Čo by ste robili?

25. sep 2022

Dobré ráno. Musela som sa už prísť vyrozprávať...mám priateľa už 8 rokov pred troma rokmi priateľovi umrela mama bol to pre nás šok keďže s priateľom bývame ďaleko nečakali sme to. Ale ide o svokra teda priateľoveho otca ten sa už vtedy o celý pohreb absolútne nezaujímal všetko som riešila ja a priateľ to som ešte chápala že asi ma toho veľa na seba ale keď som ho videla ako si kľudne sleduje telku deň pred pohrebom ženy na pohreb prišiel posledný a jediné čo vybavil je to aby neotvárali rakvu s mamou z čoho bola celá rodina v šoku keďže my sme vybavili aby ju pol hodinu pred obradom otvorili aby sme s ňou rozlúčila mama súrodenci deti ale on myslel len na seba lebo všetko čo je v podstate normálne sú pre neho ceremonie ...teraz po troch rokoch sme sa dozvedeli že on vlastne nechodí za ňou ani na cintorín chodíme k ním málo ale vždy nájdeme cintorín v takom stave ako keď sme odchádzali a až teraz sme zistili že tam nebol ani raz ale ľuďom tvrdí že chodí...neviem je toho oveľa viac ale ako by ste to s ním riešili čo mu povedať aby sa spamätal? Lebo ja už začínam byť na neho alergická

jaskolka
25. sep 2022

Ako ho chcete donútiť, aby sa spamätal? Proste nemá záujem chodiť na cintorín, možno nemali s manželkou dobrý vzťah, do toho nik nevidí, bohužiaľ, sú takí ľudia a nič s tým neurobíš.
Pre neho to nič neznamená, ma už svoj život a hoci vás to trápi, neexistuje spôsob, ako ho "zmeniť"
Choďte tam vy, spomente si na mamu, zapalte sviečku, pomodlite sa, ak ste veriaci, veďte k tomu aj deti,ak máte, či budete mať, že tam odpočíva ich babka, ale to je všetko, čo môžete urobiť. To ze on vraví ľuďom, že chodí... Tiež neovplyvnite, zbytočne sa budete tým zozierat

autor
25. sep 2022

@jaskolka áno my tam chodíme vždy keď pricestujeme a keď budeme mať deti určite ich k tomu povediem ja si myslím že je to taká úcta k tým ľuďom a cítim sa lepšie keď tam zájdem...len ma to mrzí pretože on je jediný takto po blízku kto by sa tam občas mohol pozrieť aj v akom stave je to a tak no ale on si radšej ide každé ráno na rožky do Tesca ale na cintorín nie a to je minúta cesty...ale asi s ním nič nenarobime

maranta_leuconeura
25. sep 2022

Ja tejto cintorinskej turistike napriklad nerozumiem. Si na zosnulych mozes spomenut aj inak. Nablyskany hrob a cerstve kvety su dobre akurat na to, aby ta susedia neohovorili

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pragmaticka
25. sep 2022

Každý nech sa pozerá do svojho taniera!! Nevieš čo má pánko za sebou, aky život. Netreba nikoho súdiť! Ak vám vadí neupraveny hrob, treba to cele zakryť kameňom, umelé kvety do vázy a hotovo.

pribinak
25. sep 2022

Ľuďom treba dať úctu rešpekt lásku a pozornosť počas života
Vzdychal nad hrobom je už zbytočne.

danica2711
25. sep 2022

každý nechodí na cintorín. Ja tiež nepotrebujem vidieť hrob, aby som si na zosnulého spomenula. Ten hrob už nie je on/ona, zosnulý žije v mojich spomienkach, ktoré mi prichádzajú na um kedykoľvek a kdekoľvek, nemusím na to ísť na cintorín. Riešiš nepodstatné a povrchné veci

amelie2017
25. sep 2022

Svokre umrel muz, o mesiac tomu budu 4 roky. Pekne manzelstvo, lubili sa stale, svokra bola rok na liekoch po jeho smrti. Na hrobe nebola od pohrebu ani raz.

mariejenka
25. sep 2022

Preco ti to vadí, ze on nechodí na hrob jeho zosnulej manželky? Odhliadnuc od všetkého, nerieste mŕtvych,ale živých.
Ked zomrela moja babka,asi po pol roku som dostala vyhubovane od tetky (ona bola nevesta mojej babky) ze "čomu sa nezastavim po omši na hrobe" Dostala odpoveď, akú necakala...ja som bola pri babke den co den,aj v jej posledný! A to sa ráta.

Vy sa asi viac hanbíte za neho,lebo to vidia iný,a aj sami ste s tym nie o.k ze nechodí. No je to jeho vec. Smutné, tvrdo podané ale je to tak.

mimi3008
25. sep 2022

@maranta_leuconeura presne toto som chcela napisat, uplne s tebou suhlasim. Co ak to ma tak, ze cintorin je pre neho hrozne smutne a depresivne miesto a trpi tam, jatri si tam rany? Ja to mam napriklad tak a tiez sa nasli taki, ktori ma chceli donutit tam chodit a chceli merat moj smutok poctom navstev na cintorine a dlzkou nosenia cierneho oblecenia, az to bolo podla mna citove vydieranie. Tak sa laskavo staraj o seba a ked chces, chod si tam aj kazdy den a nediktuj niekomu, ako ma smutit. A co, ze pozeral televizor? Mozno sa chcel od toho vsetkeho na chvilu len odputat a aspon chvilu na to nemysliet.

neznamaznama
25. sep 2022

Ja nechápem, v čom sa má spamätať? V tom, aby chodil na cintorín? A prečo je to povinné? Ja mám už dávno oboch rodičov pochovaných a priznám sa, že na hrob idem len raz do roka, aj to preto, lebo musím. A ani svokrovi. A pritom som ich všetkých mala veľmi rada a vážila som si ich. Neznamená to, že si na nich nespomeniem, že za nich nezapalim sviečky a už vôbec nie, že mi nechýbajú.

martul
25. sep 2022

Baby vy aj rozmýšľate kým niečo napíšete, alebo len trepnete bez rozmýšľania?? Hovorí tu niečo o pýche, ukazovať sa pred druhými, že sa má spomínať to je hlavné a nie chodiť na hrob. To je síce pekné, ale raz je tam uložené telo môjho blízkeho tak hádam vytrhat zelinu okolo treba nie? A že zakryť hrob a dať umelé kvety....ok. a videli ste už zakrytý hrob koľko prachu a špiny tam nafúka, napadá. Tu sa bavíme o tom ísť tam raz za čas, nikto nekaze chodiť svokrovi tam plakať každý deň. Ale aj návšteva cintorína patrí k forme úcty zosnulého.

diewcatqoo
25. sep 2022

Toto by si nemala riesit, nie je to tvoja vec. Nevies, ako na tom otec je. Pre niekoho je toto forma truchlenia.. ak odisla nahle, je to mozno doteraz pre neho sok, ktory spracovava takymto sposobom. Napr. mne ked zomrela milovana osoba, dlho predlho som nedokazala ist na cintorin. Viem, ze by som to vtedy psychicky nedala, aj ked pred ostatnymi som sa tvarila, ze som tazko nad vecou.. ale po veceroch som plakala a nie je den, aby som si na toho cloveka nespomenula.
Mozno ma otec nejaku formu depresie alebo, mozno napisem to blbo, ale nemali dobry vztah a je lahostajny voci tomu, ze odisla..
Kazdopadne, taketo veci neries. To ci niekto chodi/nechodi na cintorin je len a len jeho vec. Ak sa vy starate o hrob, tak super. Ale neznamena to, ze aj ked o hrob postarane nie je, na dotycneho zomreleho nikto nemysli.

autor
25. sep 2022

@mariejenka áno nie sme ok pretože manželka mu s prepáčením celý život skákala okolo zadku a teraz prídeme na cintorín a na pomníku je seno odkedy naposledy kosili cintorín....susedom je to jedno susedia a ľudia z okolia vedia aký je a že tam nechodí...a vzťah s ním máme asi taký že priateľ 15 rokov nežije doma ale 250 km od neho a on za 15 rokov ani raz nepovedal že príde pozrieť ako žije jeho syn alebo si ani nevypytal blbú fotku toho bytu...nevie o nás vôbec nič nič ho nezaujíma... jediné kedy sa ozval bolo keď nemal z čoho zaplatiť pohreb pretože bol 20 rokov na úrade práce tak vtedy sa ozval priateľovi

lienockamalicka
25. sep 2022

Kazdy preziva zial inak a inak sa s tym vysporiada. To, co sa tebe nepaci jemu moze pomahat. Mozno neznesie ten pohlad na hrob. A nevies, ci si na nu nespomina inaksie. Ci sa cez den s nou len tak neporozprava alebo jej doma pri fotke nezapali sviecku… kazdy truchli inak. Ja by som nesudila ako sa sprava po smrti a ze nechodi na cintorin. Dolezite bolo, ako sa sprval za jej zivota. A ako sa sprava k ostatnym ludom.

autor
25. sep 2022

@lienockamalicka no veď práve že keď sa už za života správal tak ako sa správal tak sme čakala že aspoň teraz si ju bude nejako vážiť a uctievať

autor
25. sep 2022

Ďakujem za odpovede. Ahojte 🙂

pribinak
25. sep 2022

Za života sa správal ako buran a ty si myslíš že teraz bude riešiť mŕtve telo? Keď si ju nevážil za života tak mŕtva mu je 100x viac ukradnutá
Prepáč ale ty si naivná

elizabet173
25. sep 2022

neurobíš s tým vôbec nič, ostáva ti len to prijať. Vy hrob upravte, keď tam prídete a to je asi celé, čo môžete urobiť

jolien88
25. sep 2022

Moja babka zomrela okolo 50 na rakovinu, dedo zacal byvat s nami lebo si ani caj nevedel uvarit nieto nieco uvarit. A za 30 rokov co este zil (v tej istej dedine) nebol na hrobe vlastnej zene ani raz. Len my sme sa o hrob starali…

cacianka
25. sep 2022

Ako buran sa k nej správal keď žila, teraz to už nenapravi ani keby 3x denne chodil pomník glancovať. Keby tam aj chodil, ľudia vedia čo je zač a že teraz hrá divadlo, bol by viac na posmech. Buď rada že na hrobe aspoň blbosti nenatrepe, neponičí,
Pozval ho priateľ niekedy ku sebe ? Pod tato, príď na návštevu ? Aj keby, buďte radšej že nechodí, takého mumaka na návšteve chces ?
A čo sa týka hrobu, môžete poprosiť niekoho zo susedov, aby upratali hrob priateľovej mami , udržovali čistý a po kosení pozmetali. Dáte pár € , alebo pozornosť, a hrob môže byť ok.
Nečakaj od chlapa čo bol celý život buran, je buran, bude buran, že teraz bude robiť dizajnéra cintorína.

viestta
25. sep 2022

Bol by najvhodnejšie nechať ho prežívať svoj smútok tak ako jemu vyhovuje, a nie tlačiť ho do niečoho, čo vy považujete za správne. Alebo do toho co považujú za správne lokálne klebetnice.

syslik81
25. sep 2022

ako sa sprava on ti moze byt jedno .. ani ja nechodim po cintorinoch - nevidim v tom vyznam ... ak ta trapi v akom stave je hrob zaplat neakej babke par korun a nech to raz za cas umyje alebo pozameta ..

gelifil
25. sep 2022

On tam uz chodit nebude, to je marna snaha...muzi celkovo na hrob kaslu a tento to ma asi hlboko v....

kaktusik007
25. sep 2022

a co akoze chces robit? tak nechodi na cintorin. A? co to teba prosim Ta trapi a preco to riesis?

mimi2018
25. sep 2022

@amelie2017 vau a prečo tam nikdy nebola? Co so myslíš?

queen_mary
25. sep 2022

Moj otec chodil na mamin cintorin prvy rok po smrti, teraz chodi vyrazne menej (2x do roka) su to 3 roky od jej smrti. Ale neni dna, ked sme s nim, ze by ju nespomenul. To je pre mna dolezitejsie ako to, ze by chodil kazdy tyzden na cintorin. V tomto su podla mna celkovo "zodpovednejsie" zeny, ze sa skor postaraju o ten hrob a o to, aby zostaval pekny a zachovany.

queen_mary
25. sep 2022

@syslik81 wow, tebe asi este nezomrel nikto blizky, ze? Mama, otec.. by si toto v zivote nenapisala.

queen_mary
25. sep 2022

@diewcatqoo moj brat to tak ma. Ze nedokaze ist na ten cintorin.

kaktusik007
25. sep 2022

@queen_mary a mne zomrel otec a uplne suhlasim s tym co
@syslik81 napisala - nie je to dovod na to aby som zahajila cintorinovu turistiku, uprimne to neznasam a nechapem. To, ze otec je mrtvy - je fakt. A ci ja pojdem alebo nepojdem na ten cintorin tento fakt uz v nicom nezmeni. A nie, neznizuje to moju spomienku na neho a nie, necitim sa ako menejcenny clovek iba preto, ze tam odmietam chodit.