Chcem odísť z bytu. Ako to bude s poplatkami?

pepa08
27. mar 2014

ahojte .. chcem sa spytat ci neviete niektore poradit .. som rozvedena, zatial byvam s dcerkou v byte ktorý patri mne a ex manzelovi. on byva u rodicov. zatial poplatky za byvanie a polku hypoteky platim ja, on plati druhu polku hypoteky.
chcem sa prestahovat do ineho mesta od kadial pochadzam. tam vlastnim polku domu kde mozem ist byvat. len otazka je ako by to bolo s poplatkami za byt ked ja odidem , on tam nechce ist byvat / teda teraz to tvrdi / . polku hypoteky chapem ze pokial neni vysporiadane majetkove platit budem ale co s poplatkami za byt - najom, elektrika, plyn atd ..

dakujem za vase rady ..

luba28
27. mar 2014

@pepa08 byt predajte,vyplatte hypo a zvysok si rozdelte na polovicu,.....lebo inak by ste vsetko mali platit na polovicu ked tam uz nebudes,....

pepa08
autor
27. mar 2014

@luba28 ahoj ... tak toto bude tazke lebo vies ako to je vsetko zarobil "len on" .. ja som mu uz povedala ze v byte ostat nechcem , ze nech si ho necha on mna vyplati alebo nech sa preda .. len neni s nim moc rec ked chcem nieco riesit vzdy mi povie ze majetkove sa bude riesit ked to bude aktualne .. len som nevedela ze ako je to s poplatkami ked odidem

luba28
27. mar 2014

@pepa08 pozor nato,lebo ked ty prestanes platit tak on si to potom od teba moze ziadat,...1/2

pepa08
autor
27. mar 2014

@luba28 preto aj zistujem ako to je .. ale zas tiez ma napadlo ja budem byvat v inom meste a on kludne sa moze vratit do bytu a ja mu budem platit polku najmu a on tam bude byvat alebo ho da do prenajmu ..

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luba28
27. mar 2014

@pepa08 ak bude tam byvat on tak plat ako platil on,ked si tam byvala ty,..a ked ho da do prenajmu bez teba tak ma problem,...ty musis byt tiez na zmluve o podnajme,....to nemoze len tak

p.j.jacky
27. mar 2014

@pepa08 dajte znizit mesacne splatky energii na minimum(ak byt nemienite vyuzivat) a platit na polky. Hypoteka samozrejme na polky.

pepa08
autor
27. mar 2014

@luba28 este ma napadlo on mi je dlzny zo spolocneho uctu 2500 eur tak nech si tu sumu odratava z toho .. mohlo by byt aj to riesenie? on mi moze tvrdit ze byva s rodicmi ale byvat moze v byte ja ho nebudem mat ako skontrolovat nakolko budem 130 km v inom meste

pepa08
autor
27. mar 2014

@p.j.jacky da sa to riesit aj takto ? znizenim poplatokov na minimum?

p.j.jacky
27. mar 2014

@pepa08 ano da. Zavolaj si do elektrarni,plynarom ze chces znizit splatky. Oni ti povedia viac.

p.j.jacky
27. mar 2014

@p.j.jacky a asi by som sa poistila aj s nejakou zmluvou s ex ,ze byt nebude pouzivat,ak mate platit energie na polovicu a ty tam nebudes byvat. Lebo ak by sa tam nastahoval a platilo by sa len minimum prisli by velke nedoplatky,ale aj toto by sa dalo na sude dokazat,ze ty si byt nepouzivala,ale tvoj ex. Ale pre istotu 😉

p.j.jacky
27. mar 2014
pepa08
autor
27. mar 2014

@p.j.jacky ajt o je dobra rada .. uvidim ako bude reagovat ked poviem ze idem prec to bude asi peklo ..

klincek
27. mar 2014

@pepa08 kym je by vo vasom spolocnom vlastnictve, platte vsetko na polovicu.
hypo nie je problem, ako pises.
a poplatky-pokial si tam byvala, samozrejme platis ty, ale pokial tam nebudete ani jeden, tak jednoznacne rozdelit-aj ked budu minimalne, ale povinnost platit ich ma vlastnik bytu, co ste obaja rovnakym dielom. a spravcovi domu nahlaste (listom, a podpiste obaja!), ze do datumu xy bude byt neobyvany, nech vam poplatky znizi.

yanni
27. mar 2014

@pepa08 tie energia sa daju znizit. Moja mama ma takto byt po babke. Nik tam nebyva, rok stal prazdny, teraz ho nasi prerabaju a popr. potom prenajmu alebo predaju. Ked babka zomrela, vsetko nepotrebne co sa dalo sme odhlasili a vodu a elektriku dali znizit na minimalne poplatky. Dokonca platime len raz rocne. Ten rok, co stal byt prazdny, dam takmer vsetko vratili, lebo sme tam len obcas prekurili a pustili vodu a pracku, aby nesmrdelo potrubie. Takze, keby sa vam to dalo, tiez platit raz za rok, tak to dajte na polovicu a ked pride vyuctovanie, tak tiez na polovicu. A je vybavene.

luba28
27. mar 2014

@pepa08 ano,mohlo by,ale vsetko si daj na papier a nech to podpise,lebo to je tvrdenie proti tvrdeniu,...

ultra
27. mar 2014

@pepa08 pokial ste spoluvlastnici platite za energie a sluzby za byt podla svojho podielu.

ultra
27. mar 2014

@p.j.jacky Ex ako spolumajitel moze pouzivat byt rovnako ako dotazovatelka - ziadnou zmluvou ho nemozete donutit ho nepouzivat. Cim skor sa majetkovo -pravne vysporiada tym lepsie.

p.j.jacky
27. mar 2014

@ultra nehovorim aby ho nutila v byte nebyvat.Ale aby mala dohodu o plateni bytu a byvani bytu nez bude vysporiadanie BSM na papiere!

draik
27. mar 2014

Ak už majú vysporiadané BSM, tak každý platí podľa svojho podielu. Ak by v byte býval len jeden spoluvlastník, druhý má nárok na tzv. nájom za to, že bývajúci užíva aj jeho podiel. Ak nemajú vysporiadané BSM, platia na polovicu.