Bývanie v priateľovom dome

mmooly
28. okt 2024

Ahojte, pýtam sa len hypoteticky... netýka sa to mňa, len by som rada vedela za a proti, ak mladý pár ide bývať do bytu či domu, ktorý patrí iba partnerovi, ktorý si trebárs aj platí hypotéku. Ako sa tam žena cíti, keď vie, že dom nepatrí jej a pri hádke, ktorá skôr či neskôr príde jej chlap povie, že dom je jeho a čo tam chce ona rozkazovať... Žena nemá svoje bývanie, iba u rodičov. Rieši to niekto v praxi?? Ženine peniaze sa míňajú na domácnosť a mužove idú na hypo... Zase aby si žena odkladala bokom peniaze?

anajka266
28. okt 2024

Tak ak si len priateľka (nie manželka), tak si len na návšteve. Bohužiaľ. Buď investuj do svojho a niečo si kúp aj ty, alebo budeš stále len v neistote a pri rozchode odídeš s holou … ničím.

marsmykkok
28. okt 2024

Pre mňa je v tomto ideál nech si žena kúpi na hypotéku nejakú garsonku alebo jednoizbák a teda do budúcna má niečo svoje. Nech neskončí v 60tke s holým zadkom, lebo pánkovi sa zachce mladšej...

mmooly
autor
28. okt 2024

Ma napadlo aspoň nejaký pidi bytík by si mohla kúpiť na hypo a dať ho do prenájmu...

januska12323
28. okt 2024

Nemusí prísť žiadna hádka a neviem prečo by sa mali míňať len jej peniaze na domácnosť. Ak má rozum platí čiastku energií a čiastku na domácnosť a to isté robí on len s tým, že hypotéku si platí sám. Do cudzieho neinvestovať.

denisa_deniska
28. okt 2024

@mmooly cítila som sa tam ako doma, úplne v pohode, veď na začiatku je to tak vo väčšine vzťahov pri ľudoch nie v tínedžerskom veku, že sa najskôr stretávajú, neskôr bývajú u toho, kto byt/dom vlastní.. potom to už treba riešiť, lebo určite niekde vzadu v hlave je “čo ak”, hlavne, keď do tej nehnuteľnosti dáš svoje peniaze 🙂

minenkak
28. okt 2024

@mmooly platiť polku energií,svoju časť stravy,kozmetiku,oblečenie a zvyšok ako uznas za vhodné.Male spotrebiče na polku

tramtada31
28. okt 2024

Ja som išla v 19tich byvat k manželovi(vtedy priateľovi) a jediný, kto sa zvykol vyhrážať odchodom, som bola ja😅 citim sa tam ako doma, aj som si ho zariadovala podľa seba (ak s niečom vyslovene nesuhlasil, napr. biela laminátová podlaha, kupila som si ju sama a bolo, ešte bol rad, že nemusi kupovat podlahu on - tu aj neskôr uznal, že to v kombinacii s tmavými dverami vyzerá super a je to nadčasové a stále moderne), manzel doteraz plati réžiu sám. Pri jednej výmene názorov si to aj prepočítal, že som mu dlžná 40tisic za najomne🤣🤣🤣 na to som mu povedala, že má mladsiu peknú zenu a každý spas proste niečo stoji. ja si splácam inu nehnutelnost, ktorá je moja a peniaze z nej budú pre naše deti/na dochodok. Všetko podľa mna závisí, ako sa na to chlap pozera, muž je v niektorých veciach zgrlos, ale v niektorých veľkorysý, že v 19tich mi dal svoje druhé auto do užívania, aj teraz jazdim na našom lepšom aute, ktoré kupoval z väčšej casti on, ja si platim poistky, servis a všetko okolo

zojazoja
28. okt 2024

žiť s niekým a vyčítať si toto je moje, toto tvoje, ty nemaš právo, ja som platila toto viac, ty menej.....choré celé..na prd celý vzťah.

sense
28. okt 2024

Ak by sa mi pri výmene názorov vyhrážal že je to jeho dom a ja nemám čo povedať alebo by mi to vyhadzoval na oči tak by som s ním nežila.
Žijem s partnerom v jeho byte, on si platí svoju hyo , ostatné výdavky na polovicu ako ak starostlivosť o domacnost. Už sme mali niekoľko výmen názorov ale ani raz mi nevyhodil na oči že bývam ja u neho.

sasa1310
28. okt 2024

@mmooly tak ako v podnájme. Nič iné. Nič si prerobiť ani privlastniť. A šetriť na vlastné bývanie

zuzana9393
28. okt 2024

Podľa mňa,ak to s tebou ten chlap myslí vážne,tak toto ti nepovie. Každopádne s tým bytom na prenájom je to skvelé riešenie.

kitycat
28. okt 2024

@mmooly pokial chlap plati dalej svoju hypo a zenska plati energie a stravu, tak je uplne krepa.

On da 400 na nehnutelnost a ona 400 na blaho ich oboch, nech sa zamysli. A ak vykrici, ze jej tam nic nepatri, tak treba zbalit igelitku a ist.
U neho nechat len ruzove okuliare

zuzanita1609
28. okt 2024

Niekedy si ani človek neuvedomí,že už vlastne bývajú spolu 😁. Až z donútenia úradných záležitostí, zásielky,lekár, práca atď.Áno,žena ak sa chce presťahovať ku priateľovi, musí mať "záložný plán",človek nikdy nevie a ak to priateľ myslí s ňou naozaj úprimne, nemôže vyčítať,diktovat čo môže,čo nemôže. Čo sa týka financií,chodu domácnosti, vždy sa dá,ak sú si partneri rovnocenní, dohodnúť. Ja som sa cítila vtedy vo svojom,keď so mnou prijal do "svojho" aj mojich dvoch psov. A nie sú to veruže čivavy 😁. Dovtedy psov nemal,bol "mačičkár". A mám pocit niekedy,akoby ich mal odmalička 😊. Čiže, áno treba myslieť dopredu a počítať so všetkým,keď sa žena sťahuje ku partnerovi,ale všetko je to len o kompromisoch,presvedčení,že chce byť s ním,chce byť s ňou a úprimnosti vo vzťahu.

aurelia2000
28. okt 2024

@kitycat Tak urobil môj bratranec po 15 rokoch😓 zbalil jej dve igelitky a pá-pa. Na druhej strane strane neter sa tak teraz prisťahovala do 🏠, ktorý spolu rekonštruujú. Všetci nadšení, akú dobrú partiu má ( áno, vyzerá byť dobrý chlapec), ale ja už trpnem, po tom všetkom, čo som si tu prečítala. No som ticho, nechcem byť tá zlá a neprajna, len sa bojím o neterku.

lienka.7
28. okt 2024

@mmooly mas tu o tom milión tém, stačí si prečítať skúsenosti iných.
Btw, do smrti byt ako na ihlach, či má panko nevyrazi, keď sa nebodaj zle vyspi naozaj nie je pre mňa 👌

sasa1310
28. okt 2024

@kitycat tak podnájom by ju vyšiel drahšie

betulinka1
28. okt 2024

@mmooly ak muz pri hadke povie to je moj dom a moje pravidla, rovno sa pobalit a odist. Ideálne este v začiatkoch chodenia. A nie, tato veta sa neodpúšťa, ta veta sa iba bude stupňovať.

aurelia2000
28. okt 2024

@betulinka1 15 rokov ti to nepovie a potom ťa pobali😓 Nemala som blízky vzťah k bratrancovej priateľke, ale je mi jej ľúto.

betulinka1
28. okt 2024

@aurelia2000 tak za 15 rokov by mala mat dost nasetrene alebo investované. Na zadne vratka treba mysliet vzdy.

kitycat
28. okt 2024

@sasa1310 tu nejde o to, ze by ju podnajom vysiel drahsie. Partner predsa nie je oslik otras sa..

kitycat
28. okt 2024

@aurelia2000 hrozne, ale ich zivoty. Dufam, ze meterka nevrazi vsetky uspory do domceka co jej nepatri

Kamaratka, ale uz teda nie sme v kontakte... pomahala frajerovi rekonstruovat dom, kazdy vikend na malte, kazda vyplata sla na material, dorobili a tiez ju pobalil, nepochopila som doterqz, ked ten dom nasla ona a bol to jej sen, ze ju stade vystval

juliet86
28. okt 2024

myto mame obratene. ja vlastnim byt kde byvame s manzelom. ak by sme sa r9zviedli narok nan nema. ak by som zomrela na cast narok ma. ja by som bola rada aby vlastnil noeco svoje ale kedze sa snazime o kupu vacsieho tak asi to dalsie bude spolocne aj ked je to nefer voci nemu kedze ona ma velky prijem. ale ak by povedal ze chce si kupit 1-2izbak a vynat ho z bsm tak ja by som s tym bola ok

h2
28. okt 2024

@kitycat Máš pravdu, že partner nie je oslík otras sa. Ty si to myslela na tú ženu, ja to myslím na oboch. Ani ten chlap nie je oslík otras sa. Môj názor tu nebude populárny, lebo už som ho tu do podobných diskusií písala a nestretol sa s pochopením. Ale bývať za polovicu režijných nákladov a polovicu stravy, znamená podľa mňa bývať zadarmo. Pretože ak tam obaja bývajú a povedzme, že zarábajú rovnako, lebo napríklad nemajú deti a robia obaja na plný úväzok, tak ak platia náklady na polovicu, stravu na polovicu, plus k tomu chlap, ako gentleman, platí, keď idú na večeru, do kina, do divadla, na koncert, na výlet, na dovolenku... Tak ak on ešte k tomu vrazil všetky svoje úspory do kúpy nehnuteľnosti a ešte má aj dlhé roky splácať hypotéku len a len on (lebo veď prečo by to mala robiť ona, keď to nie je jej, že áno?), tak tá baba to v podstate vyhrala. Býva zadarmo, na účte sa jej kopí slušná suma, zatiaľ čo ten chlap platí sám ich spoločné bývanie. Na toto býva obľúbený argument, že "ale keď sa rozídu, tak ona nič nemá". Ale keď sa nerozídu, alebo keď sa rozídu až po veľmi dlhej dobe, tak tá baba tam celý čas bývala zadarmo, zatiaľ čo on platil stovky eur mesačne, aby tam ona zadarmo bývať mohla. Čiže, ten spomínaný oslík je tu on.

vler
28. okt 2024

@h2 ja suhlasim. Nikto by nemal byvat zadarmo; ale ani platit polovicu splatky hypoteky na dom ktory im vobec nepatri. Ferova suma je niekde medzi.

h2
28. okt 2024

@vler Presne tak. Jasné, že nie polovicu hypotéky. Ale určite niečo viac, než len to, čo človek sám spotrebuje. Potom sa jeden vyhádže z peňazí, zatiaľ čo druhý si žije, ako prasa v žite, nemusí sa o nič starať (lebo to nie je len hypotéka, ale aj daň, poistka, väčšie opravy...) a to sa mi nezdá spravodlivé.

kitycat
29. okt 2024

@h2 lenze peniaze tej zeny sa minu na jedlo, energie, kozmetiku...peniaze myza sa investuju do splatky

To je ten problem uvodneho prispevku.
Ak by zarabali obaja nadstandard, tak je to jedno ale vieme, ze vacsinou to tak nie je a zena z lasky minie aj posledne na vytvorenie hniezda

lenkakravcova
29. okt 2024

@mmooly Žena by v takom prípade mala platiť len:
- náklady za svoje energie, svoju stravu.
On nech si platí svoju hypotéku, opravy domu, nábytok, svoje energie a svoju stravu.
A do hypotéky v dnešnej dobe by som dobrovoľne nešla. Na úrokoch preplatí za pár rokov strašnú kopu peňazí a ešte sa bude naťahovať s nájomcami (ktorí možno budú platiť možno nie, možno niečo zničia..). Teraz sa to skutočne nevyplatí.

h2
29. okt 2024

@lenkakravcova Tak si skúsme tú situáciu otočiť. Žena roky šetrí, aby mala základ a mohla vôbec zobrať hypotéku, nedopraje si, uťahuje opasok, nič si neužije. Našetrí, zoberie hypotéku, kúpi byt. Nájde si chlapa, zaľúbia sa, dobre si rozumejú, všetko klape... On sa k nej nasťahuje. Dá jej polovicu nákladov na elektrinu, vodu, plyn..., polovicu nákladov na stravu a ďalšie bežné potreby do domácnosti. Zvyšné peniaze mu zostanú na účte a pekne krásne sa mu tam každý mesiac zvyšuje suma, alebo si ich môže použiť, na čo len chce. Ona zaplatí druhú polovicu nákladov, plus k tomu hypotéku, plus k tomu zariadenie do domácnosti, ak treba nejaký nábytok, či spotrebiče... Ďalej ak treba do niečoho investovať, opraviť, prerobiť, vymaľovať, vymeniť okná... Zase ona, lebo veď je to jej a prečo by do toho mal on investovať, keď to nie je jeho. To, že tam býva, je v poriadku, lebo predsa prispieva (rozumej platí za to, čo on sám spotreboval). Žena na konci mesiaca obracia každé euro, lebo je vyhádzaná z peňazí kvôli bytu, kde bývajú spolu, on vysmiaty, lebo ušetrí stovky eur mesačne. Lebo si našiel toho spomínaného oslíka, ktorý sa otrasie a všetko zaplatí aj zaňho. Spravodlivé?

h2
29. okt 2024

@lenkakravcova A k tomuto: "A do hypotéky v dnešnej dobe by som dobrovoľne nešla.", len toľko, že hádam si nemyslíš, že niekto ide do hypotéky dobrovoľne. Akože "mám síce na to, aby som si kúpil byt bez hypotéky, ale tak prečo si ju nezobrať? Zaplatím banke kopu peňazí navyše, zaťažím si nehnuteľnosť ťarchou a ešte ma to bude stáť aj kopu vybavovačiek, ale aspoň bude sranda. ? Kto nemusí, hypotéku neberie, to dá rozum. Ale ľudia chcú a potrebujú bývať a nie každý, alebo skôr extrémne málo ľudí, má na to, aby zaplatilo státisíce eur len tak, z fleku. Obzvlášť mladých ľudí, ktorí sa ešte len osamostatňujú.

h2
29. okt 2024

@kitycat Ale žena nemá minúť aj posledné. Tak isto nemá platiť stravu a tieto ostatné veci len ona. Ale tak isto nemá platiť len a len za to, čo sama spotrebuje. Treba nájsť rozumný kompromis medzi týmito dvoma extrémami.