Bývanie v dome, ktorý je napísaný iba na manžela

symoneta
2. jún 2016

Prosím, poradí mi niekto? Po svadbe by sme mali ísť bývať do staršieho domu, z ktorého budúci manžel vyplatil súrodencov. Napísaný je na neho? Ale čo ja? Samozrejme nechcem, čo mi nepatrí, ale neskôr by som financovala úpravy,zarábam viac, vkladala financie a keby sa niečo medzi nami stalo, nemala by som kam s deťmi ísť. Môj bratranec takto dopadol, priženil sa do domu k manželke a keď došlo k rozvodu, nedostal nič, hoci do domu vložil dosť peňazí. U ženy môže byť situácia ešte ťažšia,lebo si berie deti a nemá kam ísť.

pribinak
2. jún 2016

Ved to povedz muzovi, zainvestujes a poriadne, ale chces byt na LV. Dohodnite sa, alebo nech to predá a kúpte si nieco spolu

sono2
2. jún 2016

@symoneta ako nepatrí? Ste manželia, dom sa má prepísať na oboch. Pre mňa úplne normálne. Budeš V ňom žiť atď atď. Normálne to mužovi povedz.

sono2
2. jún 2016

Áno alebo ako píše pribiniak.

bajana
2. jún 2016

Presne ako pise @pribinak.
Riesenim je po svadbe sa nechat zapisat do LV a rekonstrukciu platit spolocne, po svadbe totiz nie su tvoje a jeho peniaze, ale spolocne.

sweetlife001
2. jún 2016

Aj ja by som mu to povedala, ak je normalny tak to pochopi. Nedavala by som peniaze do niecoho co neni moje.

mysga
2. jún 2016

Ďalšia moznost je kupit si na seba byt,napr.dvojizbak a dať ho do prenajmu,nech sa plati sam. Bud budete mat raz byvanie pre dieta,alebo predate a budete mat peniaze na dochodok a v pripade rozvodu mas kam ist. U nas sme to tak vymysleli.

Ale v prvom rade sa musis s manzelom porozpravat 🙂

dai
2. jún 2016

Ja by som isla do riesenia od pribinak... stare predat a spolu nieco kupit- cisty start...
Tymto postupom ziska dom len muz - okrem darovania je to jediny sposob ako v manzelstve ziskat veci len do vlastnych ruk ( reda ak nie je obmedzene bsm)

parker36
2. jún 2016

Ak je dom zdedeny, tak nespada do BSM, cize je kvazi iba manzelov. Odporucila by som rozhovor s mazelom a pri investicii nech si na LV. Ak nie, urcite si odkladat vsetky blocky a doklady k rekonstrukcii, aby si v pripade potreby vedela dokladovat. Aj ked prijem spada do BSM a to, ze ho mas vyssi a vlastne budes to financovat je "nevyhoda" pre teba.

katka1981
2. jún 2016

@symoneta, vsetko je o komunikacii a vzajomnej dovere. My sme tiez riesili pozemok a dom za slobodna, vsetky papiere riesil manzel, ja som nemala cas, sedela som v praci. Vsetko je pisane na neho, vzali sme sa, dom sa skolaudoval. Bavili sme sa o tom, povedal, ze staci to prepisat, vtedy to vychadzalo na nejakych 2000 Sk, kazda koruna sla do domu a stale ide, takze som povedala, ze mne je na teraz luto tych penazi, ze to nebudeme riesit. Mame ustnu dohodu, ze pokial by si jeden z partnerov nasiel milenca, automaticky pride o dom, s cim sme obaja suhlasili 🙂 Inak nevidim dovod na nejake hadky u nas ani nic. Ak by sa zmenila fin. situacia a budem chciet, nie je problem dom a pozemok prepisat aj na mna ale zatial ozaj nemam dovod sa nad tym pozastavovat. Doverujeme si, vzdy vsetky peniaze sme mali spolocne, ajked sme neboli este manzelia, v tomto smere sme nemali nikdy ziaden problem. Ak ta to trapi, tak sa porozpravaj s manzelom, je to len medzi vami ako sa dohodnete.

charlie1980
2. jún 2016

Ak by nesuhlasil so zapisom do LV, je moznost este taka, ze u notara podpisete zmluvu, kde ti "poziciava" peniaze........napr. dom stal 50.tis euro, on ti na zmluve pozicia 50tis.euro. Bude sa jednat len o formalitu. V pripade rozchodu a na sude budes musiet dokladat bloky a faktury, takze faktury okolo domu, ktore budes platit, nechavaj vystavovat na svoje meno a urcite vsetko odkladaj. V takomto pripade sa do uvahy nakupy bez DPH neberu do uvahy, nejake prijmove pokladnicne bloky, iba faktury.

sasa1310
2. jún 2016

@sono2 no nemusí sa prepísať, ak on ho nadobudol pred manželstvom. A ak ho aj zdedil, tak ona nemá nárok na nič.

irusa
2. jún 2016

Popravde..môjmu manželovi darovali dom je tiež napísaný na neho..tiež sme vrazili kopec peňazí po svadbe - prerábali sme a mňa takáto myšlienka ani nenapadne..čo ak... ak nech sa s ním potom zadrhne..zbytočne sa s tým zapodievať a zaťažovať.. a popravde manžel ma povahu, že skôr by odišiel on a mňa s deťmi tu nechal bývať.. ako neriešim také..sme spolu 11 rokov a vidím vzťah aj do budúcna a neriešim, čo ak ostanem s holým zadkom... viem koho som si zobrala za manžela

charlie1980
2. jún 2016

Neviem naco sa to tu moralne riesi a porovnavate vase manzelstvo, vasich muzov, ked zakladatelka chcela riesenie. Nebola by ani prva a ani posledna, kto by toto riesil. Ma pravdu....doveruj, ale preveruj.

terezka1947
2. jún 2016

hm...baby,vy ma nutite uvazovat,ci som ja "normalna" 😉
lebo u nas je napr.dom "moj" a manzel to neriesi...a ani mne to nenapadlo...ved sme manzelia a situaciu " co ak raz" neriesim....
ale chapem strach,vselico sa moze stat...no stale je to o ferovosti oboch manzelov...a myslim,ze ferovost toho ktoreho cloveka sa da vytusit aj pred manzelstvom
no ak to autorke temy vadi,treba rozhovor....mozno manzel vobec neriesi a ani ho nenapadlo,ze autorka moze takto uvazovat

emilia25
2. jún 2016

Treba sa rozpravat aj o takychto veciach budete manzelmi treba si hovorit aj neprijemne veci.a ked rekonstrukciu tak isto este pred detmi lebo ked zostanes na rodicaku mozes zarabat aj miliony dostanes aj tak iba 200eur.teda pokial nerobis v zahranici kde ti doplacaju ako mne z cr je to sice len 100eur ale stale lepsie ako tu v sk.

salome51
2. jún 2016

@symoneta môj manžel kúpil na hypotéku náš byt pár mesiacov pred svadbou. Jednoducho si chcel priviesť manželku domov a nedal si to vyhovoriť. Hypotéku bral sám lebo ja som končila ešte VŠ. Po škole som sa hneď zamestnala a tiež som veľa vecí do bytu kúpila, najmä spotrebiče. Všetko som vždy platila mojou kreditkou. Bločky mám odložené. Vraj by to stačilo keby nečo. Tak plať všetko zo svojho účtu a faktúra na služby nech je na tvoje meno (napr.za murárske práce). Alebo ožiadaj muža nech ťa zapíše na LV, alebo si kúpte niečo spolu. Mne osobne to nevedí že byt je napísaný len na muža. Viem že sa môže stať všeličo, ale ani jeden z nás neráta s možnosťou že by sme sa mohli niekedy rozviesť. A čoskoro si plánujeme kúpiť niečo väčšie 😉

sono2
2. jún 2016

@sasa1310 mi je všetko jasné ale z hľadiska manželstva by malo byť automatické, že dá muž polovicu na ženu.

nevelyn
2. jún 2016

z jeho uhlu pohladu ty budes ta, ktora mu moze vziat polku domu, ked sa rozhodnes rozviest. Asi ako spravodlive mi pride pocitat si, aku cast vydajov do domu vrazite spolu a primerany podiel domu potom na katastri previest na teba. My to tak mame na byte, ale uznavam, ze velmi flexibilne riesenie to nie je.

mysga
2. jún 2016

@sono2 takze teoreticky,ak niekto makal 5 rokov v zahranici,odtrhal si od ust, kupil si chalupu, nasiel si frajerku, ozenil sa... tak zena ma narok na jeho tvrdo nadobudnutu chalupu? No ja by som ju teda urcite nechcela. V pripade, ze do toho vrazim peniaze,co sa priblizne vyrovnaju nejakemu naroku na pol chalupy,tak nedbam.ale len tak?

6mia6
2. jún 2016

Ked ostane chlap s holym zadkom je vzdy lepsie ako baba s detmi... vsetko je prkne kym to funguje ale ked sa do toho začne montovať tretia osoba nepoznáte si vlastného chlapa. My sa tiez vela rozprávame ze svoju časť mi necha alebo prepise na deti aj keby co bolo no pribehov ked chlap strati hlavu a rozmysla tym dole je tu veľmi veľa....

alaguema
2. jún 2016

@mysga žena nemá nárok na majetok nadobudnutý pred uzavretím manželstva. Takže v prípade, ktorý si uviedla (v tom poradí), by manželka nemala po rozvode nárok na chalupu, ktorú muž kúpil pred svadbou.

sasa1310
2. jún 2016

@sono2 z hladiska manželstva je to automatické, ak sa nadobudne majetok počas manželstva. A nie pred manželstvom.
A nie nemusí dať. Aj by som sa divila, keby dal. Ja tiež nemám jednu nehnuteľnosť písanú aj na manžela, ktorú som ja získala už počas manželstva. A to sme spolu niekoľko rokov a ľúbime sa.
Už len kvôli tomu, že keby sa nám niečo stalo všetkým, nech nededí jeho rodina niečo, čo som mala len ja.

gladys_07
2. jún 2016

asi vsetky manzelstva, ktore skoncili rozvodom, pravnikmi a sudnymi tahanicami, boli niekedy tazko zamilovane pary. Toto si treba vyriesit chladnou logikou, nikdy nevies co ma zivot pre Teba nachystane...mne sa pozdava ten napad kupit si nieco svoje a prenajimat.

mysga
2. jún 2016

@alaguema ano, ale je tu prispevok, v ktorom sa pise,ze ak sa zobrali,tak pol jeho domu sa ma prepisat na manzelku. Co mi pride take zlatokopské. Pridem ako slepe kura k zrnu a teoreticky ešte raz môžem chlapa obrať o niečo, kde som pri nadobudnuti alebo zveladeni (poriadnom,nemyslim muskaty v oknach) ani nebola. Nie je to fer. Mozno som len prispievatelku zle pochopila. Ale to bu naozaj nebolo ciste.

mysga
2. jún 2016

@gladys_07 tak tak, plus treba ratat s tym,ze aj povahovo najdokonalejsi clovek sa v case krizy a chvil,ked ide o vsetko,moze zmenit na zuriveho psa,pripadne sa nechat ovplyvnit rodinou,ktora bude mat radikalny pohlad na vec. Clovek, ktory je zraneny,alebo uz ma manzela alebo manzelku v pazi a ide mu o uroven jeho zivota, sa nechova bezne.

miriam11
2. jún 2016

@symoneta jednoznacne sa dohodnut s manzelom, nech je dom pisany aj na Teba. Ste manzelia, je to uplne normalne. Ked nebude chciet, tak vsetky investicie, blocky fotit a odkladat.

sasa1310
2. jún 2016

@miriam11 a prečo by mal? Ja nechápem, čo je na tom úplne normálne, že automaticky prepísať na manželku?

miriam11
2. jún 2016

@mysga ja to vidim z ineho uhla pohladu. Ved budu manzelia, pridu deti.... a nie je to tak, ze co je tvoje, je aj moje? Je to predsa nase spolocne.... fakt je divna doba, kazdy len pozera kde koho ide obrat o nieco, stale len prachy, prachy a prachy.... Ved ona bude davat financie na opravy domu, prerabky, potraviny atd..... a bude len "prichylena"?

dkethe
2. jún 2016

musis ho prehovorit nech ta napise, a ako manzel mal by to urobit. inak je to cesta nedobra do pekla a budete si casom vycitat aj rohlik podla mna, nie to este rekonstrukcie do ktorych by si mala aj ty investovat! iste, statistiky su zle, nesme pubertaci ze verime v bezhranicnu lasku, iskru a bezproblemovy zivot do smrti ale takto fakt nie :(
u nas to tiez vyzera tak ze dostaneme do daru nehnutelnost od 'mojej' rodiny ale aj s uvazenim vsetkych rizik, na LV bude - hadat sa mozme co na veceru den pred vyplatou, ale nie kvoli majetkom :(

ps: rady s blockami su na mieste a spravne, ale pri tej predstave ma mrazi... :(

miriam11
2. jún 2016

@sasa1310 a preco nie? Stale len o tych peniazoch..... Ano, mas uplnu pravdu, je to to najdolezitejsie v zivote.