Vždy som chcela dve deti ktoré by vyrastali spolu, ale kvôli manzelovym dlhom a hypotéke si druhé dieťa nemôžeme dovoliť, veď žijeme iba z mojej materskej aj to nám ešte pomáha svokra....ale neviem sa zbaviť myšlienky na druhé dieťa, aj keď veľmi dobre viem že by som si mala hľadať robotu. Mám to nechať tak a nájsť si robotu, počkať kým budeme na tom financne tak aby deti mali všetko čo potrebujú alebo ostať ďalšie tri roky na materskej, mať svoje vysnívané dve detičky a dúfať že nejako mesačne vyžijeme??
nechapem tvojej otazke,ked sa ti paci zit z ruky do ust a cakat na den d vyplaty aby ste mali co jest,tak si sprav kludne i druhe,ved nejak (mozno) prezijete,preboha,ved ked teraz mate tak tazku financnu situaciu je nepredstavitelne aby ste vyzilí s dalsim dietatom.to je pekne ze mas vysnivane 2 deticky,ale sen si pln az ked ich budes mat z coho uzivit a dat im vsetko co potrebuju.z lasky sa nenajedia.
Ahoj,osobne si myslim,ze radsej si hladaj pracu.Pises ze zijete len z materskej,mate vela vydavkov tak nech sa aj manzel snazi najst si pracu.Ked na tom budete lepsie,tak potom by som riesila druhe mimi.A mas este malo rokov 🙂 ,to ja v tvojom veku ..... 🙂 😀
no mať dieťa silou mocou, aj ked vieš že by ste ťažko vyžili sa mi zdá prepáč prinajmenšom nezodpovedné. Ale radšej si nájdi prácu, trošku sa dajte finančne do poriadku a potom to riešte. Presne ako píše alex02, z lásky sa nenajedia. My momentálne čakáme druhé dieťa, ale určite by som si na to netrúfla keby sme mali finančné problémy. Osobne si myslím, že každý má mať toľko detí, koľko dokáže vychovať - so všetkým čo k tomu patrí.
ja si tiez myslim , ze ak je ta fin. sit taka tazka tak by bolo lepsie , aby ste ju skusili zlepsit a potom mat dalsie dieta.Urcite ani detom by neprospeli neustale hadky pre peniaze...
nechapem tvojim otazkam hlavne si s muzom uzrozumte co vlastne chcete od zivota a co si vlastne predstavujes pod tym vsetko to co deti potrebuju co je to??? co deti potrebuju je hlavne laska, pokoj, istota. viem ze z toho sa neda najest ani obliect. ale ja radsej vychovam tomuto svetu 3-4 deti ktore sa o mna na stare kolena budu vediet a chciet postarat ako jedno ktore ma da do starobinca lebo bude musiet pracovat aby mi ten starobinec dokazalo zaplatit. ale vsetko je o hodnotach. kludne mozes dieta porodit a ist do prace ak mate malo penazi. ja som isla pracovat ked dcerka mala rok a manzel prisiel o pracu, vymenili sme si ulohy kym si nenasiel pracu on. vsetko je o prioritach. to len taka kratka a jednoducha uvaha moja
podla mna dieťa nie, podla mna je hlúpe ked si niekto spraví 7 deti a potom place aký su chudobní a nemajú ich z čoho živiť, ale to je extrém, ale pokial ste na tom tak zle , tak urcite nie, to chces z materskej tahat stravu pre 2 dospelých, dieta, plienky a pod. pre miminko?a co ked sa svokre nahodou niečo stane?ak mas vo vyhliadke prácu, ber, sice zasa na druhej strane ak zarobis 400e , do prace treba na cestovné, nové oblečenie .... ale s dvomi detmi sa uz o teba nikto trhat nebude , prečo sa manžel riadne nestará???
@awalancha3
@alex02
@danielita111
@marika39
@milota164
@kacena4
@luci78p
@helencek
asi som sa vyjadrila zle, moj manžel pracuje, a ešte chodí aj na brigádu ,.... stará sa riadne ale mal trošku problémy a narobil si veľmi veľa dlhov ktoré teraz musíme splácať takže väčšina jeho výplaty ide na pôžičky a účty, takže nám ostáva moja materská a ešte aj niečo z jeho výplaty na mesačný život, a bývame pri svokre, takže nám pomáha tým že jej neplatíme nájom, lebo vie ako je to s jej synom ... nie sme na tom tak že by sme nemali čo jesť alebo tak ... ale som si vedomá toho že žiť z 200 až 300 mesačne nie je veľa .... ale myslím že veľa ľudí to zvláda aj s dvomi deťmi ... a ja ich chcem len dve, ktoré by vyrastali spolu a boli by pre seba najlepšími kamarátmi ... a práve že ide o to že sa mi žiadna robota nečrtá, maturovala som keď mala dcérka tri mesiace, ešte som nič nerobila a ak ostanem na úrade tak to si ani neviem predstaviť .... proste len ide o to že žijeme v podstate ako všetci ostatní, ale viem že ak budeme mať druhé dieťatko bude to zase o niečo ťažšie, ale veľmi po druhom dieťati túžim, aby vyrastali spolu ....
mala by si urcite počkať... 🙂
sama musíš vedieť či by ste to zvládli alebo nie. Pokiaľ ho chcete mať, tak nemusíš nikoho presviedčať že na to máte. Ja osobne si neviem predstaviť žiť z 200-300 eur mesačne, ale žije tak napríklad moja sestra ktorá pred týždnom porodila druhé dieťa , popritom stavajú dom, majú hypotéku a ešte nejakú pôžičku na auto a takmer denne sa hádajú aj pred neterkou kvôli peniazom, tak neviem či to za to stojí.
@barborakoryt
a nie je ta tuzba po dietatku tak trochu aj snahou poriesit si dalsim dietatom resp. zaistit si aspon tych istych cca 220 eur mesacne RP a pridavok, kedze z uradu nedostanes nic, nemas prax, vyhlad na nejake zamestnanie
podla mna to nie je idealna cesta ... co potom s dvomi detmi naklady na starsie dieta vzrastu ... skolka skola... ja viem ze s pracou a najma v tvojej situacii to nie je lahke ... ale dalsie dieta za takychto okolnosti nie je riesenim vasej situacie.
je iné keby sa dieťatko pritrafilo ako keby si ho plánovala. my sme neplánovali a máme tri, ktoré by som za nič na svete nedala. kľudne ma tu ukameňujte, ale môj život nie je o dovolenkách, nemáme ani auto, dokonca ani vlastné bývanie. žijeme v podnájme a mesačne žijeme z menej ako 200 eur. a napriek tomu sme šťastní. milujeme sa a myslím si, že naše manželstvo a rodina je možno šťastnejšia ako moji švagrovci, ktorí sú nonstop v práci, resp. sa v práci striedajú, jeden doobeda, druhý poobede. majú síce všetko po čom by človek mohol túžiť, ale vidia sa tak možno na fotkách. sama musíš vedieť čo je pre teba dôležité. či mať peniaze alebo šťastnú rodinu, ktorá si spolu sadne, rozpráva a smeje.
@viki1077
@marika39
@maznacik007
jasné že sa bojím že si robotu nenájdem, ale to nemení nič na tom že dieťa chcem ... v podstate som to ešte ani manželovi nenavrhla lebo mi hlavička hovorila, že to neprichádza do úvahy ... musím len počkať aby som vedela ako to všetko bude ked budem ja zarábať a či si potom budeme môcť dovoliť druhé dieťa, mrzí ma len že dcérka bude musieť vyrastať sama .. lebo to bude určite trvať niekoľko rokov kým sa dostaneme do normálnej finančnej situácie ...
@lealujzaleo veď práve, že pre mňa je pomyslenie na rodinu dôležitejšie ako na peniaze ... ale bez nich sa žiť nedá, preto je to pre mna veľmi zložitá vec ....
bez peňazí sa žiť nedá, to je pravda, ale bez radosti aj starostí doma tiež nie. po prvej dcére som rozmýšľala ísť do práce, ale keď som ju dala do škôlky veľmi plakala a ja nie som z tých, že si poviem, veď si zvykne. tak sme sa s manželom dohodli, že bude druhé. tretie sme vôbec neplánovali, lebo naša fin. situácia je ťažká, ale stalo sa. som rada, že je to takto a myslím, že je to tak ako má byť. možno keby som išla do práce na druhé by som sa odhodlávala roky. na dobré sa ľahko zvyká a kto by išiel z výplaty znova na rodičovský? deti sa síce pohádajú, ale tiež sa ľúbia a nedajú na seba dopustiť. viem, že keby sa mi niečo aj stalo nezostanú sami. vždy budú mať jeden druhého.
@barborakoryt ono to je jedno či máš jedno , dve , tri a viac detí , stále tam niečo môže byť.
Ja čakám štvrté dieta , som nadštandartne zabezpečená a napriek tomu sa stretávam s nesuhlasnými komentármi k môjmu tehotenstvu " do dnešnej doby štyri deti 😲 😨? "
Na tvojom mieste by som tak nebazírovala na tom aby tam bol malý vekový rozdiel , ale skôr by som sa posnažila aby to dieta vôbec bolo . Predovšetkým čo najviac sa zbavit dlhov , ty získat nejaku prax.
Aleboto urobit ako ja , ísť čo najskôr pracovať po pôrode.
konečne maminky ktoré uvažujú ako ja ... najhoršie je ked hlava hovorí jedno, srdce druhé a keď si k tomu pridám aj názor manžela a jeho mamy (ktorý beriem do úvahy, pretože u nej bývame) tak proste absolútne neviem čo robiť, ale povedala som si že si nechám dva-tri mesiace na rozhodnutie, pomedzi to si budem hľadať prácu, porozprávam sa riadne s manželom, skúsim zistiť názor svokry a potom sa buď zmierim s tým že na dieťatko si budem musieť počkať aby sme sa potom spolu všetci štyria mohli mať dobre ... alebo sa budeme pokúšať o bábätko ... a myslím si že keď človek verí že to zvládne tak to zvládne ... a je tam predsa niekde aj Boh ..... a láska, rodina, a šťastie sú najdôležitejšie ...
@maminuska ak už by som to druhé bábätko mala tak by som určite s ním strávila čo najviac času, alebo aspoň prvý rôčik a samozrejme že by som sa snažila nájsť si robotu ale tak aby som bola čo najviac so svojím dieťatkom .....
všetko sa dá zvládnuť, hlavne keď máš okolo seba ľudí, ktorí sú ochotní pomôcť a ty máš manžela aj svokru. nám tiež pomáhajú, inak neviem ako by sme to zvládali. s deťmi som bola 3 roky a nemyslím si, že som zlá mama lebo nejdem rýchlo do práce zarábať peniaze. švagrina dáva dcéru od roka kade-tade na prázdniny, od jej dvoch rokov pracuje a majú naozaj život o akom sa nám ani nesníva, ale čas keď jej dievčatko bolo maličké už nevráti. čas, ktorý sa zastaviť nedá a tak veľmi rýchlo plynie. deti vyrastú a raz nám vrátia všetok čas a lásku, ktorú sme im dali.
Kým som mala jedno dieťatko, tak som si myslela že hravo zvládnem aj druhé, myslím dve malé naraz 🙂 ale realita je iná... 😀 dve malé detičky je záťaž na psychiku, na manželstvo a určite aj na financie ale všetko sa dá a nemenila by som za nič na svete 🙂 Ale náš malý má alergiu na mlieko a neviem si predstaviť utiahnuť dve deti z 300 eur :( len mlieko je vyše 100 eur, ešte keď sú obaja chorí, plienky, šaty a veci do škôlky, školka... balet (dcérka tam zbožňuje chodiť) no je toho dosť a bohužiaľ všetko stojí peniaze.
Ja by som určite na tvojom mieste počkala, si mladučká a ešte stihneš aj 4 porodiť. Maličká nebude o nič ukrátená, medzi mnou a bratom je 6 rokov a bolo to/je fantastické, my sme sa nikdy nehádali ani ako deti...
Podľa mňa sa venuj dcérke, dopraj jej čo môžeš a potom sa uvidí.
Ale to je len môj názor...
@barborakoryt nerozumiem ako sa da dieta prepocitavat na peniaze? dnes je dnes, zajtra moze byt este horsie a to aj s jednym dietatom a naopak mozno sa situacia otoci a bude lepsie aj s dvomi..... o par rokov sa budes na dnesok pozerat uplne inac....
@barborakoryt mas este 20+ rokov na dalsie dieta 😉
Treba byt aj financne zodpovedny, uz len koli tym detom. A duplom ked ste zadlzeni a ani nebyvate vo svojom.
@barborakoryt rozmýšľala si niekedy nad tým, že druhé dieťatko nemusí byť zdravé, bude potrebovať finančne oveľa viac, ako to, čo máš? Alebo to môžu byť dvojičky....náhoda je sviňa.....Tvoje rozhodnutie ma v takom mladom veku dieťa s človekom, ktorý má kopu dlhov si bohužiaľ vyberá svoju daň. Mohla si aj narodenie prvého dieťatka o pár rokov posunúť, niečo za ten čas zarobiť a keď sa vymocete z najhoršieho mať deti. Ale to už nezmeníš, hľadaj si prácu, si mladučká, detí môžeš mať ešte kopu a že nebudú spolu vyrastať,neznamená, že nemôžu mať spolu krásny vzťah.
sny su pekne ale realita byva kruta, druhe dieta mozes este mat, len bude medzi nimi vacsi vekovy rozdiel.....apropo mozes si hladat aj pracu aj pracovat na druhom dietati tehotenstvo predsanie je choroba.....
Poznam mamicky, ktore maju viacej deticiek, aj take, ktore na druhe este cakaju.. Nie je to len o peniazoch, je to hlavne o spolocnom rozhodnuti manzelov, o laske, pocitoch, ktore zdielaju obaja. Ak chcel len jeden, nikdy to neskoncilo dobre : citujem: "Ved som ti vravel/-a, ze mame pockat a najprv poplatit dlhy". alebo "vyriesme si najprv byvanie"... atd. Ja som ina zmyslajuca, na druhe sme si pockali 4r, a to som ani nie v 2.rokoch pri prvej sla do prace. Teraz mam 6r skolacku a 2 r skolkarku. Naklady na oblecenie pred zimou cca 150€, skola a skolka meaacne zakl.poplatky 150€. Viem, ze to nie je len o peniazoch, ale tiez mame hypoteku, aby sms byvali sami, auto,lebo bez neho si to nedokazem predstavit a cas aj peniazky, aby sme mohli chodit s detmi aj na vylety... oproti byva mamicka, ktora ked ideme okolo len skonstatuje, ked sa opyta, kde sme zase boli... a jake su deti vyobliekane atd. A pritom kupim aj v sekaci... Ide o to, ze ja som sa po 1.vratila do prace, pri 2.tiez skoro, ona je s 3.na materskej uz 7.rok... a manzel? No... deti ma rad, ale s nou uz nikam nechodi a byvaju tiez u mami a vecne ssa hadaju... toto si ja neviem predstavit... byvali sme tak pol roka a nikdy viac.
Na druhej strane ked sauz rozhodnej pre 2.tak ok, ale nestracaj kontakt so svetom, studuj alebo citaj, nech si potom dokazes najst pracu.. lebo ak si ju teraz nevies najst, tak s 2 detmi to bude este tazsie...
@barborakoryt veľmi dobre rozumiem Tvojej túžbe po detičkách vekovo blízko 😵 Len je to neobvyklý názor v dnešnej dobe, keď je všetko o tom, ako si život uľahčiť a mať v ňom čo najviac pohodlia. Práve to pohodlie je dôvod, prečo mnohí uprednostnia život bez detí alebo po prvom povedia, že im už stačí. Alebo plánujú, plánujú, deti odkladajú a keď si už povedia, že je už čas, zrazu "to nejde". Ak máš v srdci túto krásnu túžbu, modli sa, Pán Ti ukáže, čo je správne. Tiež by som ešte uvažovala nad tým, ako zarobiť nejaké peniažky z domu. Držím Ti prsty a pridám modlitbu.
Uff... Toto nie je len peniaze vs rodina. Byvate u svokry a neplatite najom. Tzn. taha za vas zvysene energie, dane, urcite aj co to stravy. A do toho by si rada este dalsie dieta, viac ju zatazit. Vsak ak chcete vacsiu rodinu, super. Ale na ukor niekoho ineho? Dalsia vec, starsie dietko casom aj do skolky pojde. Aj za tu treba platit. Cize z vasich 200-300e bude zase o nieco menej. A v dalsej faze pojde do skolky mladsie a zo starsieho bude skolak. A vtedy ste uz uplne v....keli....
Ked si na matskej, mas viac casu.
1.Zamysli sa nad dlhmi. Kolko rokov ich este budete splacat? Neda sa spravit konsolidacia (pises o viacerych dlhoch)?
2. Mas len maturitu. Mozes sa nejakym sposobom este v niecom rekvalifikovat? Co tvoja buduca praca? Mozes nieco spravit v tomto smere? Pripadne popri materskej nemozes aj ty vziat nejaku brigadu? K svojmu dietatku opatrovat este jedno na privyrobenie? Raz za cas ist upratovat trebars?
citujem : "velmi dobre viem, ze by som si mala hladat robotu"..........
a asi vies preco....... nepises nic o tom preco manzel nezaraba, ako byvate, proste malo info...... ale aj tak si myslim, ze si sa len chcela zdoverit.... a realita ta donuti rozmyslat hlavou .......Zaroven si myslim, ze dalsie dieta by si uzivila, ale asi by si to odnieslo manzelstvo, pohoda oboch deti a podobne...