Čo by ste urobili, keby ste mali doma alkoholika?

6. okt 2020

Keby ste mali doma alkoholika co urobite? Snazite sa pomoct,alebo sa vykaslete na neho a vyhodite ho?? Kazdy mi radi vyhodit ho,ale ja na to nemam povahu.

ivkazba
6. okt 2020

Každý radí vyhodiť, lebo to je najjednoduchšie. Záleží na tom, ako dlho pije, prečo pije, čo už sa s tým robilo. Ak sa mu viackrát pomohlo a neudržal sa, tak áno, odišla by som resp. vyhodila by som ho. Pretože ak nestojí o pomoc alebo nie je schopný alkohol poraziť, tak neničila by som si život. Ale určite by som najprv pomohla. Veď o tom sú vzťahy, v dobrom aj v zlom. Treba riešiť s odborníkmi.

nykkushka
6. okt 2020

Presne tak ako píše @ivkazba, ak sa to opakovane riešilo a bez výsledku, nemá zmysel bojovať ďalej, ale ak chce zmenu, chce aby sa pomohlo, nevidím dôvod prečo ho vyhodiť a nechať tak, ktovie ako ten človek skončí (bezdomovec, samovražda atď.) zbaviť sa je jednoduché 🤦‍♀️

mondolina
6. okt 2020

Nakoľko sa ani po 2 rokoch a 100 x podanej ruky nespamätal musel odísť.
A neľutujem. Kvalita nášho života sa zmenila k lepšiemu.

cacianka
6. okt 2020

Už tu bolo vela diskusií na túto tému. Stovky.
Skus si vyhladat a prečítať.

modrava
6. okt 2020

to zalezi od konkretnej situacie
kto ti to je? priznava problem? chce sa liecit? uz skusal prestat?

sissy27
6. okt 2020

ak má on snahu s tým niečo robiť, liečiť sa a naozaj potrebuje len tú pomocnú ruku vo forme podpory a zázemia, tak by som pomohla. Ak má pomoc spočívať v tom, že budem po ňom utierať zvratky, kryť ho pred deťmi a zvyškom rodiny, v práci a financovať domácnosť aby on mal za čo slopať, tak to ani náhodou.

autor
6. okt 2020

@sissy27 no on praveze snahu nema vobec

evalin88
6. okt 2020

Podla mna záleží na tom, či si partner, alebo rodič. Ak partner, tak utekaj, ale chápem, že pre rodiča je ťažké sa "odstrihnúť"
Moj ex bol tiez alkoholik, z podnájmu sme isli s jeho dlhmi, absolvoval ústavnú liecbu ( 2 mesiace v nemocnici mimo fungovania a prace) po pol roku zacal znova a este ma obvinil, ze to nezvladal kolli mne, lebo som na neho "tlačila"... on to vlastne nechcel sam. Čiže sa zrejme vratil k rodičom, ja som ho konečne odstrihla...

anjelicek26
6. okt 2020

Skus si napisat na papier, co ti tento vztah dava a co ti berie. Ak on nema snahu nieco zmenit a nevidi problem, je agresivny, nepouzitelny, flaka robotu, nestara sa o deti, lieta von s kamaratmi, posli ho akurat tak niekam. Ze na to nemas povahu? Zivot mas len jeden, ani jeden den ti nikto nevrati nazad. Otrasies sa a najdes niekoho, kto si ta zasluzi... vztahy nie su o zotrvacnosti a trapeni.

nairia
6. okt 2020

rozpravala si sa s nim o tom? za triezva? ze co ti vadi a ako to chce riesit? ja som toho nazoru, ze ako su dvaja vo vztahu, maju aj na ten vztah byt dvaja. akonahle sa jeden vezie, tak to nema vyznam tahat dalej. preco zachranovat vztah s niekym, kto o zachranu zaujem nema? teraz bez ohladu na to, ci je v tom alkohol alebo nie...

tropkica
6. okt 2020

Odisla by som alebo by som ho proste vyhodila, no mozem ti uprmne povedat, ze by som s nim nebola. Nedopustila by som aby ma proste stiahol zo sebou a ohrozil mna a deti

vladinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana_eyre_2
6. okt 2020

Podľa mňa je dôležité aj to aký je v opitosti.. lebo inak sa pomáha mužovi čo je síce opity, ale dobrák a na druhej strane nejakému agresívnemu ozranovi čo by ma bil keď si vypije tak by som pomáhať záujem nemala a radšej by som usla..

sissy27
6. okt 2020

tak ak on problém nevidí a nemá záujem ho riešiť, tak by som ho nechala tak. Odišla by som / vyhodila by som jeho, to už záleží, ako máte vysporiadaný majetok. Ak je to manžel tak rozvod samozrejme. Je to ťažké, ale ľahko sa dostaneš do závislosti a problémov spolu s ním. Nemyslím tým, že začneš piť aj ty (aj keď vylúčené to nie je), ale staneš sa spoluzávislou - niečo si o tom prečítaj. Možno už aj si a preto ti je ťažko tento vzťah ukončiť.

beatka25
6. okt 2020

mala som otca, pod hrozbou rozvodu isiel na liecenie, ale robil to kvoli nam, nie sebe, takze mu to dlho nevydrzalo. padol opat do toho, potom bol znova a znova sa vratil k alkoholu, tak sa mama rozviedla, on sa odstahoval, doslova sa prepijal az takmer k smrti a ked sa prepadol na uplne dno, zlakol sa, ze ostane ochrnuty alebo zomrie, tak isiel na liecenie z vlastneho presvedcenia a odvtedy nepije... takze niekedy je dobre pomoct a niekedy sa "vykaslat"... je to individualne...

janisa31
6. okt 2020

ťažko je ak sám proste nevyvíja nejakú snahu, potom sa ty budeš snažiť podľa mňa zbytočne. ak by šiel na liečenie dala by som mu ešte poslednú šancu, no ak nie tak isto nie

autor
6. okt 2020

@jana_eyre_2 nie nebije nas,ala ked pije nechodi do prace,cele dni spi,zobudi sa zas pije a spi dokola....on vsak nema kam ist ...

krisbar
6. okt 2020

"nema kam ist" je najsilnejsi argument pre kazdeho alkoholika aby zotrvaval a nicil zivot blizkym. vzdy ma kam ist - do liecebne, do krcmy, do podnajmu, k rodine, na ulicu, prestat pit. otazka je ktoru cestu si ON chce zvolit. a tato formulka sluzi len na manipulaciu a vyuzivanie jeho stavu...a pitie dalej.
je mi luto co prezivas, ale ak nema zaujem o liecbu a abstinenciu, musis spravit razne kroky inak (z)nici zivot aj tebe.

modrava
6. okt 2020

dat termin dokedy si najde pracu.. nechat mesiac dva kym si najde podnajom.. a ked bude cisty a presvedci ta, moze sa vratit.

deti95060810
6. okt 2020

všetko prepije? a nielen to, ale je aj ešte zlá agresívna povaha keď je napitý ako činka? Lebo ak je agresívny, zlý, hašterivý tak to radšej od neho kade ľahšie....

makova333
6. okt 2020

autorka: ziadny clovek sa rano nezobudi s tym, ze od dnes som alkoholik a ziadna partnerka/partner nepovie ok tak vypadni. Cize, ked to uz riesis, je to pravdepodobne dlhodoba zalezitost bez snahy na napravu zo strany partnera a s velkou snahou to riesit a pomoct mu z tvojej strany. Ty si uz pravdepodobne v roli spoluzavislej osoby a tak spravit nejaky krok bude pre teba tazke. Vyhladaj pomoc odbornikov (idealne v centre pre liecbu zavislosti) a porad sa ako dalej. Ak by vsak existovala nejaka jednoducha schema, aspon na odpichnutie sa tak by to bolo asi toto: ak uvidis snahu liecit sa a prestat pit= podaj pomocnu ruku, ak takuto snahu nevidis = zbalit veci a vyhodit.

vilma7
6. okt 2020

Mala som otca, prosila mamu nech sa rozvedie (nechcela), čím naše detstvo veľmi trpelo. Upil sa k smrti čo bolo pre rodinu vyslobodením. Ak chceš podrobnejšie, tak mi napíš správu.

suzie26
6. okt 2020

Vyhodiť nie ale pomôcť sa mu tiež nedá kým on sám nechce

mija_ja
6. okt 2020

Vlastná skúsenosť. Záleží od toho či on sám chce pomôct a chce sa z toho dostať. Ak nie, nič na svete čo spravíte mu nepomôže ( a to som sa dost snažila, lubili sme sa a mali babatko, takže motivaciu mal maximalnu ) a bude ťahať so sebou aj vás. Takže na uvod by som dala rozhovor , povedala čo ma trapi a prečo ma to trapi a spytala sa ho na jeho postoj a či ma v umysle s tym niečo robiť. Ak nie, žiaľ tuna naozaj niet pomoci . Ja som odišla a v živote som neľutovala. Máme spolu dieta, takže sme stale v kontakte aj po rokoch a často pri istych situáciach som velmi vdačna za vtedajšie svoje rozhodnutie a že som dokazala z toho vycuvat skor než zničil život mne aj synovi . Držm palce

katuska19
6. okt 2020

mrzi ma, co prezivas. neviem, ci rozhovor padne na urodnu podu, ale musi on sam chciet, navrhni mu liecbu, podaj pomocnu roku. ale ako pisu aj ine baby, ak nechce on a nic pre to nespravi, stiahne aj vas. ak mu zena a deti nestoja zato, aby zabojoval, odisla by som resp.vyhodila ho, ak to trva mesiace alebo roky. prajem vela sily.

arriana29
6. okt 2020

Ak máš deti hnaj ho preč nech na to nemusia pozerať. Žila som v takej rodine. Nie sú to pekne spomienky buď bude chcieť niečo zo sebou robiť alebo mu ukáž dvere už len kvôli rodine.

oktobermimi
6. okt 2020

Mala som, branila som ho ze nepije vela snazila sa mu pomoct nepomohlo siel z mojho zivota prec a to bolo najlepsie rozhodnutie ktore som spravila 👏

ruza123
6. okt 2020

@vilma7 mozem sa opytat z akeho dovodu sa nechcela mama rozviest?lebo my sme mali to iste,mama dala ziadost o rozvod,ale otec medzitym umrel..a ja mam dodnes traumu z detstva a vycitam mame,ze sme neodisli skor..keby sa vobec nechcela rozviest tak by som mala na nu naozaj tazke srdce..

vilma7
6. okt 2020

@ruza123 že kam pôjdeme. To bolo ešte obdobie keď rozvod bol hanba. Mohli sme ísť k jej mame, mali na dedine veľký dom, ale moja mama o tom ani počuť nechcela... stará tvrdohlavá škola, aj keď sa jej sestra (moja teta) po 25 rokoch manželstva rozviedla (chlap si našiel inú a odišiel zo dňa na deň), tak sa to starkej roky báli povedať... veď čo by iní povedali.
A to bol otec aj veľmi agresívny voči nej. Nikdy nepochopím prečo sa to rozhodla trpieť, lebo bez neho by nám určite bolo oveľa lepšie. Žiaľ.

emily.s
6. okt 2020

Vyhodila by som ho. Môj otec bol alkoholik, celé detstvo a celý život som sa pozerala, ako sa deň čo deň opíja, kradne mame peniaze, nevie si udržať prácu... Mama sa s ním rozviedla, ale on nemal kam ísť a mama nemala srdce ho vyhodiť, tak ostal bývať s nami. Veľmi ma mrzelo, že to odôvodnila s tým, že ho nevyhodí kvôli mne, aby som jej nezazlievala, že ma obrala o otca. Cítila som sa vinná za náš nešťastný život. Môj dospelý život mi už nikto kaziť nebude. Žiadneho alkoholika, ani inak závislého by som vo svojom živite netolerovala. Nie som povinná nikoho 'zachraňovať'.