aby ho vychovala, nemaju kde byvat, nema mu za co kupit oblecenie, jedlo, ale i tak ho lubi a vidi ze by ho len trapila, pretoze nevie kedy bude v takej situacii, ked sa nebude musiet obavat co a ako teraz, taka matka musi mat obrovske srdce vzdat sa dietata aby to vsetko mohlo dostat u inych ludi. u ludi, ktorych vobec nepozna, len dufa ze budu ti super rodicia pre jej dieta.
a musim povedat, obe matky sa neskor stretli s ich detmi. ked ich deti vyrastli (vedeli od novych rodicov ze boli adoptovane) tak ich vyhladali a maju kontakt doteraz. obe matky spoznali nove rodiny a povedali, ze lepsie rodiny - matku a otca - si nemohli ani vo sne vybrat. su im vdacne za to ako vychovali ich deti.
ta druha matka mi krasne povedala - ja mam dceru, ktoru si delim s jej "matkou". som rada ze som v sucasnom zivote mojej dcery ale vazim si tu druhu zenu a tu volam mama tiez, ta s nou bola pocas vsetkych tych rokov. ta ju lubi a tiez je mne vdacna za tu obet co som urobila ked som dala dceru na adopciu.
ano, mysleli pocas tych rokov, ako ich deti vyzeraju, na koho sa podobaju, ci sa ozaj maju dobre v rodine, ci su stastne. a mali obe stastie. ich deti mali tie najlepsie nahradne rodiny na svete.

dana_l
11. feb 2015

@bonaqa2013 radsej sama s novym "chlapom" a bez dietata ako ked by dieta malo byt "priveskom" a trpiet ze ona nemoze robit to co chce. chlapcek sice nema matku - ktora ho nelubi, ale ma otca, ktory za neho bude bojovat a bude ho lubit.

tova
11. feb 2015

poznam jednu, nebola este dospela ked otehotnela, ako to bolo davno, dieta porodila a islo na adopciu. Cely zivot nad nim rozmyslala, nevedela kde ho hladat alebo aj ci hladat ako by reagoval, az raz ju kontaktoval on uz ma vyse 40r. a jej akoby kamen zo srdca odpadol, nechcela zomriet bez toho aby vedela kde je, ako sa ma, su v kontakte, mal velmi dobrych adoptivnych rodicov, ale cakal kym jeho adoptivna mama zomrela potom kontaktoval bio.

zuzka_puska
autor
11. feb 2015

Baby, ja som tiez otehotnela este pocas skoly, sice uz vysokej takze je to iny prípad trocha... Bol to trocha sok, ale mama ma podržala. Teda rodina... Nikdy v živote by som rodine neodpustila, keby ma prinútili vzdať sa dieťatka, ci uz to bolo v 24r, alebo v 17r, alebo 15r... Vsak kde sa naje cela rodina, naje sa aj jedno male babätko. Nie? Musi to byt hrozný pocit pre tu mamu- ked vie ze sa vzdala toho kúska seba, ze ten kusok kdesi je, a ona nevie kde, s kym... 🙂 velmi smutne.

velkacica
11. feb 2015

@bonaqa2013
"Materinská láska je najvačšia na svete - to nás učila učiteľka na ZŠ" -
otázkou je, ako tieto "múdre" poučky vnímala žiacka (chlapčenská) časť triedy...

adeala
11. feb 2015

@zuzka_puska neviem, čo cíti, ale ja som im veľmi vďačná. Za to, že majú tú odvahu prebrať za svoje činy zodpovednosť a nezabijú si svoje dieťa len preto, že je to pre mne jednoduchšie, keďže k tomu "zhluku buniek" ešte nemajú vzťah, ale dajú mu šancu narodiť sa a žiť slušný život.
Samozrejme, nehovorím o ženách z osád, ktoré rodenie majú ako národný šport.

reny2010
11. feb 2015

@zuzka_puska neviem co citi taka zena,a pravdupovediac asi by som to ani nepochopila,pokial ju k tomu nevedu ozaj tazke existencne problemy. Mala som kolegynu,ktora mala 4 deti-krasne a zdrave. V praci sa zoznamila s takym alkacom,ze az. Napriek tomu kvoli nemu odisla od deti,z rodinneho domu,od manzela.... Nechapala som ju,a nechapem to doteraz. Je to uz vela rokov,ale ona od tej doby deti nekontaktuje, a je z nej bezdomovec,a s tym ozranom su ozaj ,,uchvatna"dvojka. Je to hnus, ale vraj laska je slepa.... nechapem.

janickacrazy
11. feb 2015

@zuzka_puska Ja poznám jednu ženu, ktorá odišla od detí, ked mali 1 a 2 roky, opustila ich zo dna na den a nechala ich svojim rodičom na krku. Bola mladá, mala prvé v 17, druhé v 18 a nezvládala to. Odišla do zahraničia za nejakým chlapom. Ked boli decká už na strednej škole, tak sa vrátila a zobrala si ich k sebe, medzičas sa vydala a mala ešte jedno malé dieta. Neviem teda ako sa museli cítit tie deti, ale bohvieaké vzťahy spolu nemali.

0silvia0
11. feb 2015

@velkacica tusim nemas rada sentimentalne vyroky a okazale gesta 😎

sissy27
11. feb 2015

@veva45 tie štatistiky by boli značne skreslené... pretože nezahŕňajú počet žien, ktoré svojim partnerom jednoducho nedovolia sa o dieťa starať, len si nechali urobiť dieťa, neoznámili chlapovi, že je otcom, atď. ... ja mám vo svojom blízkom okolí minimálne 4 chlapov, ktorí sa starajú o svoje deti od narodenia, každý prípad je úplne iný, ale ani v jednom prípade sa nedá hovoriť o matkách v zlom... iste mi povieš, že vzorka 4ks je málo, ale koľko je otcov, ktorí sa nevedia domôcť svojich rodičovských práv a koľko je takých, ktorí to už vzdali, pretože boj so systémom nastaveným na "matka je najviac nech je aká je" je boj s veternými mlynmi...to sú tiež veci, s ktorými sa bežne stretneš aj tu (diskusie na tému "čo sa stane, keď nezapíšem otca do RL" a podobne)...
z môjho pohľadu - rodičia sú rovnocenní, nie je jeden viac alebo druhý menej, pokiaľ si to tak sami nenastavia...

@briketa ja som to nevidela, ja len teda k tomu, že bolo spomínané, akú výbornú podporu dostal mladý pár od svojich rodín... tak preto som sa pýtala, keď boli všetci okolo takí výborní, prečo sa toho dieťaťa neujali oni ale dovolili adopciu, že teda o čo sú lepší ako tá mladá mamička...a ako vidím, tak je to trošku inak 🙂

latvia
11. feb 2015

minule som vo vlaku stretla mladeho chalana, okolo 22 rokov mohol mat, rozpraval, ze mu zomreli adoptivni rodicia......mama sa upila na smrt, zamrzla v lese, otec zomrel na rakovinu. mal ich oboch rad, po ich smrti si vypatral svojich biiologickych rodicov, dufal ze sa potesia a najdu si k sebe aspon aky taky vztah....matka ma noveho priatela, stretli sa, potom ho uz nekontaktovala, ten chalan bol z toho dost nestastny....otec zije v zahranici s 2 dalsimi chlapcami, jeho nevlastnymi bratmi, privitalii ho celkom pekne, ale vztahy ostali na bode cudzieho cloveka....ked som ho tak pocuvala, bolo mi z toho smutno...dieta tuzi poznat svojich rodicov a chce si k nim najst cestu, ale rodic napriek casu nema snahu napravit aspon ciastocne zameskane roky.....takychto rodicov neviem pochopit.lebo ak sa vzdali dietata, lebo mu nevedeli zabezpecit buducnost, tak by mali byt radi, ze na nich po rokoch to dieta nezanevralo, nie? 😒 ano, materialne veci su velmi podstatne, ale kazde dieta potrebuje hlavne lasku rodicov....su ludia, ktori ziju na hranici chudoby, maju vela deti, ale snazia sa. tie deti su sice bite zivotom a pokorne, chcu mat toho viac, na druhej strane su to citlive deti, ktore su vdacne za malo......ked pozriem na niektore deti bohatych rodicov,. ktorym bola prednejsia kariera nez dieta a deti si kupovali drahymi darcekmi len aby mali od nich pokoj, neviem neviem co je "lepsie".....

natalym
11. feb 2015

Toto je jedna z tých tém ku ktorej sa ťažko vyjadriť, ak človek sám neprežil.

sue
11. feb 2015

@zuzka_puska len to je práve to...kde sa najedia dvaja dospeláci, naje sa aj novorodeniatko..no len to novorodeniatko rastie...a bohužiaľ fakt je ten, že s vekom dieťaťa rastú aj výdavky - novorodenec a batoliatko nepotrebuje prakticky nič - nakúpiť sa dá po sekáčoch, bazároch, aj podostávať, povypytovať, na kočík dostane každá mamina, dá sa dojčiť, látkovať atď...dieťatko nepotrebuje hojdačky, kresielka a milióny hračiek...ak chceš, aby bolo zdravé a šikovné, potrebuje "len" lásku rodičov, mamine mlieko a riťku v suchu... ALE ak chceš, aby sa rozvíjalo neskôr - tak riešiš školu, krúžky, ZUŠ, tábory atď atď...a výdavky rastú... JA NAOZAJ obdivujem ženy, ktoré sa rozhodnú objektívne posúdiť svoje schopnosti a dajú dieťatko na adopciu hneď po pôrode - nevezmú mu život ani mu nespôsobia traumy tým, že deti žijú v neľudských podmienkach s mužmi alkoholikmi a tyranmi a podobne 😔 a myslím si, že dieťatko, ktoré ide na adopciu po narodení má omnoho väčšiu šancu na spokojný, zdravý a plnohodnotný život (vôbec nie len materiálne !!! ) ako to, ktoré sa s mamou prebíja po krízových centrách alebo znáša bitky od otca 😔

valy
11. feb 2015

@zuzka_puska tak ono je to asi dost o vychove v rodine, ja sa urcite budem snazit viest dceru k samostatnosti, ak sa dostane do zlej situacie, aby bojovala a snazila sa to zvladnut. okrem toho viem, ze by som jej urcite pomohla, ako by sa dalo. Na druhej strane, ak su mlade dievcata, ktore podporu nemaju a nemaju ani vnutornu silu bojovat, tak je urcite lepsie, ked dietatko porodia a dostane sa do dobrej rodiny, ako ist na potrat alebo nedajboze tajne porodit a dieta niekde odhodit. ja som ale raz videla nejaky dokument, kde boli zeny, co davali na osvojenie deti, a boli to dospele zeny, raz dokonca matka, co mala uz tri deti, tak toto nechapem vobec.

bonaqa2013
11. feb 2015

@velkacica tak to ja neviem, ako to zobrali chalani, ale podĺa mňa je to pravda - najma keď som mama. Pani učiteľka ma učila v 2,3 a 4 triede na ZŠ. Už nie je medzi nami - zomrela, ale ja si často na ňu spomeniem.