Chorá návšteva a malé dieťa

1. feb 2023

Ahojte. Musím napísať, lebo mám pocit, že ma roztrhne od jedu a chcem aj vedieť názory iných mamičiek. Už neviem, či som naozaj obklopená samými ignorantmi, alebo ja nemám všetkých po hromade. Deje sa to od narodenia mojho dieťaťa v podstate. Opakovane sa stáva, že k nám chodí chorá manželova matka. Večne ma sopel, chrípku, kašle. Dokonca keď malo dieťa pol roka, došla s covidom a to už vedela, že niečo sa s ňou deje, lebo kašlala a odišiel jej hlas. Samozrejme nakazila celú rodinu. Aj cez lockdown sa večne niekde motala. Vtedy malo dieťa 3 dni horúčky a ja som nespala snáď aj 30 hodín. Vždy je to to isté. Príde ku nám a dieťa ochorie. Ja sa aj vzdy pýtam, či je zdravá a keď nie je, tak to zatají, pritom počujem jej na hlase a vidim, že kašle. To isté s návštevou u nich, opakovane sa stalo, že sme došli a boli chorí, buď svokrovci, alebo tam bolo nasáčkované choré dieťa švagrinej. Viete, mne nema kto pomôcť s ničím, na všetko som sama. Muž tomu tiež veľa nedáva, je zvyknutý, že vsetko urobím ja. S dieťaťom som ja vo dne v noci a keď je choré, je to šialenstvo, to asi nemusím žiadnej matke obzvlášť vysvetľovať. Najhoršie je, ze stale plače, nevie ešte smrkať, takže musím odsávať, čo si samozrejme nenechá. Chodim s ním po doktoroch jak na klavír a od jesene vkuse do neho cpem lieky a spreje. Chvíľu je dobre, návšteva a hotovo. Som už zúfalá .

terezka1947
1. feb 2023

Ja s týmto bojujem už roky. Ja keď idem na návštevu,tak som zdravá a deti detto.
Keď k nám chodia niektoré návštevy,tak viem,že zdravé nie sú,ale idú má presviedčať,že sú ok. A pritom deň predtým viem,že vysoké teploty,či viem,že zvracali,hmackovali....ma to isté po návšteve
Už som viackrát povedala,že nechcem chorých ľudí doma,lebo je to egoisticke a nefér.
Minule ma úplne sklamala kamoška.
Dcéra jej hnackovala,teplotoval,na druhý deň veľká oslava 10r.,tak som myslela,že to zruší....nie. oslava,kde bolo ďalších 6deti sa konala. Ako viem?požičala si od mňa čierne uhlie, lieky na zastavenie hnačky a že ona rušiť oslavy nebude,dcéra sa tešila. Tých pár hodín vydrží.
Na moju otázku,či jej nie je ľúto tých detí,kto.pridu....nie,no a čo,veď chytiť to môžu hocikde.
A dcére nebude kaziť radost,rušiť tortu.

autor
1. feb 2023

@terezka1947 niektorí ľudia sú naozaj bezohladní a veľmi ma bolí, keď sú to najbližší, tí čo by mali pomáhať a chrániť si svojich. No hrôza. Ja už niekedy nevládzem. Večný kolotoč. A neviem ako to riešiť, lebo aj poviem, že nech to nerobia a na ten just.

micusa2222
1. feb 2023

nevieš to povedať mužovi, že nič voči jeho mame, ale pokiaľ bude ukašlaná, usoplená / samozrejme jemnejšie naznačené/ a vždy nakazí dieťa, tak všetkým návštevám stop....

lily14
1. feb 2023

U nás to isté,ale už som taká vycvičená že od dverí pošlem preč alebo si poviem ...už má to nezaujíma . Stalo sa nám to tiež velakrat

mirkasan
1. feb 2023

Toto nikdy nepochopím. Keď je syn chorý nechávam ho vždy doma. Lebo viem že keď aj ja som vhora nechce sa nikam chodiť. Keď sme prišli z pôrodnice, nasackovala sa k nám švagriná, ale že ho nebude brat na ruky lebo ju boli hrdlo. O pár dni prišla jej dcéra, usoplena ukaslana. Podotýkam mal 2,5 kg. Vtedy som sa strašne bála aby to nechytil

lavinis
1. feb 2023

Toto nech si s ňou vybaví manžel. Nechápem na čo čakáte

autor
1. feb 2023

@micusa2222 mužovi to hovorím stále, povie, že so mnou súhlasí a v zápätí prikyvuje mame..to je ťažko s ním. V štvrtok dojde vidím, že je nezdravá a v piatok nás u volá na obed. Mužovi povie, že nič jej už nie je. A on tam chce ísť, lebo ona povedala...v tomto je môj muž čistý mínus. A keď ochorie dieťa, tak mi povie, že som veľa vetrala😅akože ja sa už aj smejem, lebo keby som mala byť z toho nešťastná, tak plačem od rana do večera.

ankare
1. feb 2023

No mňa by drblo. Keď pôjdete k nim a bude niekto chorý, jednoducho odidte. A keď príde k Vám niekto chorý, asertivne ho poziadaj, aby odišiel. Nemusíš nikomu nič vysvetľovať. Oni už pozabudali,aké je to náročné sa starať o choré malé dieťa.

autor
1. feb 2023

@ankare ni mňa ide drbnut tiež a proste keby má len sopel, tak poviem ok, ale vzdy sa to tomu môjmu decku ťahá týždne. A samozrejme vzdy ochoriem aj ja. A staral sa keď sama si ko

sojorez
1. feb 2023

Mna v takejto asertivite velmi vycvicil najmladsi syn - oslabena imunita, riadny pokles bielych krviniek. Kazdy infekt koncil tyzdennymi teplotami, atb... Proste som parkrat obratila oboznamenu navstevu (vedeli dopredu, ze iba zdravi, bez kaslania, kychania, sopla) od dveri, odriekla rodinne oslavy (ked domace dieta "iba trosku kycha").

autor
1. feb 2023

Staraj sa ked si chorá, opravujem

melanta
1. feb 2023

Ja tomuto nechápem. Veď to je tak jednoduché. Príde chorá, poviem jej dovidenia, prídite keď budete zdravá. Normálne vyhodiť. Nevidím na tom nič neúctivé vyhodiť návštevu, ktorá bola neúctivá a prišla chorá. Veď si matka, kedy konečne začneš byť asertívna?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jamimo
1. feb 2023

Napíšem za seba. Na na tieto situácie som úplne vysadená. Áno, je pravda, že sa môžem nakaziť hocikde, ak sa však môžem vyhnúť, prečo nie? Ja som takto dostala silnú herpetickú infekciu, pľúcne mykoplazmy, pľúcne chlamýdie, následný zápal pľúc, o následkoch nejdem ani písať 😒Chlap takto dostal kiahne vo veku 30 rokov, skoro zomrel. Nikdy som tomu nerozumela, tíško vo svojom vnútri trpela a hnevala sa. Dnes už nie... začala som asertívne komunikovať, vysloviť nahlas, že si to neprajem, aby k nám niekto chodil. Nechodíme ani my. Torta, netorta, kytica..... je mi to úplne jedno, čo su kto myslí. A nie, nesedím paranoidne zavretá doma, chodím normálne do obchodu, autobusu, vlaku, na poštu... Pokladám za vrchol drzosti, zvlášť ak príde usoplená osoba k malému dieťaťu. Ja som už vycvičená, jasne by som svokre povedala, že si neprajem aby k nám chodila v takom stave, manželovi tiež. Treba nastaviť hranice, riadne nahlas a zrozumiteľne, nepovoliť, aj za cenu výmeny názorov , vôbec by ma to nemrzelo, ich problém. Ak by dieťa ochorelo, na drzáka by som svokre zatelefonovala, 1. opýtala sa, či je spokojná, že dieťa má sople a teploty. 2. následne by som sa jej opýtala, kedy príde, či ide s vnúčaťom na vyšetrenie 3.oznámila manželovi, nech si vybaví OČR, ja odchádzam do wellnesu 😉
Mne takéto správanie fakt hlava neberie 🤔

gejb
1. feb 2023

Je ťažké vyhodiť svokru z bytu keď nemáš podporu manžela. Človek si chce zachovať tvar...ja by som zakázala návštevy u mňa, keď by sa chceli ohlásiť a prist tak prepáčte, sme chori,teraz nie. A keď prídete vy k nim a vidíte ze sú chorí, tak sa dvihnite ze dovidenia,nechceme vas obťažovať. Nemôžu vám nic vytknut. A mužovi raz nechaj na starosti choré dieťa nech vidí aké to je, snáď aj jemu to dôjde potom

terezka1947
1. feb 2023

@jamimo presne tak.
Poznámka,nakaziť sa môžem hocikde je neskutočne egoisticka.

domka222
1. feb 2023

Skús mužovi raz nechať choré dieťa aj v noci (ty v noci tiež samozrejme dieťa kontroluj a ak náhodou muž zaspí, zobuď ho,že treba odsávať, dať liek). Myslím, že by rýchlo zmenil názor, či má chodiť k vám chorý človek.

jamimo
1. feb 2023

@jj298 herpes je pre mna neprestrielná vesta, ani parným valcom, a to som už veľká baba 😒.. Zvlášť pri malom dieťati, môže mať fatálne následky.

janinah
1. feb 2023

Ty musíš byť rázna.ide o tvoje dieťa a vtedy vie byť matka levica.Pridete k nim a je tam niekto chorý? Balím dieťa a hneď odchádzam.Pride k vám chorá svokra? Len sa opýtaj či z vášho bytu odíde svokra alebo mas odísť ty s dieťaťom.lebo ho nechceš ohroziť.A môže ti byť jedno.ze sa urazí.Tvoje malé dieťa sa samo neochráni.na to má mamu.

dada0902
1. feb 2023

My tiež nechodíme keď sme chorý a to si želám aj od druhým bolo by dobre jej vždy zavolať keď ma prísť a povedať na rovinu si zdravá ak nie návštevu odložíme!

autor
1. feb 2023

@melanta ale ja jej to hovorím, co ju mam zavriet do dveri. Uz som jej to povedala x krat. Naposledy si dala na usta rúško a sedela 5 minút na gauči, ze už teda ide. To si nevieš predstaviť s kym mam ja docinenia. Alebo ju mam poslat do pecka?niekedy mam inak chut ale tak zase to sa neda

autor
1. feb 2023

@janinah omas pravdu, ale opakujem, ja to stale hovorim, len teda nemam podporu od muza. Co sa mam teraz rozviest?tiez mi to uz napadlo..alebo co..nie je to take lahke ako sa na prvu zda

autor
1. feb 2023

@domka222 ked mu poviem, ze ci on s nim bude, tak sa pouskrna. Ale v zaujme dietata by som ho s nim ani nenechala.cele zle, viem

jamimo
1. feb 2023

@terezka1947 poznámku, že sa môžem nakaziť hocikde dôverne poznám. Svedčí o chudobnom intelekte danej osoby, nízkej emočnej a sociálnej inteligencii, úbohej spoločenskej a kolektívnej zodpovednosti. Už mi bolo povedané, že som náročná a chcem od ľudí veľa. Za mňa štandard, pre niekoho možno v roku 3582 🤭 Ešte napíšem, že vôbec sa netreba obávať reakcie opačnej strany, nestavať sa do pozície poslušného dieťaťa, nechať sa zahnať do kúta. Ináč sa táto rola premieta aj do iných oblastí, = pracovných, vzťahových, sociálnych, a hlavne vo vzťahu k sebe samému. A to je nesprávne. Ak druhým hovorím NIE, sebe hovorím ÁNO.

autor
1. feb 2023

@jamimo mas pravdu, ale ona ma proste neakceptuje. Vzdy povie ze su zdravi, dojdes tam a bum...proste vzdy sa spýtam, nikdy nejdem bez toho na návštevu. Alebo uz k nim nemam vobec chodit?no...muz by to neprežil 😂brz tak sa hadam kvôli tomu 6x do tyzdna.

jamimo
1. feb 2023

áno, vypoklonkovať od dverí, tak ako si napísala. Neboj, žiadne Palermo sa konať nebude. Stála by som si za svojim. Odporučila by som ti prečítať si pár článkov o asertivite, prípadne kniha, youtube videá. Možno si povieš, že sa mi to ľahko hovorí. Áno ľahko. Prešla som si aj tou fázou ako ty. Keď však nastal čas asertivity v praxi života, bol to neskutočne oslobodzujúci pocit. A stále trvá....

autor
1. feb 2023

@dada0902 ja tiež nikam nejdem ked som chora, hednak ked ti dobre nie je ani sa ti nechce a jednak z ucty k druhym. Ani k dospelým. Nie je nic prijemne ostat pn, alebo chodit do prace nachcipana, ked nevladzes a navyse nakazis cely kolektiv. Ale ocividne to niektori nechapu.a to ma vytaca. Svokra chodi do prace bez problemov chora, vzdy jej vravim, nech si da aspon respirator...ale co..chrach na stenu..

autor
1. feb 2023

Hrach

autor
1. feb 2023

@jamimo ano, priznavam, ze som bola vzdy dobre dievca a chcela som kazdemu vyhodiet, ale od kedy sa mi narodilo dieta, vela sa zmenilo...ale ocividne nie dost.

kitycat
1. feb 2023

Preco sa staras IBA TY? 🤷‍♀️
Jasne, ze ten chlap sa nepohrnie pakovat matku, ked ty pokorne utieras sople, ktore maju povod prave od matky tvojho muza..