Čo by ste robili? Som tehotná, žijem v zahraničí a chýba mi domov

7. dec 2019

Ahojte s priatelom čakame babatko, zijeme v zahranici a mne velmi chyba domov. Nezijem v zahraniči dlho iba nejake 3 roky ale uz ma to nebavi za 3 roky som vystriedala 6 miest a už mam toho dosť takto "kočovať" chcem sa vratiť na slovensko byt pri mojej rodine a hlavne chcem aby môj syn vedel kde patrí, aby nebol každy rok v inej škole,.aby mal.kamaratov od malička tak ako ja, a jeho otec..nepiste mi tu debiliny ako som.nadtym mala premyslat predtym ako sme si spravili dieta a bla bla..Tento pocit ma zoziera par tyzdnov inak som bola presvedcena ze pre moje dieta bude urcite najlepsie ak bude rozpravat tromi jazykmi ze nieje nic krajsie pre dieta ako ked moze vyrastat v slnecnej krajine,pri mori..
Môj partner na slovensko nechce ist lebo "on zoseba nepojde robit k*k*ta za 700e.
Ja si myslim.ze je to z jeho strany sebecké.. viem ze chce zarobit viac aby sme sa mali lepsie ale ja teda rozhodne niesom.z.tych co.si potrpia na peniaze.. vela rodin existuje s takymito platmi a su stastni.. no ja niesom stastna tam kde som.a to je premna velky problem,nebola by som tu stastna ani kebyze mam milion na ucte... čo by ste robili? Ostali by ste tu aby ste udrzali rodinu pokope? Alebo by ste si isli za šťastim aj ked sama a vas syn by nevyrastal s otcom.

elizabeth88
7. dec 2019

No byt tebou,tak zlata stredna cesta-aspon sa kazdy rok nestahovat,dat muzovi jasne ultimatum a nevyvolat hadku.Niekedy sa moze stat,ze by si sa vratila a o nejaky cas by si mala chut znova odcestovat.

lujza123
7. dec 2019

Žila som v zahraničí veľmi dlho a mávala som občas obdobia keď prišla túžba po domove a pocity smútku, myslím ze to zažíva veľa vystahovalcov.
To ci ísť alebo neísť naspäť domov teraz nerieš . Si tehotna, mávajú s tebou hormóny (nič v zlom ale to k tehotenstvu patrí). S malým babetkom budeš potrebovať muža pri sebe, slobodným matkám maličkých deti je ťažko ci už psychicky alebo financne. S malym babetkom je naozaj najhorší čas kedy sa rozísť, ver mi, ostala som sama s ročnou dcérou a nebolo to ľahké obdobie
Najbližšie 2 - 3 - 4 roky aj tak dieťatko nepotrebuje jednu jedinú stabilnú škôlku, tie pevnejšie kamarátske vzťahy vznikajú až v škole..... Mate ešte veľmi veľa času ujasniť si kde chcete žiť.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. dec 2019

@vlcik1 nebude tahun lebo ma posiela do prace. 3 mesiace po porode. Takze si dovolim povedat ze tahun budem ja kedze namne bude aj starostlivost o maleho. A to vsetko iba aby sme mali VIAC PENAZI. Akoze mas pravdu na jednej strane. Ale jemu bude malo aj ked vyhra euromiliony. A neverim ze ak by zacal podnikat na sk tak sa nemame dobre aj tam...

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
7. dec 2019

@vlcik1 momentalne sme v španielsku dokopy zarobime cca 3500e cenovo je to tu to iste ako v Bratislave... buduci rok ale zase rozmysla ze pojdeme do švajčiarska, aj vy ste tam? Ked pišeš že sa zaraba nadstandartne tak ma napadlo jedine svajc

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evalin88
7. dec 2019

Mame kamaratov, ktory ako pár odysli do Bruselu, tam sa im narodila mala, zarabaju dobre, ale ide najma o to, ze pre dieta je to vyborny start od malicka poznat jazyky, tam sa hovori Holandsky, Francuzsky a Anglicky, cize ich dcera bude môcť isť ako dospelá takmer "kamkolvek". Skus sa dohodnut s muzom ze by si chodila aj s dietatom na prazdniny na SK, ked budes na materskej a on bude suhlasit.

naniki
7. dec 2019

no,takto podaná situácia je veľmi chabá na to,aby sa dalo radiť.Nie každý je stavaný žiť v zahraničí,napriek tomu,že by si polepšil príjem.Záleží to na väzbách,aké ma na SK a tiež na tom,kde - v akej lokalite žijete.Každý človek má rád peniaze - lebo bez nich je nemysliteľné žiť a udržať si laťku životného štandardu,záleží aj na tom,ako je finančne gramotný a ako vie s peniazmi narábať - myslím korigovať svoje výdavky,resp. rozlíšiť, čo je potrebné a čo menej.Mnohé mladé rodiny nevedia gazdovať,majú príliš vysoké nároky,na čo im príjmy nepostačujú a preto volia zahraničie s poukazom ,aby zabezpečili svojim deťom lepšiu budúcnosť.Jedno je však isté,vždy tam budete iba prisťahovalec,aj keď sa integrujete a svet je otvorený a multi národnostný.Súhlasím,že mladým bez bývania je veľmi ťažko budovať vlastnú rodinu,zárobky sú aké sú..to všetko je pravda.Uvediem príklad,moja suseda...dcéra keď sa vydala a mali malé,chcela len to naj pre ne ( kto by nechcel ) - avšak príjmy nepostačovali,začali hádky.Manžel mal 2 roboty aby utiahol,ale aj tak bolo málo.Ona - na materskej musela mať dorábané gelové nechty a umelé mihalnice,trendy oblečenie a o bábatku ani nehovorím,kočík nehoráznej sumy ( aj keď dieťaťko je v klasickom kočíku min. dobu ),oblečenie,hračky a pod.To je v poriadku,že žena o seba dbá aj v tomto období a neopustí sa,len vždy musíte pozerať na pomer - koľko zarobím a koľko môžem minúť,žiaľ,iná rovnica neplatí.Dnes sa dá veľmi lacno nakúpiť zánovné veci na bazárikoch alebo second handoch,dá sa aj nakúpiť lacnejšie - potraviny a vygazdovať,nehovorím,že ľahko,len treba pohnúť rozumom.To,že budete obaja pracovať v zahraničí,lebo lepšie zarobíte vám prínos niekedy neprinesie,nebudete mať čas na seba,nebudete mať kde dať bábo,aby vám niekto postrážil,ale budete mať vyšší štandard.Takže vyjsť si s partnerom niekde sami večer nepripadá do úvahy.Budete mať síce pekné šaty,topánky,kočík a pod.ale aj tak budete nenaplnená...nie každá samozrejme.Dieťa nemá byť vazalom rodičov..ale...mne by nedalo,ak by mali moji rodičia nejaký problém a ja by som bola daleko od nich..napr. alebo si neviem predstaviť,kto by nahradil mojim deťom milujúcu babku a dedka - verte,je to dar !!ničím nenahraditeľný,nehovoriac o tom,že máte dať komu postrážiť deti,či už v chorobe alebo keď si chcete niekde vyjsť....Každé jedno manželstvo je vabank,nikdy neviete ako dopadne a ani po rokoch si nikto nemôže byť partnerom istý,,,doma je doma,máte kamarátov,máte rodičov,rodinu - ktorý podajú pomocnú ruky,myslím aj psychicky....a to je na nezaplatenie.Ja by som nevedela žiť v zahraničí,lebo len málo ľudí robí kvalifik. prácu a stále budete len prisťahovalec....ANi peniaze nevynahradia pocit,že keď mám problém mám tu kamarátky ,alebo maminu,ktorá ma s láskou vypočuje a poradí....peniaze sú dôležitý faktor,ale nie najdôležitejší !!!Spokojnosť a vnútornú vyrovnanosť nenahradí ani krásne auto,drahá kozmetika,handry a pod.Niekto je tak nastavený,že materiálny blahobyt má pre neho väčšiu cenu ako iné veci,nikoho nesúdim,záleží to od človeka a jeho emocionality..Ja si radšej posedím na drevenej lavičke v tričku zo second handu pri grilovanej špekáčke s partiou ľudí ktorých mám rada..a nevadí mi ,že dieťa sa bude slobodne váľať v tepláčkoch za 2 eurá,lebo viem,že je spokojné,šťastné a slobodné ( slobodné v zmysle,že nemusí dávať pozor,aby sa neušpinilo )......

naniki
7. dec 2019

@evalin88 moje deti hovoria plynne 2 jazykmi,dnes nie je problém - ovládať jazyky...a to aj na výbornej konverzačnej úrovni,takže toto nie je až taký bónus v dnešnej dobe

evalin88
7. dec 2019

@naniki ja viem ale je ine naucit sa to v skole a vyrastat v tom prostredi

naniki
7. dec 2019

@evalin88 verte že nie....doma sa rozpráva materinským jazykom,vonku jazykom krajiny.Dnes ľudia komunikujú denne online,čiže používajú jazyk - v tom tkvie podstata,používať jazyk aktívne a spontánne....ak by tomu tak nebolo,ako by mohli študovať slováci na prestížnych univerzitách v zahraničí.....nikdy sme v zahraničí nežili, syn študoval rok v Holandsku ( nemyslím erasmus ) a teraz je na prestížnej univerzite v Chicagu - ( nie nami platenej,lebo ak si zaplatí ktokoľvek,môže študovať kdekoľvek ),takže dnes je to tak,preto píšem,že jazyk nevidím ako bónus...v dnešnej dobe

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
7. dec 2019

V španielsku je 3500€ fajn. Prikláňam sa na stranu partnera, ale ostať na jednom mieste a nie stále kocovat

naniki
7. dec 2019

@vlcik1 to nie je extrémny prípad,je to váš uhol pohľadu,v zahraničí ako iste viete,mladí žiju aj desaťročia v nájme,sťahujú sa za prácou,menia nájmy - iba my slováci chceme hneď vlastný byt,tak sme historicky nastavení,viazať sa na majetok, čo nás brzdí v žití prítomnosti..ja to nemyslím v zlom,možno vám pripadám staromódna a nemusíte so mnou súhlasiť.....ale roky utečú ako voda a všade sa musí splácať majetok,na ktorý nemáte financie aj v zahraničí..

lujza123
7. dec 2019

A ešte jedna vec. Musíš si uvedomiť ze nemáš (moralne) právo brat dieťaťu otca a otcovi dieťa. Aj keby sa rozidete stále budete obidvaja rodičmi už navždy. Tým ze sa stanes mamou budeš mať veľkú zodpovednosť za svoje dieťa a na dlhé roky to už nebude len o tom co ty chceš, potrebujes, ale aj o tom co chce a potrebuje tvoje dieťa.
Takže aj keď ta to ťahá na SK a pôjdeš tam žiť budeš musieť zabezpecit priestor na výchovu aj otcovi... A potom je naozaj rozdiel keď ide dieťa na víkend k otcovi 5 km do vedľajšieho mesta a keď sa musí trepat 5000 km za otcom lietadlom.
Myslí na to.
Ak je vaším jediným problémom vzťahu to ze sa neviete dohodnúť kde žiť bola by blbosť koli tomuto rozbíjať rodinu

missdiva
7. dec 2019

V tvojom pripade by som sa vratila domov. Z financnych dovodov neostavaj ked ta muz aj tak posiela po 3mesiacoch od narodenia dietata do prace. To mas jedno ci budes pracovat a starat sa o dieta na SR alebo tam.
Hlavne neprisposobuj svoje stastie nikomu inemu okrem seba a dietata. Raz sa totizto moze na teba muz vykaslat a ty budes lutovat, ze si nezila podla seba...

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sara07
7. dec 2019

dohodla by som sa na jednom mieste kde by ste ostali žit, nech si vyberie krajinu, kludne to švajčiarsko , zase deti čo kočuju su adaptabilnejšie na zmeny,na okolie ,atd
nevracala by som sa na sk, ak máte mat 700 € v ba tak to ti nedaju ani len hypoteku na to, nájom od 450 za garsonku, však si pozri ceny prenajmov alebo si pozri kolko stoja byty, daj si do kalkulačky či by vam vôbec s dietatom dali hypoteku
city je jedna vec, realita a život druha vec
moja kamoška vo velkom sa vratila domov k rodine, k kamošom a nakoniec mi hovori vratila som sa domov rodinu aj tak nevidím , kamošov ked mi nehodia laik tak ani neviem že su , stretavat sa tu proste nikto nechce, načo som sme šla vôbec , išli na novo von a je spokoja
tu sa ako fatk velmi tažko žije ak nemáš fakt vyborné zamestnanie
ja by som sa nevracala, tužba po domove to ta prejde, urob si viac slovenských jedal alebo kolačov, obleč si folk tričko a máš to

sara07
7. dec 2019

a nebrala by som dietatu otca pre pocit že JA chcem žit na sk , mali by ste dohodnut nie to čo vaše ego proste chce a chce
a čo sa tyka 3 mesiace a potom ist do job , vonku je to normálne , ty sice doma si 3 roky ale potom máš lepru a doslova ani len za kasu ta nechcu zobrat

naniki
7. dec 2019

@vlcik1 a kto o tom píše? čítajte s porozumením textu,ja nepíšem o nikom osobne,či platí alimenty,či sa na neho rodičia vykašlali,alebo či je márnotratný,píšem svoj názor a vy sa nemusíte na mňa reagovať,lebo to nebolo určené pre vás,ale všeobecne,ak dobre čítate,a prepáčte - ohník atď som uviedla iba ako metaforu,nie ako návod kde je lepšie...v úvode píšem presne,že nie každý je nastavený žiť v zahraničí,to nie je návod,aby autorka nežila tam,kde je...príbehov je mnoho a každý je iný,áno,mnohí sú nútení odísť do zahraničia a už vôbec si nemyslím,že tam padajú pečené holuby zadarmo do huby....niekto sa vie rýchlo aklimatizovať,niekto nikdy,záleží od povahy,nastavenia,rodinného zázemia a hodnôt...takže obecný návod neexistuje,vy píšete svoj názor,ja zasa svoj,na tom nie je nič zlé,aj tak sa musí rozhodnúť iba ona sama....

ledgerka
7. dec 2019

podla mna zalezi aj aku pracu robite a ci vas to naplna. Vela ludi v zahranici umyva riady a to by asi nebol moj dream job. Radsej by som sla na SK, skusila si doplnit nejake vzdelanie a najst si lepsiu pracu. Dnes nie je problem lietat na slovensko, popripade rodina prileti za tebou (ak na to zarobis samozrejme). Na slovensku by ta muz asi tiez posielal do prace takze to mas asi jedno. Mali by ste sa porozpravat a veci si vyjasnit a nie presadzovat si obaja tazko svoje. Urcite sa treba usadit na jedno miesto, hlavne s dietatom. Potom budes spokojnejsia, stahovanie vycerpava.

lenuliatko84
7. dec 2019

My sme zili 10 rokov v zahraničí a ked som otehotnela tahalo nas ti domov.zaciatky boli tazke ale ked je chlap sikovny a cielavedomi ako ten moj tak si najde aj na slovensku pracu velni dobre platenu.moj zaraba na sk ovela viac ako v zahranici.

vilma7
9. dec 2019

@vlcik1 ahojte, ja tiež žijem vo Švajčiarsku s rodinou, nadštandardne tu zarábajú akurát iba výnimky, teda ľudia so super vzdelaním a o tom ako to tu maju rodiny s deťmi ťažké ani písať nejdem. Aj my zvažujeme navrat na Svk...lebo tu teda plat dobrý je ale ako plat tak aj výdavky...a na konci mesiaca nám ostane holý prd. Ušetriť sa dá keď sa človek vzdá mnohých vecí.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juliet86
10. dec 2019

hmmm uprimne... zalezi odnvela veci... kde na svk by ste boli? odkial ppchadzaju vasi rodicia ake maju vztahy? myslim si ze problem je skor manzelov postoj k peniazom nie to kde zijete...

gabika0825
11. dec 2019

Môžeš byť rada že sa máte tak ako sa máte a tvoj partner je v tomto veľmi rozumny, chce pre vás lepšie ako by to bolo možné tu na Slovensku. A ver tomu, že teraz maš názor takýto, ale keby ste reálne prišli na Slovensko, mal by plat spomínaných 700€ tak zas by si potom písala, že málo zarába a nemôžete si nič dovoliť. Skôr je to o komunikácii a mali by ste sa porozprávať o tom, aby ste sa nesťahovali každy mesiac pomaly, ale aby ste si našli niečo na stálo. Lebo ja si myslím že problém je v tom, že na teba je toho veľa ohladom večného sťahovania. Preto buď rada a nevyčítaj mu také veci.

maciatkolulu
11. dec 2019

@naniki pokiaľ si nemala deti na vymennom pobyte, pripadne nestudovali v zahraničí, nikdy nebudú "plynne" 😂😂😂hovoriť, možno ovládať jazyk, ale iné je keď sa dieťa od malička učí priamo v prostredí s ľuďmi, pre ktorých je cudzy jazyk materinský

maciatkolulu
11. dec 2019

@vilma7 triezvy pohľad, samozrejme reálny, priamo zo skúseností. Neverím, že 3500 je v Španielsku dosť.... Naozaj neverím, že sú tam náklady rovnaké ako v BA. Tých 3500 je podľa mňa tak, tak, pre dvoch ludi.

naniki
11. dec 2019

@maciatkolulu veď píšem vyššie,jazyk sa musí používať aktívne a denne,dnes chodí množstvo ľudí na stáže,za prácou,na štúdium vonku...takže sa naučia aktívne a správne používať jazyk,aj denná konverzácia online napomáha jazykovým zručnostiam,takže nielen malé deti sa naučia jazyk krajiny kde žijú..