Chlap sa správa ako puberťák

khika
5. nov 2013

Tiez by som chcela byt ta,co chodi denne do roboty,zaraba peniaze a vecer prist domov ako hrdina,ktory sa o nic ine starat nemusi. Nemusiet sa starat o to co bude s malym,ako sa s nim cez den budete hrat,kde sa pojdete prejst,alebo ci ho prihlasit na anglictinu,popozerat skolky,ktora je ta naj,rozmyslat ako ho dat spat aby pekne rastol popritom navarit,poupratovat...atd.Jednoducho len vecer prist tvarit sa ako najlepsi otec a vykricat manzelke co vsetko pre nich robim a ze koli nim chodim do roboty. Ked manzelka pyta zase peniaze na jedlo nakricat na nu,co zase chce ved som jedlo kupil a doniesol aj ked hodinu po tom co mal maly uz spat.
Neviem ci som jedina,ale niekedy je to uz na nevydrzanie zit s niekym komu ked nieco poviete tak si zapcha usi,cim vas vytoci este viacej a malemu povie ze, mama je zase hystericka a huci tu po mne. Tak radsej odidem do izby,lebo sa na to nemozem divat ako so mnou nediskutuje ale malemu vysvetluje aka som strasne ukricana osoba. Potom maly pride a poviem mama ty si taka skareda (a pritom bojujete za jeho istoty)...
Chcela by som byt aspon na jeden den hrdina ktory pride vecer domov a ma vsetok servis a aj ked sa sprava ako sebecky chrapun byt v maleho ociach tym najlepsim...

mamavera
5. nov 2013

@khika nehnevaj sa, ale toho hrdinu si si vybrala za svojho partnera a za otca svojho dieťaťa ty. A kľudne sa tou hrdinkou môžeš stať. Tvoj syn už má vek na to, aby mohol ísť do kolektívu, si z okresu BA, kde je aj v dnešnej ťažkej dobe viac pracovných príležitostí ako v okolí Prešova, tak sa poobzeraj po práci a daj manželovi jasne najavo, že si rovnocenná partnerka. Inak, okrem toho, že ti dáva peniaze, aj to nerád, je podľa toho, čo píšeš, nepoužiteľný. Je len na tebe, čo s tým urobíš. Je len na tebe, či bude mať tvoj manžel všetok servis. A prečo ho vlastne má? Prečo ho nenecháš zo dva dni samého s malým, nech si vyskúša ten veget na materskej? Odskúšané a veéééľmi účinné, aj keď ja by som taký prístup partnera, ako máš ty, netolerovala. Veď nekrič, nehuč po ňom, začni sa usmievať, ale pred tým mu nenavar a neoper,len sa usmievaj, minimálne zneistie...

khika
autor
5. nov 2013

@mamavera Robotu som si chcela najst a ist ale obehala som vsetky skolky v Petrzalke, kedze este nema tri roky zoberu ho ak ho zoberu az na buduci rok (nemame trvaly pobyt v Ba) mam si dat ziadost v marci. So svokrovcami sa pocitat neda aj ked byvaju v Ba s malym sa vidavaju tak raz dvakrat do mesiaca. Na sukromnu skolku jednoducho nemam (400eur mesacne). Do jednej skolky by ho zobrali, ale je hodinu cesty MHD od nas, co znamena , ze si musim hladat robotu zacinajucu o 8smej rano aj to uz teraz mam strach, ze sa budem musiet dohadovat s priatelom alebo svokrom kto prenho pojde pretoze ja to do stvrtej urcite stihat nebudem.. Servis som mu prestala robit a v podstate bud si to vobec nevsimol, inokedy to odignoroval a inokedy zase rozpraval aka som nemozna, ze neviem spravit ani poriadky a ze ich musi robit on a nemoze sa venovat malemu, to, ze sa v podstate nemame rozpravat o com medzi sebou, len o malom si ani nevsimol☹((..ked sa o nieco nepostaram hned to mam vyhodene pred ocami ako on zaraba dava mi peniaze a ja som nevdacna kraksna, lebo on sa ide zodrat v robote. Povedala som mu uz , ze odidem aj s malym od neho prec, nepomaha furt si mysli, ze to nespravim a ak ano tak sa mi vyhraza. Ked by som ho s malym nechala doma, tak prve tri dni by bolo vsetko ok, potom by maly sedel doma bud za pocitacom s rozpravkou, alebo by behal s mobilom a to nechcem a v podstate som to doteraz brala tak, ze nechcem aby prisiel o otca a vidal ho len cez vikend..ale jednoducho uz niekedy nevladzem, lebo ja som ta najhorsia a on pan dokonaly ☹

zuanach
5. nov 2013

Skúste si v klude sadnúť a porozprávaj mu o svojich pocitoch, určite treba o tom komunikovať, diskutovať, vysvetlit mu, ze materiálne zabezpečenie nie je vsetko. Chlapi majú niekedy skreslene predstavy o fungovNi v manželstve a rodicovstve.

briketa
5. nov 2013

@khika chlapa ti riesit nejdem, ale neber nic seriozne od dvojrocneho dietata az do veku kym si bude plne vedomy toho co povie. a to este bude par rockov ;)

mamavera
5. nov 2013

@khika tak ostáva len vydržať do zápisu v marci, keď už tri roky mať bude a pokúsiť sa škôlku zohnať. Zatiaľ hľadaj hocičo, akúkoľvek prácu, lebo s takým magorom, ako máš ty, si neviem predstaviť život a skôr či neskôr sa budeš musieť postaviť na vlastné nohy..

tilda
5. nov 2013

@khika jedna z najhorsich veci co sa moze malemu decku stat je, ze v jeho ociach zhadzuju mamu. pozor na to, toto by som riesila ako prve. drzim ti palce - urcite si silnejsia ako si myslis, som o tom presvedcena 🙂 (btw niekedy je lepsie mat ocka nie len na vikend, staci aj na kazdy druhy :P

khika
autor
5. nov 2013

@zuanach kedze sa so mnou o dolezitych veciach nebavi, vzdy mu poviem co ma trapi a ze by sme sa mali o tom porozpravat, vzdy mi povie vecer potom sa na to zabudne a uz sa nerozpravame..resp. on sa o tom nechce rozpravat, lebo v sebe chybu nevidi, to ja mam problem a preto ho v jednom kuse poucujem a spravam sa ako jeho mama 😢

khika
autor
5. nov 2013

@briketa nejak extra vazne to neberiem, len to cloveka zamrzi, ked to povie male dvojrocne dieta

khika
autor
5. nov 2013

@mamavera Niekedy mam pocit, ze ja som asi ta blba a ze chcem od zivota privela..ale povedala, som mu, ze ked tak caka kedy sa zamestnam aby mu ostavalo viacej penazi aby s tym pocital, ze ak si najdem pracu a on sa nezmeni, nebudem uz viac riesit jeho nalady a potom uvidi konecne ake to je robit si vsetko sam a starat sa o seba

khika
autor
5. nov 2013

@tilda ..ja som mala ocina ktory by pre nas spravil vsetko a nikdy mame nevykrikoval peniaze, tak to neviem pochopit preco sa tak sprava a viem, ze odist od neho cim skorej a kym je maly mensi by bol najlepsi napad, lebo si na to ma sancu zvyknut a nebude to brat tragicky..ale co ked tak velmi lubi svojho tatiho a ja lubim maleho a koli nemu by som urobila cokolvek☹

mamavera
5. nov 2013

@khika nie, v žiadnom prípade si nemysli, že si ty blbá, tvoj manžel nepochopil, o čom manželstvo a rodičovstvo je. Pre vášho syna vaše spolužitie nie je dobrým príkladom, môže to brať ako správny model, po rokoch tak žiť a tiež bude nešťastný....

tilda
5. nov 2013

@khika ja tiez mam tatina, ktory doteraz ( a to som uz stara koza :P pre nas urobi vsetko... ale aj pre moju maminu... ja si stale cim dalej tym viac myslim, ze ak niekto miluje svoje dieta naozaj, tak sa krasne sprava aj k jeho mame 🙂 .. ja mam skusenost, ze sa neoplati "obetovat" za dietatko. znelo mi to dlho ako klise, ale fakt nie je, ze ked je mama stastna, tak je aj dieta. jednoucho - dieta potrebuje zazemie a spokojnu mamu, to je zaklad 🙂

zuanach
5. nov 2013

Veľa záleží od výchovy, ak dobre poznáš svokrovcov, možno ti to veľa napovie....
@khika

khika
autor
5. nov 2013

@mamavera to, ze to nepochopil to viem , preto aj ten nazov diskusie, lebo podla mna tam niekde zaspal a neciti na to byt otcom na plny uvazok a podla toho sa aj spravat a respektovat ma ako jeho partnerku, lebo vztahy su o niecom inom a on je v podstate len otec a nic viac, len je to tazke rozhodnutie zbalit veci a odist, lebo to mozem jedine k ocinovi na dedinu a tam maly pride o prilezitosti do buducna (hokej, futbal a skoly) a sama utiahnut to v Ba je nemozne a samozrejme si aj uvedomujem, ze by nemal vidiet maly to, ze som nestastna a ze sa s jeho tatko furt len o niecom dohadujeme..asi som naivna lebo stale dufam, ze ked sa pohadame tak sa konecne uvedomi a pride na to co by mal zmenit..

tilda
5. nov 2013

@briketa prepac, ale nemozem suhlasit :( ono sa to zial casom vyplavi a syncek to bude pravdepodobne riesit este

tilda
5. nov 2013

@khika sama utiahnut to v Ba je mozne 🙂 prisaham ! kdekolvek na svete moja, len sa netreba bat 🙂

khika
autor
5. nov 2013

@zuanach svokrovcou radsej nekomentujem priklad 1: maly k nim nemoze ist na navstevu lebo pes yorkshire si zlomil nohu a ma byt v klude, podla svokrovcov si ju zlomil bud vonku ako behal, alebo mu ju zlomil maly ked sa s nim hral.
2 priklad: ak budeme mat druhe dieta tak ho tatko vydedi, lebo oni mali len jedno tak jedno musi mat aj ich syn...myslim, ze to staci..a viem v podstate preco je taky povahove vlastnosti, ale na druhej strane niektore veci nvm kde sa v nom beru

khika
autor
5. nov 2013

@tilda Vzdy si poviem, ze chcem aby maly vyrastal v rodine kde vidno, ze tatino lubi maminku a naopak ze po sebe nekricia a spravaju sa k sebe s respektom a s uctou, lenze potom si poviem aj ja ze mozno vyrivam viac ako by som mala a zbytocne vyvolavam hadky a ked vidim ako ho maly lubi, tak jednoducho si poviem, ze to este chvilu vydrzim a mozno sa vsetko spravi, ked pojdem do roboty....tazke je lahko zit☹(

tilda
5. nov 2013

@khika drzim palce, nech sa to vsetko da dokopy - tak sa teda zamestnaj cim skor, ved su aj ine alternativy ako skolky... ale mysliet na maleho znamena dbat aj na to, aby nikto nenarusal vasu vztahovu vazbu. je to prenho to najviac, co mu ako mama vies dat 🙂 ja chapem a uplne suhlasim, ze pre dieta je ideal zit v normalnej rodine, kde sa maju rodicia radi - ale to sa tiez neda niekedy za kazdu cenu udrzat .... drz sa!

khika
autor
5. nov 2013

@tilda dakujem krasne za podporu ja dufam, ze sa to konecne vyvrbi k co najlepsej spokojnosti mojej aj maleho

mamavera
5. nov 2013

@khika veľmi záleží na formulácii otázky, dôležitá je úroveň komunikácie medzi vami, len mám pocit, že ste už skĺzli pod rovinu slušnosti. Skús začínať každú vetu smerom k nemu ako k človeku, ktorého si vážiš,ktorému vykáš. Nevyštekneš na neho - ideš mi na nervy tým neustálym pripomínaním toho, že zarábaš pre nás peniaze!!!! (príklad), ale skúsiš -viem, že to nemáš ľahké uživiť nás troch ale vieš, že niekedy by som si to rada s tebou vymenila? Nevnášaj do vašich rozhovorov aroganciu, skús začať od seba. Keď to nepôjde, aspoň budeš mať čisté svedomie, že si vyvinula maximálnu snahu. A ak si dopredu budeš navrávať, že utiahnuť to v BA sama nie je možné, tak to tak aj bude. Pridávam sa k tomu, čo napísala tilda - je to možné. A to, že sa prípadne s manželom rozídeš, neznamená že ho zbavíš otcovstva. Možno sa bude malému venovať intenzívnejšie ako teraz, keď sa spolieha na to, že si tam ty.

evikhav81
6. nov 2013

@khika. S takymto blbcom som uz 5 rokov rozvedena,krasny to pocit oslobodenia 😉

kuwait
6. nov 2013

@khika on sa nechova ako pubertak ale ako hulvat

juliana77
6. nov 2013

@khika .....ale co ked tak velmi lubi svojho tatiho a ja lubim maleho a koli nemu by som urobila cokolvek.

Túto tvoju vetu preložím takto, ty si ochotná urobiť čokoľvek, aby to fungovalo. Žiaľ na to treba dvoch a zázraky sa na tejto Zemi takéhoto charakteru nedejú.

Píšeš o manželovi, v dalšom príspevku spomínaš, že by si musela dohadovať s priateľom, tomu nerozumiem, ale určite rozumiem, neochote otca tvojho dieťaťa udržiavať rodinný krb.
Z jedného článku:
Muž by mal byť od prírody nastavený chrániť a zabezpečovať rodinu a poskytovať partnerke pocit, že mu na nej záleží a oceňuje ju. Ak chce mať doma spokojnú ženu, musí ju urobiť šťastnou a vedomou si svojej dôležitosti v partnerovom rebríčku hodnôt. Ak sa pred ňu dostanú peniaze, vzťah stráca potrebné základy a stagnuje. Muž sa nevyhne konflitkom a prejavom nespokojnosti od svojej pratnerky. Zbytočne bude za ne obviňovať ju. Partneri by mali byť rovnocenní, rozhodovať o výdavkoch spoločne a mať rovnaký životný štandard. Len potom môžu tvoriť pár s pevnými základmi.

adri266
6. nov 2013

@khika myslis, ze Tvoje chodenie do prace zmeni jeho spravanie? Myslis, ze sa sprava ako debil kvoli tomu, ze Ty nerobis, vyvalujes doma pupky /podla nazorov niektorych chlapov, to zeny robia na MD 😠 / ?
Co budes robit, ak si najdes pracu, budes musiet stihat maleho odniest do skolky, priniest, navarit, upratat, nakupit, venovat sa mu, a partner aj tak nebude spokojny?

Podla mna je tam problem hlbsi. Bud mal taky priklad doma, t.j. manzelstvo jeho rodicov bol typicky patriarchat, alebo je to blbec od prirody 😝

Skuste partnersku terapiu, ak nechce o tom diskutovat s TEbou, psycholog ho dokaze otvorit.

dossy
6. nov 2013

@khika no chcela som ti len napisat, ze si neni sama, len my to mame bez kricania .... myslim ze tento problem ma vela rodin ... aj ja chcem ist uz pracovat aby som nemusela pocuvat sem tam daku vycitku ... neboj to sa spravi ... len nezabudnite na svoju lasku .

mahmulienka
6. nov 2013

@khika necitala som vsetky prispevky, len tvoj uvodny. chcem reagovat na tu cast, kde sa stazujrs, ze chlap 'len chodi do prace a nema nic ine na starosti'. ja celkom nerozumiem rodinnemu usporiadaniu, kde si manzelia ci partneri vycitaju vzajomne rozdelenie uloh. ja osobne by som teda vobec nemenila. na mne je chod domacnosti, od a po z, nebudem to tu rozpisovat. na muzovi zasa praca, starostlivost o rozpocet a technicke zalezitosti. ani bohovi by som nemenila nervy pri upratovani a obehavani dvoch susiek za nervy pri vyratuvani kolko penazi kam poslat, kedy co zaplatit, vybavit, usporiadat, naplanovat. ja nemam pocit, ze sa mi muz v riti skrabe. ano, nehuci po mne, to je ina vec, skor som chcela poukazat na to, ze kazdy mame na tomto svete nieco na starosti a nemozeme sa vkuse hasterit, koho ulohy su tazsie, narocnejsie, ci uz energiou, ktoru do nich vlozime, alebo casovo...

libka1
6. nov 2013

@mahmulienka t.j. ked ti muza zrazi auto (trochu prehanam), tak zivitel je v tahu a ostane len ten co upratuje domacnost 😅 ale z coho sa kupi chleba? moj muz robi, a ked treba porobi aj doma a opatri deti, ja sa staram o domacnost, a snazim sa pri tom aj zarobit peniaze, myslim ze na ten styl ako popisujes ty, ze na tebe je chod domacnosti od a po za a on sa stara o rozpocet v dnesnej dobe uz funguje malokde...
@khika pred dietatom by ma zhadzovat manzel nikdy nemohol, to by som razne tresla do stola a urobila poriadky, pokial by mal problem pochopit to a slusne sa ku mne spravat, tak by som prehodnotila priority a podla toho sa zariadila, ucta jedneho k druhemu musi fungovat, inac to nema dlhu buducnost...

mahmulienka
6. nov 2013

@libka1 tak ano, v tomto mas pravdu, to by bol celkom wake up call pre mna, ale ja nemam pocit, ze zijem v dobe kamennej. tiez prispievam do rozpoctu, sice menej, ale deje sa to (kedze je to zaroven moja zaluba tak to nechapem ako pracu) a totalny debil nie som. to, ze vela veci nerobim, neznamena, ze som toho nie schopna. len som spokojna, ze si tym nemusim zaplnat hlavu, ked ju uz mam plnu inych veci. podobne na tom aj moj muz - keby mna zrazilo auto (klopklop), prve dni by muz deti asi ani neobliekol, kedze netusi, co je koho v skrini. Ale kedze ho panboh obdaril akym takym iq, verim, ze by sa zorientoval velmi rychlo 😉 deti opatrit vie, sice svojsky a predychavam, ale ziju a su happy, takze urcite by sa len zlepsil. Kedze si vsak ulohy zatial menit nemusime, je zbytocne nad tym uvazovat, rovnako ako si vkuse vyhadzovat na oci, co kto kolko ako dlho a hlavne za kolko robi... Ved to je na hlavu...

libka1
6. nov 2013

@mahmulienka tak s tym suhlasim ze vykrikovat jeden druhemu ze kto menej prinasa do domacnosti ked sa to velmi zrovnavat neda je pekne na palicu 😝