Chlap bez práce

3. nov 2024

Kamarátka pokukuje po jednom chlapovi. Celkom sa jej pozdával po viacerých stránkach. Teraz akurát zahlásil, že už je v práci nešťastný a bude bez práce. Jeho plán je byť 4-6 mesiacov na úrade práce a poberať podporu v nezamestnanosti. Rozprával, že jeho plán je porobiť veci okolo bytu, stretnúť kamarátov na ktorých nemá čas a požiadať o rekvalifikačný kurz, ktorý mu možno preplatia. Po lete chce znova nabehnúť do pracovného kolotoča. 7 rokov bol teraz v jednej firme ale predtým bol tiež pol roka "na platenej dovolenke". Žije v meste, kde je práce ako šafránu ale zmeniť prácu nechce.

Kamarátka rozpráva, že o daného chlapa stráca záujem a že do toho asi radšej nepôjde. Ja som jej hovorila, že nech to nerieši, že sa ku nej hodí. Vy by ste sa ako k tomu postavili? Odradilo by vás to od potencionálneho nápadníka?

ariannazara
3. nov 2024

Mňa nie, každý má právo si oddýchnuť. Pracoval tam 7 rokov, možno je vyhoreny a potrebuje trochu resetnut hlavu, podpora a trochu oddýchnu nikomu nezaškodí. Prečo to nevyužiť?
Už od začiatku mat predsudky nevesti nič dobré. Tak nech to nerieši, keď jej to vadí a nechá ho ísť.

sissy27
3. nov 2024

To mi nejako nevychadza - o 4-6 mesiacov bude max april a on chce zacat pracovat az po lete, co je o 11 mesiacov… pre mna osobne nie ze red flag, ale cely karneval. Normalny chlap si vie aj popri praci najst cas na kamosov a porobit veci okolo bytu. Ja by som takeho chlapa nezniesla, posobi na mna ako lenivec, s vyhovorkami a neschopny zadelit si cas.

lelelienka
3. nov 2024

Ano odradilo, toto su len take novodobe vymysly. Vsetko to co pises moze predsa robit aj popri praci, nech mi nikto nehovori, ze slobodny chlap nema cas na kamaratov. Tak asi robi nieco sakramentsky zle! To si moze potom zmysliet pri detoch, ze sa mu uz nechce, alebo kedykolvek a co potom? Toto podla popisu nie je typ cloveka, co si taketo nieco moze dovolit (myslim financne), takze tu naozaj nie.

niekto2hy
3. nov 2024

Kamaratka pokukuje a autorka ma info z 1 ruky.😎
Ked je ,,chlap" nestastny,nech si najde inu pracu,ak si chce zalozit rodinu,
tak bude potrebne peniaze... A mozno vyhral v Loto.🙂

zuzinabila
3. nov 2024

A co je na tom zle?v niektorych krajinach mozes mat v istych profesiach rocny sabatical. V inych je 7 hodinova pracovna doba a nadcasy pojem neznamy.to len my sa ideme sialene pretrhnut od prace .zivot nie je len praca.ak si vie financne pokryt to prechodne obdobie,nevidim problem.

zuzinabila
3. nov 2024

@sissy27 a kde pisala.kedy chce dat chlap vypoved??

autor
3. nov 2024

Pre upresnenie. Ide dať výpoveď. Bude mu plynúť výpovedná lehota. Na jar bude bez práce 4-6 mesiacov. Finančne to problém u neho nebude aj keď ešte spláca menšiu hypotéku na byt. Nechcem trepnúť sumu ale myslím si že má na účte asi 10-15 tisíc odložených + spomínal, že od štátu dostane 6 mesiacov cca. 800€ mesačne.

lenka2710
3. nov 2024

Môj brat to tiež minulý rok spravil, v práci dal výpoveď (už mal miesto inde, ale chcel si proste oddýchnuť po psychickej stránke), tri mesiace bol na podpore, chodil na turistiku, bicykel, s kamošmi a potom normálne nastúpil do prace
Nieje to nič výnimočné, treba si vedieť aj oddýchnuť 🤷‍♀️

zuzinabila
3. nov 2024

Za tychto okolnosti uplne normalna vec. U vysokych manazerov coraz beznejsie. Zeny co ti pisali ze by takeho leniveho smrada nebrali mozno maju doma robotnikov ,ktorym by ani davka v nezamestnanosti nevysla,lebo neplatia odvody.aj take situacie su.

zmrzlinka2021
3. nov 2024

Pre mňa by to bola stopka. Aby kamoška nedopadla ako veľa mužov, čo má ženy roky doma na RD a potom si zoberú deň dovolenky a idú hniť ďalších 6 mesiacov. Hnida vždy bude hnidou. Ak človek si dá pauzu 2-3 mesiace po 15-20 odpracovaných rokov, dá sa to pochopiť, ale počas nezamestnanosti by si mal aktívne hľadať prácu

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@zuzinabila dávka v nezamestnanosti ti ma vykryť čas kedy nezarabas ale aktívne si hľadáš prácu. Nie dovolenku na 6 mesiacov.

janinah
3. nov 2024

Pre mňa je nemysliteľné.aby zdravý mladý chlap sedel doma na podpore.lebo....na toto neexistuje pádny dôvod.

janinah
3. nov 2024

@zuzinabila nemám doma robotníka a mám názor.ze toto urobí len lenivec...mám doma lekára.ktory od promócie plne pracuje aj keď už pár rokov je v dôchodkovom veku.

zuzanockamt
3. nov 2024

@zuzinabila Toto ale vrcholový manažér nebude, keďže mu vyjde dávka okolo 800€, obyčajný zamestnanec. A nie, nechcela by som takého.

fairyy
3. nov 2024

u nas v praci pomerne bezne, muzi aj zeny chodia na pol roka "oddychovat", ale zas najst si pre nich pracu je otazka tyzdnov a financne su na tom lepsie ako spominany chlap...mna by konkretne tento chlap, ktoreho popisujes odradil tymto pristupom, ak by to boli okolnosti ako spominam ja, nevadilo by mi to

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@fairyy u nás v práci sa tak ľudia vôbec nesprávajú.
Aj pre to čo píšeš, treba podpory zavádzanie robotov, AI. A využívať, kde sa to dá využívať.

sevrin
3. nov 2024

Upachtiť by ste ho chceli. Hlavne že každá druhá tu vyplakáva, že muž je stále v robote, keď príde domov, len okolo domu behá, stále čosi v garáži robí, už ani sex nemáme, čo ja nešťastná budem robiť ach jaj asi sa rozvedieme.

fairyy
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 u nas ide o programatorov, jednoducho nasetria peniaze a potom na pol roka idu ako som pisala oddychovat - najcastejsie cestovat

muchotrafka298
3. nov 2024

Nie je to nic nezvycajne, vela ludi to tak robi. Lenze je rozdiel, ze ked uz dopredu vies, ze si pracu najdes rychlo a ked si pracu proste najst potom nevies. Lebo ja som uz videla take hviezdy, co si leto isli uzit, ze 6 mesiacov budu brat prachy za nic, lebo maju na to narok a po pol roku si zrazu nevedeli najst robotu, prachy dosli, z uradu uz neprislo nic a doskakali.
Moja znama je takto nezamestnana, prepustili ju pre nadbytocnost z prace, kto bola "milion rokov", mala od nich este aj byt. A zo dna na den ostala bez prace, isla na pracak a myslela si, ze sa o nu pobiju /je ekonomka/. Uzila si leto, za mesiac jej konci podpora a bola na 0 slovom nula pohovoroch. Jednoducho nevie nic najst.
Pre mna by toto bola jasna stopka.

h2
3. nov 2024

Ten názov je dosť zavádzajúci. Toto nie je chlap bez práce. Dlhodobo pracuje a aj pracovať bude. Keď chce zmeniť zamestnanie a môže si medzitým v pohode dovoliť pár mesiacov si oddýchnuť a využiť ten čas na iné veci, nevidím na tom vôbec nič zlé.

zuzinabila
3. nov 2024

@janinah hm,poznam osobne par lekarov ktori skoncili prepracovani v uplne inej oblasti alebo si dali nacas pauzu alebo bohuzi aj PN z vyhorenia,v mojom okoli ich je viac. Nevies co riesi autorkin partner.

marca12
3. nov 2024

Neviem,ci odradilo,ale tlieskam mu. Ja uz roky snivam od oddychu a aj ked je moznost byt pol roka na podpore,mam strach a nemozem ostat od prace. V dobrom mu zavidim. Asi by som mu dala sancu. Ved on nie je bez prace. Po 7 rokoch si ide oddychnut a potom planuje znova pracovat.

zuzana76
3. nov 2024

Nevidim na tom nic zle, mozno chce rozbehnut aj podnikanie, porozmyslat, ako so zivotom dalej a na to potrebuje clovek cas, pohodu a klud.

zuzinabila
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 co pises ty a co ja sa navzajom nevylucuje

dharmasanata
3. nov 2024

Mne by to nevadilo, je rozdiel chlap čo nepracuje roky a taký čo si po rokoch chce kus užiť života. Nežijeme už v tých rokoch keď ľudí bez práce zatvárali do väzenia. Veľa ľudí drie celý život a zhumplovaní ak dožijú idú do dôchodku.

sante81
3. nov 2024

Bola som v práci 6 rokov, kde si zo mňa vedúca spravila rohožku. Dala som výpoveď hodinovu a šla na úrad práce prvý krát v živote v 40tke.
Nie každý je flakač a nechce sa mu pracovať

zuzinabila
3. nov 2024

@sevrin presne tak.ta 50%rozvodovost ma nejake priciny. Ze by vela krat aj upachteny zivotny styl?

fairyy
3. nov 2024

@zmrzlinka2021 a hej este som zabudla dodat...malokto z nich pobera davku v nezamestnanosti, pretoze tym,ze neostavaju na slovensku, tak sa nehlasia na urade...

sissy27
3. nov 2024

@niekto2hy presne toto, autorka ma nejaky podozrivo detailny prehlad, dokonca uz aj o vyske podpory 😂
@zuzanabila jezisi, no ale teda teba to nejak rozhodilo, co je to tvoj 40rocny nepobozkany brat, ktoremu sa konecne naskytla sanca a cela rodina dufate, ze sa konecne ozeni, alebo co, ked sa ho tak vehementne zastavas? 🙄

zmrzlinka2021
3. nov 2024

@dharmasanata
@zuzinabila Som zástankyňou toho, že treba si život zariadiť tak, aby sa užíval a nebol upachyeny. Lenže 80 percent upachtenosti si ľudia zapríčiňujú samy. Život sa nemá deliť na prácu a život.