Čo by ste robili vy?

22. sep 2024

Ahojte, dnes na obed som bola pozvaná k našim aj s deťmi ( 3 a 1 r.) s rodičmi býva aj moja sestra skoro 40r . slobodná , psychicke problémy, diagnózi ,porucha osobnosti , nervove amoky máva navaža sa do každého, každý jej vadí , atď. No ale na obed som bola pozvaná ( manžel bol v práci ).
Šli sme a teda ako sme vošli tak som hneď počula že už má nejaký problem s otcom našim a že sa hádajú pre niečo a už to znova nevydržal začali sa biť - tu bitku videl aj môj 3 ročný syn, bol vystrašeny , nechápal čo to dedo robí ( neobvinujem otca , proste pri nej sa deje, že tak vyprovokuje človeka že sa už neudrží ani mama ani on ) toto deti videli prvýkrát , pri hádkach s ňou boli bežne.
Tak ja som zobrala syna a vravím nech ide ku mne že pojdeme teda domov . Jasné ,že má mamka začala presviedčať aby som ostala atď. Tak som ostala už len voči tej úcte k rodičom, sestru poslali po ich hádke do izby. Ale ako sme sa hrali potom prišla znova a znova mala blbé reči. Tak vravím otcovi že ja idem domov teda vážne , nechcem aby toto moje deti zažívali a už vôbec nie aby trojročný chlapec videl bitku , teraz nastúpil do škôlky a nechápe tomu , prečo to tak je .
Ide mi len o to aby nezazivali toto čo ja celé detstvo , lebo s ňou to tak bolo stále proste diagnózi spolu so zlou nervoznou povahou.
Teraz mám pocit že rodičia ešte na mňa sú nahnevaní že som odišla , tak ja.neviem čo by ste robili na mojom mieste.
Ďakujem za názory.

lukbe
22. sep 2024

Odišla by som hneď na začiatku a vôbec tam nechodila. Rodicia môžu chodiť k vám.

natalia2007
22. sep 2024

Dobre si spravila, ty sama vies co je najlepsie pre tvoje deti.

pribinak
22. sep 2024

Urobila si dobre.

Radšej nech prídu tvoji rodičia k tebe na obed ako ty k ním.
Oni sú na ňu a jej prejavy zvyknutí, nevnímajú to tak ako ty

minenkak
22. sep 2024

Ja som nebola doma už tri roky,presne pre moju blbý sestru ,jej a pri nej človek nemôže nič povedať, tiež psychické problémy,rodičom povedz nech chodia k tebe na návštevy,aj oni si oddýchnu a aspoň svoj čas strávite plnohodnotné a v kľude

zuzana9393
22. sep 2024

Oni sú už asi na nu zvyknutí, berú to normálne, ako súcast ich života. Možno by bolo fajn sa v kľude porozprávať s rodičmi, že to celé chápeš, ale nechceš aby to deti videli. Veď to musia pochopiť

autor
22. sep 2024

@minenkak och ako som rada , že niesom sama, ja by som sa veľmi chcela.zbavit takejto toxickej osoby, mne je len ľúto potom rodičov , že vnúčatá nemôžu byť pri nich , bojím sa im ich dať na stráženie a také bežné veci...ako napríklad riešiš keď majú oni alebo vy narodeniny ? Oslavy ?

autor
22. sep 2024

No dnes mi to tak nepripadalo , že to musia pochopiť mala so pocit že zase som prišla sú nervy a ešte si dovolím aj odísť a potom ešte aj z toho má nervy tá sestra , že "kvôli mne musí byť zavretá " ja som tá dobrá ona zlá ...no proste celé mi to je ľúto len kvôli rodičom lebo ja idem preč a oni musia s ňou existovať .
Ale fakt tá bitka už bola posledná kvapka dnes .
Keď som videla ako.maly stojí a pozerá čo sa to deje až tak ruky si prsty krútil od strachu .
A pritom deti nevinne natešene a prídu a toto vidia .
Veľmi je ťažké mne sa zbaviť takého toxického človeka lebo je to v rodine

ukgirls
22. sep 2024

nabuduce tam nechod ale pozvi ich radsej niekam sadnut popripade na obed k tebe-bez sestry ... terqaz musis brat ohlad na vlastne deti a nie rodicov... zial oni toho z atie roky tiez maju dost a su vycerpany ... iste niesu nadseny,ze to skoncilo ako skoncilo ...

minenkak
22. sep 2024

Ja som v zahranici tak či tak,u nás sa to moc neoslavuje a zavolám.Akurat včera sme sa s mužom rozprávali,že keď chceme ísť na návštevu,musíme si hotel zaplatiť alebo našim v inom meste,lebo moja sestra zabrala izbu čo som si ja v podkroví spravila,tak vlastne ani v obrovskom dome nemám kde spať a masu sa len zbytočne hádajú kôli nej, ešte aj moje deckoe mi povie ,že sa s ňou nemá ani chuť baviť ,keď ide tam na návštevu

petamich
22. sep 2024

Otocila by som hned medzi dvermi a moze byt oduty kto chce 🤷‍♀️ dedo bije tetu, teta je mimo a bije deda a toto vysvetlovat trojrocnemu dietatu fuha a viac by som tam nesla, nabuduce obed v restauracii alebo u nas a bez sestry (akokolvek kruto to znie)

vkatush
22. sep 2024

Podobná situácia s manželovým bratom. Povedala som svokrovcom, že kým je u nich v dome, s malým k nim neprídeme (a naozaj nechodíme).
Oni môžu prísť k nám hocikedy, ale bez brata.

januska12323
22. sep 2024

Odišla by som skôr, keď sa chcú vo vlastnom dome nechať otĺkať nech sa páči, ja im pri tom asistovať nebudem.

cacianka
22. sep 2024

Tento stav v domácnosti môžu riešiť len a len rodičia. Ty im môžeš pomôcť, poradiť, ok, ale rozhodnutie a kroky môžu urobiť iba oni.
A kým si neurobia poriadok doma, ty nie si povinná chodiť tam s deťmi a dovoliť im vidieť takéto scény a amoky. Deti si nezaslúžia vidieť agresiu. Zaslúžia si vysvetliť, že teta je chorá, lebo môžu zažiť podobne scény úplne inde a že bohužiaľ sa to občas stáva, ale nie cielene ich vystavovať takýmto scénam.
Veď sa deti môžu báť, že dedo zbije aj ich, že teta môže byť zlá na ne.
Sadnite si muž ty a rodičia , v kľude si vysvetlite situáciu, a povedzte že tam deti nevstúpia, nohu cez prah nepreložia, kým je riziko takýchto zážitkov.

sevrin
22. sep 2024

Podľa mňa si spravila dobre ako si v danej chvíli mohla urobiť. To že tvoja sestra je pacient, s tým nič neurobíš, ale mohli by s tým niečo urobiť tvoji rodičia. Snáď sa to nestane pravidlom, že sa tam budú medzi sebou mlátiť na dennej báze. Tvoja sestra potrebuje pomoc a to hneď.

sidicek
22. sep 2024

Nie si ty ta, co chcela u rodičov piecť tortu a kvôli sestre si nemohla.Uz vtedy bolo jasné, že rodicia situáciu nezvládajú a všetko sa krúti okolo sestry.Riesis stále to isté, nič sa nezmení, rodicia si vybrali všetko prispôsobiť sestre a ty si na 10.mieste.Nechodievaj tam, stretávate sa mimo sestry a ak to rodicia nechápu tak s tým nič nespravíš

vilma7
22. sep 2024

A je problém aby vaši chodili k vám domov?

zanka777
22. sep 2024

Ja hlavne na mieste tvojich rodičov by som ju doma netrpela....veď keď kvôli nej odchádzajú návštevy a skáče do bitky a robí každému len zlo...išla by z domu... Nech ide sa liečiť a keď bude ok nech sa vráti a ak sa jej to nepáči nech býva a žije kde chce keď nemá základnú úctu k nikomu... Prečo ju tam trpia???a pokiaľ tam býva by som tam nechodila a už vôbec nie s deťmi

jennky13
24. sep 2024

najprv by som rdicom povedala, ze tvoja sestra ma zle nastavene lieky, ked je agresivna, ak teda ona zacala byt agresivna. Ak bitku zacal tvoj otec, ktoremu nervy nevydrzali, tak problem ma otec a on sam by mal hladat sposob ako neriesit problem bitkou.
Viem o com hovorim, mam podobnu sestru a tiez sa o nu starali rodicia a tiez tam bol podobny problem.
Ale - ona tvoja sestra ma problem s psychikou a este zije stale v tom, ze ona je v rodine za tu zlu, nechcenu, problemovu .....pre nu je uz zivot aj tak tazky a vlastne nikto nie je, kto by jej pomohol. Ak sa rodicia chcu o nu starat dalej, tak jej musia vytvorit domov, kde je prijata aj s diagnozou a aj s prejavmi tejto diagnozy. Otec musi vidiet aj svoj podiel na jej psychike- chcelo by to sedenie s psychiatrickou a psychologickou a naucit sa spolu vychadzat. Teda my sme to tak urobili a bolo to omnooooho lepsie.

jennky13
24. sep 2024

@zanka777 noooo, je to ich dcera a aj s diagnozou je to stale ich dcera. Deti nie su len tie bezproblemove ,ale aj tie s problemom . Moji rodicia moju sestru s psychickou diagnozou tiez nevyhodili z domu a naucili nas ostatnych , ze rodina nie su iba ti "zdraví", "dobrí", ale aj tí problemoví a naucili nas , ze laska je viac ako osobne blaho .

mk1111111111
24. sep 2024

@jennky13 dobre si napisala, otec ju zbil, no to teda bolo riesenie. Smutne.

Autorka, rozhodnutie odist bolo spravne. Tvoj otec sa chovala ako hulvat pred detmi.
Pristup k sestre Tvoj, aj rodicov, no, smutno mi je. Odpisali ste ju vsetci, vase spravanie k nej, to tiez nie je dobry vzor pre Tvoje deti. Je chora, treba jej pomoct.

domkakvet
24. sep 2024

Tak tvoja sestra je chora a mlatena, chory ludia potrevuju osobitny pristup.

momoftwo
26. sep 2024

1. Uz by som tam s detmi nesla, vasi mozu prist k vam, pripadne neutralna poda.
2. Pises ze sestra ma poruchu osobnosti a zaroven amoky, riesi ju psychiater? Amoky ma caste? Ona je chora, chapem ze to musi byt tazke ale bitka je pre nu velmi zle riesenie. Moze dostat bludy a este nieco vyvedie rodicom, pozor nato.