Ahojte,
ako by ste riešili situáciu keď priateľ býva so svojou ex v dome, ktorý spolu vlastnia? Jeho bývalá nemá problém. Odišla by, pokiaľ ju chlap vyplatí a dá jej 1/2 z ceny domu - 180 tisíc. V novembri ako živnostník žiadal hypotéku a nedali mu ju. Teraz podal daňové priznanie a znova hypotéka zamietnutá. Keďže ide novo postavený dom, ktorý pred necelým rokom skolaudovali, o predaji nechcú ani len počuť, keďže by museli platiť vysokú daň, lebo od kolaudácie neuplynulo 5 rokov.
Spomínal, že 8000€ ročne by vedel ušetriť. Platy sa stále zvyšujú a ak klesnú úroky na hypotéke tak možno budúci rok by mu ju dali. Čakali by ste na takého chlapa?
Nie, nečakala, pokial by to nemal vyriešené tak v žiadnom prípade.
Pozemok kúpili v roku 2017 a kým dom postavili, trvalo to 5 rokov. Sú spolu 7 rokov a keď spolu začali bývať, zistili, že im to nefunguje.
A čo má podľa Teba robiť? Je zrejmé, že to chce riešiť, hypotéku mu nedali ... je pravda, že keby to teraz predali, museli by platiť daň, a nie malú ... prečo by si mala na neho čakať? Veď už spolu chodíte, či? ... a ex je ex, či? ... ak žiarliš na jeho ex, choďte do podnájmu alebo si ho nasťahuj k sebe ... podľa toho, čo píšeš, ona už o neho nemá záujem, žiaľbohu vyplatiť ju nemôže, veď to sú strašné peniaze ... alebo mu požičaj, keď sa Ti teda zdá táto situácia jednoduchá.
To ziadal hypo a myslel si ze mu daju? Ved zivnostnikom priznaju max 40% z obratu. Ten dom postavili z coho? Na ten nemaju hypo zobratu?
Ked rocne vie dat 8000€, to je mesacna splatka 660€, pri cene 180tis a dnesnych urokoch by mal splatku asi 900 ak nie viac. Hypokalkulacky su na nete zadarmo. Ak by tak velmi chcel dostat/zvysit hypo, musi zysit svoj prijem alebo sa zamestnat, ked ako zivnostnik toho nie je schopny 🤷
A k byvaniu s ex-no ber to tak, ze su ako spolubyvajuci teraz. Hoci keby chcel, pokojne moze odist do podnajmu a vsetko okolo domu nech plati ona (ak sa vedia dohodnut, co zjavne ano, ked spolu byvaju).
Vraj sa to až 3 spôsobmi dá obísť, ako neplatiť štátu zo zisku pred uplynutím 5 rokov od kupy/postavenia, ale neviem ako, len známi to hovoril, on kupuje staré domy, rýchlo ich dá do poriadku a potom znova predá za vyššiu cenu, z toho má zisk.
Ci čakať na takého priateľa? No ak k nemu cítim skutočnú lásku, a z jeho strany tiež, tak by to nebola otázka, či čakať. Čas všetko ukáže.
A toto je jedina mozna cesta? Preco nemoze odist on a exka ho vyplati? Kludne mozu dom predat, dan budu platit len z pripadneho zisku (ak dom postavili za 200k a predaju za 210k tak zaplatia dan len z tych 10k). Moze sa nastahovat k tebe, mozete ist spolu do podnajmu… moznosti su, ale ak on trva na tom, ze dom si chce nechat, hoci na to nema tak nie, necakala by som - pretoze toto sa bude tahat este velmi dlho a nechcela by som ja doplacat na jeho problemy.
Skúste bývať spolu, či vám to vyjde. Ak áno, čakala by som
Keďže aj ona investovala do domu tak je super že sa dohodli že ju vyplatí a kde má ísť ona bývať? Na ulicu? Tak nech sa snaží aj dva roky aby ju mohol vyplatiť a keď už chce nový vzťah a ona tam býva na to má nárok tak nech platí nájom niekde inde sebe alebo jej a nech ju vyplatí keď tam chces byť nová pani. Mohli sa rozísť stáva sa. Aj s tebou si môže vybudovať pekný vzťah, môže to klapnut. Len si zober z nej príklad ak investujes peniaze tak do svojej nehnuteľnosti alebo spoločnej aby si nešla s holou ritkou keby sa vám stalo čo im že sa rozidete.
Prosím ťa, hlavne nebuď taká sprostá, že ty mu požičiaš časť na vyplatenie alebo vezmeš hypotéku na seba, prípadne mu budeš ručiť......taký vzťah má význam len vtedy ak sa do domu nasťahuješ aj ty, prípadne sa jeden z nich z domu odsťahuje....
To co znamena, ze cakat na chlapa? On s nou zije alebo maju spolu len ten nedorieseny dom? Vsak nech zije v tvojej nehnutelnosti ( samozrejme financne sa podiela na chode) a ked nasetri alebo zvysi prijmy doriesi svoju nehnutelnost. Alebo chodte do podnajmu. Ci ak hned nebude mat peniaze, tak cakat nebudes?
Čiže ani jeden nemá príjem na to, aby si sám zobral hypotéku a vyplatil toho druhého. Osobne si myslím, že ak mu nevyšla hypo minulý rok ani tento, pokiaľ nezvýši príjem, nevyjde mu ani budúci rok. Ale oka, keď sú dohodnutí že bude čakať, oka. To mu však nebráni s novou priateľkou bývať niekde inde resp mu to nebráni aj samému žiť inde. Určite by som nemala záujem o chlapa, ktorý žije s ex a bude ešte možno pár rokov.
ak by neboli pahltní, predali by ten dom v cene, akú doňho (aj do pozemku) investovali. určite by to bolo podstatne menej, než 360.000,- tým pádom by našli aj rýchlo kupcu a tým pádom by neplatili daň z rozdielu ceny. nadobro by sa rozišli a mohli by sa tešiť na nové začiatky.
tvoja pozícia? ako vždy, budem úprimná. on s ňou podľa mňa síce nemá nič. ale ťahanice o peniaze sa môžu predĺžiť fakt až kým neuplynie tých 5 rokov (koľko je to ešte, 2, 3, 4 roky???), potom ho možno konečne predajú alebo sa jemu podarí získať peniaze na vyplatenie. tak či onak, buď mu ostane dom alebo cca 180.000,- za ktoré si opäť kúpi len a len svoj byt.
takže ak máš pocit, že sa naňho oplatí čakať, lebo má kopu vlastností, ktoré považuješ za priority, odporúčam vydržať to, ale za tú dobu riešiť si svoje vlastné bývanie. pretože do budúcna sa pravdepodobne ocitneš zase len v jeho dome (byte), kde ti nebude patriť ani štipka omietky na stene a nikdy nevieš.... im to prestalo klapať po 7 rokoch, nevieš, čo čaká vás dvoch... takže ak chceš, čakaj, ale rieš sebazabezpečenie. vymyslela som nové slovo 😀 😀
ak máš pocit, že to nedáš a nechceš žiť v takomto zvláštnom obrazne povedané trojuholníku, tak sa rozíď hneď. ono nikde nie je napísané, že ak tam s ňou bude ešte rok-dva, že si opäť k sebe nenájdu cestu. že sa ich spolubývanie (i keď momentálne nutné) nepreklopí časom do takého, že zistia, že sa to dá inak a lepšie a napokon sa dajú dokopy.
nemáme vešteckú guľu, ťažko povedať. daj na svoju intuíciu, verím, že sa rozhodneš správne. určite však nespoliehaj na to, že on bude mať raz peniaze a ty budeš zabezpečená. lebo takto to určite nebude, aby si potom neľutovala tie roky, kedy si si už mohla splácať svoje vlastné bývanie.
@bolarazjedna vraj sa to dá obísť. No daj ako. 🙂 Nie, nedá sa to obísť, akurát sa dá znížiť daňový základ. A tvoj známy keď skupuje a následne predáva, tak je samozrejme stále v zisku, keďže to "čo sa dá podľa teba obísť" je platenie dane z príjmu z predaja nehnuteľnosti. To znamená, že príjem bude mať furt, akurát, že z každého príjmu z predaja zaplatí dokopy 33 %. takže samozrejme, že sa mu to oplatí. Takže nie, nedá sa to obísť. Resp. dá, ale je to už trestný čin podvodu
@sissy27 osobne si myslím, keď spomína rok 2017, že ten dom má podstatne nižšiu nadobúdaciu hodnotu a momentálne na ňom môžu doslova zarobiť aj cca 100.000.- no a z toho zaplatiť 33.000.- je už riadny peniaz. pravdupovediac, mne by tých 16.500 (polovica úhrad dane a zdravotky) nestála za to, aby som fungovala pod jednou strechou s ex. aj keby boli vzťahy ako-tak dobré.
Autorka: 5 rokov neplynie od doby kolaudácie, ale od doby nadobudnutia vlastníctva čiže podľa LV.
A platí sa daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti, ktorú si môžu znížiť samotnou rekonštrukciou poprípade vstavaným zariadením (kuchynská linka, vstavané skrine a pod.). Platí sa len z rozdielu nákupnej ceny a predajnej ceny aj to dokopy len vo výške 33 %. Takže ziskoví ostanú stále. Ak je teda po LV iba 1 rok, tak určite sa im oplatí radšej zaplatiť daň ako čakať ďalšie 4 roky
Ved sa tam k nemu nasťahuj a vybavene. 🙂
Neviem, ci ty nieco vyriesis, je to na nich dvoch ako sa dohodnu. Otazka je, ci dokazes ty takto fungovat. Bud budete chodit len k tebe, alebo teda budete unho traja? Bude vas ona pocuvat pri sexe napriklad? Date si spolu rano kavicku v zupane? Budete si delit sampony v sprche? Ak si ochotna do toho ist, tak ok, ale ja by som na to nemala zaludok. Navyse rozchod je relativne cerstvy a po velmi vaznom vztahu, a ak nadalej spolu byvaju, kladla by som si otazku, ci mal vobec sancu sa od nej odputat.
Nooo otázka je, či budeš čakať 5 rokov, začnete spolu byvat až potom a zistite to isté, čo zistili oni dvaja. 😁
@panelacikova pahltni...no nepoznám človeka čo nechce na dome pri týchto cenách zarobiť.Su to peniaze, ktoré na strome nerastú aj s tým, že veľa zaplatia na dani.
Autorka ty kde bývaš?ved môžete byť spolu a nech exka je zatiaľ v dome o rok mu to s najväčšou pravdepodobnosťou znova zamietnuť a tak či tak, keď im nepomôžu rodičia, či ex si nevezme úver aj tak nezostane nič iné len dom predať.
Ešte by bolo jedno riešenie nech jej nechá celý dom, prišiel by o veľa peňazí ale keď dokáže ušetriť 80000 eur ročne tak to nie je zlé. A s tebou si budovať nový život, zas nehnuteľnosť na polovice a takto by to mohol robiť každých 7 rokov. Investovali by ste do svojho. Ale kto by už len niekomu len tak dal ako dar dom za 7 rokov spoločného života okolo 180 000.
@dianka555 píše 8000€ ročne, nie 80000€...
@ruzoveokuliare dík zlé som prečítal sumu. Tak autorka nech čaká alebo nech hľadá niečo iné. Zase kto by chcel bývať s ex a novým partnerom v jednom dome nikto. Súkromie žiadne a ex s tým aj tak nemá nič že po ich rozchode si on našiel druhú. Ak sa rozišli v dobrom tak v pohode. Tu ide o ich majetok, hádam nebude ex bývať v stane niekde na lúke. Už oni musia nájsť riešenie. Čo ďalej s domom. Nová priateľka tiež asi nebude mať 180 000 na odkúpenie jej polovice a tým pádom polovica domu by bola jej.
Ja len žasnem, ako rýchlo dokáže niekto v takýto životných situáciách, ako je rozchod, nedoriešené financie, bývanie, atď. mat okamžite energiu na nový vzťah.
@luccija no mne by nestálo za to, fungovať s človekom, ktorý má problém predať nehnuteľnosť iba preto, lebo z rozdielu musí uhradiť poplatky. aj to len 50% poplatkov, druhú polovicu by hradila jeho ex, ak sa teda vedia seriózne dohodnúť. no nech je to nanajvýš 20 000 na jedného. kašľať na tie peniaze. to teraz on bude s ex bývať 3 alebo 4 roky, lebo mu je ľúto uhradiť dane a poplatky z rozdielu? takže áno, sú pahltní
Prečo je jedinou možnosťou, nad ktorou uvažujete, že on ju vyplatí? Môže aj ona vyplatiť jeho. Alebo ty vyplatíš ju a dom budeš mať spoločný s tvojím partnerom. Alebo nech ho predajú, veď daň sa platí zo zisku, nie z predajnej sumy. Čiže zisk z domu budú mať tak či tak. Ja toto raz nepochopím, že "nemôžeme predať, lebo by sme platili daň". No tak ju proste zaplatíte. Lepšie, ako čakať 4 roky.
a preco dom nepredaju a nejdu napoly? najrychlejsie a najjednoduchsie riesenie. aspon nemusis byvat v dome, ktory tvoj frajer staval podla predstav inej zeny
A prečo opustil svoju priateľku? Pred rokom plánovali spoločný život, dnes ďalšia frajerka. Pre mňa zlý signal