Ahojte, byva niekto blizko kostola alebo vezi na namesti, ktora v kuse zvoni a hra otravnu zvonkohru?
Da sa to riesit nejakym utesnenim okien, aby sa tam dalo existovat a hlavne spat?
Mame sa tam nastahovat, ale mna z toho desi. Nedokazem sa tam vyspat. Zvoni to od cca 6-6:30 kazdu polhodinu, hodinu aj do 12ej v noci. Cez vikendy rada spim dlhsie, ale tam to nehrozi. Cely den som potom nepouzitelna, unavena.
Priatelovi rodicia byvaju v tej istej casti a vstavaju kazdy den o 5-6ej, tak im to nevadi. Vraj sa okrem mna na to nikto nestazuje, ze som rozmaznana, alebo nieco v tom zmysle. Asi vsetci vstavaju o 5ej? ako by ste to riesili?
a iné miesto na bývanie by sa nenašlo? musí byť práve pri kostole a veži? ak áno, tak už len si zvyknuť alebo ak to pomože tak si dávať štuple do uší na celý život
nechapem ako to mohlo prejst na metstkom urade a komu prospieva nejaka zvonkohra v zivote 😠 asi s tym nic neurobim, len sa musim vyventilovat :D mozem skusit peticiu, ale vraj to nikomu nevadi, okrem mna. tak uz som si myslela, ze len ja som vadna.
@pasikavamacka Zvykneš si. Môj ex býval dva metre od železničnej trate. Keď som k nemu chodievala cez víkendy, tak dva víkendy som nespala poriadne lebo som sa zakaždým zobudila na vlak a hlavne to hnusné vrčanie pri brzdení, ale potom som už ani nevedela, že nejaký vlak premáva. 🙂
S terajším bývame v jednej domácnosti a kúsok od nás je kaplnka, ktorá zvoní ráno o 6:00 takým hnusným tónom ako železničné priecestie a zvykla som si, nebráni mi to cez víkend spať aj do 10:00.
@pasikavamacka Byvali sme pri kostole a zvonenie kazde rano 2x, na obed, vecer 2x, proste pred kazdou omsou, cez sviatky este castejsie. Boli dni ked som to vnimala velmi a vadilo to (najma rano, ked bolo jasno, okna otvorene a ozyvalo sa to) a boli dni ked som to uz ani nevnimala...
Moji rodičia majú presne to isté,bývajú v centre mesta a hluk zvonov a zvonkohru bolo úžasné počuť,nakoľko obývačka je situovaná presne oproti kostolnej veži,plus odraz od ostatných domov. Nevadilo to ani mne ani im,za tie roky sme si zvykli,vôbec sme to nevnímali,iba ak nás na to upozornila nejaká návšteva. Potom som sa odsťahovala a keď som prišla na návštevu šlo ma poraziť 🙂 Minulý rok vymenili okná,vyspravili stenu okolo a nič nieje počuť samozrejme ak je okno zatvorené. A to býva v meste každoročne jarmok a nič sme nepočuli. Takže moja skúsenosť : dať si fakt dobre okná a aj stenu okolo nich dať do poriadku,nielen tak aby sme mali nové okná,tak kúpim najlacnejšie 😉
Uplne ta chapem, nie si rozmaznana, len nezvyknuta...su ludia, ktorym vobec nevadi byvat ani v tesnej blizkosti frekventovanej hlucnej hlavnej cesty a iny si na to nezvykne cely zivot, ako aj ja......skratka kazdy clovek ma inu citlivost na okolite zvuky a rozdielne ich aj vnima. Pred par rokmi sme byvali v centre mesta s kopou kostolov naokolo, este cez tyzden sa to dalo vydrzat, ale pocas vikendov a hlavne v nedelu a v lete v panelaku, kedy nehrozi spanok pri zatvorenom okne, tak to bol uz iny level...tiez sme zvyknuti na nedelne doobednajsie lenosenie, ale skore kostolne "budicky" zo vsetkych stran nam vzdy zmenili umysly, a tie zvonkohry pocas celeho dna az do vecera, ajaaaaaj....samozrejme pri nastahovani sa, sme o tom ani netusili, ved co, nejake kostoly/kostoliky naokolo, aky problem? ale aky "randal" vedia narobit....som naozaj velmi rada, ze tam uz nebyvame.
@pasikavamacka nie je to rozmaznanost ale otázka zvyku. Čiže ak tam budeš bývať z yknes si na to, ano prvé noci dni, týždne budú otravne..ja som žila pri kostole celý život, síce žiadna zvonkohra "len" zvonenie, casom to vibec nevnimas..tak ako niekto žije pri električkovej trati, vlaku a pod. Druhá možnosť je potom bývať inde ci s takou neratas?
@pasikavamacka zburat kostol 😀
Fu aj mne by vadilo a preto viem ze bývanie pri kostole nikdy 🙂 mali sme raz ubytko v Chorvátsku pár metrov od kostola a od vtedy viem ze toto veru nikdy. A to sa veru neda porovnať s frekventovanou cestou ako tu niektoré vravia , my bývame pri dost frekventovanej ceste ale to je taký sum neustály rovnaký ( pro zavretom okne minimálny) kdezto zvony to je silne, každú hodinu od rana aj cez zatvorené okno. A este ďalšia vec co nikdy su kohúty. Tie zvyknu spustiť už o 4 a to v lete pri otvorenom okne je horor. Tiez som zažila pri dovolenke ja mam to šťastie na ubytka na dovolenke teda 🙂
mne osobne by zvony nevadili, mám veľmi rada ten zvuk asi by som sa dokonca aj tešila že možem byvať v centre mesta a možno by som sa vtedy aj modlila 🙂 asi si treba k tomu urobiť pozitívny vzťah ak sa dá a nebude ťa to štvať.... a myslím, že by mi to nevadilo, lebo babka byvala par metrov od hlavnej železničnej trate kadiaľ každu chvíľu aj celu noc fukotali vlaky asi stovkou, to bol iný rachot- a človek si v pohode zvykol- myslím že ak je to tak blízko, tak to moc neodhlučníš .... ale ked ten zvuk nemaš rada, a vadí ti, tak sa usadte niekde inde, mne by napríklad veľmi vadilo byvať pri rušnej ceste kvoli smradu- takže viem, že na takom mieste nikdy...
@tiper24 v zufalstve som uz zvazovala vyrobit bombu :D len nejako vymysliet ako to hodit na teroristov
dakujem za rady a pochopenie. je mozne, ze si casom zvyknem. ak nie, tak sa budeme musiet odstahovat
par rokov som byvala pri elektrickovej trati a mohli vrzgat ako chceli- nezobudila som sa na to. dokonca ma to uspavalo, bol to taky sum z vonka.
ale zvony su otravne a hnusne.
ak by to zaviselo odo mna, nejdeme tam byvat, ale prisli sme k tomu bytu ako slepe kura ku zrnu. cas vsetko ukaze. kazdopadne budem trvat na kvalitnych oknach a na nejakom tesneni. horsie to bude v lete, ked su otvorene okna
Nechapem, v polke sveta mas pri kazdom dome mesitu a tiez spievaju pri vychode slnka, pocas Ramadanu aj pravidelne v noci veci ako ze je lepsie sa ist modlit ako spat 🙂 Uplne v pohode sa na to da zvyknut, po tyzdni to uz nepocujes; nase tela su mudre a dokazu filtrovat take veci. Alebo ked z mesta prides na dedinu a tam su tie kohuty 😅 Aj to sa da. Treba sa ale sustredit na ine veci, lebo ked budes na to stale mysliet, jasne, ze to budes stale pocut!
Vidis, to je presne to co chcem povedat, elektricka Ti nevadila, vadi Ti INY zvuk. Je to len vec zvyku, pokial si z toho nespravis zivotnu prioritu
Ja som byvala v rodinnom dome 17 rokov a pred domom mame evanjelicky kostol.A blizko katolicky.Mne to zvonenie nikdy nevadilo.Všetko je o zvyku.Teraz vyvam pri železnici 4 roky a zvykla som si.Teraz ani neviem ze ide vlak. 🙂
a predstav si ze byvas na dedine, kde ti vsetci susedovci naokoli piluju drevo 😀 najma cez vikend ked si chces pospat... a to nepravidelne, takze si na to nezvyknes ☹
podľa mňa je to len o zvyku, zo začiatku budeš mať problém, ale časom to nebudeš registrovať. Kadejakých rušných zvukov môžeš zažívať aj hocikde inde. Buď sa tomu prispôsobíš alebo pôjdeš bývať inde. Vežu ani zvony za teba nepresťahujú.
Známi to majú v meste a každý večer im to tam z námestia hrá, je to o zvyku.
My žijeme rovno vedľa kostola, takže máme denne zvonenie tri krát do dňa, plus keď niekto zomrie furt zvony zvonia, aj keď sú sviatky je to častejšie, ale nie každú pol hodinu. To by ma asi švaclo. Ja som najviac neznášala to zvonenie vtedy, keď som mala malého ešte ako bábätko a pravidelne ho vždy zobudili. Už to mám odstopované a zvonia presne 3 minúty, čo je do porazenia niekedy. To máš pocit, akokeby ti rovno pri posteli bili zvony. Ja tu však žijem odmalička, tak som si na zvony zvykla, ale môj manžel má doteraz problém, že ho budia. Čo už, človek si musí zvyknúť na všetko ak nemá inú možnosť. Veľa, veľa trpezlivosti prajem 🙂
@zltyslonik ty zviera! 😂
po čase si nato ani nespomenieš....Ja som niečo podobné zažila u ex svokrovcov. bývali blízko železnice. Cez deň ešte ako tak, ale večer a v noci som mala pocit, že mi vlak chodí poza posteľ....nikomu to nevadilo iba mne...po mesiaci zlého spania som si zvykla.....
clovek si zvykne na vsetko 😀
@pasikavamacka Jeeežiši Kriste... toto je prvý kostol, ktorý v živote vidíš? V kostoloch halt zvonia, s tým nič nenarobíš. Alebo si nejako špeciálne zaujatá proti katolíckej (predpokladám) cirkvi, keď škrípanie električiek fasa a zvony sú otravné a HNUSNÉ? Nemáš moc na výber: keď mieniš zotrvávať v tejto alergii na zvony, musíš bývať inde. Keď sa z nejakého dôvodu nedá, štuple do uší, niečo na ukľudnenie a prestať hysterčiť.
@pasikavamacka ked ti to vadi uz teraz, bude aj potom. ked ale mas kvalitne okna, tak sa to da. my sme tak mali u svokrovcov. zvonili rano o 5tej, potom na obed a a poobede. ale potom jedna mudra hlava mymyslela, ze sa na vezu osadia hodiny a odvtedy zacal masaker. zvonili od rana 6tej, do vecera 22hej, kazdych 15min odbijalo 1x stvrt, 2x o pol, 3x o 3/4 a na celu 4x + este cas, teda napr na obed bili 4x + 12x a este obednajsie zvonenie.
mali sme male deti, takze vylozit kocik ani nahodou. a samozrejme to rusilo. a aj staznosti boli, ale starosta a obec sa k tomu postavili tak, ze nemozu nic robit, pretoze to je v kompetencii fary. takze smola.
ked sa ale vymenili stare okna na dome, ovtedy sa nestazujem, lebo sa dalo 3sklo a tam uz nepocujeme nic. akurat v lete, ked mas okna pootvarane, tak zase si tan, kde predtym.
mna tiez nerusilo, kym zvonili len klasicky, zacalo az tym, ze sa odbijali tie 1/4 hodiny. a ked do toho este prisiel dedinsky rozhlas, tak to uz bolo fakt o nicom.
bud sa tam nenastahujes, a najdes si daco ine, alebo len kvalitne okna.
inac ja fakt nie som clovek, co sa stazuje, cely zivot som zila v blizkosti fabriky, monotonny chod a hukot bol tam stale, nerusilo ma to, teraz mi pod oknom bytu chodi vlak, ani ten ma nejak extra nerusi, aj ked teraz v horucavach clovek vecer nemoze otvorit okno. ale to prenikave zvoneniekazdych 15min, to bolo uz trosku vela aj na mna.
Podla mna sa da na to zvyknut. Nam zase na stlp pri dome namontovali dedinsky rozhlas. Niet nad to ked je dieta na vikende u tatka, chces si konecne v sobotu doobeda pospat a o 9 ta zobudi "jaaa chci ziit nonstop, kraasne a nonstop" ci podobny predpotopny hit a za nim oznam ze sukromny podnikatel predava zemiaky...2 x za sebou preistotu, keby je niekto nahluchly. Este ze to pustia ak raz za mesiac, ale uz som rozmyslala ze prestrihnem kable...
Keby si aspon tu Helenku Vondrackovu odpustia, ach
@lujza123 u nás púšťajú v rozhlase u mamy rovno pod oknom kvázi jadranské hity v podaní hviezdy podtatranského vidieckeho rangu a potom hlásenie že prišli predávať kapustu a krumple ... takže ani tú klasiku nepočúvame, ani len repeťácke hitovky, ale taký mišung, že aj psy zavýjajú
no veru ľahko prežijeme, sme statočné !
na dedine je to miestny kolorit,
hrobári prišli opravovať náhrobky, predajca ponúka montérky, kapsáče a šatovky, iní prišli s kačicami, sliepkami a kurčatami, iný paradajky a papriku, potom mäso, melóny, atd.
v sobotu bude vatra, v nedeľu futbal, vedúca pošty oznamuje že v stredu bude otvorené iba do 11,00, ObÚ bude ťahať žumpy, smútiaca rodina Nováková ...
kto potrebuje nech si príde zakúpiť, auto stojí pred kultúrnym domom, objednajte si na ObÚ, prídte na horný cintorín ...
predtým sa často kazil, nič sme nevedeli a teraz po rekonštrukcii je amplión rovno pri rohu nášho domu a hučí do spálne. našťastie až po 8,00 ...
našťastie vysielajú po slovensky
Fu, tak to podla mna nie je stastne miesto na byvanie. Povedala by som, ze to ziadnym tesnenim na oknach nespravis. A skor to bude len o zvyku, no len kym si na to zvyknete, tak neviem ci by som byt na tvojom mieste skor neosedivela.