Ahojte. S priateľom máme dve deti 2r a 3r. Zobrati niesme a tu je kameň úrazu. Chcela by som sa volať rovnako ako moje deti. Ale s priateľovou rodinou nemáme dobré vzťahy. Nebavíme sa už pretože ma nemajú radi nikdy ma vlastne neprijali. Aj keď ja som sa snažila roky. Myslím že im by to asi mohlo vadiť že mám priezvisko ako oni. Už premyslam pár dní. Je mi to aj proti srsti ale na druhej strane chcem sa volať ako moje deti. Kašľať nato? Alebo kašľať na nich a s priateľom sa vziať?
Moze Ti to byt jedno, lebo tak ci tak Ta nemaju radi.to, ci si Ta priatel vezme je vasa vec a par minut na urade.Ved to ani nemusia vediet ste dospeli...co Ti na tom vadi len ten pocit, ze maju ine meno ci?
@cocolino234 ja som im dala priezvisko ich otca z úcty s priateľovi ranilo by ho keby nemajú priezvisko po ňom. Veď nemajú s tým akože nič spoločné ale nechcem aby na mňa mali ešte krivsi pohľad ešte viac ma hanili ohovarali. Sú moja nočná mora.
k jeho rodine nechodievaj keď máš takýto pocit z nich a kľudne sa zoberte - ak s tým súhlasí aj priateľ. Však na svadbe nemusia byť jeho rodičia - či by ste mali výčitky ? Svadba môže byť aj o dvoch svedkoch...
myslite na to, že si beriete priezvisko svojho partnera a nie jeho rodiny 🙂 vôbec by som neriešila komplikované vzťahy, pokiaľ sa chcete vziať, tak sa vezmite
@luccija áno brali by sme sa len kvôli menu. Sme rodina a je divné že mám iné priezvisko. Všade sa musím predstaviť a potom povedať celé meno koho matka vlastne som 🤦🏻♀️
Menom si ich neziskas...ja sa volam inak ako dcera a za 15:r som nemala s tym problem.U lekarky ci v skole ma aj tak volaju priezviskom dietata
A priateľ si ta chce vziať? On to ako vníma, tvoj konflikt s jeho rodičmi?
@luccija ja si ich získať ani netúžim
@mariejenka zatiaľ k tomu neurobil žiadny krok ale hovorí že chce 🤷🏻♀️ tak on to vníma tak ako to je.. ale nerieši to. Jednoducho si je vedomý toho že má neprijali
A prečo si ta priateľ z úcty k tomu, že si matka jeho deti nevzal za manželku? Je dospelý, mal by vedieť co je dôležité, bez ohľadu na to ci ta jeho rodina prijala.
Autorka z akej ucty? Z ucty si ta mal zobrat a nie teraz riesit priezvisko. Daj si ake chces ale nezabudni, ak nebudete manželia a nieco sa priateľovi stane, nemas s nimi dobre vztahy, aby si sa este nemusela dotahovat o majetok v dedičskom konani. Mate dve deti, mate sa radi, tak z ucty k tebe, nech si ta vezme.
Po prve, na to trevalo mysliet pred narodenim deti a po druhe, svadbu by som nepodmienovala tym, co si mysli jeho rodina
Smer okresný úrad a žiadosť o zmenu priezviska z dôvodu, že sa chceš volať ako tvoje deti. Ak si ťa nechce zobrať ovšem.
Inak je tu diskusia, kde deti sa volajú po žene a rozmýšľa, že zmení priezvisko na partnerove.
Súhlasím s @viestta , mali ste byt svoji uz dávno. Tebe na tom záleží, deti maju meno po otcovi.
Prečo myslíš,ze im by vadilo,ze sa voláš dajme tomu Nováková?Alebo xyz inych... Zhodou okolností ako oni😀
A kde je jeho úcta voči tebe? Veď, keď si to vezmeš z druhej strany, tak je to neúcta voči tebe, keď si ťa nechce zobrať. Inak pekne sprostý argument.
Mohla si im dať svoje priezvisko z úcty ku sebe, ale čo už. Skôr by som sa snažila nejako presvedčiť priateľa, aby ste ho zmenili za tvoje, než brať na seba meno nejakej rodiny, čo ma nemá za nič. Jemu je to jedno - neznie ako niekto, koho by som odporučila brať si...
Preco ženy tužite mať prezvisko ako váš partner? Ja sa ani nechcem volať po mojom partnerovi, dcéra ma jeho priezvisko. Aj po svadbe si planujem nechať dievčenské. Malá ma už takmer 2 roky a ešte nikto nikdy neriešil prečo máme odlišné priezvisko. RL mám odfotený v mobile a ešte som ho nikomu neukazovala, aby sa presvečili, že som naozaj jej mama. Toť asi z mojej strany😊
@cocolino234 priezvisko po otcovi, ak par nie je zosobaseny, navyse nie je ziadna tradicia, ale novodoby vymysel na pohladkanie muzskeho ega. Deti nevydatej zeny sa vzdy volali po matke. Aj moj dedo a teda jeho priezvisko - priezvisko mojej prababky, “padlej zeny” (koniec 19.storocia) - maju stale moje neterky.
Ja osobne by som nedopustila, aby sa moje deti volali inak ako ja.
Ma pobavilo, že z úcty k priateľovi si dala deťom priezvisko po ňom, lebo on by to chudáčik zle znášala 😀 a úcta k tebe ako k partnerke a matke jeho detí je kde??
keď sa chceš len volať ako tvoje deti, tak si zmeň priezvisko na matrike a je po probléme.
Ak chceš svadbu, tak ju majte bez ohľadu na jeho rodinu. Len on tú svadbu podľa mňa až tak nechce, inak by ti nespravil dve deti "len tak".
Mam kamošku, ktorá sa vydala,a on jej manžel si vzal jej priezvisko. Skrátka dohoda. A ďalšia urobila tak,ze porodila slobodná dieťatko malo jej priezvisko.
My s mužom sme už plánovali svadbu a aj sme si povedali,ze ideme aj skúšať počatie,mala som uz vek naj, najvyšší podľa mňa. A zadarilo sa hneď,tak aj svadba bola do 4 mesiac od počatia,inak by prvý syn sa volal po mne,to som povedala aj mužovi,a hneď utekal restiku a úrad vybavovať 🤣🤣
@paciko9 nechcem, len chcem poukázať na to, že tvoje tvrdenie je možno tak správne, keď niekto nevytiahne päty zo Slovenska. Inak je všetko vždy rýchlejšie a ľahšie, ak máš rovnaké priezvisko ako tvoje dieťa. Osobná skúsenosť, lebo som ho zmenila priezvisko svojho dieťaťa na svoje, tak môžem porovnať.
s priatelom mam deti. otec mojich deti je moj priatel. ach jaaj. deti sa nerodia priatelovi, frajerovi, partnerovi. deti sa rodia manzelovi. pretoze ak sa priatelovi, frajerovi, partnerovi nieco stane, ty si nicove nic. nemas narok na nic. na ocr, na vdovske, na dedicstvo. ak vie chlap urobit dieta, ma si vediet zenu aj vziat. a argument - z ucty som detom dala partnerove priezvisko. dobre som sa zasmiala. z akej ucty? z takej, ze si mu porodila 2 deti a on si ta necti ani na 4 minutovy uradny sobas s 2 svedkami. to mi je ale ucta 😂
@mariejenka moja ucitelka na ZS sa volala Majerova, jej frajer Kototny. On si tiez vzal jej priezvisko, pretoze si ludia si z jeho priezviska vysmievali a schvalne zamienali spoluhlasky.
@viestta
@betulinka1 dobre toto máte pravdu mal si ma vziať už najneskôr po prvom pôrode. No nevzal..
Ja mať ešte raz priateľa, čo tvrdí že si ma chce zobrať, ale k ničomu sa nemá, by som to urobila takto: zavolala by som na úrad kedy majú najbližší termín na svadbu, zabezpečila dvoch svedkov, prstene a mužovi oznámila : v piatok o 2hej si zober voľno ideme sa zobrať.. keď ozaj chce, tak nebude riešiť a vezme si ťa.. a budete mať rovnaké priezvisko.. (dobre, dobre ja si už nepamätám či na úrad treba nejaké väčšie vybavovanie sobáša, už je to roky čo som to neriešila)
Raz mi môj brat čo so svojou ženou žije viac ako 20r bez papiera povedal, že si ju vezme hneď ako by mu povedala, ale jemu sa v tom proste nechce byť aktívny v tejto veci.. tak to mal podľa mňa aj môj muž tak som to proste vyriešila ja, (až na to že kvôli svokre sme mali aj oslavu, čo som ja nechcela ale čo už.. neznášam svadby)
A tak to má mnoho mužov, je menšina tých čo chcú riešiť nejakú svadbu, zasnuby, veci okolo toho, manželstvo by aj chceli ale nie svadbu.. proste si myslím, že keby ženy nemali o svadbe romantické predstavy a muži by nemali pocit že musia byť v tom prípade romanticki, tak by bolo viac manželstiev 😅
No a čo som ešte chcela - to čo si myslí jeho rodina, na to kašli.. veď tvoj priateľ a deti su tvoja rodina, nie? Na nich záleží..
@acrobaleno to akože by som si zmenila priezvisko ale bola vlastne slobodná? Neboli by sme manželia ani nič?