Chamtivosť

3. jan 2022

Ahojte.
Môj muž má jedného brata.
Žije na poschodí rodičovského domu spolu s manželkou a synmi už 25 rokov.
Môj muž je mladší a v dome už nebolo miesto, tak sme odišli do bytu.
Manželovi rodicia žijú na prízemí.
Mame malé deti a veľmi sa tlačíme v byte.
Otázka znie, je chamtive pýtať nejaký diel alebo teda vyplatenie nejakej časti domu za života rodičov?
Príde mi to ze áno.
Ale skutočne by nám to veľmi pomohlo.
Pretože hodnota nášho bytu plus časť hodnoty ich domu (netvrdím hneď polovica) by nám veľmi pomohlo dostať sa k väčšiemu bývaniu.
Určite manželov brat zostane v rodičovskom dome a po čase si pre robí aj spodok pre svoju rodinu.
Manželovi rodicia sú zdravotne OK a tak nechcem ich klásť do hrobu ale vidím to ako nespravodlivosť.
Užívajú 100 metrov a záhradu a my trpíme v malom byte.
Je sprosté pýtať ich o pomoc/diel za ich života?

h2
3. jan 2022

No za mňa je to veľmi nevhodné. Na dom rodičov Tvojho manžela nemáte nijaký nárok. A čo Tvoji rodičia? Aj od nich by si pýtala?

hipuska
3. jan 2022

Áno je. Nakoľko je to dom rodičov a oni si s vlastným majetkom môžu naložiť ako chcú. Radšej sa sustred na svoje a s týmito peniazmi nerátaj. Ak budú, bude to iba plus.

sona96
3. jan 2022

No, mne by to bolo blbé určite. Netreba sa porovnávať, každý si zariadi sám, ako najlepšie vie.

autor
3. jan 2022

Dakujem

h2
3. jan 2022

A možno Tvoja švagriná, manželka brata Tvojho muža, ktorá žije v jednom dome so svokrou, závidí zase Tebe, že ste vo svojom.

zmrzlinka2021
3. jan 2022

AUTORKA: je to majetok svokrovcov, nie brata tvojho manzela, cize on nema z coho vyplacat tvojho muza. On tam so zenou len byva, nevlastni tu nehnutelnost. Ine by bolo kebyze vasi chcu dom prepisat na neho s tym, ze vyplati tvojho muza.

Ale chapem ta.

pribinak
3. jan 2022

Je to maximálne nevhodne. Uff, toto by som si nikdy netrúfla. Raz je dom svokrovcov a oni rozhodnú ako naložiť so svojim majetkom

autor
3. jan 2022

Vzťahy sú tam nadštandardné dobre.
Až niekedy závidím nie len tie metre a záhradu ale aj tu pomoc.
Obrovskú pomoc pri výchove a starostlivosti co tvra do dnes..
Ale viem ze v živote je vždy niečo za nieco

h2
3. jan 2022

V tom slove "závidím", ktoré si teraz napísala, je ten hlavný problém.

ladyblcha
3. jan 2022

Fu, no ked citatm tieto naroky na majetok zijucich rodicov, to uz aby som zacala setrit, kedze mam dve deti, aby som ich raz mohla z nasho domu vyplatit 😭...🤦🏼‍♀️snad ich lepsie vychovam.

lilitela
3. jan 2022

Ja ta tiez chapem. Riesim podobne. Na druhej strane si predstav ze nie kazdy je stvoreny k tomu aby zil so svokrovcami. Tlacite sa, ale ste sami. Moj brat ziada nasu mamu o vyplatenie podielu vopred, kvazi predcasne dedicstvo. Ona sa musi kvoli tomu prestahovat do mensieho, po 35 rokoch byvania v tom istom byte. Lebo on si chce postavit dom. A nema pozadujucu sumu. Mozno by sa to dalo cele prekusnut, keby si pritom nekladol take podmienky, ze sa mi trosku zastavuje rozum. Mal by byt vdacny, ze mama je ochotna, a nie takto. Je mi aj tazko o tom s nim diskutovat, najvacsie hadky su v rodine vzdy pre peniaze - zda sa, ze nie je vobec schopny si predstavit, opacnu situaciu, ked bol este mlady, zil u mamy, a ja som odchadzala z domu do "neznama" a co keby som im vtedy povedala, ze chcem vyplatit "svoju" polovicu a oni nech sa zariadia ako vedia. Vratim sa k tvojmu svagrovi. Mozno az ti svokrovci vazne ochoreju, budu sa musiet o nich starat. V tej chvili mozno este ocenis, ze to nemusis byt ty.

elizabet173
3. jan 2022

presne tak, v živote je vždy niečo za niečo, váš stav predsa nie je trvalý, môžete zobrať hypo, ísť do väčšieho, časom aj do domu. Manželovi rodičia zostarnú, budú potrebovať opateru, behanie po lekároch, po ruke bude viac švagor, ako tvoj muž a ver mi, spolužitie so staršími, chorľavými ľuďmi je niekedy veľmi ťažké, nevieš, či nebude musieť švagor ostať doma z práce, aby im zabezpečil opateru. Snažte sa vy dvaja o lepšie bývanie vašej rodiny, už tá poznámka, že v dome nebolo pre vás miesto, preto ste išli do svojho, mi prišla divná. Čo tvoji rodičia? A ty budeš mať raz podmienky na to, aby si ubytovala rodinu aspoň jedného z tvojich detí?

liljana
3. jan 2022

Byvat u rodicov je nieco za nieco. Kazdy kto byva u svokrovcov nadava, ze nikdy to nemali urobit. pride mi to trosku ako drzost, ked niekto si chce zit lepsie, ako zvlada sa postarat, ist za rodicmi, aby ich vyplatili z ich vlastneho domu. Uz ich tym takto de facto pochovavate a neviete sa dockat ich smrti.
Predstav si, ze mas 60. konecne ste bez dlhov, uzivat si klud, pridu deti a chcu od vas peniaze, zalozit alebo predat dom.

autor
3. jan 2022

Áno závidím, ale snažím sa s tým bojovať.
Mam svoj klud ale sme opustení a keď vidím tie priehrstia pomoci a obety už pre ich dospelé deti a my nič tak ma to trápi.
Na jednej strane som rada a po svojom ale tam je to full servis s kráľovským bývaním.
Ten servis a pomoc ozeliem ale tie metre furt vidím, keď susedia nám idú hlavu odtrhnúť za trochu detského kriku

jasminet
3. jan 2022

je to chamtive... a velmi. svokrovci ked budu chciet, tak dom jedneho pekneho dna predaju, svagor sa odstahuje a oni si peniaze za dom uziju na cestach necestach - keby chceli. nemate narok v tom dome ani z toho domu na nic - ani ty s muzom a ani svagor.

h2
3. jan 2022

A ako Ti pomáhajú Tvoji rodičia? Ako Ti oni zabezpečili bývanie? O deti sa Ti starajú? Alebo len od svokrovcov to očakávaš, lebo mužovmu bratovi a jeho deťom to dali?

pribinak
3. jan 2022

@h2 presne toto som sa chcela opytat

judar
3. jan 2022

Fuuu ty mas teda drzost rozmyslat nad majetkom niekoho ineho kto este zije aby vas vopred vyplatili podielim ktory bude patrit tvojmu manzelovi a nie tebe... len aby ste sa netlacili v malom....tam si zoberte hypoteku a hospodarte si za seba...toto je absolutne nechutne, nevhodne a chamtive

autor
3. jan 2022

Moji rodicia mi pomáhajú.
Mali sme byt, ktorý po rozvode rozdelili.
Mama žije v malom poblizku a otec tiež v malom v zdialenom meste.

h2
3. jan 2022

Píšeš veľmi nejasne. Ten byt, čo po rozvode rozdelili, ale nerozdelili asi vám, deťom, ale rozdelili si peniaze, aby mohol ísť bývať každý sám, nie?

autor
3. jan 2022

Závisť ide ruka v ruke s chamtivosťou ale ako vravím, bojujem s tým a bez ohľadu na toto fórum by som ich nikdy asi neprosila.
Len prosím netvrdte, že takáto nerovnosť alebo rodinné stavy sa vás vôbec netýkajú..
Pripadne vás netrápia.
Snažím sa s tým vysporiadať ale stále sa mi to vynara

romea
3. jan 2022

Ano chápem ta, ze oni majú pomoc, netlačí sa, ale pýtať za života od nich, pokiaľ ani mužov brat nevlastní polovicu domu je fakt blbe

h2
3. jan 2022

Netýkajú a netrápia. A ak myslíš, že preto, lebo nie som v Tvojej situácii, tak môj muž má sestru. Hádaj, kde žije spolu s mužom s synom? 😉

stanulienkat
3. jan 2022

Aky diel tam mate vy??? Imaginarny!! Pretoze to je ich a vam bobec nic nemusia dat. Omg. Ze sa tlacite v byte? A kto vam za to moze?? Mali ste sa postarat. Alebo najprv vacsi byt a potom deti. Hanba by ma fackala.

tomas115
3. jan 2022

Nema sa Ti co vynarat, dom je ich majetok a ak chcete dom tak treba zacat pracovat, neminat na hluposti a kupit si ho.. Mozno som z inej planety ale kupit si starsi dom kludne niekde na dedine nemoze byt ziadny problem pre pracujuci par..

Alebo sa spytajte ci nemozte ist byvat k nim.

pribinak
3. jan 2022

Neviem v akom meste žiješ, ale predaj byt a kúpte si starší dom so záhradou.

Pozri, závisť ti nijako nepomôže. Hľadaj nejaké riešenie, ale pýtať diel, ktorý neexistuje je totálne ale totálne zle riešenie
Tvoj muž nie je vlastníkom, čiže žiadny diel nemá.

mandala77
3. jan 2022

závisť a chamtivosť oberajú človeka o pokoj. Vždy bude niekto, kto sa bude mať lepšie ako Ty. Ak sa tým budeš stále zaoberať, na pokoji Ti to nepridá. Ak sa Ti to vynára, stačí nesledovať myšlienky. Je to jednoduché. Ony časom prestanú. Určite to je necitlivé a neúctivé, ak by si tému otvárala a začali by nezhody za ich života.

Samozrejme, že takéto veci sa v rodinách dejú, aj nezhody kvôli majetkom, aj pocity ukrivdenosti. Ale vy ešte nič nededíte. Je to len myšlienkový svet v Tvojej hlave.

katkaos
3. jan 2022

Podla mna totalne nevhodne 🙈 Moj nazor je taky, ze ked chces vacsie byvanie-zarob si nan. A nie, ze cakat/pytat od druhych. A je jedno, ci su to rodicia alebo nie. Mne by ani nenapadlo takto rozmyslat 🙈

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilitela
3. jan 2022

Nic si nerob z tych komentov, kazdy zijeme inak a pokial si niekto nevie predstavit aku mas situaciu, tak sa bude k nej vyjadrovat z pozicie toho, co mu je najblizsie. Proste si sa spytala, mne sa javi prirodzene ze citis akusi nespravodlivost, zrejme to bude zlozitejsie a rozdiely sa asi prejavuju aj v inych oblastiach. Ale o tom by ti mohlo rozpravat vela ludi, ze ak s niekym zijes, tak proste tie vztahy tam su automaticky blizsie a to uplne vo vsetkom a to vie boliet. Ja som zazila situaciu, ked stari rodicia o vnucati ktore im bolo blizsie povedalo ze to "nase" a o druhom vnucati z ineho, pre nich vzdialenejsieho vztahu povedali ze to "ich". Bohuzial, tak to chodi. Nevsimaj si, zameraj sa na ine, hadam jedneho dna dostanete tu polovicu, ktora by vam mala nalezat. Aj ked bohvie, mozno sa objavia zase reci, ze tvoj svagor investoval a rekonstruval aj polovicu, ktoru uzivaju teraz svokrovci a este sa preukaze aj nejakymi fakturami...