Ahojte, mám problém, mám známu, ktorá chorobne klame. Nie že klame, ale vymýšľa si neexistujúce situácie a príbehy zo života, kde je bohatá a úspešná, kde všade bola na dovolenke, aké majú autá aj neskutočné príbehy o svojich príbuzných. Ako keby žila v nejakom paralelnom svete lebo ten jej vlastný je asi nudný a smutný 🙂 Ako sa baviť s takým človekom a reagovať v takej situácii? Mám ju poslať k psychiatrovi?
@tantum a ty si myslíš, ze ako ona na tvoje odporučanie k cvokarovi zajde???? Nechapem čo riešiš - blazna neprerobiš, tak to nerieš. Nestretavať sa, nevyhladavať kontakt - max. obmedzit ako vravi @pupavka123 a ked uz nedaj boze ju stretneš, tak ju počuvaj, prikyvuj a potom velavravne pozri na hodinky a povedze, ze uz musíš ist lebo maš este niečo vybaviť, nakupit, s niekym sa stretnut.
Nemá to jednoduché riešenie, lebo vyhnúť sa jej práve bohužiaľ nemôžem a to my verte rada by som sa.
Ak je to len tvoja znama a nie blizka priatelka, na ktorej zdravi ti zalezi, nechaj to plavat. Ona na tvoje odporucanie ist k psychiatrovi (aj ked by ho ebidentne potrebovala) bude zvysoka kaslat. Nestretavaj sa s nou a hotovo. Mala som taku spoluziacku na vyske - s nou sa nedalo bavit, to som vzdy len na nu civela s pootvernou pusou, ze co to zas trepe...na to sa nedalo ani reagovat.
A prečo by si mala nejako reagovať a vôbec ju riešiť? Však prikyvuj a mysli si svoje...
No neviem kto by to celé roky denne v práci vydržal, práve ja som už z toho zrelá na psychiatra 🙂 Ok budem sa naďalej tváriť že nič a raz mi praskne hlava 🙂
@tantum ja som mala presne takú spolužiačku. Už som po čase presne vedela, kedy klame a vtedy som na jej slová nereagovala, tvárila som sa, že nepočujem. Keď dohovorila, tak som začala o niečom úplne inom a ona sa normálne zapájala do debaty. Takí ľudia potrebujú veľa lásky, nemajú sebavedomie. Ona mala komplexy zo svojej úspešnej, múdrej a peknej sestry. Teraz je už aj ona úspešná a myslím si, že aj múdra.
@dekoracnemydielka tiež mám pocit, že tým rieši niečo iné vo svojom živote, lebo zlá ona nie je. Niekedy je mi jej až ľúto.
@tantum ani tamtá nebola zlá, mala som ju veľmi rada. Moja triedna bola psychologička a tá mi odporúčila si klamstvá, resp. výmysly nevšímať a správať sa k nej tak, aby mi časom verila a mala sa komu vyrozprávať. A poviem ti, že sa mala z čoho vyrozprávať, v škole sa nikomu nepáčila, nemala žiadne zážitky, žiadneho "frajera" s ktorým by sa pochválila. Ako dospeláci to berieme inak, ale pre pubertiakov sú toto problémy najväčšie na svete. Ak sa s ňou zblížiš a bude ti veriť, vtedy sa s ňou začni rozprávať a možno sa ti otvorí. Veľmi jej tým môžeš pomôcť.
ja neznasam klamarov, ale mozno to v hlavicke nema v poriadku.. :-/
no ked sa jej nevies vyhnut, zacni pisat knihu s jej pribehmi.. mozno budes slavnejsia ako Daniela Stillova 😉
nepočúvaj,nereaguj,neodpovedaj....časom sa zmierni,ak uvidí,že nehíkaš nad jej super životom...je to chuderka v podstate....tiež mám v práci občas slepičinec,každý vraví to svoje,vtedy sa dvihnem a odchádzam z miestnosti...
@tantum ja mam taku kolegynu...vsetkym je na smiech a ona si mysli ze je zosobnena dokonalost. Osobne si myslim,ze keby som ju poslala k psychiatrovi,tak by to zobrala ako urazku a nie dobre mienenu radu 🙂
psychiater by bol na mieste v prípade, ak svoje klamstvá už sama považuje za realitu.... čo jej dokázať asi nevieš a v konečnom dôsledku to nie je ani tvoj problém.... sú dve možnosti - ak už s ňou musíš zdieľať spoločné priestory, snaž sa ju čo najviac ignorovať alebo sa s ňou bav (aspoň nateraz) prevažne na neutrálne témy, ktoré ju ako osobnosť nebudú "ohrozovať".... ako tu už párkrát odznelo, pravdepodobne má nejaký problém v osobnom živote, s ktorým nie je naplno vyrovnaná.... žiaľ, niektorí ľudia radšej poprú vlastnú identitu, ako by nemali byť spoločensky obľúbení alebo mali uznať fakt, že sú v niečom neschopní.... otázka sebavedomia, nedôvery voči ostatným, strachu zo zlyhania a pod..... a čo vám pomáha, keď ste na dne? niekto sa oklepe sám, niekto k tomu potrebuje "milé slovo" iného človeka, no a niekto sa nezmení nikdy, lebo mu taký stav jednoducho vyhovuje.... navyše nevraživosť a nepochopenie okolia negatívne pocity zvyčajne len prehlbuje 😒
@tantum a keby si ju skusila poslat do kelu ze nech na teba nerozprava ze sa musis sustredit na pracu?
mala som taku kolegynu, po case sme vsetci v praci prisli na to, ze jej pribehy su klamstvo.. bavila som sa s nou normalne, vypocula ju, pokyvala hlavou a dalej neriesila.. naco? mna jej klamstva nijako neobtazovali, bola to len bezna konverzacia ale aspon som vedela, ze ju mam brat s rezervou..
niektori kolegovia si z nej zacali robit srandu a zacali vytahovat jej klamstva tak, aby sa sama zamotala v klamstve dalsom, mne je ale take spravanie cudzie..
netusim, ci si len kompenzovala nudny zivot a chcela byt zaujimavejsia, alebo mala hlbsi problem.. bola mladucka, prave vysla zo skoly a mozno sa nam chcela len zapacit.. neviem, mozno teraz uz z toho "vyrastla"..
no presne povedala by som jej ze sa neviem sustredit na svoju pracu ked ti stale nieco rozprava
@zabkazelena007 tak tak lebo vusvetlovat jej ze rozprava kraviny nema zmysel,zbytocnr to cloveka zatiahne do jej hry. Najlepsie ju poslat nejako elegantne do riti vyhovorkou. A ked jej to povie 3 krat tak snad jej to dojde a uz ju otravovat nebude
@bobulazelena lenze niekedy to ludom treba povedat na rovinu a nie elegantne 🙂)))
@valentinkaa no to je sice pravda ale cvokpvi sa tazko vysvetluje ze je cvok. A este je to aj mojou debilnou povahou ze ja sa vyhybam konfliktom a radsej si necham s prepacenim srat na hlavu ako sa s niekym hadam. No truba som. 😀
@bobulazelena mam pocit, ze to sme kazda taka bola 🙂 ja tiez.. len casom sa udiali veci ktore ma zmenili
@valentinkaa no ale ja uz som neni zas tala mlada...asi mi to ostane 😀
@tantum no aspoň ťa má kto rozosmiať 😀
@nyusika ved tu pise ze je s nou kazdy den v praci,tak akl sa s nou prestane stretavat? A ono ta to vysiluje pocuvat zvasty kazdy den. Takze myslim si ze tvoja kritika nie je na mieste
@bobulazelena ale je. To, že sú kolegyne neznamená, že musia byť kamarátky. Jedným uchom dnu-druhým von a má kľud. J tomu zdvorilo stránka komunikácia.
@tantum ...Nestretavat sa,max.to obmedzit