Citové vydieranie 8 ročného dieťaťa

20. mar 2021

Ahojte, s manželom sme už zúfalí, preto by ma zaujimalo, či nemáte nejaké dobré rady, vopred ďakujeme 🙂 . Ide o to, že manžel má dcéru z predchádzajúceho manželstva (8ročnú), problém je však jej mama - malú doslova vydiera rečami ako “ty nechceš byt so mnou, ty už ma nemáš rada?” - len keď sa spýta či môže ostať u nás o deň dlhšie. Keď jej manžel zavolá, malá ho presviedča aby šiel po ňu on (20 minút cesty autom) a on jej povie že mama ju chce doviezť, znova ho presviedča a keď sa do blízkosti dostane jej mama okamžite začne šeptom hovoriť nech jej hlavne nehovorí že s ňou nechcela ísť.. keď sa malá spýtala mamtky, či môže ísť k otcovi na dlhšie začala jej rozprávať že sa to nedá lebo je s ňou na OČR (pričom môže kľudne prísť na dlhšie - ja som doma s bábätkom, manžel si vie prispôsobiť pracu aj na jej školu - je itečkar, pracuje z domu) na druhy deň malá volala manželovi že maminka je veľmi smutna a nemôže mu o tom hovoriť (znova šeptom) lebo maminka sa trápi že nechce byt s ňou a že ju obchádza keď sa o tom najskôr rozprávala s otcom .. manžel je už veľmi nešťastný, malá je úplne skvele dieta ale keď s nou vola alebo ju odovzdáva mame je úplne mimo, smutná.. a hlavne tieto reči o tom že ak ju má rada tak .. mu veľmi vadia .. keď jej niečo povie tak hučí po malej že prečo take rozpráva a či ju nemá rada .. ja už neviem čo mame robiť, nechceme aby sa manželova dcéra trápila ..

lenuska9999
20. mar 2021

To je podla mna opicia laska toto.. dost sebecka voci dietatu. Myslim z matkinej strany. A skusal vas muž hodit rec so svojou ex ? Treba jej razne vysvetlit, ze takto ublizuje svojej dcere..

autor
20. mar 2021

@lenuska9999 skúšal .. to sa nedá, tam je to bez šance, okamžite po telefonáte útočí na dcéru prečo mu niečo povedala ..

janinah
20. mar 2021

Mali by ste mať pravidlá a tie dodržiavať,kedy kde ako dlho bude a nijaké výnimky.Takto dcéra píska a vy tancujete.Jej matka má zrejme len tú dcéru,tvoj manžel má aj teba a dalšie dieťa,prečo toto neviete pochopiť? Čím skôr mladej vysvetliť,že obaja rodičia ju ľúbia,ale jednoducho sa presne dopredu dohodnú /ak to nemajú dané striktne súdom/ ako bude s rodičmi žiť a bude sa to aj dodržiavať.tebe by sa páčilo,že pošleš dieťa mimo k druhému rodičovi a potom ti budú vyvolávať,že tam chce byť dlhšie? prečo by malo?

whatever1
20. mar 2021

V prvom rade si myslim, ze toto nie je tvoja starost. Ak muz chce aby jeho dcera u vas bola dlhsie ako ma, tak nech to riesi s ex a nie cez dceru. Lebo aj toto je manipulacia z vasej strany- ostan u nas dlhsie, ale musis sa opytat mami. Mama nedovoli a bude najhorsia pre vsetkych, super, ze? Staviate dieta do blbej situacie. Vy jej mate rozumne vysvetlit, ze navstevy su nariadene sudom alebo dohodou, ze su iste pravidla ktore sa musia dodrziavat. A stat si za tym. A vsimla som si ze manipulujes aj nas, recami aka je smutna ked od vas odchaza... Jasne ze je smutna, preco by jej nebolo luto za svojim otcom?

autor
21. mar 2021

@janinah práveže pravidla porušuje len ona, toto bola po dlhom case otázka od malej k nej .. inak sme s ňou neboli napríklad ani cez prvú vlnu keď to bolo zakázané a všetko sa prispôsobuje tak ako si želá jej mama takze malá si veľmi nemôže pískať a manžel tiež nie.. pýtala sa nie či môže zostať dlhšie ale či môže ostať aj dlhšie nabudúce alebo teraz keď je aj tak doma, pýtala sa normálne sama .. jej mama ma 2 roky priateľa, takze sama nie je.. a chápem prečo chce malá ostať tu - my sa jej venujeme, chodíme s ňou von, hráme sa, učíme .. kdezto u mamy a jej priateľa len sedia doma - lebo je korona - nechodia ani len do prírody, hocikedy manželovi vola a vraví mu že je doma, že sa nudí alebo sa hrá na mobile - viem že si to môže vymýšľať a preháňať ale na mobile jej jasne ukazuje 7 hodín denne strávený čas .. takze myslím že až tak nevymýšľa .. chápem že ako matka sa na to dívate takto, ja mám 9 mesačne bábätko a tiež by som sa oňho bála a podobne ale zas dívam sa na to aj ako dieťa ktorého otec bol polku života vo väzení a druhu polku o mna nejavil záujem takze ja by som bola šťastná keby o mna záujem javí a moja mama dodnes vraví že by ma u neho nechala aj pol roka keby bol v pohode .. ťažko povedať ktorý názor je správny

autor
21. mar 2021

@whatever1 pardon ja vás nechcem naozaj manipulovať .. myslela som to normálne, že väčšinou sa tešila že ide s mamou domov a taká normálna bola v pohode teraz je fakt smutna.. on jej zavolá ale je to vždy bez odpovede respektíve “rozhodnem sa a dám vedieť” .. malá keď sa spýta tak sa spýta sama od seba bez toho aby sme jej my vraveli že sa ma pýtať .. neviem prečo ste sa tak pustili do mna, ja toto vôbec nemyslím zle , len nás trápi to vydieranie typu “ak to neurobíš nemáš rada maminku”.. bolo aj horšie typu “ak budes mat rada novú ockovi ženu tak to znamená že mňa neznášaš “ .. takze myslím že to nie je ok.. (absolútne nesúvisim s ich rozchodom, rozišla sa ona s ním a mna spoznal 2 roky potom..)

cacianka
21. mar 2021

Nechapem preco by dieta nemohlo byt s otcom dlhsie ako je nariadené súdom.ved je otec tak ako ona matka ! Vie sa postarat, venovat, nie je alkac ani sociopat asicial. Ma fungujucu rodinu, male dieta a chce dopriat surodenecke puto. Má partnerku ktorej dcera nevadi, nie je hnusnou macochou, ale berie ju takmer ako svoju a rovnocenne. Dcerka je sucastou jej partnera.
Matka - Ona je s nou 26 dni z 30, otec iba 4.tak prečo nemôže akceptovat prianie dcery.podporovat ich vztah
A dieťaťu sa ohanat okolo hlavy sudom, vyznieva ze otec ju nechce lebo súd. Dcerka to nechape.a vobec si nemyslim ze manipuluje a vydiera. S matko he do syta, chce aj zmenu a byt s otcom a jeho rodinou, bábätkom, nemat otca iba "návštevne hodiny", otec nie je obchod a nefunguje iba na otvaracie hodiny...
Matka by si mala uvedomit ako dceru manipuluje a stve proti otcovi, vydieraju láskou. Ale ved dcera má na lásku aj od otca s ktorym ju matka splodila.
Ci ona pri tom nebola ?!

nominativ
21. mar 2021

A s ňou mama teda nechodí von a neučí sa? Ja neviem, mne sa toto celé vidí skôr ako také stavanie seba a svojej domácnosti do lepšej pozície, na vyššiu úroveň a podobne. Netvrdím, že je to všetko ok, také citové vydieranke. Je to hrozne. Mne je z týchto tém fyzicky zle, lebo si myslím, že to čaká raz aj mňa (takým smerom sa uberá môj život) a normálne viem, že to bude psycho.

Ja byť tebou, nechám, nech si to riešia oni a nesnažím sa presvedčiť, že som lepšia, ako jej mama.

nominativ
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nominativ
21. mar 2021

Nechtiac som zmazala ďalší komentár. Ešte som chcela napísať, že treba rátať s tým, že v najbližšej dobe - puberta - bude vždy mama najhoršia možno aj z rečí dcéry. Pretože je iné mať dieťa na pohranie sa v pár dňoch v mesiaci a žiť s ním každodenný život. Treba sa na to pripraviť.

kittykat22
21. mar 2021

A preco to dieta k sebe tahate na dlhsie? Naco? Nestaci ti ze uz mas jej muza, jeho dieta a teraz chces aj jej dceru? Takto sa totiz ona na to pozera - a pravom. Ona mala vsetko - a ostala jej len dcera. Manzel je prec - ma novu zenu, s tou zenou ma nove dieta a este jej beriete aj tu dceru - to jedine co jej zostalo. Vies ake to pre nu musi byt hrozne, ze vas este uprednostnuje? Ako by bolo tebe keby tvoje dieta chcelo veselo, za inou zenou? Ved uz boha maj trocha empatie a striedajte si to dieta, a netlac na tu jeho matku. Nebud uz nenazrana ako sasanka.

kittykat22
21. mar 2021

A vies co, este mi neda. Ked tvoj chlap tak hrozne chce byt s dcerou tak sa nemal stahovat, hladat si novu zensku a robit nove dieta. Mal zostat doma s rodinou. A nie spravit rozhodnutie, vytvorit si novy zivot a este sa sape po tom starom 😠😠😠😠 Samozrejme ze matka ide cez dieta. Nic ine jej nezostava ked vy dvaja nemate sudnost. Zufali ludia robia zufale ciny.

cacianka
21. mar 2021

@kittykat22 autorka nebola dôvod ich rozvodu, nepretiahla tej zene muza k sebe, nepasuje sa do tej lepšej pozicie, len vidi ze dcere je málo pár hodin s tatkom. A velmi dobre vidi ako ju matka vydiera.

V inych temach zeny nadavaju upnutej a prepnutej matke aby detom dopriala otca, tu vsetky autorku prenasledujete aka je hnusná a taha si k sebe cudzie dieťa. Vidi ako to tam je tak chce rady a pomoc, nie zhadzovanie ze je hnusna.nechce si to dieta prisvojit, iba mu dopriat o trochu viac času s otcom. Ved ona ma muza aj male dieťa, keby nechcela tak to dievca nepusti k nim ani na hodinu, ale naopak - chce dobre vztahy.
Matka by si mala upratat v hlave a nebabrat dcere život, nehuckat ju proti otcovi, nestrasit a nevydierat, ale byť rada ze im to funguje.
Ona je prepnutá a dcera na trpiet ?!

jvasenka
21. mar 2021

@kittykat22 tak ty musis mat dobre komplexy🤦 niekedy sa ludia rozidu bez toho aby dovodom bola tretia osoba..ci co ludia co sa rozidu maju ostat naveky bez lasky? Nemozu si nikdy nikoho najst lebo su rozvedeni a maju dieta? Tak to je logika teda...autorla pise ze mala sa k nim pyta sama cize to je skor chyba matky ze sa dcera lepsie citi s otcom a jeho novou rodinou..a teraz otec sa ma prestat zaujimat o dieta a nevenovat sa mu lebo jeho matka sa nudi bez dietata? Ved je otec ma tiez prava byt s dietatom pre boha..je skvele ze sa zaujima, kolko takych ma na salame a este viac ked maju vlastnu rodinu..a citovo vydierat dieta je ok? Zjavne ma ona problem s tym ze s nou nebol stastny ze im to nevyslo a nedokaze zniest ze ma novu zenu, dieta, rodinu, je spokojny a mala u nich citi asi tu spokojnost a harmoniu a je tam radsej..ale to musi matka zmenit aby sa dieta citilo spokojne a stastne aj u nej ale nie takym stylom ze mu bude hovorit ze ides k ocovi mna nemas rada..to co uz je
Inak autorka neuvazoval manzel nad striedavou starostlivostou? Normalne dat navrh na sud a napr 1-2t bude mala u vas a 1-2t s mamou..

cacianka
21. mar 2021

@jvasenka takych zakomplexovanych je tu viac.
Mas dobry typ - striedavka. Ak nie su ďaleko od seba a skola ok, bol by to dobry krok.
Alebo sudne rozsirit styk o viac dní.
(Keby som napísala ze s matkou by si mala pohovorit kolizna, alebo ju poslat za odbornikom nech jej pomôže upratat v hlave, tak ma tu asi zlynčuju)

jvasenka
21. mar 2021

@cacianka bohuzial:( skor by zlyncovala matka malej svojho ex ze si take nieco dovolil😂 ale urcite by som to riesila sudne (napr aj tym rozsirenim styku) kedze matka nie je ochotna

autor
21. mar 2021

Ďakujem Vám, ktoré ste sa ma aj zastali a pochopili ste ako to myslím, fakt vďaka 🙂 ja naozaj nemám záujem o to aby nemala rada svoju mamu a viem že to nie je ani možné preboha je to jej mama aj keby bola vrahyňa tak ju ma rada to je normálne. Ani nechcem aby si myslela že ja som lepšia - ja s ňou vôbec nemám vzťah ako matka a dcéra ale ako kamoška. Nestarám sa do výchovy, keď je u nás platí to čo povie manžel, aj keby sa mi to neviem ako nepáčilo - on je jej otec ja som cudzia. Pri našom spoločnom dieťati sa budeme môcť aj hádať o spoločnej výchove ale pri nej platí to čo povie on respektíve čo povie jej mama. Ja jej mamu ani len neočierňujem ani nič podobné, opakujem ja nie som dôvodom ich rozchodu, rozchod si priala ona takze som jej nič nevzala; s manželom som sa vtedy ani nepoznala, ja som ta ktorá ho nabáda aby malej kúpil viac aby ex kúpil darček na narodeniny Vianoce a podobne aby mala videla že sa majú radi ako rodičia len nie ako partneri.. v tomto si stojím za tým že robím všetko čo môžem a čo je v mojich silách aby bolo medzi nimi kvôli malej všetko ok - aj napriek tomu že ona častokrát volala manželovi že som len pi a pi a pi..- fakt sa snažím aby som jej nijako nedala najavo nič zlé .. manžel nechce robiť nič čo by malej ublížilo lebo žijeme v rôznych mestách takze škola by sa ťažšie riešila a nechce ísť proti ex sudmi lebo by bola smutna len malá, keďže ona vždy všetko rieši pred ňou a nedá sa jej to inak povedať .. proste to budeme musieť nejako zvládnuť, vymyslieť, mrzí ma to že jej hovorí takéto reči pretože mi to príde hnusne ..tiež nechápem že keď je mala u maminej mami a zavolá že chce ostať dlhšie to problém nie je - tak povedzte aj vy čo ma tu chcete ukameňovať za to že mám manžela ktorý ma za sebou rozpadnutý vzťah a chce byt aj tak dobrým otcom čo je na tom take zlé? To že sa jej venuje? Že s ňou ide do prírody a nepovie jej že sa teraz nemôže ísť lebo je korona? Reálne to dieta pri mame nejde von.. je len doma, potvrdila to aj manzelova ex, s tým že je korona (ma auto a vie sa odviezť niekam kde nie sú ľudia) .. nechápem vás ženy ako sa do mna púšťate a fakt neviem za čo, vzťahy sa rozpadaju ale za to sa nemusia rozpadať vzťahy otec a dcéra, mama a syn.. skúsime to nejako vyriešiť aby bol každý spokojný a budem dúfať, že ak sa s manželom rozídeme ( čo dúfam sa nestane) neprepne mi tak aby som svojmu dieťaťu nedopriala otca 🙂 pretože ma len jedného

autor
21. mar 2021

A ešte by som fakt zdôraznila, čítala som ich SMS konverzáciu kde mu ona píše aby sa zbalil a vypadol a dal jej pokoj, aby zmizol, že ho nenávidí, že s ním nechce byt .. rozprávala tak aj pred jeho rodičmi, priateľmi.. takze ona si priala rozchod, ja za to nemôžem a stojím si za tým že nemáte prečo na mna útočiť, keďže som ho vtedy ani nepoznala .. som len normálna baba ktorá stretla slobodného chlapa s dieťaťom 🙂 .. a po ďalšie ona ma nového priateľa takze nesmúti a neostalo jej len jej dieta 🙂 takze ma mrzí ak Vám sa niečo zle stalo - ale ak Vám môžem dať jednu radu - kamarátova mama to riešila tak že po podvádzaní a rozvode zakázala malému styk s otcom a očierňovala ho .. kamarát v 18 zbalil saky paky, vyhľadal otca a s mamou nekomunikuje už 9 rokov .. nič prehnane nie je dobre 🙂
@kittykat22

smuhyta
22. mar 2021

Kto nezazil nepochopi.Po pravde bude to horsie a horsie.Casom zacne vyhrazanie sa ,lutovanie sa....

jvasenka
22. mar 2021

Ked byvate daleko od seba tak si poziadajte o rozsirenie styku (napr 1 mesiac prazdnin nech je cely u vas, jarne, zimne prazdniny, sviatky si viete podelit na parny a neparny rok atd)