Chcem ísť bývať k priateľovi ale rodičia to nevedia pochopiť.

kika419
4. jún 2018

Dobrý deň... Chcela by som radu od vás pretože viem že ste skúsenejšie. Mám 19 rokov a chcem ísť bývať k priateľovi problém je ten že moji rodičia to pochopiť nevedia mama sa obracia nato že je chorá a že mam.byť doma.pritom.viem že to neni naozaj také zlé normálny kolisajuci sa tlak. Ale viem že ked.budem doma nebudem mať nikdy nic nepohnem sa .nemam.tu ani.vela kamaratok takže som.celý den zavreta a strážim súrodencov.. naozaj.neviem.co.mam.robit... ďakujem naozaj za každú radu

mtsl
4. jún 2018

Ak si finančne nezávislá od rodičov, tak choď. Si dospelá.

sense
4. jún 2018

Suhlasim s prispevkom nado mnou...ak nie si financne zavisla na rodicoch chod, 18si mala, skolu mas hadam skoncenu pripadne chces dokoncit....tak ta nasilu nikto drzat nemoze

tncka
4. jún 2018

@kika419 kolisajuci tlak nie je nic prijemne to mi ver. Mama asi naozaj potrebuje pomoc. Ako stari su tvoji surodenci? Este studujes? Financie mas poriesene?

deti95060810
4. jún 2018

asi sa tvojim radičom nepáči priateľ... keď nesúhlasia

kathy93
4. jún 2018

Tak držať ťa doma nemôžu,je to len na tebe ako sa rozhodneš. Ja keď som sa odsťahovala tak mamka mi povedala že mám chodiť domov upratovať vtipné, že. Ale tak pokiaľ sa neodstahujes neviem ako ďaleko tak pomáhať jej vieš aj keď s ňou bývať nebudeš.

bluka2
4. jún 2018

@deti95060810 niektorým rodičom sa nepáči hocijaký priateľ. Alebo sa im nepáči z princípu, lebo je ešte skoro

kika419
autor
4. jún 2018

Školu mám už skončenú.. prácu mám.. 10_11_13 _9 ....ano viem ja sama.Mám z tlakom niekedy problémy ale aj.ona.musí uznať že ani ja nemôžem byť večne pri nej . Nemam.cas niekedy ani.na seba keďže sa musím starať doma

kika419
autor
4. jún 2018

@bluka2 no s ním problém nemajú vedia ze je slušný v mojom veku a pracuje tiež.

kika419
autor
4. jún 2018

@kathy93 áno či finančne alebo nejak inak vždy pomôžem a je to 10km od nej . Nechcem ju sklamať ale ona si uz zvykla že o.všetko ci o varenie detom do školy úlohy alebo čo že vždy urobím.

kika419
autor
4. jún 2018

@deti95060810 praveže v tom problém neni. Vychádzajú si pekne.

mima86
4. jún 2018

Sama si si odpovedala, preco si ta tam chce udrzat.

kika419
autor
4. jún 2018

@mima86 áno :/ len chcem aby to pochopili a.nemusela by som odísť z hadkami.

pininka
4. jún 2018

Nechcem mamu urazit, ale nato mala tolko deti aby si im ty robila opatrovatelku? Nechapem preco by deti mali trpiet za rodicov. Ja viem o com hovorim, mna ked muz poziadal o ruku boli sme velmi stastni, ale moja mama nevedela prezut, ze by som sa uz mala vydat, mala som 22 rokov, tolko do nas dzubala a cirkusovala az som to nevydrzala a svadbu som presunula az o rok. Moj muz sa preto na moju mamu dost nastval a ich vztah sa uz nikdy nedal do poriadku. Zi si svoj zivot, mama to snad niekedy pochopi.

kika419
autor
4. jún 2018

@pininka máte pravdu. S priateľom som už 3a pol roka viem že to nieje veľmi veľa ale chceme si plánovať spolu budúcnosť a vo všetkom ma obmedzuje.

pininka
4. jún 2018

@kika419 moja mama je taky manipulator ze som nakoniec odisla z domu tak,ze moj buduci muz povedal a dost, prisiel so mnou domov, pobalili sme veci a viac som sa domov nevratila. Cim menej sa s mamou vidim, tym lepsi vztah mame, aj ked je to smutne. Nemozem sa s nou porozpravat ako dcera s mamou, lebo vzdy nieco riesi a urobi z banalneho problemu tragediu.

conspi
4. jún 2018

@kika419 ja nechcem byť zlá ale súhlasím s pininka... Toto mi príde ako zneužívanie Teba a zrovna to staranie sa o deti a varenie a podobne je problém, prečo to Tvoja mama nechce. Ak odídeš bude to musieť robiť ona a to sa jej už asi nechce. Ty si ale dospelá a síce sú to Tvoji súrodenci, ale nie TVOJE deti. Takže ak chceš odísť, tak choď...

kika419
autor
4. jún 2018

@pininka presne tak je to.ja.sa snou nemôžem rozprávať normálne a.tak.veľmi by som.chcela. momentálne to tak.dopadlo že mi.vykricala ze celé dni nic nerobím dala mi facku a odisla som.von. takže tak je to.moja.mama.velmi.mi.je.to ľúto ale.snažím sa vo všetkom jej pomôcť a ajtak.jej.to nestačí 🙂

alex49
4. jún 2018

zbal sa a odíd, si dospelá, zarábaš, nemusíš byť slúžkou svojej matke

janickacrazy
4. jún 2018

@kika419 Odišla by som, pomáhať mame je pekné, ale nechápem, prečo by si mala všetko robiť ty, varenie, úlohy a podobné veci by mala robiť v prvom rade tvoja mama pre tvojich súrodencov. Pokiaľ pracuješ, tak v pohode môžeš odísť, ale počítaj s tým, že vaše vzťahy sa možno naštrbia ešte viac.

namornicka
4. jún 2018

@kika419 to sa akoze kompletne staras o surodencov ty?

luna11
4. jún 2018

Bez ohladu na to co mas doma....ja si myslim, ze vek 19 rokov je prilis skoro na nastahovanie sa k priatelovi. Mam podobnu skusenost, v tom veku som mala uz 4 roky priatela a tiez sme chceli planovat buducnost atd... s odatupom casu vsak vidim, ze na taketo kroky je to prilis skoro... a uz vobec sa nestahuj k priatelovi len aby si odisla od niecoho doma. To si radsej zaobstaraj vlastnw byvanie.

miriam439
4. jún 2018

@kika419 Ja ti neporadím ani áno ani nie, mám na to svoj názor vytvorený v súvislosti s našou rodinou a aj s tým, čo som videla u rôznych známych v súvislosti s ich deťmi v podobnej situácii.
Ja ti len poradím, aby si pouvažovala nad nasledovným: ak sa s rodičmi "rozideš v zlom", odideš k priateľovi a po páru mesiacoch zistíš, že vám to neklape spolu tak, ako si očakávala a bude to až také zlé, že od neho odideš. Budeš mať potom kam ísť? Budeš mať dostatok peňazí platiť si nájom alebo budeš mať odvahu sa vrátiť k rodičom a prosiť ich, aby ťa vzali späť?
Nemusí k tomu dôjsť, ale môže... lebo ver mi, nie je to to isté randiť s chalanom a žiť s nim pod jednou strechou 24 hod denne. Iba potom spoznáš jeho pravú tvár a nemusí sa ti páčiť.
Dcéra mojich známych randila s chalanom hádam 5 rokov, láska ako hrom, spoločné dovolenky pri mori, myslela si, ako im to super klape. Aj sa zasnúbili, mala okolo 22 r. Chcela sa k nemu nasťahovať, rodičia boli proti. Odišla tiež dosť v zlom, ale šla aj napriek nesúhlasu rodičov (podotýkam doma mala ako v bavlnke)... Neviem, čo sa udialo medzi ňou a snúbencom, ale do pol roka boli od seba... a nastal veľký problém s návratom domov... bolo to pre nich ťažké obdobie, ale už ho ako tak prekonali...
Preto ti píšem, aby si si najprv všetko riadne zvážila a dobre sa rozhodla.

laska201
4. jún 2018

Viem co prezivas.Ja som mala 20rokov ked sme s muzom odisli obaja spolu z nasho rodneho mesta do dediny kde som bola rok doma bus tam chodil ozaj par krat za den.A ten dom cisto len elektrina.Aj napriek tymto mega bojovych podmienkach som bola stastna ze sme spolu preverilo to riadne nas vztah.Ale dnes na to ozaj radi spominame nase kupele vo vanicke detskej krhlicka to bola sprcha.Pranie v starej tatra matke wc kadibutka muz ma tam vzdy strazil.Jaj no milujem ho ako kona a urobila by som to znova.Laska hory prenasa.

ebi88
4. jún 2018

@kika419 3 a pol roka nienje vela? To je dost aj na svadbu a deti, ci kolko treba chodit s clovekom? 20 rokov je dost? :D

sasesoe
4. jún 2018

Ked to uz vsetko takto vazne planujete,.mozno je na case zacat riesit aj svadbu. Nie je problem v byvani bez svadby? Ale ja tiez by som radsej odporucila svadbu - je to take "ine", vaznejsie... najma ked maju prist deti - uz len take banality ako priezvisko, spolocne peniaze pocas md/rd atd...
Este by som sa spytala, ci matke/ rodicom aj prispievas na domacnost - ked si teda samostatna dospela pracujuca osoba. Ci platis nejaky "najom", prispievas na stravu a pod. Mozno by "stacilo" dohodnut nejake pravidla - kto kedy za co je zodpovedny. Sutodenci uz tiez dokazu vela veci porobit v domacnosti a mozno tebe ochotnejsie pomozu s varenim ako mame? (Napr ja sa s mamkou "neznesiem" v kuchyni, ale nemam problem varit so sestrou a to je o rok mladsia.) Jasne, nemala by si im nahradzat matku ani preberat vsetky jej povinnosti, len pravdepodobne ona ma na to iny pohlad, ked Ti vykrikuje,.ze erobis nic. Mozno skus si za tyzden/ mesiac zapisovat co si robila (co robili ostatni) a potom zacat debatu. Lebo "ujst" byvat k priatelovi je len cast vasho problemu a aj ked moze nieco na chvilku vyriesit, tak rodina je stale rodina a este sa ti moze hodit pomoct od mamy ci surodencov - (najma ked uz budu deticky). Jasne vela to zvlada samych stovky kilometrov od rodiny, da sa to, ale je to velka pomoc. Nenechavaj sa zneuzivat, len skus aj iny pohlad, zvazit viacero uhlov pohladu domysliet dosledky.

lintu
5. jún 2018

Čo tak ísť na to postupne? Doteraz si rodičov učila, že si stále doma. Teraz ich začni učiť, že ťa je doma čím ďalej tým menej a menej. Možno si potom sami ľahšie privyknú na novú situáciu, keď tam nebudeš už vôbec. Priateľ inak býva sám či tiež u rodičov?

tova
5. jún 2018

wowo wow co to je za doba ze v 19r. utekat byvat k priatelovi???? Boli uz zasnuby, svadba..? alebo bude byvanie na divoko kazdych par rokov??? Este bude mamka najlepsia ked budes s tehotna alebo s dietatom bezat naspet k nej... To by ti tu ako prve poradili ak by nastali problemy ze mas byvat k mame. Draha, nasetri peniaze aspon do 25r. aby si kedykolvek mohla zit sama aj keby si mala byt v podnajme a byt sama s dietatom. (nikto to neplanuje ale realita je taka) Divcanta nezabudajte ze rodicom sa ma pomahat cely zivot!!!! Rodina vzdy je a bude najblizska az do smrti!!! Opatrovanie surodencov neni vyuzivanie! aby raz ti surodenci prave ju nedoopatrovali!!!

namornicka
5. jún 2018

@kika419 najlepšie čo by si mohla urobiť je ísť na výšku na intrák, aby si nebola doma. Si ešte mladá, urob niečo pre seba čo ťa posunie v živote.

kathy93
5. jún 2018

Podľa mňa by každý rodič mal pochopiť že dieťa raz vyrastie. Skús sa s ňou ešte porozprávať že ak by si odišla tak tam budeš chodiť jej pomáhať ale ona si to zrejme uvedomí až keď odídeš a naozaj jej budeš pomáhať potom sa zbadá. Ja s mojou mamou tiež nemám taký dobrý vzťah bohužiaľ čím menej sa vidíme tým lepšie. Ona sa ale odsťahovala do Rakúska ešte keď som mala 17 a ja teraz bývam s mužom úplne v inom meste ďaleko od celej rodiny čo mi je ľúto...

stanulienkat
5. jún 2018

@sasesoe svadbu v 19. tich?? Naco by sa mala vydavat, len kvoli spolocnemu byvaniu??
@tova ty kokos-bez svadby nema ist byvat k priatelovi?? kolko mas rokov? 75?

Praveze to dotazovatelke odporucam najprv si to vyskusat spolu byvat a potom po roku-dvoch zacat riesit spolocnu buducnost. Ked uvidi, ci im to klape. Naco by sa hned vydavala a potom zacnu spolu zit a nebude im spolu dobre. Co sa potom bude rozvadzat??