Ahojte. Som v tretom mesiaci tehotenstva. S priatelom sme este neni manzelia. Byvame u svokrovcov. Ja som nezamestnana, priatel pracuje, ma celkom dobry prijem, cca 750 eur. Chceli by sme sa brat, kupit byt. Ale to je zlozite. Rozmyslam nad tym, ze tu zostaneme byvat so svokrvcami, kym si nasporime nejake drobne. Ake mate skusenosti so svokrovcami? Mame celkom dobry vztah, ale bojim sa, ze ked sa mi narodi mimino, uz to nebude no. Dakujem vopred za odpovede.
@alenana nie! nie! nie! narodenie dietata dokaze pokazit aj dobre vztahy, pretoze ci chces alebo nechces, budu sa vam miesat do zivota, do vychovy, do starostlivosti o dieta, ked budete pod jednou strechou.
Lenze to neni take lahke, hlavne v dnesnom dobe, kde platy su minimalne.. miminko sme neplanovali, ale ked uz je tu, tak sa na neho tesime 🙂
@alenana pytala si sa na skusenosti 🙂 a tie hovoria jasne. odporucam ti prelistovat si diskusie na tuto temu, najdes vo vyhladavaci, alebo podla rozdelenia tem o spolubyvani so svokrovcami. Najlepsie vztahy so svokrovcami maju ti, ktori s nimi nebyvaju pod jednou strechou.
Oky, urcite sa na to pozriem 🙂 a dakujem 🙂
Ja mam so svokrou zle vztahy byvali sme tam 8 rokov a poviem ti NIKDY viac. A ked je dieta to je velmi zle byvanie :( Ked sa narodi babatko nenasetrite si nikdy moja. Radsej skuste nejaky uver alebo daco. VZDY je lepsie byt vo svojom. Mozes mat hoci aku dobru svokru proste babo vsetko zmeni.
My sme s manzelom byvali sami, ale na konci tehotenstva a 6 tyzdnom po porode som byvala u svokrovcov. Nebolo to dobre riesenie. Chcela som aby mi pomohli, co aj pomohli ale predtym dobre vztahy sa narusili...Ked som odtial odchodzala, tak to bolo riadne vyostrene..Nepohadali sme sa, ale neprisli nam na krstovu oslavu, bezdovovodne...Uz ma asi nemohli vystat...Som povedala, ze aj keby sa mam tlacit v nejakom mini bytiku a zit z mala, tak by som radsej tak zila...a clovek ma pokoj, riesi si iba svoje veci a nikomu sa nemusi prisposobovat. Ja viem, je velmi tazka doba...co sa tyka hlavne penazi, ale mladi by mali byt sami...
@alenana ahoj,prežila som to....nikdy nebudete mať súkromie,tvoj priateľ nebude otcom,ale synom...jeho mama sa stále bude o neho starať ako o svoje dieťa,bude sa za neho starať o JEHO A TVOJE dieťa ,nebudeš mať rovnocenného partnera pri sebe a keď sa konečne odsťahujete zistíš,že máš dve deti-syna (dcéru)a svojho priateľa ☹ ☹
v ziadnom prípade robte vsetko preto aby ste sa osamostatnili poznam prípad ked takto mlady zili potom prisli deti svokra sa snazila nahradit matku do vsetkeho sa miesala -manzelstvo skoncilo takmer tragicky ked to mlada mamicka nevydrzala a siahla si na zivot nastastie prezila no dodnes sa natahuju o deti svokra sa nechce vzdat deti žtvrdí ze ich ona vychovala a matke ich neda 😝 NIKDY byvanie u svokrovcov
@katy1979 napís jej to v 20jazykoch prosím 😀 a uplny suhlas s tebou
nebudete mat absolutne ziadne sukromie! nie
@katecameron pockaj idem googlit 😀
no u nas to malo v manzelstve katastrofalne nasledky.
Malo to jedinu vyhodu. kedze moj syn tam byval a vyrastal nemal problem ostat s babkou sam
verím ti skoro aj u nas ale my sme sa odsathovali ked som bola v porodnici nastastie tiez si myslím ze by to zle skoncilo prinajlepsom rozvodom 😝
z vlastnych skusenosti vravim že osamostatniť sa x- 😉 je na nezaplatenie
ty kokos radsej do podnajmu... ale snimi ani jeden den !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co si ... hruza.....
podla mna ked mate teraz dobre vztahy, tak budu aj potom. Ked budu chciet zasahovat do vychovy, tak si urcite hranice.
Byvali sme u svokrovcov cca rok,ked mala dcera 9 mesiacov tak sme sa z vecera do rana pobalili a utekali prec,zasahovali do vsetkeho,rano nam chodili do izby ako do svojej cim zobudili mna a aj malinku,cez leto vychadzky s malou max.do osmej,robila som kucharku a upratovacku nonstop...a teraz byvame v starom domceku po babke a svokra je u mna kazdy druhy den ale uz nemoze rozkazovat a zasahovat do nicoho,aj ked niekedy by chcela,hned ju uklidnim🙂 jedina rada pre Teba...rychlo prec zakial mate dobre vztahy...
nikdy len v zlom sne 😲 😲 😲 😲 😲 a mne sa nic nesniva chvalabohu 😀 😀 😀 😀 😀
suhlasim s dievcatami 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ani nemam k tomu co dodat 😲 vsetko som si prezila 🙄
aaaaaaau 🙂 🙂 🙂 my sme toto mali, len v opacnom garde - u mojich rodicov. plan bol ostat tam do cca 4-6 mesiaca dcerky a potom do svojho. uz v prvom mesiaci dcerky sme zufalo hladali podnajom a v druhom sa odstahovali. dodnes ma moj muz najma s mojou mamou dochramany vztah a vdaka tejto spolubyvajucej skusenosti nedokazu spolu bez chytania sa za slovicka a vzajomneho sa srdenia vydrzat dlhsie ako par hodin. a to v case, kedy sme tam byvali, pracoval moj muz v zahranici a polovicu casu tam ani nebol. stacil 1 mesiac a dovidenia.
dovtedy mali super vztah.
navyse - ja som bola ako medzi 2 mlynskymi kamenmi, obe strany sa chodili zalovat mne, ako keby som ja nemala co robit - prve dieta, hormony, ziaden rezim atd.
koniec, uz nikdy a radim toto radsej neskusat ani zo srandy.
kazdopadne vela zdaru.
@katrinka33 toto iste som mala aj ja, ked sme byvali u svokrovcov .. chvalabohu uz mame svoje a teraz si druhe babo uzivam 😉
@alenana Ja som mala tiez dobry vztah so svokrovcami v tehotenstve, ale jakmile sa narodila mala, svokra sa otocila o 300stupnov .. nedalo sa to vydrzat, ked som si povedala svoj nazor, tak ho zkreslovala a pouzila to vo svoj prospech a bola som ta najhorsia nevesta, teda urcite aj som, ale uz mi je to jedno, bo byvame uz vo svojom, konecne. Takze, ak zostanu dobre vztahy, klobuk dolu, co byva malokedy.
@alenana moja zlatá,kedy vy z toho platíku na byt našetríte? 750 eur pre troch ľudí nie je ktoviečo...snažte sa v tom dome čo najviac oddeliť od svokrovcov, vzťahy sa pokaziť nemusia a záleží ako sa k tomu všetkému postaví tvoj partner,či bude v prípade problému stáť pri tebe a či pri rodičoch...prečítaš si tu kadečo,ale ty si ži svoj život so svojou rodinkou,jednoducho povedané- nevyskakuj,nemáš veľmi na výber,prispôsob sa,rob kompromisy a toleruj aj svokrine prípadné "dobre mienené rady " ohľadom bábetka 😉
Z vlastnej skusenosti viem, ze je to zlozite. My sme uz manzelia tiez cakame babo ale rozhodli sme sa byvat so svokrovcami hlavne koli financnej situacii. Naozaj treba porozmyslat, ci ste schopny a ochotny zadlzit sa hypotekou na niekolko rokov alebo si zariadit zivot u svokrovcou a samozrejme sa trosku uskromnit a z kazdeho rozku trosku ubrat.
Hlavne je aby ste mali byvanie oddelene aspon co sa tyka vlastnej kuchyne a spalne. My to tak mame, nie je to idealne byvanie, ale aspon sa nemusime strachovat ked nam to napriklad nevychadza financne a vzdy sa da s nimi dohodnut lepsie ako s uradmi. Najlepsie by bolo ked by ste sa vzali, predsa sa to uz berie troska inak a hlavne ci je tvoj manzel oddeleny od svojich rodicov po citovej stranke a drzi tvoju v kazdom pripade. Nie kazdy ma teraz na vlastne byvanie, je to draha zalezitost a hlavne najhorsie je sa zadlzit, aspon pre nas to bol najvecsi dovod.
Binka79 aj mi mame teraz 11mesacneho chlapceka a pri nom nemusim pocuvat otazky ako preco mu nedas toto lebo mi sme to uz davno davali,preco nema teplejsie oblecenie,a pod. Som klidnejsia a aj manzel a deti....
A teraz si vychadzame lepsie ako kedykolvek predtym...
@alenana určite nie, radšej chodte čo najskôr do svojho, je pravda že u svokrovcov by ste ušetrili a mali by ste viac peňazí ale určite budú samé nezhody a nebudete mať pokoj a ver že s bábätkom budeš ten pokoj potrebovať, ... toto môj názor, rýchlo do vlastného, my sme bývali s rodičmi mojimi, mali sme super vzťah ale keď prišlo bábätko hneď sme sa sťahovali, nedopadlo to moc dobre, teraz máme s dcérkou svoj režim svoj klud
@alenana v ziadnom pripade.. Urcite to nerobi dobrotu. Z jedneho platu tak ci tak na byt neodlozite, hypoteku nedostanete kym si na materskej a teda najblizsie 4 roky ziadne vlastne byvanie nebude ani keby ste sa poskladali na kococky.. Na vyber mate podnajoma byvanie u svokry. A ja by som teda ani na sekundu nevahala.. Radsej v malickom podnajme ako v luxuse s niekym dalsim. Aj ked je to dobra svokra. Garantujem, ze na vychovu, krmenie, kojenie, spanie, balenie na siroko, prikladanie k prsniku, spanie na manzelskej posteli atd ma svoj vlastny nazor, ktory ak sa nebude zhodovat s tym tvojim,bude jediny spravny......
@alenana nakolko bývam so svokrovcami,hovorím nie nie nie!!!!!!!!!! dieťa to zmení...tiež sme začínali ako vy,potom sme sa vzali ,narodil sa drobec,po mesiaci sme sa sťahovali do podnájmu,nedalo sa to vydržať,ale tiež kvôli peniazom sme sa vrátili,máme druhé bábo a je to rozdiel,stanovila som nejaké pravidla,ktoré sa aj tak porušujú,ale fungujeme,lebo syn ich zbožňuje a kvôli nemu pretrpím všetko...ale nemôžem povedať,že je len zle,sú aj dni,ked som rada,že bývame s nimi,pomôže mi,postáži.....ale keby som mala peniaze,určite bývam sama,nie moc daleko,aby ich deti mohli vídať a byť s nimi,pomôcť.....zas ani ja nie som taká mrcha,že by som sa na nich vykašlala,lebo majú len 1 syna a potrebujú pomoc......ale skús to rozobrať aj s priatelom,aký by mal názor na to on....
@alenana pozri: veľa mladých rodín začínalo takto u svokorovcov...na druhej strane dá sa žiť aj skromne v garzónke, jednoizbáku a je to niečo úplne ale úplne iné. V prvom rade, keď ste od nuly samostatní, tak sa naučíte gazdovať aj s tým málom čo máte. Keď začnete u svokrovcov, tak aj keď sa neskôr osamostatníte, tak už budete svokrovcom zaviazaní do konca života....a hlavne už nebudete od nich nezávislí...aj keď sa od nich neskôr odsťahujete...ich pomoc vám bude neskôr chýbať....aj to že dieťa postrážia... Samostatné bývanie pri malom bábätku má veľa výhod. My sme často fungovali tak, že sme cez deň spali a uprostred noci sme fungovali akoby bol deň - v celom byte sa svietilo, svietila u nás veľká lampa, počúvali sme správy z rozhlasu, kŕmili, kúpali sme dieťa, varili sme si, žehlili sme, nahlas sme sa rozprávali...aj o druhej hodine v noci....
Chrípkové obdobie? Žiadny problém. Nenavštevovali sme sa, nenakazili sme sa navzájom vírusovými ochoreniami...
Predpokladám, že svokrovci pracujú a po príchode z práce budú potrebovať oddych a pokojný nerušený nočný spánok....čo pri malom bábätku až také jednoduché nebude. Samozrejme názorové rozdiely - či už pri výchove potomstva, zavádzanie príkrmov - to je kapitola sama o sebe...tam naozaj mnohí starí rodičia zvyknú kŕmiť bábätko po svojom...aj keď v posledných rokoch sa robila v médiách veľká osveta o zavádzaní príkrmov, takže už sa nájdu aj poučení starí rodičia...
@alenana kazdy ma byt vo svojom. myslim ze je tu dost odstrasujucich tem , na to aby ste utekali kade lahsie