Ahojte..
Chcem sa len spytat, ci ste sa s niecim podobnym stretli alebo aky mate na to nazor. Randim s jednym chalanom a zacinam mat pocit, ze si ma akoby zacal preverovat. Ale nie tak, ako to mozno vyznie - ze by ma sledoval alebo tak.., ale on si vzdy akoby overuje, co som mu o sebe povedala.. Napr. pisala som mu, ze viem dobre nemecky, tak minule na mna spustil po nemecky, hocikedy mu len tak napadne, aby som nieco prelozila. Potom som spominala, ze mam rada klasicku hudbu, divadlo.. tak zacal mat otazky na roznych skladatelov. Casto mi pride, ze sa ma pyta rozne veci, aby si overil, ci mam nejaky vseobecny prehlad - z geografie, historie, politiky. No.. na tom samotnom by mozno nebolo nic zle, ale priznam sa, ze casto neviem odpoved. Potom sa pred nim citim ako totalny idiot. On je dost inteligentny. Robi si doktorat, ale ma velky prehlad aj mimo svoj odbor.
Zvacsa, ked zacne o niecom hovorit (napr. psychologia, o ktorej vie, ze ma tak laicky zaujimaju niektore oblasti z nej), tak ocakava, ze ja prirodzene viem pozadie toho, o com hovori… a ak neviem, tak sa niekedy tak zacuduje.. a opat vo mne vyvola take neprijemne pocity a citim sa totalne hlupa.
Zazili ste toto niekedy pocas randenia? Preco to robi? Nieco tym sleduje alebo to len aj prilis riesim?😕
Nie, ale u vás môže byť inteligencny problém. On potrebuje seberovnu partnerku a je pre neho prirodzené sa baviť na také témy. Ak ti nesedí, ukonci taký vzťah
Nemyslím si, že ti to robí schválne.
@zmrzlinka2021 súhlasím, moja známa randila tiež s takým chalaniskom a povedala že keď sa s ním rozpráva má pocit akoby čítala encyklopédiu, veľmi sa časom nudila pri ňom..obaja boli na inej "vlne"..
Autorka: jemu ten štýl komunikácie môže prísť úplne prirodzený, nemusí mať žiadne vedľajšie úmysly 🤷
ako prve mi napadlo, ze taketo typky absolutne nemusim 🤐
Spytaj sa priatela ze ci vie on co je to tzv Mansplaining a zaroven mu povedz ze ty vies presne co to znamena a ci sa on chce naozaj pred tebou vyzerat ako niekto kto potrebuje takuto barlicku.......
Podľa mňa je proste prudký intelektuál. Má veľa znalosti, prehľad a chuť stále niečo rozoberať. Jemu ale možno nevadí, že ty toho toľko nevieš. A možno áno a tiež hľadá takú echt intelektuálku, s ktorou bude do polnoci rozoberať to co jo baví. Ťažko povedať, ako ťa vníma on. Ja by som sa ho asi normálne opýtala. Že je úžasné, koľko toho vie, to mu určite polichoti, ale že ty toho toľko nevieš, či mu to nejako neprekáža. Ak nie, môžete normálne fungovať ďalej. Nemusíte byť rovnakí. Jedine co by mi vadilo, ak by si zo mňa taký chlap začal robiť srandu, ze niečo neviem alebo ma nejako ponizovat. Ale on možno neni ten typ a len sa potrebuje o tých svojich múdrostiach vyrozprávať. Ak ti s tým nejde moc na nervy a vie sa baviť aj o obyčajných veciach, tak by ste mohli najst spoločnú reč.
Rovno samo opýtaj či mu vekmi záleží na tom aké máš znalosti lebo sa cítiš ako by ťa testoval a veľmi mu na tom záležalo. A ako veľmi mu na tom záleží. Akonáhle sa cítiš pri mužovi hlúpa a nie je to z dôvodu jeho múdrosti ale že ten pocit v tebe vyvoláva tvojim postojom k tebe tak je to na zváženie ci vo vzťahu pokračovať. S ním by si sa mala cítiť skvelo a nie hlupo. Ale môže byt že si len namýšľaš, sama si t odíď v hlave domnienky a interpretujes jeho čudovanie sa zle. Pouvazuj nad tým a radšej sa ho spýtaj na všetko ešte pred tým ako mu dáš kopačky. Aby to nebolo na základe domnienok.
Mne to pride ako skusanie. Lebo keby sa len chcel bavit na rozne temy, tak ti jednoducho o nich len hovori, ale ak ti dava otazky, na ktore uz davno vie odpoved, tak je to "skusanie" a vytahovanie sa. Mam takeho hlboko intelektualneho suseda, vie milion veci z historie, rad o tychto temach vyklada, vidiet, ze ho to velmi zaujima, ale nikdy ma neskusa. Cize v tom vidim ten rozdiel, je jedna vec debatovat a druha vytahovat sa.
Aj s tou nemcinou mi to pride zvlastne. Poznam ludi (Slovakov) ktori vedia rovnake jazyky ako ja, ale nikdy sa v nich vzajomne nerozpravame. Samozrejme, bolo by to ok po vzajomnej dohode za ucelom precvicenia jazyka, ale len tak, aby sme sa jeden druhemu predviedli, kto vie lepsie, tak to si neviem ani predstavit.
Mala som takeho frajera, mal vyssie IQ ako ja, rad sa tym chvalil, casom sa zacal vytahovat, ze je inteligentnejsi ako ja, dokonca mi raz nieco v tom zmysle zahlasil aj pred svojimi kamaratmi. Bohuzial co mu priroda nadelila z IQ, ubrala mu z emocionalnej inteligencie. Som rada, ze je to byvaly, dufam, ze ten tvoj nebude nieco podobne tomuto.
no neviem, nepacia sa mi tam niektore veci, co si napisala. neprekaza mi, ked sa s muzom bavime o "inteligentnych" temach, ja to mam tiez rada, ale z toho, co pises, mam pocit, akoby ta fakt "skusal" - moj muz od zaciatku vedel, ze viem dobre po anglicky (zivim sa tym), ale nikdy ma z nej neskusal, nerozpraval na mna "len tak" po anglicky ani mi nedaval "len tak mimochodom" nieco prekladat. proste obaja vieme, ze po anglicky viem, a on si to nepotrebuje overovat (alebo mi nebodaj dokazovat, ze on vie lepsie). druhy problem, ktory tam vidim - ze sa divne zatvari, ked nieco nevies. aj mne sa obcas stane, ze muz spomina nieco alebo niekoho z historie alebo filozofie a mne to nic nehovori, ale normalne mu to poviem a on sa nijako nezatvari, proste mi to povie a ide sa dalej. (a plati to aj opacne, ja mam vacsi prehlad v literature, ale ked napr. nepozna nejake dielo alebo jeho zapletku, tiez sa nijako nepovysujem.)
osobne by sa mi takyto pristup nepacil, aj ked mam inteligentnych muzov rada. :(
Možno si neoveruje či to vieš, ale proste, keď povieš, že to máš a rada a ťa to zaujíma, tak sa chce o tom baviť, aby ste sa rozpravali o niečom, čo ti je blízke..Nebudete sa predsa bavit o oprave áut,ktorej nerozumieš alebo pečení, ktorému nerozumie on (príklad). To, že ty nevieš odpovedať je tvoja chyba. On sa snaží vyberať témy, o ktorých vravíš, že máš rada. Mne to vôbec nepríde, že ťa testuje alebo si niečo dokazuje. Skôr, že vyberá témy, ktorým sa rozumieš aby si sa necítila blbo. Čo sa cítiš lebo im aj tak nerozumieš. Keď on má všeobecný prehlad, tak sa snaží vyberať témy, ktoré sú aj tebe blízke aby diskusia nestála na mrtvom bode.
Toto robil môj bývalý. Bol starší, ja som bola ešte na gympli, on druhý stupeň VŠ, ale stále mal problém s tým, že ja v tom veku ovládam niekoľko jazykov a on má problém so základmi angličtiny. Kompenzoval si to tým, že sa ma presne takto snažil nachytať na tom, čo neviem a potom bol akože prekvapený. Často som z neho mala dojem, že sa snaží nado mnou vyvyšovať, ale akože "neúmyselne" 😅 Vtedy som to ako soplaňa prehliadala, ale teraz by som už v takom vzťahu nechcela pokračovať.
Neviem či to robí naschvál alebo nie (aj keď s tou nemčinou mi to príde, že aj hej), ale nebavilo by ma stále mať pri ňom pocit, že som v AZ kvíze
A taktiež nezabudni, čo povedal sokrates- "viem, že nič neviem".
Nabudúce, keď sa nabudúce na teba zadučovane pozrie, že niečo nevieš, tak mu povedz, že človek nikdy nie je taký múdry, aby sa nemohol dozvedieť niečo viac.
Podla mna to nie je normalne. Mala som takeho ex, ktory sa citil velmi mudry (ale aj bol inteligentny). A napriek tomu, ze nemal az take blbe poznamky ako tento tvoj, som prestastna, ze je ex. Momentalne moj dlhorocny manzel je ovela inteligentnejsi ako ex ale nikdy v zivote za tie dlhe roky nemal potrebu to nejako zdoraznovat. Viackrat som nad tym uvazovala, ze v skutocnosti ten hlupejsi potreboval zdoraznovat svoje vedomosti. Odstupom casu mi to vyznieva smiesne. Najdi si partnera, s ktorym sa budes citit prijemne a slobodne.
No ja neviem…Mne pride ako skryty manipulator…Vyvola v tebe pocit debility…Ale “”””Kazdopadne, aj napriek tomu mi da kompliment a povie mi, ze som podla neho inteligentna a paci sa mu, ked zacnem rozpravat o tom, co ma bavi, ze vtedy vidi vo mne take zanietenie”””Ze ta chce mat niekde tam,kde chce on…Taka vedoma manipulacia…Hranie na city…
Tak sa na nic nehraj a bud sama sebou. Hrate sa zbytocne hry, ved nikto nevie vsetko. Na to je dnes googl, ked nieco nevies ... Nemusis vediet vsetko, staci, ak vies, co kde mas najst.
Na blbe otazky sa staci ozvat, ze nie si na skuske, aby ta neustala skusal otazkami, ze je ti to neprijemne.
@zmrzlinka2021 tiež si myslím,že to nie je skúšanie,ale rozpráva sa s tebou o všetkom,čo zaujíma aj jeho. A keďže si mu o sebe povedala,ze isté vedomosti máš,tak skrátka sa s tebou baví v intenciách toho.
Čiže pokiaľ ho trošku zavádzas,tak je načase vyjsť s pravdou von . Lebo na "tvoje vedomosti" príde aj sám a ty sa budeš cítiť každým dňom viac nepríjemné.
Pre vzťah sú dôležité aj spoločné témy. Alebo často práve tie.
@lalenka33 súhlasím. Kľudne môže byť,že nechce,aby komunikácia viazla a vyberá témy,o kt.si mu povedala,že ich ovladas.
Skús sa najprv zamyslieť,či s si sa neopisala neobjektívne a teraz sa cítiš nepríjemné,keď prichádza na to,že to tak celkom pravda nebude,čo o tebe vie.
Buď na sebe zapracuj a ten všeobecný prehľad začni získavať alebo je to začiatok konca,lebo spoločných tém bude ubúdať.
Mam veľmi inteligentných ľudí okolo seba ale nikdy sa ma nikto nesnažil znemožniť, zosmiesnit alebo dokazovať si ze ha ja viem ty nie, nepotrebujú sa cítiť ze sú niečo viac, mne by sa taky vzťah nepozdával
Toto sa mi nepáči. Mali by ste byť partneri a dopĺňať sa, nie konkurovať si a snažiť sa vyniknúť. On si asi dokazuje svoje ego.
Aj mne by to vadilo, keby ma niekto takto skúša. Chodila som s chlapom, čo mal veľmi vysoké IQ, mal to aj na ,,papieri", ale nikdy sa nado mnou nepovyšoval, riešili sme aj intelektuálne témy, ale kam sa vlieva rieka a kam ide rieka sa ma nikdy nepýtal. To isté ďalší inteligentní chlapi, a je jedno, či je to partner, kolegovia, atď. Mne by to prišlo trápne niekoho takto okato skúšať, vedomosti a inteligencia sa dajú zistiť aj inak - stačí komunikovať a vnímať toho človeka, čo hovorí, ako...
budem sa opakovat, ale nezda sa mi to ok. ked sa ta opytal na tu rieku, tak sa to pytal preto, lebo sam nevedel, alebo preto, lebo ta skusal? z toho podla mna vidiet, ako to mysli, a nie, nie je to vyberanie tvojich tem, ako pisu niektore baby. osobne by som mu skusila povedat, nech s tym prestane, a keby neprestal, tak pre mna by to bola velka prekazka vo vztahu. od partnera mam ine (vyssie?🙂) ocakavania.
Tak ja mám pri sebe dva typy takto inteligentných a rozhľadených ľudí. S jedným typom sa rada rozprávam, nebojím sa pýtať a dať najavo, že niečo neviem, rada si nechám poradiť. Tomu druhému typu sa v tejto oblasti oblúkom vyhýbam a debaty vždy stáčam na počasie a podobné bla. Prečo? Lebo si tými vedomosťami niečo evidentne dokazujú na môj úkor. Pretože, aby sa ma niekto po návrate z historickej metropoly začal pýtať historické fakty, namiesto toho, ako sa mi páčilo, alebo sa v nejaký významný dátum opýtal, čo sa dnes stalo, lebo zrovna ma zaujíma nejaká historická doba, tak to pardon. A nie, nepýta sa ma to, aby si rozšíril obzory. Ten človek to vie a evidentne ma skúša. Nemám rada takých ľudí. Čiže ak sa pri ňom necítiš dobre, asi to bude tento druhý typ.
Mne to pripadá celkom naopak. Že sa bojí, že ti nebude stačiť,
Možno sa mýlim , ale podľa tvojho opisu mi príde ako trápny pozer a manipulátor . Pri takom človeku sa predsa nemôžeš cítiť dobre .
Mozno si proste prekrasna zena nad jeho moznosti a citi neistotu... potom si nieco "dokazuje" tym, ze ti ukaze, ze je mudrejsi...ci je toto dobra cesta do buducna? Skor nie ako ano, ale casto na toto staci aj poriadny rozhovor a pochopi, ze to ako pises - v tebe vyvola negativne pocity a prave toto nakoniec bude dovod rozchodu... bud sa uvedomi, alebo bohuzial...