ahojte .. chcem sa spytat ci neviete niektore poradit .. som rozvedena, zatial byvam s dcerkou v byte ktorý patri mne a ex manzelovi. on byva u rodicov. zatial poplatky za byvanie a polku hypoteky platim ja, on plati druhu polku hypoteky.
chcem sa prestahovat do ineho mesta od kadial pochadzam. tam vlastnim polku domu kde mozem ist byvat. len otazka je ako by to bolo s poplatkami za byt ked ja odidem , on tam nechce ist byvat / teda teraz to tvrdi / . polku hypoteky chapem ze pokial neni vysporiadane majetkove platit budem ale co s poplatkami za byt - najom, elektrika, plyn atd ..
dakujem za vase rady ..
@luba28 ahoj ... tak toto bude tazke lebo vies ako to je vsetko zarobil "len on" .. ja som mu uz povedala ze v byte ostat nechcem , ze nech si ho necha on mna vyplati alebo nech sa preda .. len neni s nim moc rec ked chcem nieco riesit vzdy mi povie ze majetkove sa bude riesit ked to bude aktualne .. len som nevedela ze ako je to s poplatkami ked odidem
@p.j.jacky a asi by som sa poistila aj s nejakou zmluvou s ex ,ze byt nebude pouzivat,ak mate platit energie na polovicu a ty tam nebudes byvat. Lebo ak by sa tam nastahoval a platilo by sa len minimum prisli by velke nedoplatky,ale aj toto by sa dalo na sude dokazat,ze ty si byt nepouzivala,ale tvoj ex. Ale pre istotu 😉
@pepa08 kym je by vo vasom spolocnom vlastnictve, platte vsetko na polovicu.
hypo nie je problem, ako pises.
a poplatky-pokial si tam byvala, samozrejme platis ty, ale pokial tam nebudete ani jeden, tak jednoznacne rozdelit-aj ked budu minimalne, ale povinnost platit ich ma vlastnik bytu, co ste obaja rovnakym dielom. a spravcovi domu nahlaste (listom, a podpiste obaja!), ze do datumu xy bude byt neobyvany, nech vam poplatky znizi.
@pepa08 tie energia sa daju znizit. Moja mama ma takto byt po babke. Nik tam nebyva, rok stal prazdny, teraz ho nasi prerabaju a popr. potom prenajmu alebo predaju. Ked babka zomrela, vsetko nepotrebne co sa dalo sme odhlasili a vodu a elektriku dali znizit na minimalne poplatky. Dokonca platime len raz rocne. Ten rok, co stal byt prazdny, dam takmer vsetko vratili, lebo sme tam len obcas prekurili a pustili vodu a pracku, aby nesmrdelo potrubie. Takze, keby sa vam to dalo, tiez platit raz za rok, tak to dajte na polovicu a ked pride vyuctovanie, tak tiez na polovicu. A je vybavene.
Ak už majú vysporiadané BSM, tak každý platí podľa svojho podielu. Ak by v byte býval len jeden spoluvlastník, druhý má nárok na tzv. nájom za to, že bývajúci užíva aj jeho podiel. Ak nemajú vysporiadané BSM, platia na polovicu.
@pepa08 byt predajte,vyplatte hypo a zvysok si rozdelte na polovicu,.....lebo inak by ste vsetko mali platit na polovicu ked tam uz nebudes,....