Bývanie v novom dome vedľa svokrovcov

azika
8. júl 2015

Idem sa vyzalovat, s manzelom sme zacali stavat dom hned vedla svokrovcov,mame jednu dceru.Teraz kym postavime byvame zatial u nich skoro 2 roky a proste dusim sa tam,svokra sa do vsetkeho stara,najradsej by bola s malou ona na materskej,proste ide mi na nervy,kto to nezazije nevie o com vravim a teraz navyse ten dom... Sprosta som suhlasila ze budeme stavat vedla nich,nemala som na vyber dali nam pozemok takze sme boli spokojni ale ako ju poznam ona nam v dome bude nasackovana kazdy den, som prisposobiva neodvravam jej casto ved nam vela pomahaju ale uz mam taho dost,ako mam urcit hranice?Mm je stale prec robi tyzdnovky aj dlhsie ako jej mam normalne vysvetlit ze ked budeme sami byvat chceme byt SAMI?lebo ona sa uz vytesuje ako budeme chodit na kavicky

jarmillka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
azika
autor
8. júl 2015

@jarmillka strasne som to olutovala ze som s tym suhlasila, keby som mohla ani za nic by som tam nestavala ale co peniaze na pozemok sme nemali a teraz su naozaj drahe, som ztoho na nervy :'(

jarmillka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jarmillka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mimla
9. júl 2015

Ten pozemok je samostatný však? Na liste vlstníctva figurujete iba ty s manželom však? Ak nie, treba to dať do poriadku.

1. Plot - dobré ploty robia dobrých susedov. Žiadna bránička, ani dvierka medzi pozemkami. Iba normálny vchod z ulice.
2. Guľa - na kľučke zvonka. Žiadne také, že však sme rodina, načo by sme si vyklpokávali, zvonili.
3. Zvonček - ktorý sa dá vypnúť a je už pri bránke z ulice, nie až pri dverách domu.
4. Žiadne kľúče "keby náhodou" pre svokrovcov - nechať u iných známych
5. Orientácia domu - orientovať dom tak, aby bolo čo najväčšie súkromie. To znamená, aby čo najmenej ľudí (nie len svokrovci) mali výhľad na terasu, či do okien hlavných izieb. Ak to už nejde, vyriešia to rastliny. Zasadiť ich treba už teraz v štádiu stavby, aby v čase, keď sa nasťahujete mohli plniť svoju tieniacu funkciu. To isté platí o vchode do domu.

Chápem o čom hovoríš, moja mama je anjel na zemi, ale drhlo to, keď sme chvíľu museli nútene bývať spolu. Dve dospelé ženy v domácnosti nerobia dobrotu. Nejako sme to ustáli, ale na dlhšiu dobu by to mohla byť katastrofa.

Treba sa pripraviť na to, že pradepododobne budete v užšom styku so svokrovcami, ako tí, čo bývajú od seba ďalej. Treba s tým rátať. Na sviatky ako sú Vianoce, pravdepodobne skončíte spolu a prevážia zvyky svokrovcov. Avšak v drobných veciach by si si mohla vybudovať relatívnu samostatnosť. Len to bude tak musieť byť od samého začiatku. Takýto kompromis by mohli zvládnuť obe strany. Benefity sú! Ak je svokra namotaná na vnučku, tak asi bude ochotne pomáhať. Koľko rodičov rieši logistiku ohľadom dochádzky do škôlky, či školy. Kto vyberie, kto odvezie. Ty budeš mať dcérinu babku. Prázdniny, či pomoc počas choroby a podobné situácie sa objavia a "otravná svokra" bude ešte dobrá. Hlavne si treba vydupať tú svoju bublinu, kam nikto nebude chodiť. Hranice si dohodneš najskôr s manželom a až potom ich začnete realizovať voči svokrovcom. Spolu.

Hlavne máš už ovplyvnenú optiku, ako sa na to pozeráš. Svokra ti už lezie na nervy a bude ťažké sa vnútorne nejako prestaviť.

timea7
9. júl 2015

@azika urob tak ako ti tu výborne radí @mimla. Teraz vôbec nereaguj na reči, ako budete chodiť na kávičky a pod. Keď dom dokončíte, presťahujete sa, zoberte kvety, fľašu a šup obaja k svokrovcom - poďakujete im za to, že vás prichýlili, povedzte im, že si to veľmi vážite a zároveň im jedným dychom povedzte, že ste radi, že si konečne budete môcť vyskúšať, ako všetko zvládnete sami dvaja. Budete radi, ak vám poskytnú na to priestor. Toľko stačí. A potom - nereagovať na otázky - kam idete, kde ste boli? Nedať kľúče od domu za nijakú cenu, radšej volať kľúčovú službu keby dačo, je to menšie zlo. Ak by mala svokra tendenciu lietať k vám denne, treba si s ňou sadnúť - ty a tvoj manžel a zatrhnúť jej to. Musíš si stáť za každú cenu za svojím, povedať to, čo chceš slušne, ale dôrazne, nereagovať na to, že by sa svokra urazila, alebo vás citovo vydierala, neustúpiť. Ona si zvykne, lebo inú možnosť mať nebude. Musí ťa ale v každom prípade podporiť manžel. Ľudia si dovolia k tebe toľko, koľko im dovolíš ty. Držím palce.

azika
autor
9. júl 2015

@mimla pozemok je samostatný a len náš takže v tom problém nebude, a naozaj super rady ďakujem, ja urobím všetky opatrenia najviac ako sa bude dať, manžel ma v tom podporuje on im sám povie, že dom bude náš a nie ich takže nech sa tak správajú, svokor je fajn, do ničoho sa nestará, nevnucuje len svokra-malá je ich jediné vnúča a ešte dievčatko jediné ich v rodine, majú samých chlapcov takže by jej aj modré z neba zniesla a stále sa mi vnucuje...

lenbea
9. júl 2015

@azika Presne. Musíš sa naozaj držať toho, čo napísala @mimla
a dopredu pripraviť na to manžela, že to tak bude a nijako inak. a nepi kávu 🙂)) nebude môcť prísť na kávu, ked ju nebudeš mať doma 🙂)
Neboj sa dopredu, proste Vaše súkromie. Ved budeš potom asi chodiť do roboty a ona si odvykne vkuse lietať k Vám. a presne to isté by aj moja chcela, aby bola ona s deťmi. teda len ked sme mali jedno. teraz už asi nie. dve by na ňu boli veľa.

dionyzka
9. júl 2015

@azika juj, tak toto teda velmi dobre poznam. Rovnaka situacia ako mas Ty. A co pomohlo? Zial, vobec nic. Ziadne hranice nerespektovala, bolo to horsie a horsie. Zobrali sme jej aj kluce, zvonila dovtedy, kym sme neotvorili. Tak sme vsetko predali a odisli sme dostatocne daleko. Riesili sme to 5 krasnych rokov.

azika
autor
9. júl 2015

@dionyzka fuha to az? tak to si neviem predstavit ze nas vysnivany dom predame... Ale ktohovie stat sa moze vsetko,ja neviem ci je to az take tazke pochopit ze chceme byt samy,co tie svokry to samy nezazili?ja chcem len pokoj a dobre vztahy

mamina222
9. júl 2015

@azika mam pocit, ze toto som pisala ja, akurat, ze mame syna. Clovek si to inac predstavuje, chce kusok miesta pre seba a ono to ktosi nemoze, alebo nechce pochopit. A to este moj muz je na svokru dost naviazany, takze taham za kratsi koniec. Potom sa vsetci cuduju, ze som nervozna a ze co mi je. ☹ .

eri28
9. júl 2015

@azika tvoja svokra uz nepracuje? Moja sestra ma to iste, dokonca nemaju este plot, stoji to peniaze, ale zo svokrou problem nema.Su cez ulicu konecne vo svojom.Jasne ked byvala u nich z muzom nic moc, ale teraz okej.Svokrovci podnikaju robia v garazi, dielni a fakt nemaju cas ani na tu kavicku.

peneloppe
9. júl 2015

@azika

Ako si to zariadite, tak budete mat. Zaciatky mozno budu tazke ale nedaj sa, stoj si za svojim, Chcete predsa byvat vedla seba, nie spolu. A svokra to musi pochopit.

veronka
9. júl 2015

@azika byvam v dome vedla "svokrovcov", prave som sa dovadila s nou, keby sa ten dom dal preniest, tak nevaham ani sekundu. Najhorsie byvanie ake moze byt. Mam dve deti, na zaciatku tu bola varena, pecena kazdy den, teraz uz len obcas. Stara sa do vsetkeho, vsetko riesi. Ked som bola zamknuta, zacala buchat na okno, aby som jej otvorila, a ked nie, tak prisla cez kotolnu. Dufam, ze po dnesku budem mat pokoj.

patia
9. júl 2015

Aj my sme byvali u svokrovcov tak viem o com hovoris s tym ze sme stavali v dedine nue hned vedla nich moja svokra bola nachystana tiez sa sem trepat kazdy den. Jej syn jej potom musel vysvetlit ze nie kazdy den ze tam je nase sukromie.Teraz vychadzame lepsie ked sa nevidime casto 🙂 Ved povedzme si narovinu vsetkeho vela skodi hlavne svokry.Tuto vec by mal riesit manzel oni to budu brat ze im ides rozkazovat v ich dome.Od neho to vezmu inak je to ich syn.Prajem pevne nervy.

dionyzka
9. júl 2015

@azika no zial, az tak. Nedalo sa to jednoducho ani po dobrom ani po zlom. Nedalo sa to zariadit inak, lebo by som sa hlavne ja dostala na psychiatriu. Len co ten moj chlap odisiel do prace, vkuse sa domahala ist ku mne, akoze pomahat s detmi, pomiesat polievku, vyniest smeti... . V nedelu akoze priniesla o 7.30 kolac... . Isla na to dost sikovne, vsetci ju obdivovali aka je obetava pre nas, dobrucka a ja neviem aka. Ale totalne nam narusala sukromie. Odvtedy som alergicka na slovo "preco". Ked sme jej zobrali kluce, nechceli pustit dnu - preco ku vam nemozem ist, preco ti nemozem pomoct s detmi, oni su moje vsetko... . Mne to uz pripadalo ako psychicke tyranie. Dakujem, cim dalej tym lepsie. Tuto situaciu Ti nezavidim, kaslala by som na pozemok zadarmo. Problem je v tom, ze je dost mozne, ze bude od Teba ocakavat vdaku - za ten pozemok. A je to matka Tvojho muza, takze s nou nebudes moct jednat ako s kamaratkou, ktora Ti lezie na nervy. Kludne sa moze stat taka situacia ako u nas - ze sa to jednoducho zariadit nebude dat - lebo na toto kompromis obidvoch stran a to mozno ona nebude chciet spravit. Ja vsak verim, ze sa nejako dohodnete a bude to v pohode.

pslahorova
9. júl 2015

Vitaj v klube🙂
Byvame 100m za mojimi rodicmi na spolocnom pozemku🙂
cca 2 roky u nasich v jednej izbe.... situacia rovnaka az na to ze su to moji rodicia a vysvetli to mame?
Byvane uz 4 mesiac a bojujem aj ja, niekedy som uz nevrla lebo este nemame prijazdovku a plot, ale musim to prekusnut a este vydrzat.
Tiez je tu stale, uz som musela povedat otcovi nech mi pomoze lebo uz mi to vadi...ale samozrejme sa odula na 5 dni jak ropucha.... a uz je opat mila, ono to chce cas a vydrzat.

azika
autor
9. júl 2015

Baby ja som na nu uz alergicka,viem mozno to nemysli zle chce nam pomahat ale ja to uz niekedy nezvladam,nastastie chodi do prace a poobede sa vyparime z domu na prechadzku aby som ju nemusela vidiet,sibe mi uz z toho fakt radim vsetkym zenam aby odisli inam od rodicov aj svokrovcov... A az vtedy budu dobre vztahy len skoda ze som na to prisla neskoro ☹

livia341
9. júl 2015

@azika budťe radi, že máte aspon zadara pozemok aj svoje bývanie.V dnešnej dobe sú drahé pozemky.Poviete jej čo máte na srdci, vtedy ked sa nastahujete. Hádam sa dovtípi svokrička, že už Vás nemá otravovať a kamošky na kávičkovanie nemá? ked len s vami chce byť. Keď budete po svojom, tak si zvolávajte ludí na návštevy aj každý druhý den, aby vás neotravovala alebo chodte na prrchádzky či na výletyt ak máte malú dcéru.Budte trpezlivá.Hlavne sa pre to netrápte, máte život pred sebou tak sy vychutnávajte a nie stresovať.

pslahorova
10. júl 2015

@azika To ta moja nerobi a je stale doma, mna ide aj porazit. Ako najhorsie to aj tak bolo ked sme tam byvali, nerespektovanie mna ako matky mojho dietata to mi vadilo najviac, a dodnes to pretrvava ked drzi malej atranu ( ma 3r) ked ju ccdm naucit co sa smie a co nie ona sa jej vtiera a mojka ju, ja chytam take nervy vtedy... a nevysvetlis, lebo ked nieco povies sa zduje, ja si veru neviem pomoct. Niekedy je to dobre a niekedy zle, uvidime casom co bude.Ako ano mali sme pozemok zadarmo ale to ako nesuhlasila zo vsetkym co sa tu malo a ma robit to bola dalsia ceresnicka, vlastna mama aby bola proti tomu kolko pozemku dostaneme a co si tu spravime, este sa prichystaj na to jak sa bude do vsetkeho starat a nasierat, veru nienadafmo sa hovori ze co najdalej tym lepsie rodinne vztahy.

angie2255
8. mar 2024

@azika Sice uz je to dost rokov, ale zaujima ma ak si este tu na konikovi, ako to dopadlo. Ja mam to iste a nasla som tuto temu len starsiu.

fatinn
8. mar 2024

Furt dokola sa tu riešia tieto "problémy" s bývaním blízko svokrovcov..
1.)Není inej možnosti len na rovinu povedať svokre ,ze musíte mať aj súkromie. Normálny človek pochopí. Nenormálny nepochopí a začne peklo..
2) muž musí stať pri tebe, žiadny mamanek, co bude pridrziavat mame, musí byť racionálny a objektivny. Môj muž si mamu/rodičov veľmi váži, ale pokiaľ vidí ze je niečo za hranicou držíme spolu... ja, on a naše deti sme rodina na mieste číslo 1.
3) ak nepomôže na rovinu povedať a svokra to proste nepochopí a bude sa k vám drzo stále sáčkovat, tak jediná možnosť odísť..
Iné možnosti niesu 🙂 držím palce, viem ze je to veľmi ťažka situácia celé.. Ja som to zažila aj zo strany svokrovcov aj zo strany vlastnej mamky.. S obomi mam krásny vzťah a mam ich veľmi rada... Ale keď sme bývali po kope s jednými ci s druhými bolo to na guľku pre nás s mužom.. 😄 Tak sme odišli rýchlo preč v rámci toho aby rodinné vzťahy ostali pekne 😄

ibatanecnica
8. mar 2024

@lenbea tu nepomôže že nebude piť kávu. Priamo o tú kávu ani nejde ale o tie návštevy. Takže treba si stanoviť hranice.