Poraďte ako byť silná a nebrať si všetko k srdcu.Všetko si pripúšťam a potom som smutna a mám depku.Ako sa toho vyvarovať.A naučiť sa vravieť nie,ak niekto niečo potrebuje. Lebo ak potrebujem niečo ja na mňa kašlu.Získať sebavedomie a radosť zo života.Neviem ako si pomôcť. Poraďte mi🙂Ďakujem
@map0007 asi 2 dni dozadu som citala velmi dobry clanok ..daco v tom zmysle,ze povedat niekomu nie,je povedat sebe ano..
Pokusim sa vzpomenut.
@map0007 zacni malymi zmenami 🙂
@map0007 naucte sa povedat nie-10 typov ako na to.
Toto si hod do googla,a to ta naviguje.
Nie je to riesenie na vsetky tvoje problemy,ale aspon daco.
@map0007 ja by som poradila začať čítať trošku duchovnejšiu literatúru, aby si zistila, čo sa nachádza za životom, ako je poprepletaný so životom našich blízkych a čo s čím súvisí. Ak nerada čítaš, sú prednášky aj na internete, ktoré vedia otvoriť oči a naviesť ťa tým správnym smerom a pochopiť zmysel bytia človeka.
@map0007 manžel je takýto. Ale aj ja ale menej. Keď niekto niečo bude chcieť. Nie takto. Nereaguj hneď. Nerozhoduj sa hneď. Nechaj si čas. Povedz. Dám vedieť. Musím si to premyslieť. Nerob rýchle závery. Keď nemáš z niečoho dobrý pocit, nerob to. Daj na prvý dojem. Neanalyzuj. A mysli na seba. Nerieš problémy hneď. Za pár hodín je každý problém iný, teda ináč vyzerá. To ti pomôže. A nemen názor svoj si za ním.
@map0007 ked som zacala hovorit nie na malickosti, ubudlo mi kooopec starosti. Okolie si zvyklo na to, že so vsetkym nesuhlasim a uz ma ani nezatazuju malichernostami, ktore mi zabrali velmi vela casu 😎
@map0007 inak aj ja som bola kedysi taká aká si ty. U mňa prebehli dva významné procesy uvedomenia sa. Prvý krát keď som si uvedomila (ani nie ja, ale to uvedomenie mi jedného dňa prišlo do hlavy), že už nechcem robiť to, čo sa odo mňa očakáva, ale budem robiť len to, čo sama vo vnútri cítim, že je správne. Pocit, že nechcem aby bol môj život manipulovaný ostatnými. Poviem ti, u mňa po tomto uvedomení si prišla obrovská úľava, že už nemusím nič hrať, že už konečne to môžem byť ja sama.
Druhé uvedomenie sa prišlo, keď som prijala fakt, že nechcem od nikoho nič očakávať. Všetko, čo robím, robím len pre ten pocit, že je to dobré a také, ako má byť. Ak niekomu pomôžem, nikdy to nerobím preto, že očakávam, že mi to raz nejako vráti. Ak pomôžem, tak len pre môj pocit, že to skutočne chcem. A ak mi to nikdy nikto nevráti, nevadí, lebo to úprimne neočakávam. Toto je ďalšia životná úľava.
Ale poteším ťa, ja som k týmto dvom mojim životným zlomom prišla až po tridsiatke a už teraz sa teším, že príde aj nejaký ďalší životný zlom a zasa ma niekam posunie v životnej ceste.
Držím ti palce, prvý krok si už urobila - hľadáš cestu. Ak ti môžem poradiť super knihu, prečítaj si Dana Millmana: Cesta pokojamilovného bojovníka, myslím, že to je titul pre teba a pre ostatné hľadajúce.
@0silvia0 tiez som citala tuto knizku,a vraj je aj 2 diel ale este som ju nemala.
@anatalia77 mňa ostatné knihy od tohto autora veľmi neoslnili, okrem životopisnej knihy Sokrates. To bol naozaj strhujúci príbeh. Ja som závislá na knihách, ak nič povzbudzujúce nečítam, klesám klasicky do svojich bežných problémov a rýpem sa v nich. Mne knihy dávajú životný nadhľad a krídla. Potrebujem počuť (čítať) múdre myšlienky, inak ma ľudské bláboly valcujú 😀 😀 😀
@map0007 Po pravde "sebavedomie" je jeden s elementom s ktorým aj ja bojujem a to konkrétne s nízkou formou sebavedomia. Vykašli sa na motivačné knižky, aj tak sú to nezmysli, ktoré dosť často napísal človek čo bol na tom rovnako, keď nie ešte horšie ako ty. O motivačných knižkách sa mi strašne páčil jeden dokument, proste čo sú také tie knihy typu "ako viesť firmu", "ako pracovať s ľudmi a ako ich motivovať", tak ten dokument bol o tom, že vysvetľoval prečo firmy (a ich manažéri), ktorý tieto knihy čítajú pravidelne pred spaním majú problémy existovať. Predpokladám, že knižky zaoberajúce sa duchovnou motiváciou na tom budú veľmi rovnako. Proste riaď sa samou seba - nikto nie je pre Teba lepší psychológ ako ty sama.
Snaž sa identifikovať prečo si všetko pripúšťaš? Z akého dôvodu? Prečo vravíš "Nie"? Sebavedomie, pokiaľ človek má nízku dávku sebavedomia, tak človek ho spravidla ťažšie získava - pokiaľ máš ale veľmi vážny problém, neváhal by som navštíviť psychológa, alebo aspoň si posedieť s niekým kto Ťa veľmi dobre pozná. Sem tam je dobré sa vykecať.
@molnija1985 ak narážaš na titul, ktorý som odporučila, tak to nie je motivačná knižka. Ani náhodou. Nie je to ani prvoplánová duchovná motivácia. Myslíš, že je v poriadku keď odsúdiš niečo čo ani nepoznáš?
vidite dievcata dobry napad Tajomstvo,mam to na mp3 musim si to aj ja pustit, bo tiez casto rozmyslam negativne,vsetko si beriem k srdcu co kdo povie, im to nepokazi den ale ja si ho dam sama pokazit....uf...
@map0007 ja si nepripustam, neznasam ohovaracky a typicke zenske zakerne tahy, ako uz davno ktosi povedal, rozdeluj a panuj, takychto ludi sa strasne snazim vyvarovat. Ja neviem komunikovat. Mam radsej muzske kolektivy, kde su dolezitejsie ciny ako reci. Momentalne niesom v ziadnom, lebo som doma, ale aj tu musim sem tam vediet povedat nie, lebo deti by si zo mna urobili rohozku a sluzku. Pekne napisala
@0silvia0, zivotne pravdy sa ti sem tam odkryju a potom pochopis suvislosti a je ti lepsie...
Ako sa vravi, skoda ze nemam 10 rokov a terajsi rozum 😔 😀 😀 😀
@0silvia0 Nenarážam na titul ktorý si odporučila Silvia - ten totiž nepoznám 😉
Love, Peace and Empathy...
na to aby si si veci nebrala prilis k srdcu a vedela sa samostatne rozhodovat potrebujes:
- pochopit, ze kazdy clovek ma pravo na svoj nazor, áno, aj na sprosty názor, názor od veci, názor, ktorý jeho skor "bije" a sposobuje mu tazkosti v zivote
- pochopit, ze kazdy je iny a ma inu kapacitu, citovu, ci mentalnu... proste od cloveka, ktory nebol nikdy milovany nemozes ocakavat lasku, pochopenie, empatiu
- odporucam spoznat motivy spravania sa... a tym pochopis, preco niektori ludia reaguju tak ako reaguju, a samy si neuvedomuju, ze ta zranuju
- mat rada takych ludi aki su, spravat sa k nim tak, ako chces aby sa oni spravali k tebe ale zaroven nebit najivna a neocakavat rovnakou mincou 😉 lebo budes len zranena
- nauc sa odhadnut, komu mozes doverovat a ku komu je lepsie drzat si odstup
Chces hovorit aj "nie"?
tak to hovor, ale jasne a bez obsiahlych vysvetlovani a hlavne.. ty nie si zodpovedna, ako to ten druhy clovek zobere...
sebavedomie mozes ziskat len vtedy, ak budes mat rada samu seba, tesit sa zo zivota, robit to co ta bavi, naplna...
@molnija1985 aha, tak som nepostrehla že tu niekto spomínal knihy okrem mňa 😒 asi som prehliadla...
@0silvia0 Nikto okrem Teba nespomínal knihy toď pravda, ja som len reagoval na to, že keď náhodou bude mať tendencie riešiť problém tohto charakteru čítaním kníh, že to nie je najšťastnejšie riešenie. Bo niektoré knihy, dokonca aj také ktoré napísali svetoznámi psychológovia sú za niektorých okolností skôr viacej na škodu ako na úžitok.
tiez si myslim ze niektore knihy su skor na skodu, hlavne vsetky mozne "tajomstva" a podobne 🙂
@molnija1985 knihy od svetoznámych psychológov ani ja nečítam, dokonca ako píšeš, motivačné knihy sú mi tiež proti srsti. Dôležité je spoznať samého seba a nájsť sa vo fungovaní sveta... a niekedy je celkom inšpiratívne poznať životnú cestu iných ľudí. Často sú tieto životné cesty opísané v knihách, hoci nie každý rád číta. Ale je kopa dobrých kníh, ale aj kopa blábolov. Často k životným "múdrostiam" dospejeme vekom, skúsenosťami. Mala som pocit, že autorka témy chce poradiť, tak som poradila ako som vedela. Len ona vie, čo jej je najbližšie a ktorým príspevkom sa inšpiruje. Želám dobrú noc.
@map0007 Zacat mat rada samu seba, mat seba na 1.mieste. Nenechat si ublizovat. Vytesnit zo zivota ludi, ktori ti ublizuju alebo ublizili. Uprednostnit ludi a venovat sa tym, ktori ta ocenia, maju radi, v ktorych pritomnosti si stastna. Aj ked takych ludi bude menej, radsej menej ako niekto, kto Ta depta. Nenapisala si tu nic konkretne, co ta trapi. Mozno sportovat, alebo zacat sportovat - najst nieco, co ta bavi. Urobit nieco pre seba. Predovsetkym sa nestretavat s toxickymi ludmi a bud vdacna za kazdy den 🙂 Treba zacat od malickosti.
@map0007 ....tazko radit.....polovica uspechu je v tvojej hlave.