Chcem sa osamostatniť od otca, ktorý pije

20. júl 2021

Ahojte pred asi 2 mesiacmi som sem písala o tom že môj otec je alkoholik- 16 ročné dievča,ktoré je zúfale zo svojho otca 🤷‍♀️. Niektoré si možno pamätáte ale o to tu nejde. Otec stále pije,do toho fajčí a mám reálne obavy,že sa mu niečo stane. Tym,že bývame u babky nemám bohvie aké súkromie a začína mi to prekážať. Otec keď nie je opitý je super ale akonáhle si vypije je to strach a hrôza. O 2 mesiace mám 17 a premýšľam že v 18ke sa presťahujem keď aj do jednoizbáku. Dokázala by som sa postarať o domácnosť ale problém je v tom že nemám peniaze keďže nemám brigádu. Snažím sa hľadať si nejakú brigádu ale zatiaľ nič no verím že niečo príde. Boli ste v takejto podobnej situácii? Dokázali ste si časom našetriť na jednoizbák? Pripadne ak by ste mali nejaké rady ako to celé zvládnuť budem vam veľmi vďačná ❤️

viktoria1425
20. júl 2021

Bola som len ja otec jednoizbak a ziadne sukromie.
Pocas skoly nech som sa snazila akokolvek odist musela som sa vzdy vratit spat a to som mohla makat na brigade kolko chcem.
Podarilo sa to az ked som odisla zo skoly a zacala robit na plny uvazok. Neľutujem. Drzim palce 🤞

vso10
20. júl 2021

Ahoj, dosť záleží v akej si lokalite. Ak plánuješ pokračovať so školou (predpokladám, že v 18/19 ukončíš SŠ/gymnázium), bolo by vhodné ísť na internát. Je to lacné a utiahneš aj z brigády, no súrne si nejakú nájdi. Hoci aj predavačka v obchode, upratovačka, čašníčka, celé prázdniny môžeš makať. Počas školy asi len víkendy a každé poobedie... Pokiaľ budeš mať stabilný príjem, možno by sa Ti podarila nižšia hypotéka, ale to už záleží od toho, v akej lokalite, okolie BA nie... Na to by si musela zarábať viacej. Na hypo treba mať aspoň 20% z ceny našetrené (ak sa nemýlim), no dá sa to riešiť spotrebným úverom, čo by možno pre Teba bolo reálne, kebyže bývaš niekde, kde to nie je moc drahé...

autor
20. júl 2021

Školu mám 4 km od domova takže internát by mi bol zbytočný. Do tej 18ky to vydržím nič iné mi nezostáva ale potom chcem bývať sama alebo s nejakou kamaratkou to by bolo možno aj lepšie keby najom ide 50/50. Keby otec nepije všetko je okej a nemusím takto premýšľať. Nechápem prečo si niektorí ľudia robia deti 🙈. Mama takisto alkoholička ale s nou nie som v kontakte našťastie.

lopka1313
26. júl 2021

Ono nemusis hned ist sama do najmu, ak sa u vas v meste da (vacsinou sa to da v studenstkych mestach, vysokoskolaci tak velmi casto byvaju), tak ist s cudzimi ludmi napr 3-6 do 3izbaku. Aj ja som najprv byvala v zdielanych izbach a neskor v zdielanych bytoch (ale mala som plnu podporu od rodicov, vreckove a tak). Ale samozrejme, intrak je uplne na inej sume... A este mozes, teda aspon ked som pred cca 6 a viac rokmi studovala sa to dalo a niektori spoluziaci na vyske poziadali, poziadat o vyzivne od rodicov (ale tam je potrebne nieco splnat, no to si nastuduj, ci sa to da) a zaroven potom poziadat o socialne stipendium. Nepokryje to vela, ale kazde euro dobre. A brigadu k tomu potrebovat asi budes, lebo to sa vybavuje dlhsie a vyplaca spatne.

tatisna
26. júl 2021

Nebola som v takej situácii ale je aj taka možnosť ze pôjdeš do CPP a zistíš aké máš možnosti. Otec ma voči Tebe ešte vyzivovaciu povinnosť, mohla by si sa odsťahovať a platil by Ti.