Cítim sa sama. Už dva roky žijeme bez skríň , bez stolu. Sme po renovácii domu niesme schopný si všetko kúpiť lebo nás to zrujnovalo. Žijeme v zahraničí s priatelom. Ale mám pocit že každý žije oddelene. Furt pracujem na koníčky nemáme peniaze ani na společenskému život lebo ten toez niečo stojí. Idu Vianoce a ja sa cítim sama aj keď žijem s priatelom v jednej domácnosti. Každý a všade to žije vianocami u nás nič. Mám rada Vianoce cely december ale tento mesiac koniec roka mám oči len pre plač. Už ma nebaví v tomto dome len vysávať prach zo zeme variť a prať a spat a jest lebo nič sa tu nedá robiť keďže to je v podstate holobyt. Nemôžem si dať ani výzdobu v dome lebo ju nemám kde dať proste u nas to tu je cely rok take iste nuda stereotyp nervy v kýbli. Začínam vyhorievat už mi dochádza trpezlivt sa furt naháňať za peniazmi a nič s toho. Nemám kamarátky lebo život s nimi ma tez niečo stojí nemám aktivíty lebo tie tiež niečo stoja. Každý niekam chodí každý prežíva ten krásny čas vianočný a ja sa cítim sama. Rodina je ďaleko tých nezaujimam majú svoje problémy ani ich nemôžem k nám pozvať na Vianoce lebo ich nemám kde usadit.
Musela som vyrozprávať . Nemám to komu povedať
Dobre si urobila, treba to zo seba dostať von. Každá zima/tma raz skončí. Mali ste/máte ťažké obdobie. Ale povedz si, že sú ľudia, ktorí sú vážne (aj beznádejne) chorí, ktorým niekto blízky zomrel, ktorí žijú vo vojne, ktorí nemajú bývanie (sú na ulici)... Pokecaj aspoň takto na diaľku s ľuďmi na fórach o veciach, ktoré sú Ti blízke. ❤️
@4stanka4 už toľko rokov sme žili len tak ze mat niečo docastne že už sne znechutený to ťahať domov a potom sa zas toho zbavovať, čiže zas žiť len s tým že je to tu ma chvíľku a moj muž je taký pohodlný že jemu by bolo jedno aj keby to darované obočia e tu zostane aj keď sa to sem nehodí a je to ohryzene pokiaľ to plní účel a nieje to na polovicu on nové nekúpi ani nad tým neporozmysla. A to ma vytáča. Viete už som vo veku kedy si zaslúžim s toho života užívať vo vlastnom dome tu ozajstnú pohodu každá žena to pozná. Krásne si to vyčačkas zútulnis a cítiť sa dobre v tom svojom. Takto mám chuť to celé predat zbaviť sa toho a ísť niekam do zariadeného podnájmu
@madeincssr mate pravdu ale v takomto vedomí som žila dosť dlho a som naozaj vďačná aj za tečúcu pitnú vodu s kochutika ale to ma nenasíti.
A s priateľom si sa o tom (vľúdne, bez hnevu) porozprávala? Možno by pochopil a potúlkal si Ťa. Nejakú dovolenku na pookriatie nemáš/nemáte možnosť si zobrať? A absolvovať nejaké príjemné aktivity, ktoré nestoja veľa peňazí? Príroda, nejaké bezplatné výstavy, nejaké predvádzačky/promo/ochutnávky čohosi kdesi, nejaké zaplávanie si v termálnej vode, kino, čajovňa... Potrebuješ narušiť steteotyp, vypočutie, pohladenie, ocenenie.
@madeincssr práveže je toho toľko čo si musíme povedať čo nieje vyriešené že pri poslednej komunikácii som vyhorela , len oči pre plač. Dostala som doslova záchvat plaču. Ale nie pred ním odysla som sa von prejsť aby ma nevidel. Jeho nezaujíma že ja som nespokojná absolutne nemá pochopenie pre moje city jeho trápia momentálne tie jeho a mna tie jeho netrápia pretože mám problem momentálne sama zo sebou. Dnes v praci počas dna ma chytil doslova placový záchvat potom som sa ukludnila. Ja sa nechcem ľutovať ale naozaj mám toho dosť a aby ma chytil taký záchvat z ničoho nič sa mi nikdy nestalo.
@madeincssr žijeme v Holandsku tu taký výlet vyde aj 100 euro(už som to pozerala ) všetko tu je predražené lebo vstupenky plus parkovanie možno neake jedlo lebo nič tu nieje na blízku. A neviem si predstaviť keď na to nemám chodiť takto niekde po výletoch a ešte s niekym kto furt šomre že je všetko drahé
Prechádzka na nejakú zrúcaninu určite 100 eur nestojí, turistika tiež nie, ale tam je asi len Rovína...no aj pri mori sa dá prechádzať.
@lila_by teba nezaujíma on a jeho problémy a chces aby on poslúchali a riešil tie tvoje.
Ono kým nie je porozumenie obojstranné, tak to nikdy nejde.
A k tomu nábytku - to je fakt problém mať použitý nábytok ? To radšej žiaden a holobyt? To mi hlava neberie.. keby si videla našu "kuchyňu" (rozumej starý stôl, na nefunkčnej pecí indukčná platnička, oproti stará vaňa ako dres 🤣) tak by si asi horela ako fakľa.
Nemáš v rozumnom okolí nejakých Slovákov alebo Čechov? Nemajú krajania v Holandsku nejaké internetové fórum? Potrebovala by si spoločenský kontakt, kamarátku, aby ste neboli spolu stale len Vy dvaja, aby ste nemali ponorku. Zo začiatku aj len popísať si, vyžalovať sa a príp. sa pokúsiť zostaviť rebríček toho, čo Ťa trápi najviac a čo by sa s tým dalo robiť. Netreba odmietať tie dočasné riešenia, niekedy ľudia darujú aj veľmi zachovalé veci, len treba byť rýchly.
@lenkakravcova tak som sa zle vyjadrila ja nedokážem teraz riešiť tie jeho pocity o ktorých mimochodom on rok ako je dlhý nerozpráva a zrazu keď ja mám problem tak ja sa mám zajujimat o tie jeho.. ja som za ním prišla sama s problémom a namiesto toho aby mi pomohol zácal riešiť tie svoje a inokedy je velY rok ako skala. A je mu všetko jedno Nedokážem sa sústrediť ani ho pochopiť pretože sama prežívam niečo veľmi nepríjemne.
@lila_by choďte teda každý zvlášť za psychológom. Keď spolu sa porozprávať o Tom, čo vás ťaží neviete.
A skús sa zamyslieť nad tým, čo všetko doma a v živote máš. Plno ľudí by si s tebou hneď vymenilo miesto. Napr také deti v Afrike, alebo ľudia aktuálne v pásme Gazy.
@lila_by a naco ste v zahranici, ked sa nemate lepsie? Potrebujete niekomu nieco ukazat, dokazat?
Ved tu sa ludia maju super, maju domy, pekne
zariadene , zahrady...myslela som ze od rodiny a priatelov clovek odide nacas, aby sa mal lepsie a nie zivorit v akomsi holobyte a nemat ani vylet...
@babulkomale mali sme sa lepšie pokým sme nekúpili tento dom s ktorým sú problémy od začiatku.
život v zahraničí nieje taký život ako si každý mysli že je . Dane každý rok po 25 000 tisíc, hypotéka 1600 mesačne náklady na život 4-5 tisic po vyplatený účtov a atd .. A to si nežijeme v neakom veľkom dome a prepichu ale v typickom úzkom radovom dome zo 70 rokov. Je to tu neskutočne drahé. Asi to bude kameň úrazu celé toto hnustne studené Holandsko.
@babulkomale len keď tam roky spolu rekonštruovali dom tak takáto výčitka jej asi momentálne moc nepomôže. Nevieme posúdiť, či ide o dočasnú ponorku, krízu ich vzťahu, či je to hlbšie. Aj tu u nás sú mnohí ľudia po veľkom zdražení všetkého na hrane. Len ich (zatiaľ) nevidíme.
Byvame vo vedlajsiej krajine. A verte tomu, ze tiez uz nie sme najmladsi. A v dome mame okrem matracov a gauca vsetko z marketplacu. A clovek by pri vela veciech nepovedal, ze je to z druhej ruky. Ved krajina ako Holandsko tiez je tam vela ludi, ktori menia casto najom, prácu, cize na tom marketplace, 2hands sa da hocico najst a za.lacne peniaze to prisposobit sebe. Aspon na zaciatok kym sa nepostavite financne na nohy. PS: tiež tu tie vstupy a konicky su drahe, ale tak snad prechadzka po dedinach a parkoch nic nestoji. Ani piknik s priatelmi v parku. Ved tymto ludom nevadi piknikovat ani v dazdi. Su na to nauceni.🙂 Ale chapem tu frustraciu, ked je človek v zahranici tak velakrat buduje vsetko od zaciatku. A to myslim.naozaj vsetko.
Asi to veľmi nepomôže, ale nie je pravda že "každý niekam chodí každý prežíva ten krásny čas vianočný" - nie každý, nás osamelo sa cítiacich - či už okolo seba niekoho máme alebo nie - je veľa, len sa skrývame a ani o sebe nevieme. 🙂 Kým je na čo sa tešiť tak sa to dá zvládnuť, nájdi si ľubovoľnú dosiahnuteľnú maličkosť v daný deň, povedzme teším sa ako si večer dám čaj pod dekou pri telke, a niečo ďalej do budúcnosti, napríklad teším sa keď už bude po Vianociach. 😉
(napríklad mne porovnanie že niekto sa má ešte horšie nepomôže ani trt)
@lila_by praveze ja si nemyslim ze je to v zahranici iba super. Preto tam nie som. Ale mam pocit ze vela ludi si to mysli a potom narazia na realitu.
@madeincssr to nebola vycitka, ale zamyslenie.
@vilma7 zrucanina? Akoze napriklad zrucanina stredovekeho hradu, postaveneho na obranu proti Turkom? 🤔😃
@babulkomale aj som to pochopila ako na zamyslenie.
Nezostavala by som tam. Na co. Aby ste len robili na dom a na platenie uctov? Tvoja psychika a telo ti davaju na vedomie, ze takto nie. A ty jedina si strojcom svojho stastia. Ty jedina mozes rozhodnut o tom ze budes zit inak. Nenechaj rozhodovat za seba inych a ked tvoj muz nie je schopny ta ani len vypocut? Nieco urobit? Zmenit?
A chlap je slovak, ci Holanďan, ten dom mate na 1/2?
Nemajú tam nejakú obdobu Bazosu?
Tu v Bazosi nájdeš všetok nabytok, za bagatel.
Keď je salamista, ako ho opisujes, zozen stôl a sedačku.
Potom sa nej hlboko zamysli, ci vás dvoch ešte niečo spája...
Ci je ochotný pre teba niečo spraviť, pre zaciatok večernú prechádzku.
Tam teda ešte frcia Vianoce aj s tou inváziou machometanov...?
Daj to zo seba von a potom porozmyslaj..co s tym mozes robit. Vyzdobu si vies aj vyrobit. Cas si vies aj najst. Priatelovi pripravit pekny vecer alebo den alebo co. Vyjst zo stereotypu. Nik to za teba nespravi.
Vzťah nahovno, žiješ skoro ako bezdomovec hm bolo ti treba do domu v zahraničí chodiť? Aspoň dúfam, že si písaná na liste vlastníctva aj ty keď už do toho investuješ.
@lila_by čo tak ísť z domu do dvojizboveho bytu? S priateľomm ako dlho spolu chodíte? Si v Tom vzťahu šťastná?
@lila_by tak snad pred branim pozicky sisi spocitala co bude ten dom stat?? Ved ste museli mat pekny prijem ked vam ti pozicku dali. Zijete tam uz asi dlhsie tak si vedela ske su tam ceny za energie dane poplatky kolko stoji strava a podobne. Ja som tiez zila v londyne v prenajmoch. A vedela som kolko to tam stoji a hlavne aky su tam lekari a statne skoly kedze aky miesanci vselijaky. Sk by som tam chcela kupit dom tak uz som mala predstavu kolko by ma tam zivot stal
@babulkomale tak ja b, vám vo Švajčiarsku a skoro v karfrj dedine je nejaká.... A chod e tam s deťmi pravidelne. Je kopec objektov v prírode, ktoré nestoja človeka ani cent... Teda jedine benzik.
Ale ako vidím u autorky, ma podla mňa depresie a nič ju nezaujíma. V tom prípade jedine smer psychiater.
@lila_by boze, ved v Holandsku nájdeš milión krásneho nábytku či materiálu zadarmo, za odvoz. Zapojila by som fantáziu a kreativitu a pustila sa do prace. A taký adventný kalendár si vieš vyrobiť z kríkov za domom. Tiež tak ro im, hoci peniaze mám, nechcem nové veci, vážim si životne prostredie
@lila_by neviem v akej krajine žiješ ale nefungujú tam darovacie skupiny? Ze aspoň dočasne by ste mali aspoň niečo, veľa ľudí sa rado zbaví staršieho nábytku.