Bývanie s rodičmi v dospelom veku

3. okt 2022

Ahojte. Stretli ste sa stym, že keď mladi dospelí napr do 25 rokov byvaju ešte s rodičmi, tak su povazovani za deti? Neviem prečo ale mam pocit,že viac ludi ma tak považuje. Uvediem priklad. Mama bola na návšteve u kamaratky a mama jej navrhla aby zašli spolu niekde na vikendovy pobyt niekam na wellnes. Jej kamaratka jej odvetila viete čo? Že skym necha deti. Tým myslela mna a 17 ročnú sestru. Je toto normalne? Mama jej nato len odvetila,že ju už nepotrebujeme, ze sme dospele. To je len jeden z mnohych príkladov. Napriklad dalsi: predavacka v obchode sa mamy pyta, čo bude variť deťom. Pritom ja si varím a starám sa o seba sama,chodim do práce,proste bezny život. Len ešte byvam s rodičmi a odsťahovat sa budem moct najskor o pol roka. Čo aj pôjdem, do svojho prvého podnajmu. Hneď ako mi predlzia zmluvu. Takže je to tak? Pokym človek byva s rodičmi, stále je považovaný za dieťa? ( A ano zijeme na dedine, kde lisky davaju dobru noc takže neviem či aj tymto to je) Kľudne mi napiste nato svoj nazor, možno detinsky to aj ja beriem neviem...

melanta
3. okt 2022

Ja mám viac ako 40, doma nebývam od 18 a mama ma sprdne, keď odídem na dovolenku mimo krajiny a nepoviem im o tom. Lebo že som ich dieťa kým budú žiť a boja sa o mňa. Moja dcéra má 25 rokov, doma nežije od 19 ako odišla na vysokú školu a stále ju beriem, že je to dieťa. A vieš prečo? Lebo ona je moje dieťa.

autor
3. okt 2022

Zabudla som dodať,mam 22 rokov

0silvia0
3. okt 2022

Aj ked budes mat 40, 50 budes povazovana svojim rodicom za dieta...

autor
3. okt 2022

@0silvia0 svojim rodičom áno to aj chápem..ale prečo inými ľuďmi je 22 ročný považovaný za dieťa?

zuzpap
3. okt 2022

možno si to tá mamina kamarátka iba neuvedomila...inak nechápem prečo to tak riešiš..uži si ešte ten "detský" čas, dospelá už budeš navždy 😀

cocolino234
3. okt 2022

@autorka áno, berieš to detinsky inak by ti nevadilo, že ťa niekto starší vníma ako dieťa. Vždy budeme deti tých starších a tak to treba brať, je jedno či to povie predavačka alebo suseda. Považovaná za dieťa budeš u tých starších celý život a s týmto tvojim postojom som sa naozaj stretla len u ľudí v tínedžerskom veku, ktorí sa nasilu chceli cítiť dospelo a vadil im takýto prístup. Čím budeš dospelejšia, tým viac ti bude ctlivo za tým, že už nie si braná ako dieťa a to, že ťa tak niektorí budu brať ťa bude hriať pri srdci. Tak nerieš banality a užívaj si to, ja som ešte mladšia ako ty a pocit, že som dieťa mi nikto už dlho nedal, občas si u starších všimnem, že tak vnímajú mladšiu generáciu a príde mi to milé.

A nerozumiem prečo by ťa mal niekto brať osobitne, keď si dieťa tvojej mamy? čo je na tom, že bude variť aj pre teba, keď tam bývaš? ty sa jednoducho silou mocou chceš cítiť dospelo a preto poukazuješ na všetky nevinné pripomienky o dieťati a vzťahuješ ich na seba ale prekvapím ťa, dospelou ťa nerobí či žiješ s mamou alebo nie, ale tvoje činy, priority a vnímanie sveta. Tvoje vnímanie ale moc dospelým nazvať nemôžme.

0silvia0
3. okt 2022

Ved to tolko neries, cudzi nemusia presne vediet tvoj vek, nemas ho na cele napisany, ja si tiez nepamatam vek cudzich deciek/cerstvych dospelakov

viestta
3. okt 2022

Moja mama keď hovorí o mne a o bratovi, tak bežne používa výraz deti, malé dieťa, veľké dieťa a to nebývam doma a mame po štyridsiatke.
Je úplne normálne, že sa jej kamaratky spýtaj ako sa majú deti, ona sa pýta na deti jej známych a príbuzných.
Pre rodičov budeme vždy deti a nase deti budú deti pre nás.
Podla mňa zbytočne pitves to co je normálne.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hilda08
3. okt 2022

Pridávam sa k tomu, ze je to normalne…ti ludia to beru, ze deti ako pomenovanie, ako aj vnúčatá, rodicia..neberú to, ze deti vekovo…ved aj ja sa spýtam maminej sestry, no ako sa maju deti? Pričom su este starší ako ja…ale neopýtam sa jej hadam no ako sa maju vasi dospeli?😁

diewcatqoo
3. okt 2022

Vzdy budes pre rodicov dieta a vzdy sa o teba budu bat... a aj pre kamosky tvojej mamy budes dieta. Ja si stale nejako neviem zvyknut na to, ze tie deti, ktore poznam od babatka, uz maju cez 20 rokov. Ani neviem, kedy tak vyrastli. A vobec sa necudujem, ze sa kamoska tvojej mamy preriekla.. urcite si neuvedomila, kolko mate so sestrou rokov.
Btw, mne sa stalo nedavno so susedom mojich rodicov (davno tam nebyvam), ze ked som bola u nich na navsteve, stretli sme sa na ulici a pytal sa ma nieco ohladom strednej skoly. Pritom do skoly nechodim uz 15 rokov. Nejako si neuvedomil, ze uz nechodim do skoly.. tiez pre neho budem navzdy dieta 🙂

luccija
3. okt 2022

Riesis hlupost.A co je na tom, ze sa spytala?Ak Ta to tak uraza tak sa odstahuj.A k otazke ano, vzdy si povazovana za dieta aj v 40 tke ved si jej dieta co mas byt ine?.Neviem preco si vztahovacna...

nurielka
3. okt 2022

Keď sa také musíš pýtať, tak áno, si dieťa. O to viac ak bývaš pod maminou strechou.

mandzula
3. okt 2022

Jedna vec je, ze dieta svojich rodicov budes navzdy, to je o.k. V poriadku nie je, ak sa k dospelemu dietatu rodicia spravaju ako k malemu dietatu, a to sa casto stava prave vtedy, ak deti v dospelom veku stale byvaju s rodicmi.

domini404
3. okt 2022

Vieš čo, počkaj si na to, budeš to robiť aj ty 😂 susedkyna dcéra má cca 13 rokov, ale keďže ju poznám od narodenia, neuvedomujem si to. Tento víkend volala mame (susede), že ide do obchodu, sama 😀 a po telefonáte sa pýtam susedy, že ona môže chodiť sama do obchodu??? 😂😂 takže stáva sa aj nám "mladším" (mám 28 😅)

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
astika
3. okt 2022

Tak ja som sa vždy zaprisahávala, že keď budem mať deti, určite nebudem stresovať, keď pôjdu večer niekam von. Dnes mám 45+ a som taká istá ako moji, ešte, chvalabohu, žijúci rodičia. Obe deti dospelé, ale ešte bývajú s nami (ja a manžel) a veruže neviem zaspať, kým neprídu domov a čakám a čakám... A moja mama len povie, a čo som ti hovorila? Aj ty sa raz bude báť o svoje deti, a veru, je to tak. Nuž a na čom sa ja smejem? Keď mi mamina volá s otázkou a jedla si dnes? a čo si jedla? A dala si si to zohriať? A kam ideš a ako pôjdeš odtiaľ domov? Oj, ale s pribúdajúcim vekom som šťastná. že sa ma má kto tieto otázky opýtať😀 Manžel už totiž večer väčšinou spí 😀😀

mikadooo
3. okt 2022

Mamina kamarátka? Podľa mňa dlhoročný zvyk, keď mama niekam šla, riešila, s kým nechá deti 🤭. Varenie? Pokiaľ žije viacero členov v jednej domácnosti s jednou kuchyňou, tiež by som predpokladala, že pre veľkú domácnosť varí matka a nie že mama si navarí pre seba a jedna dcéra si navarí pre seba a druhá dcéra si navarí pre seba. Takže za mňa sú tie otázky jednoducho prirodzené, ja si neviem predstaviť, že by sme sa v kuchyni s dcérami takto striedali, že každý si varí pre seba a nie je to ani bežné. Ak to vy doma takto robíte, ste na SVK skôr výnimky podľa mňa. Ja som žila s mamou do 22 rokov a jednoducho ona bola generál, jednak sme mali servis, uznávam, ale na druhú stranu sme museli dodržiavať pravidlá, ktoré ona nastavila (napríklad upratovanie v sobotu 😁).

babydesire
3. okt 2022

Mne by to prislo smiesne 😀 hlavne ten zazitok stou kamaratkou...