Ahojte pred asi 2 mesiacmi som sem písala o tom že môj otec je alkoholik- 16 ročné dievča,ktoré je zúfale zo svojho otca 🤷♀️. Niektoré si možno pamätáte ale o to tu nejde. Otec stále pije,do toho fajčí a mám reálne obavy,že sa mu niečo stane. Tym,že bývame u babky nemám bohvie aké súkromie a začína mi to prekážať. Otec keď nie je opitý je super ale akonáhle si vypije je to strach a hrôza. O 2 mesiace mám 17 a premýšľam že v 18ke sa presťahujem keď aj do jednoizbáku. Dokázala by som sa postarať o domácnosť ale problém je v tom že nemám peniaze keďže nemám brigádu. Snažím sa hľadať si nejakú brigádu ale zatiaľ nič no verím že niečo príde. Boli ste v takejto podobnej situácii? Dokázali ste si časom našetriť na jednoizbák? Pripadne ak by ste mali nejaké rady ako to celé zvládnuť budem vam veľmi vďačná ❤️
Ahoj, dosť záleží v akej si lokalite. Ak plánuješ pokračovať so školou (predpokladám, že v 18/19 ukončíš SŠ/gymnázium), bolo by vhodné ísť na internát. Je to lacné a utiahneš aj z brigády, no súrne si nejakú nájdi. Hoci aj predavačka v obchode, upratovačka, čašníčka, celé prázdniny môžeš makať. Počas školy asi len víkendy a každé poobedie... Pokiaľ budeš mať stabilný príjem, možno by sa Ti podarila nižšia hypotéka, ale to už záleží od toho, v akej lokalite, okolie BA nie... Na to by si musela zarábať viacej. Na hypo treba mať aspoň 20% z ceny našetrené (ak sa nemýlim), no dá sa to riešiť spotrebným úverom, čo by možno pre Teba bolo reálne, kebyže bývaš niekde, kde to nie je moc drahé...
Školu mám 4 km od domova takže internát by mi bol zbytočný. Do tej 18ky to vydržím nič iné mi nezostáva ale potom chcem bývať sama alebo s nejakou kamaratkou to by bolo možno aj lepšie keby najom ide 50/50. Keby otec nepije všetko je okej a nemusím takto premýšľať. Nechápem prečo si niektorí ľudia robia deti 🙈. Mama takisto alkoholička ale s nou nie som v kontakte našťastie.
Ono nemusis hned ist sama do najmu, ak sa u vas v meste da (vacsinou sa to da v studenstkych mestach, vysokoskolaci tak velmi casto byvaju), tak ist s cudzimi ludmi napr 3-6 do 3izbaku. Aj ja som najprv byvala v zdielanych izbach a neskor v zdielanych bytoch (ale mala som plnu podporu od rodicov, vreckove a tak). Ale samozrejme, intrak je uplne na inej sume... A este mozes, teda aspon ked som pred cca 6 a viac rokmi studovala sa to dalo a niektori spoluziaci na vyske poziadali, poziadat o vyzivne od rodicov (ale tam je potrebne nieco splnat, no to si nastuduj, ci sa to da) a zaroven potom poziadat o socialne stipendium. Nepokryje to vela, ale kazde euro dobre. A brigadu k tomu potrebovat asi budes, lebo to sa vybavuje dlhsie a vyplaca spatne.
Nebola som v takej situácii ale je aj taka možnosť ze pôjdeš do CPP a zistíš aké máš možnosti. Otec ma voči Tebe ešte vyzivovaciu povinnosť, mohla by si sa odsťahovať a platil by Ti.
Bola som len ja otec jednoizbak a ziadne sukromie.
Pocas skoly nech som sa snazila akokolvek odist musela som sa vzdy vratit spat a to som mohla makat na brigade kolko chcem.
Podarilo sa to az ked som odisla zo skoly a zacala robit na plny uvazok. Neľutujem. Drzim palce 🤞