Čo by ste robili na mieste mojej mamy?

26. nov 2023

Moja mama sa pred 7 rokmi dostala do tazkej zivotnej situacie. Po viac ako 20-tich rokoch sa rozviedli s otcom, odisla od svojich rodicov (z maleho mesta v lese) do podnajmu v meste. V byte je spokojna ale...

V januari bude mat 50 rokov.
Nema svoje vlastne byvanie, majitelka bytu zomrela a zdedila ho dcera, je otazne, dokedy tam zostane a ked pojde inde, rozhodne bude mat ooooovela vyssi najom. Ja sama mam dom na hypoteku a viem, ze uz davno mala investovat do svojho byvania, ale liecila si rany...

Podnajom- 3izb.byt. Je tam s priatelom, ktory chodi pracovat prec, my surodenci sme uz dospeli, ale mensi byt nechce, aby sme mali kde prist. K priatelovi nemozu uz byvat (v starom rodicovskom dome este ziju jeho rodicia aj stryko), k mojej babke s dedkom tiez nie (neznesu ho a ziju daleko v malej dedine). Co by ste urobili na jej mieste? Rok za rokom ide a bojim sa, ze pride den, kedy zostane bezdomovec...ona uz nema ani sil stahovat sa. Jej priatel ma po rozvode a biznise dlhy, s nim hypoteku nemoze vziat. Kupili by ste si na jej mieste nieco? Alebo by ste to uz doklepali v podnajmoch? Ceny realit su fakt vysoke a hypo by brala sama 😢( alebo pride nejaky pokles? Lenze jej vek pribuda. Vdaka za rady

trgypadl
26. nov 2023

No radsej by som sa uskromnila. ak to financie dovoluju radšej by som si zobrala 1 izbovy byt max 2ku. A mala aspon nieco "svoje" na stare kolena. Mamka este nie je taka stara

zojazoja
26. nov 2023

A ma vobec peniaze na to, aby si kúpila byt? Hypotéku v 50tke by vôbec dostala od banky? Akože dostala ale malú sumu a krátku dobu splacania.

autor
26. nov 2023

@trgypadl Otec si rok po rozvode nasiel priatelku a kupili si velky byt v BA za 1/3 terajsej ceny 🥲 mama mala vtedy tiez hned investovat do svojho, ale chcela sa oklepat a aha...zbehlo to ako voda, ona tam nic nechce robit /je v povodnom stave/, lebo nie je jej a teraz su uz ceny bytov horor

autor
26. nov 2023

@zojazoja
Viem, ze asi max do 60tky nie? Myslim, ze ma malo (bavime sa o byte za viac ako 100tis v uplne malom meste na vychode 🤦‍♀️), ale babka povedala, ze by jej pomohli zalozenim rodicovskeho domu /je jedinacik/, ale byt by musel byt iba jej, nie na polovicu s priatelom, boja sa kvoli jeho dlhom. Mama ma pracu ako zdravotnik s VS, zaraba tak priemerne az troska lepsie by som povedala, ale menej ako 2tis

huxy
26. nov 2023

Banka posudzuje pri hypotéke nielen nehnuteľnosť ktoroa bude založená, ale aj príjem. Či jej po odpočítaní všetkého zostane na mesačnú splátku.

autor
26. nov 2023

@huxy
Nema ziadne ine zavazky ani uvery, ani dieta pod 18r, vsetci sme dospeli a pracujeme. Ma len pausal, auto a podnajom

olimuc
26. nov 2023

Problem je, ze tvoja mama to ma za par do dochodku a hypo ak dostane, tak max na 15 rokov, ak vobec. Ma na to, aby vobec zacala o kupe uvazovat? Nie v podnajme to nedoklepe, pretoze dochodok je oproti platu prepad o stovky € a keby priatel umre alebo sa s nim rozide, tak jej neostane na zivot. Treba byt realista a jej rodicov chapem, tvoja mama by mala mat dost rozumu na to, ze byt sa kupuje max s manzelom aby neostala s holou prdelou. Vzhladom na to, ze jeden rozvod ma za sebou mala by mat rozum a starat sa o seba a svoju buducnost. Ked ten rozum nema … skuste jej dohovorit ako dospele deti … bezdomovec nebude, moze ist do rodicovskeho domu … jej priatel tiez nie je nejaka vyhra tak nech sa neupina na prveho trula o kt po rozvode zakopla … rozvodeny moze byt hocikto ale dlhy ho dobehnu

huxy
26. nov 2023

Autorka, banka odpočítava životné minimum na dospelú osobu, určité % z príjmu čo je stanové nbs-kou a tuším ešte nejaký "zatazovy test" či ako to volajú.

autor
26. nov 2023

@huxy
Mam hypoteku viac ako 5r, viem o tom

hugigugin
26. nov 2023

Treba s mamou do banky. Zistit koľko a na koľko rokov dostane
Je tu aj financny poradca. Vie zo skusenosti povedat ci da a ak tak aka banka.

autor
26. nov 2023

@olimuc
Mama od neho nedostava nic, lebo ma sam dlhy a po uhradeni vsetkeho je na nule. Cize vsetko co sa tyka zivota + starostlivosti onho plati ona. Nemyslim si, ze ma zly prijem, dokaze to utiahnut a zaplatila by aj hypoteku, ktora by bola dvojnasobna jej aktualnemu najmu, ale podla mna je na byte strasne zle to, ze aj tak platis poplatky bytovemu... castokrat nemale. My mame dom a sice je to drahsia hypo, ale zivot nas tu stoji menej a dom ma vyssiu hodnotu. Pracu ma v inom meste, kde ani nebyva, cestuje tam 50km a 50 spat. Rozmyslam, ci nie je lepsie kupit nejaky maly dom s mikro pozemkom blizsie jej prace - cize nie v meste ale niekde v dedine po ceste (ale zas kto tam bude robit a starat sa, ked bude starsia? Dom jej asi netreba).

autor
26. nov 2023

@hugigugin
Vies co... je to hlavne o tom, ze ona nevie, ci nieco chce. Preto som sa chcela poradit, ako to vidia ini... ci by isli do kupy alebo nie? Tieto zakladne veci si samozrejme zistime, ale ona este stale zije na nejakom oblaciku a neriesi to, mysli si, ze ju tam nechaju navzdy...

koniarova
26. nov 2023

Ja by som si už v 50 hypotéku nebrala

autor
26. nov 2023

@koniarova
Mozem vediet co by si robila? Zostala v podnajme alebo odisla spat k rodicom (bez priatela)? Chcem iba nazory 🙂 kazdy je dobry. Dakujem

ukulela
26. nov 2023

Sú aj sociálne a nájomné mestské byty ..

huxy
26. nov 2023

@ukulela viete aké ťažké je dostať sa k nim, musíte spĺňať konkrétne požiadavky a čakať v poradovníku. Nie je to len tak.

autor
26. nov 2023

@ukulela
Bola sa pytat ale bez sance. Extremne malo ich je, obsadene su uz vtedy, ked sa stavaju a navyse uprednostnuju rodiny s detmi (aj po okolitych dedinach)

zuzanka.zuzu
26. nov 2023

moja (vtedy) 60r mamka si brala hypo na investičný byt v BA 😀 rozhodne odporúčam mamke kúpiť 1i v novostavbe a prenajať ho! predať sa dá hocikedy. ona nech si ďalej žije ako chce, kludne aj v 3i prenájme, toto bude mať ako záchranné koleso. a ver že sa jej raz sakra zíde 😉 potom si na moju radu aspoň pripite. 50tka je dnes nič, to má ešte 20 rokov do dôchodku (moja babka išla v 58 či kedy, moja mamka v 63, ja možno v 70tke)

ukulela
26. nov 2023

@huxy , ale skúšať treba. Minimálne do poradovníka sa zapísať.

huxy
26. nov 2023

@ukulela tak jasne, skúsiť môže. Samozrejme že rozhodnutie musí spraviť mama. Ty jej môžeš akurát poradiť, ak si dá.

janinah
27. nov 2023

Mamkini rodicia majú min.70.Preco uprednostnili v bývaní toho stryka/ brata jedného z nich a nie ich jedinú dcéru,ktorá by sa zrejme mala o nich postarať v starobe a aj zdediť dom.Ten dom by už teraz mohla postupne opravovať resp.prerabat po svojom,ak by jej ho darovali s vecnym bremenom ich dožitia. Ja by som tak rozmyslala ....Lenze co s tým strykom? Ze rodicia nemajú radi jej partnera je také krátkozraké,ak ich bude treba voziť po doktoroch ci kosiť záhradu tak bude dobrý aj on.V tomto smere by som vyvíjala nejakú aktivitu,ak by som chcela mamke pomôcť.

basska_b
27. nov 2023

Ja by som isla do vlastneho a do hypo uveru. Daju jej ho na tych 15 rokov isto. Teda, nevieme, ake ma prijmy a kupu ako draheho bytu by zvazovala... ale sak za opytanie nic neda. Za pol hodku jej spravia prepocty a bude vediet, na com je. Ak by prisla o robotu a nemohla splacat, preda to. Podnajmy su nestabilne, neiste, drahe. Na toho priatela by som sa nespoliehala. Este ked ma dlzoby, potiahne ju dole ako kamen

simca06022011
27. nov 2023

Tvoja mama si v prvom rade musi konkrétne zistiť aké má možnosti. To bez reálnych čísiel sa nedá "riešiť ". Koľkokrát k nej chodíte prespavat, či kvôli tomu potrbuje veľký byt, ci by potom nebolo lepšie na návštevy chodiť ku vam. Zbytočne bude živiť 3i byť. Keď bude vedieť za akých podmienok a kolo eur jej vedia poskytnúť úver, tak môžete premýšľať ako to riešiť, aký byt a kde hľadať. Byt samozrejme len na ňu, písať a platiť niečo priateľovi je hlúposť, tak3mu co ma dlhy duplom. Dokonca o par rokov ani nemusi byt jej priatel.
A potom nech si ho kupi. Nič nie je podľa mňa horšie ako dôchodca v podnájme, a báť sa kedy sa bude sťahovať, či bude mať na nájomné...

autor
27. nov 2023

@janinah
Stryko byva na tej druhej strane - v dome rodicov jej priatela. A preco? Zda sa mi, ze su so sestrou spolumajitelia. Ale ten dom je naozaj maly a stary, len minuly rok tam vobec dorabali WC a prerabali kupelnu, dovtedy tam bola latrina. Mama sa k rodicom vratit nemoze, jej priatela neznesu a dedina kde byvaju je pre cloveka vhodna max na starobu, ide tam autobus 3x denne. Dedko sice potrebuje pomoct, ale on to radsej zvlada sama a na kosenie si kupil traktorovu kosacku a ma ovce :D on uz dost vyuziva aj to, ze mam dospelych bratov, ked pridu zo zahranicia, vela mu tam pomozu

simca06022011
27. nov 2023

tie sociálne byty nie sú riešenie pre 50r zenu, zarábajúcich do 2000eur. Tam sa prísne sleduje príjem, a okrem toho sa to aj pravidelné kontrolovalo (píšem v minulom čase, lebo mam par rokov staré skúsenosti, teraz neviem). Čiže ak by ho náhodou dostala, môže sa stat, ze sa bude sťahovať prec po par rokoch zase. A spoliehať sa na to, ze sociálny byt dostane predtým ako pôjde do dôchodku je riskantné.

autor
27. nov 2023

@simca06022011
Zatial si to mozno nevie predstavit, ze by mala mensi byt, pretoze moji bratia su dospeli a pracuju v zahranici, ale ked na par dni pridu, tiez idu tam, este nemaju vlastne byvanie. Uz sa k tomu blizia, ale aktualne su este "s mamou". A my tam chodime preto, ze byvame necelych 400km daleko a tam je cela rodina... ale naozaj u nej nemusime spat, moze byt u babky alebo aj u mojej svokry

simca06022011
27. nov 2023

A môžu ísť aj do hotela, kvoli par dnom ;), alebo sa potlacia :D
proste ak jej 3i byť nevyjde tak nemá čo špekulovať. Fakt by mala mysliet na to, ze mladšia už nebude a o 10r sa jej to bude ešte horšie riešiť. Ale kto vie, možno aj 3i jej vyjde, musí proste vedieť presne čísla a aj porovnať ceny 2i, 3i bytov... plus ak bude spolubývajúci prispievať, tak tiež jej to pomôže. Ale bez reálnych čísiel, zbytočne vôbec riešiť. Určite by som sa netlacila do starého domu na jej mieste..

autor
27. nov 2023

@simca06022011
On by aj prispieval, ale dostal sa do problemov, lebo svojej ex zene nechal cely majetok vratane auta a bytu a isiel prec s tym, ze za tie roky neplatil vyzivne, po rokoch ho dala na sud 🤦‍♀️ a bolo vymalovane. Zaplati co ma, plus poplatky do prace, stravne atd a je na nule, kym mu neti nedokoncia VS, ani sa to nezmeni. Poviem to mame...akurat neviem ci je rozumne cakat alebo kupovat hned, lebo tie sumy 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

simca06022011
27. nov 2023

Nic v zlom, ale to sú jeho starosti. Ona nemá dôvod ho živiť. Nech nie je hlúpa už zabila 20r s jedným mužom a neostalo jej asi veľa radosti po ňom. Okrem.deti ;)

kessinka
27. nov 2023

Ja by som si na jej mieste zobrala hypo na maly byt, kludne aj garsonku. Svokra si po rozvode takto brala uver na 1-izbak, tiez mala vtedy 50 rokov a 2 synov v zahranici (plus dospelu dceru byvajucu s nou) - ked prisli na Slovensko, bud sa na par dni potlacili, alebo isli do hotela, nik v tom problem nevidel. Keby mala teraz na dochodku sama platit podnajom hoci na garsonku, tak by jej neostalo ani na suchy rozok.