Chcem odísť od otca, s ktorým to už nevydržím

3. dec 2020

Ahojte, veľmi sa chcem osamostatniť od otca s ktorým už nevydržím bývať. Je to pre mna veľmi toxické prostredie. Je na dôchodku a nudí sa, tak mi hrabe vo veciach, odpočúva moje telefonáty atd. Síce som 80% času u priateľa doma (býva s rodičmi) ale tiež tam nechcem byt niekomu na obtiaž. Mám 21 rokov, som zamestnaná, a zarábam cca 1000€. Nájom by ma vyšiel 450€ a zvyšok už na život. Ale je to veľa polovicu výplaty davat na nájom 😒 a priateľ nechce ísť do podnájmu a aj tak sme spolu len 8 mesiacov. Šli by ste do toho?

pribinak
3. dec 2020

Už dávno by som bola odstahovana

nevludna
3. dec 2020

Zalezi ako velmi je ktora miska vahy naklonena - zalezi ci ti tych 450eur stoji za tvoj pokoj od otca. A kedze to kazdy vnima subjektivne, nikto ti neda dobru radu.

karhu
3. dec 2020

nie, sedela by som doma, lebo mi je luto penazi a nechala by som otca nech sa mi hrabe v bielizni..🙄

martina1201
3. dec 2020

Zrataj si, či by ťa lacnejšie alebo rovnako veľa nestala hypotéka a nájomné s elektrikou a plynom a skús sa poobzerať po vlastnom bývaní. Je to lepšie než podnájom a podľa môjho názoru aj lacnejšie..... Stačila by ti garzónka alebo jednoizbak. Ak je priateľovi dobre pri rodičoch ani ho od nich nedostaneš. A možno keď budeš vo vlastnom tak sa karta obráti a zase on bude tráviť čas u teba.... A možno ti aj finančne pomôže s platením veci.....

ildiko36
3. dec 2020

Ja osobne som zobrala hypoteku na 30r a mesacne splacam dom.. Z 450eu to zvladnes aj ti a byt ti ostane, si mlada a daju ti aj dotaciu do 35r.
Poinformuj sa..za to neplatis.
Ja som kupovala cez realitku lebo oni mi za 2tyzdne vsetko vybavyli a ani prstom som sa nemusela pohnut.

elizabet173
3. dec 2020

tu niet nad čím rozmýšľať, žiadny podnájom, dáš aj hypo, aj keď garsónka, lepšie by bol jednoizbový byt. Sama, priateľa nechaj zatiaľ tak, uvidí sa neskôr, ako sa váš vzťah vyvinie. Ale ak môžem poradiť, nesťahuj si ho k sebe, nech sa aj on posnaží. Príjem máš celkom slušný a dá sa ešte k nemu brigáda, si mladá, nemáš žiadne záväzky.

lija22
3. dec 2020

podnajom. skusit zivot sama. ak bude u teba frajer casom byvat uz teraz si dohodnite kto co bude platit. hypo nie. mas 21. este sa mozes stokrat stahovat kade tade po republike. byt by ti bol na obtiaz

patka06
3. dec 2020

ak máš pravidelný príjem, hľadala by som byt a kúpila ho na hypotéku ...a čo najrýchlejšie sa odsťahovala

elizabet173
3. dec 2020

@lija22 prečo by jej bol byt na obtiaž? Veď sa dá predať, prenajať, hypo sa dá preniesť na inú nehnuteľnosť, podnájom je vyhadzovanie peňazí von oknom, Predpokladajme, že sa bude chcieť usadiť o päť rokov. Spočítaj si, koľko by už splatila a o päť rokov bude ten istý byt stáť zase viac.

lija22
3. dec 2020

@elizabet173 to je vec nazoru. moj pohlad je brzdenie. mam tri nehnutelnosti a je s tym robota ich prenajimat atd takze mna to brzdilo, ked sme sa mali stahovat. kocka ma 21. bude mat ine veci na robote ako sa onajomnikov "starat". nepocitam takto, ze kolko preplati. keby mala 30 tiez som za hypo. druha vec je ze tisic eur nie je vobec terno a kedze ma 21 dlhonepracuje, cize aku hypo jej daju? myslus, ze ma naspirene zo 20k?

elizabet173
3. dec 2020

@lija22 byt sa dá predať, na štart možno pomôžu rodičia, časom vráti. Prenajímali sme roky, nemám pocit, že by sa bolo treba o nájomníkov nejako starať. Je to vec názoru samozrejme.

miadi
3. dec 2020

Jasne odstahuj sa . Hypo ci podnajom co ti viac vyhovuje hlavne odid. Si dospela mas ok plat bude ti lepsie vo svojom. K frajerovi a jeho rodicom sa urcite nepchaj bolo by to horsie ako u otca. Frajer ked bude k tebe chodit prespavat moze ti pomoct s nakupom (nie ze ho budes u seba len živit) minieš viac ale budes sebestacna mat svoj klud stoji to za to.

ildiko36
4. dec 2020

@lija22 ani ja som nemala našporené peniaze.Som sa rozviedla a začínala som sama s dcérou z 0..V tej dobe som bola rada že mám čo dať dcére do úst a bola veľka odvaha kúpit si nehnutelnosť bez ušetrenia, som rizkovala..buď všetko alebo nič..ale keď človek nerizkuje ani nevie či dokaže..ospravedlnujem sa že ti tak napíšem ale nie každy ma takú starosť že ma viac nehnutelnosti a brzdi v odstahovani..to je už podla mna najmenej. Horšie je keď nema človek kde byvať..

c_est_la_vie
4. dec 2020

Tak teraz treba na hypo základ a neviem či má kocka toľko našetrené. Ale ja som za študentských čias žila cez share- v 1 byte s viac babami. Za mňa v niečom lepšie než žiť teraz s manželom 😀. Robili sme si babské večery s romantickými filmami a vínom, máš svoju izbu, upratovanie sme riešili cez rozpis. Taký "tábor"

niadi
4. dec 2020

@lija22 a prečo ste si ich potom kúpili s ešte tri keď stým je robota 🤦 slečna je mladá a potrebuje sa osamostatniť a načo platiť podnájom a hypotéku niekomu inemu ako napríklad vám. Vy máte vlastné a druhí platia vašu hypotéku. Na Slovensku je málo pravdepodobné že si človek kúpi nehnutelnost v hotovosti. Takže radšej niečo preplatiť a byť vo vlastnom ako niekomu iné splácať hypotéku. Veľa šťastia želám slečne a nech sa nebojí♥️

ujaju
4. dec 2020

Išľa by som preč, veď možností máš, tých podnájmov je dosť, niekde proste začať musíš, ale byť sama prípadne s priateľom je lepšie jak takto.

cacianka
4. dec 2020

Netusim odkiaľ si a koľko stoja byty u vás, skús sa pozrieť aj po 2izbakoch. Je to lepsia investicia.
Do 1 izby vezmes 1-2 študentky, aj za trochu nižšiu cenu a ich príspevok ti pomôže splácať hypo/zariadenie . Stačí na čas kym sa rozkukas a utriedis si financie.
Ale hlavne - osamostatni sa ! Si dospelá pracujúca uz naozaj nepotrebujes mať otca za riťou. Žite si každý svoje životy.

niadi
4. dec 2020

@cacianka Úplne súhlasím. Pokiaľ je možnost určite je lepšie kúpiť niečo väčšie a prenajať to 🙂

jana_eyre_2
4. dec 2020

@lija22 ja súhlasím, byvala som vo vlastnom od 20rokov, od 21 s priateľom.. a presne to, že sme mali už vlastne bývanie, boli sme prác.vytazeni, tak podľa mňa vďaka tomu sme neriešili viac cestovania, spoznávania.. hneď po predaji sme riesili dom s hypotekou.. dnes to je asi jedine čo s mužom spomíname že sme mohli robiť inak keď sme boli mladi, ale proste nás brzdilo to že sme mali tu doma už zázemie.. keby sme bývali v podnájme asi by sme to brali inak.. neľutujem nič, spoznávame všetko čo chceme už s deťmi, ale taký ten bezstarostný život mladých ľudí čo nie sú na nič viazaní...preto si tiež myslím, že ísť do podnájmu je pre autorku čo sa bude učiť žiť sama lepšie riešenie.. a popri takom plate mi polovica na bývanie príde ako celkom dobrý výdavok, pokiaľ sa musí starať zatiaľ len o seba.. a keď bude s priateľom dlho môžu poriešiť vlastné bývanie..

(Samozrejme každý na to pozerá inak, ale mať ešte raz 21rokov urobím to takto)

denkatn
4. dec 2020

nemusis mat na zaciatku luxus, skus si prenajat izbu v byte s inymi mladymi ako v priateloch, mohla by to byt aj zabava, party a tak a zaroven ta to urcite nauci vychadzat s ludmi, je to niekedy tiez tazke, ale ked ti nieco nevyhovuje, musis skusat ine veci. nebudes tak byvat vecne, raz budes byvat s priatelom vo svojom...

danieladeley
4. dec 2020

tebe je vela dat polku za najom? ved pockaj ked pockaj budes na rodicaku :D ale nie, ja len v dobrom , urcite chod do svojho a ak mas vyhliadky na stabilnu pracu, tak by som radsej splacala hypo ako najom 🙂 drzim prsty

niadi
4. dec 2020

@jana_eyre_2 Brzdilo že ste mali dom 😁 Ale to koľko ste ušetrili tým že ste si svoje splácali je o inom. A to že či má človek vlastný dom v 40 alebo 50 je dosť rozdiel. A podľa šikovnosti záleží. Prenajať sa dá vždy a rieši to tak mnoho ľudí čo sú kade-tade po svete ale vrátia sa na sk ale už nie do nejakého prenájmu ale do svojho 😁 Nenechaj sa odradiť šikovný a mladý človek zvládne toho mnoho a nie len skĺbiť vlastné bývanie so životom 😁 a plus pre jedného človeka by malo stačiť na život 550 euro. To majú mnohé rodiny a žijú a nie sám človek. Alebo brigáda na niečo extra. Vždy sa dá keď človek chce.

kvetinka75
4. dec 2020

Zobrala by som.si hypoteku a kupila byt. Bud 1 alebo 2 izbovy.

tilko
4. dec 2020

Ty byvas u otca a neprispievas na spolocny chod v domacnosti? Lebo potom by ten zvysok do 450€ stal asi za pokoj a klud?

sonnenshein
4. dec 2020

Neviem odkial si, ale aj v Bratislave sa da najst izba za 200-250e, nemusis hned platit byt sama.

lujza123
4. dec 2020

Ci je veľa dat 450 na nájom? Tak to zalezi na tebe, ci si chceš bývať v pokoji, vo svojom a v kľude alebo u otca v psychickom terore ale s naskreckovanymi peniazmi.

Byt tebou prenajmem si iba vlastnú izbu (to býva okolo 100 - 200 e) v byte s ďalšími 1 - 2 babami a uvidíš ako sa situácia vyvinie. Je celkom možné že sa aj tvojmu priateľov zapáči samostatný dospelacky život a na jar už budete hľadať spolu svoj prvý spoločný byt

lujza123
4. dec 2020

https://spinkaj.sk/ pozri sem a do týždňa môžeš mať kľud

katustek23
4. dec 2020

Mozes sa s tym otcom aj porozpravat...

ambrozia8991
2. feb 2022

Ja platím 350€ nájom a plat mám 500€ a tebe je veľa dať polovicu 🙂 ach, neviem čo by si robila na východe.

mimikarol
3. feb 2022

Dávno by som bola preč. Plat máš pekný, si sama, nemáš dieťa. Je ti sveta žiť. Tu ženy výchovavaju samé deti, s menším platom. Utekaj. A nech sa ti darí 🙂