Bývanie u svokrovcov - dochádza mi trpezlivosť

15. feb 2022

Ahojte, prosím Vás čo by ste robili na mojom mieste? Bývame s manželom u svokrovcov. Mne už došla trpezlivosť, neustále sa prispôsobovanie, branie ohľadom na iných, pratanie po ostatných, súkromie žiadne. Práve sme našli byt na prenájom. Ešte včera s tým bol o.k. A dnes? Poslala som mu návrh zmluvy, všetko o.k. A svokra sa do toho zapojila, že či si nemôžeme zobrať rovno hypotéku. Riadny cirkus je z toho. Zajtra mám ísť podpísať zmluvu, ale mám riadne obavy. Na jednej strane, sa chcem strašne osamostatniť, na druhej nechcem sa s nimi takto hádať. čo robiť?

pribinak
15. feb 2022

Ísť do podnájmu a začať si vybavovat hypotéku.

gabu_lienka
15. feb 2022

Nazor svokry by ma vobec nezaujimal. Cim skor odchod od nich, osamostnit sa.

sejbipi
15. feb 2022

My sme sa práve presťahovali z podnájmu k svokrovcom a vybavujeme hypotéku. Sme tu týždeň aj s cestou a už teraz je to tu naho*no a lezie mi to tu celé na nervy… pokiaľ budete mať aj na nájom aj na hypo, tak by som neriešila. My by sme to finančne nedali

amelie2017
15. feb 2022

Vsak ked sa odstahujete, nebudes sa s nimi musiet hadat.

vanda323
15. feb 2022

Vzala by som hypo, čím skôr tým lepšie....mám pocit že cena hypo plus bytu ide rapídne hore obrazne povedané každým dňom....nešla by som do podnájmu .....už by som vydržala radšej tie peniaze odložila a potom kúpila.nieco do svojho

miadi
16. feb 2022

Zajtra mas ist podpisat zmluvu.. tak chod . Asi ste vedeli ze existuje aj hypoteka nez sa svokre ozvala ? Chodte do podnajmu a potom rieste hypo.

autor
16. feb 2022

hypotéka pre nás neprichádza do úvahy, lebo nemáme našetrený dostatočný kapitál, a minulý rok som bola aj 3 mesiace bez príjmu, manžel ma viní, že celé som si to vymyslela ja (ten podnájom), pričom iniciatíva vyšla z jeho strany, bojím sa že keď podpíšem zmluvu o nájme (podnájme) tak sa tam nasťahujem, ale bez neho. aj napriek tomu si myslím, že buď sa osamostatním teraz, alebo budem musieť zostať a držať hubu a krok, a znova sa iba prispôsobiť

ckocka
16. feb 2022

Že by si sa musela prisposobiť je normálne, tiež by si chcela po niekom kto sa ti nasťahuje do domu aby sa ti prisposobil. Preto ber podnájom a utekaj.

miadi
16. feb 2022

Len tam pekne chod aspon uvidis aky je charakter. Ak ostane doma u mami bez teba tak len jeho skoda.

alvaluka
16. feb 2022

Moj oco byval skoro cely zivot so svojou svokrou, ale on je povaha salamista. Muzova teta byvy tiez cely zivot so svokrou a vyzeraju, ze maju dobry vztah, ale ja do ich spolocneho spolunazivania nevidim a je to iba moj romanticky nazor.
Napriek tymto dvom skusenostiam, by som so svokrou nikdy v zivote nebyvala a ak ani utekal by som prec, presne pre dovody, ktore si napisala.

annamalaga
16. feb 2022

No uvidis, keď sa presťahuješ.

marca12
16. feb 2022

Uvedom si jednu zasadnu vec. Ak pojdete do podnajmu ako nasetrite dostatocny kapital na to,aby ste mohli ziadat hypoteku? Dobre si premysli tento krok. Osamostatnit sa schvalujem,ale rozumne a nie neuvazene. Nie je lepsie vydrzat este chvilu u svokrovcov,nasetrit a zhanat vlastne byvanie?

jancazvalova
16. feb 2022

Ono sa hovori, ze v dnesnej dobe by uz mladi ludia, mlady par alebo teda rodinka nemala byvat bud s jednymi alebo s druhymi rodicmi bez ohladu na to ake dobre sa tie vztahy zdaju byt. Kazdy ma predsa rozdielne nazory na zivot a vsetko okolo toho takze skor ci neskor sa to prejavi.

pribinak
16. feb 2022

@marca12 tak ako kopec iných ľudí. Uskromnit sa v niečom a nájsť si další príjem. Pokial nemajú dieťa, môže mat obaja dva príjmy.
Pokial nemajú dieťa, môže ísť na čas pracovať do zahraničia.
Žiť u svokrovcov a suchat nohami bude dkor vi neskôr taký problém že to môže spôsobiť aj rozpad vzťahu

natalis1998
16. feb 2022

Ja by som tiež čím skôr odišla do podnájmu, hoci len do samostatnej izby ale proste čo najďalej od svokrovcov. Poznám niekoľko prípadov, jeden aj priamo čo sa má týka, ako svokra zničila manželstvo a aj ľudí samotných. A ak sa manžel nebude chcieť odsťahovať, tak to nie preto že by s Vami nechcel byt, ale preto že potrebuje ja všetko svoju mamu a nevie sa od nej odpojiť. Časom by to bolo ešte horšie, takze riešiť to ešte kým je čas, kým máte energiu. Takto sa ešte opýtam keď napríklad je nejaký problém svokra s vami nesúhlasí, alebo proste na Vas niečo zle povie, manžel si Vas zastane alebo je ticho? Lebo ak ne ticho tak cely problém je v jeho vzťahu s mamou. Matky by sa mali vedieť odpojiť od svojich synov a nechať ich žiť svoj život s partnerkami/manželkami. A to nie každá dokáže.

martina1201
16. feb 2022

Tu je každá rada ťažká. Treba si uvedomiť že pre dobré vzťahy treba snahu z oboch strán. Ak to nie je, tak začínajú trenice a napätia, ktoré keď sa neriešia a prerastú v averziu tak sa to už ťažko napráva.
Manžel istotne vidí aj tvoj nepokoj, ale nechce míňať viac na podnájom a ovplyvňuje ho svokra. Skúste hodiť v kľude reč o tom kedy prichádza do úvahy hypo, koľko ešte treba počkať a aké riešenie ak nie sťahovanie do podnájmu prichádza do úvahy. Treba presne pomenovať čo komu vadí a či sa to dá nejako poriešiť.
Istotne je lepšie bývať samostatne, ale či to nebude privysoká cena....

ivkaivka9
16. feb 2022

Niektoré banky dávajú hypotéku už spolu so spotrebným úverom na dofinancovanie tých 10 alebo 20%. Čiže aj keď nemáte žiadne peniaze, stále sa to dá, aj keď samozrejme je dobre mat nejakú finančnú rezervu. Choďte sa informovať do bánk, napr. Slovenska sporiteľňa to tak dáva, určite aj iné.

mimikarol
16. feb 2022

Išla by som hoci aj do jednoizbového bytu a 10x by som otočila v ruke euro pokiaľ by som niečo kúpila. Naši bývajú s otcovou mamou, neboli dáke vadenice ale ani to nebolo dobré. S rodičmi by som nechcela bývať, a to máme v pohode vzťahy.
Samozrejme že sa musíš teraz prispôsobovať ty, hádam sa nebude svokra vo svojom vlastnom dome tebe. Aj keď istá miera tolerancie by mala byť aj z jej strany, ale vo väčšine s tvojej

andrejka1974
16. feb 2022

Určite sa osamostatniť nevahat a ísť do podnájmu

oktoberka
16. feb 2022

No ale keď si raz nasťahovala s mužom v dome,kto.ste nepostavili,tak musíte držať hubu a krok.
Čo tam chces riešiť?
Ty by si si nechala v dome rozkazovst človekom,kto.tam býva chvíľu?buď sa osamoststnite,alebo vydržte kým si nenasporite.

alvaluka
16. feb 2022

Ano ist teraz do podnajmu bude narocne a finacne to stazi setrenie na moznu kupu nehnutelnosti, ale zas treba sa podla mna na to pozriet aj tak, ze kolko stoja domy/byty vo vasom okoli. Trepnem 150 tisic, asi by ste mali mat 20% vlastnych zdrojov vize 30 tisic. Ak by ste byvali aj nadalej u svokry a vedeli by ste odkladat tisicku spolocne za 3 roky si nasetrite cez 30 tisic, avsak za tri roky moze a asi aj stupne cena nehnutelnosti, cize budete potrebovat zas viac “z vlastneho vrecka”. Cize je pravdepodobne, ze spolocne byvanie sa bude predlzovat a predlzovat.
Ako uz bolo spomenute, chybajuce peniaze sa daju vykryt aj uverom, no na co mate/nemate musite zhodnotit vy pripadne s nejakym finacnym poradcom.

Ak by slo o byvanie u svokry napriklad na 3-4 mesiace kym sa vybavi hypoteka a najde byt/dom cokokvek akceptujem to, ale pokial by islo o horizont, budeme tu byvat kym si nenasetrime za mna urcite nie, ale ako pisem treba byt racionalny a pozriet sa na financne moznosti.

xili99
16. feb 2022

My sme takto tiež boli keď sme stavali dom. Toľko krát mi nebolo všetko jedno a fakt som chcela tresnúť dverami a odísť, len finančne by bolo až moc náročné platiť aj podnájom aj hypo a tak sme to našťastie nejak zvládli

miamaria
16. feb 2022

A naco je vobec svokra informovana o tom, ze mas ist zajtra podpisat zmluvu? Asi chcete odist spolu s manzelom, tak naco jej to vesiat na nos popredu, jasne, ze sa teraz stara ohladom hypo atd.... Nechapem

7lenka11
16. feb 2022

prosím ťa, ste dospelí ľudia, žite si svoj život.. živia vás svokrovci? ste na nich z nejakého dôvodu závislí? ak nie, so svokrou nič nerieš a zariaď sa po svojom.. takýchto diskusií je tu milión a ozaj nechápem, na čo idú mladé páry bývať s rodičmi/svokrovcami, keď vo väčšine prípadov sa to končí konfliktmi, nespokojnosťou či dokonca rozpadom vzťahu.. my s mužom sme sa rozhodli žiť 200 km od rodín a na nikoho názor sme sa nepýtali, proste povedali sme im, že po vysokej škole sa domov nechceme vrátiť a išli sme do podnájmu, neskôr do vlastného.. ani my sme nemali našetrené horibilné peniaze a takisto naše platy boli v tom čase priemerné.. no ale nejako treba začať..

miadi
16. feb 2022

Na zapade je bezne ze ludia co si nemozu dovolit svoj dom/byt ziju v podnajme aj cely zivot . To nie je ziadna hanba. Ale naopak zit u rodicov v dospelosti este k tomu s partnerkou /manzelkou je ...

tara42
16. feb 2022

Odísť od svokrovcov a žiť si svoj život.